spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΣτην αναζήτηση του ιδανικού φυσιγγίου

Στην αναζήτηση του ιδανικού φυσιγγίου

|

 

Το ιδανικό, σε ότι αφορά το φυσίγγι, είναι να βρει ο κυνηγός εκείνο που παράγει χαμηλές πιέσεις, χαμηλή επίσης ανάκρουση, αλλά και υψηλές ταχύτητες.

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Μία γενική άποψη, σε ότι αφορά τη βλητική, είναι ότι ο κυνηγός θα πρέπει να χρησιμοποιεί “ελαφρές γομώσεις”. Κι αυτό, όμως, είναι μία γενικότητα, την οποία λίγοι έχουν ξεδιαλύνει στο μυαλό τους.
Πολλοί θεωρούν ότι “ελαφρύ” φυσίγγι, είναι εκείνο που περιέχει μικρή ποσότητα σκαγιών, και κάποιοι άλλοι, πιστεύουν ότι ελαφρύ φυσίγγι είναι εκείνο που έχει χαμηλή ανάκρουση.
Οι περισσότεροι πιστεύουν, ότι τα δύο πιο πάνω χαρακτηριστικά είναι αλληλένδετα, όμως δεν είναι πάντοτε έτσι, και καλό είναι να διευκρινίσουμε την κατάσταση για να βοηθήσουμε, κυρίως, τους νέους κυνηγούς, να καταλάβουν τι είναι ελαφρύ και τι είναι βαρύ φυσίγγι.

Χαμηλή πίεση και ανάκρουση
Ελαφρύ φυσίγγι λοιπόν, είναι εκείνο το οποίο παράγει χαμηλές πιέσεις (κάτω από 650 Bar) αλλά και χαμηλή ανάκρουση.
Τα δύο πιο πάνω χαρακτηριστικά δεν συνδέονται απαραίτητα μεταξύ τους, διότι η ανάκρουση οφείλεται μεν στις υψηλές τιμές αναπτυσσόμενης πίεσης, αλλά όχι μόνο.
Η μεγάλη ποσότητα των σκαγιών που μπορεί να περιέχει ένα φυσίγγι, προκαλεί μεγάλη μηχανική αντίσταση, η οποία εκδηλώνεται σαν ανάκρουση του όπλου.
Σε αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο και ο τύπος του όπλου, δηλαδή το βάρος του, ο σχεδιασμός του εσωτερικού της κάννης, αλλά και οι διαστάσεις του κοντακιού, οι οποίες ενδεχομένως μεταφέρουν μεγάλο μέρος της αντίστασης στο σώμα του κυνηγού. Δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα των σκαγιών που προκαλεί μεγάλη ανάκρουση.

Ο τύπος της βυσμάτωσης
Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και ο τύπος της βυσμάτωσης, το ύψος της, ο τρόπος σφράγισης του φυσιγγίου και βέβαια ο τύπος και η ποσότητα της πυρίτιδας που έχει χρησιμοποιηθεί.
Όλα τα πιο πάνω υποτίθεται ότι έχουν μελετηθεί από τις σοβαρές εταιρίες κατασκευής φυσιγγίων, οι οποίες οφείλουν, πρώτα απ’ όλα, να διαθέτουν στην αγορά φυσίγγια τα οποία δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια πίεσης.
Εν προκειμένω ο αρμόδιος Οργανισμός CIP έχει καθιερώσει τα 740 Bar σαν ανώτατο όριο ασφάλειας για τα φυσίγγια γενικής χρήσης. Το πιο πάνω είναι το όριο ασφάλειας για το διαμέτρημα 12 που είναι και το δημοφιλέστερο. Χρειάζεται προσοχή στα μικρότερα διαμετρήματα, διότι σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, τα μικρότερα διαμετρήματα παράγουν υψηλότερες τιμές πίεσης, αν και η ανάκρουσή τους συχνά είναι χαμηλότερη.
Στην αγορά κυκλοφορούν φυσίγγια που για το διαμέτρημα 12 ξεκινούν από τα 24 γραμμάρια σκάγια και χρησιμοποιούνται κυρίως στα σκοπευτήρια, μέχρι και τα 64 που χρησιμοποιούνται σε κυνήγι πολύ μεγάλων θηραμάτων.

Και υψηλές ταχύτητες
Το ιδανικό για εμάς τους κυνηγούς, είναι να βρούμε ένα φυσίγγι που θα παράγει χαμηλές πιέσεις, χαμηλή επίσης ανάκρουση, αλλά και υψηλές ταχύτητες. Τα τρία πιο πάνω στοιχεία, όμως, δύσκολα συνδυάζονται μεταξύ τους και σπάνια θα βρούμε κάποιο φυσίγγι που να έχει αυτό τον ιδανικό συνδυασμό.
Για παράδειγμα ένα φυσίγγι γεμισμένο με 32 γραμμάρια σκάγια, σε χάρτινο κάλυκα με μάλλινη τάπα, όπως δηλαδή ήταν τα φυσίγγια της δεκαετίας του ’50 και του ’60 έχει εξαιρετικά χαμηλή πίεση, χαμηλή ανάκρουση, αλλά και χαμηλές ταχύτητες. Θα έλεγε λοιπόν κάποιος, ότι αυτό το φυσίγγι είναι ξεπερασμένο και η απόδοσή του δεν είναι η αναμενόμενη.
Πρόκειται για μεγάλο λάθος όμως. Το φυσίγγι αυτό είναι ιδανικό για κάποιον που έχει ένα δίκαννο παλαιάς κατασκευής, με μικρό βάρος και λεπτά χαρακτηριστικά.
Σε αποστάσεις μέχρι 30 μέτρα το φυσίγγι αυτό μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα από ένα άλλο πιο “γρήγορο” και “δυνατό”. Στις μικρές αποστάσεις, οι ταχύτητες και οι αυξημένες πιέσεις, δεν προσφέρουν τίποτε και μάλιστα αν ένα τέτοιο φυσίγγι έχει και υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης, δεν συγχωρεί σκοπευτικά λάθη, ή καταστρέφει τα θηράματα.
Πολλοί κυνηγοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ταχύτητες που παράγει ένα φυσίγγι, θεωρώντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να υπολογίσουν την προσκόπευση. Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο λάθος, διότι η ταχύτητα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, καθώς αλλάζει ανάλογα με την απόσταση του κυνηγού από το θήραμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και βέβαια ανάλογα με τη διάμετρο των σκαγιών.
Αν δηλαδή ο κατασκευαστής αναφέρει ότι το φυσίγγι του έχει ταχύτητα 400 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, τι μπορούμε να καταλάβουμε εμείς; Με τι διάμετρο σκαγιών έκανε τη μέτρηση; Με τι καιρικές συνθήκες; Σε ποια απόσταση; Τελικά τι υπολογισμό μπορούμε να κάνουμε εμείς στα κλάσματα του δευτερολέπτου που θα δούμε την τσίχλα και θα πρέπει να την πυροβολήσουμε;
Τα φυσίγγια με μάλλινη τάπα είναι πολύ καλά για μικρές και μεσαίες αποστάσεις, τα δε φυσίγγια διασποράς μόνο για ειδικές περιπτώσεις.

Προσοχή στα διασποράς
Ειδικά για τα φυσίγγια διασποράς χρειάζεται προσοχή, διότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν κυνηγάμε σε περιοχή όπου υπάρχουν κι άλλοι κυνηγοί.
Η σκόπευση είναι ο κυρίαρχος παράγοντας βέβαια και η εξοικείωση με ένα τύπο φυσιγγίου είναι απαραίτητη. Οι υπερβολές σε ποσότητα σκαγιών δεν προσφέρουν τίποτε εκτός από κόστος, καταπόνηση του όπλου και του ώμου μας, καθώς και οι πολύ χαμηλές γομώσεις που προορίζονται για σκοποβολή, που θα μας απογοητεύσουν με τις συχνές αστοχίες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τοποθετήσεις πολιτικών και εκπροσώπων της Πολιτείας στην «Έκθεση Κυνηγεσία 2024» – Βίντεο

Έκθεση Κυνηγεσία 2024: Οι τοποθετήσεις πολιτικών και εκπροσώπων της Πολιτείας Σε… βουλή μεταβλήθηκε για τρεις μέρες το Εκθεσιακό Κέντρο - ΜEC Παιανίας και φέτος,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ