Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΟι λεπτομέρειες που ορίζουν το καλύτερο

Οι λεπτομέρειες που ορίζουν το καλύτερο

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Η άγνοια των λεπτομερειών κατασκευής αποτελεί μία εγγενή αδυναμία κάποιων κυνηγών, ώστε να επιλέξουν το καλύτερο φυσίγγι…

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Υπάρχουν, αρκετοί κυνηγοί που αγοράζουν φυσίγγια αγνοώντας σημαντικές λεπτομέρειες, που έχουν να κάνουν με την κατασκευή τους. Λεπτομέρειες που αν τις γνώριζαν, η αγορά τους θα ήταν σίγουρα πιο επιτυχημένη ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, με τα χρήματα που διαθέτουν θα έπαιρναν κάτι ακόμη καλύτερο.
Αυτή η άγνοια των λεπτομερειών κατασκευής, αποτελεί μία εγγενή αδυναμία κάποιων κυνηγών, ώστε να επιλέξουν το καλύτερο φυσίγγι για το κυνήγι που κάνουν.

 

Ψηλό και χαμηλό μέταλλο 

 

Το ενισχυμένο εξωτερικό μέταλλο στο κάτω μέρος του κάλυκα, είναι από επιορειχαλκωμένο κράμα σιδήρου και η χρησιμότητά του είναι κυρίως να ενισχύει την αντίσταση του κάλυκα στη διαστολή του μέσα στη θαλάμη, τη στιγμή της εκπυρσοκρότησης. Αν το φυσίγγι που χρησιμοποιούμε παράγει υψηλές πιέσεις και διαθέτει χαμηλό εξωτερικό μέταλλο, τότε η εξαγωγή του από τη θαλάμη γίνεται πολύ δύσκολη έως αδύνατη από τον εξολκέα του όπλου.
Ο εξολκέας “ζορίζεται” υπερβολικά και μπορεί να σπάσει ή να αλλοιωθεί το “νύχι” του.
Σε αυτογεμή έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές, η δύναμη του εξολκέα – καθώς το κλείστρο κινείται βίαια προς τα πίσω – να κόβει το χαμηλό πυθμένιο και να το απορρίπτει, ενώ μέσα στη θαλάμη να παραμένει το υπόλοιπο σώμα του κάλυκα (ο πλαστικός ή χάρτινος σωλήνας) διογκωμένος.
Άντε μετά να βρεις πάνω στο βουνό τη βέργα καθαρισμού για να το βγάλεις και βέβαια με την πιθανότητα ότι και το επόμενο θα παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα. Στα δίκαννα έχει παρατηρηθεί το “καβάλημα” του εξολκέα πάνω στο πυθμένιο ενός τέτοιου κάλυκα. Συνοπτικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι “φτηνιάρικα” φυσίγγια από άγνωστους κατασκευαστές, διαθέτουν συνήθως χαμηλό μέταλλο και υψηλές πιέσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Τα φυσίγγια χαμηλών πιέσεων και ελαφρών γομώσεων (μέχρι 32 γρ. σκάγια) επιτρέπεται να διαθέτουν χαμηλό ύψος μετάλλου (8, 12, 16 χιλ.).
Όμως, αν οι ανάγκες του κυνηγίου που πρόκειται να κάνετε επιτάσσουν βαρύτερη γόμωση, δηλ. 34 ή 36 γρ. σκάγια, τότε καλό είναι να προτιμήσετε μέταλλο ψηλότερο από 16 χιλ. Τώρα, αν το ενδιαφέρον σας εστιάζεται στα semi-magnum και magnum φυσιγγια, τότε εκεί υποχρεωτικά θα πρέπει να προμηθευτείτε φυσίγγια με εξωτερικό μέταλλο από 20 χιλ. και πάνω.

 

Αστεροειδές κλείσιμο έξι ή οκτώ ακτίνων;

 

Το κλείσιμο του φυσιγγίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή του απόδοση.
Κάποιοι κατασκευαστές φυσιγγίων θεωρούν ότι το κλείσιμο των οκτώ ακτίνων είναι αποτελεσματικότερο του αντίστοιχου των έξι. Η αλήθεια είναι ότι το αστεροειδές κλείσιμο των οκτώ, χρειάζεται μεγαλύτερο ύψος κάλυκα πάνω από τα σκάγια, ώστε να κλείσει σωστά το φυσίγγι και όταν για κάποιους λόγους βγαίνει ή φροντίζουν να βγαίνει αυτό το ύψος, τότε το “οκτάρι” κλείσιμο είναι η ιδανική λύση. Δεν υπάρχει αξιοπρόσεκτη διαφορά απόδοσης σε δύο άριστες κατασκευές φυσιγγίων, με μόνο κριτήριο ότι το ένα έχει κλείσιμο οκτώ ακτίνων και το άλλο έξι.
Αυτό που αξίζει να προσέξουμε – αφού μιλάμε για λεπτομέρειες – είναι η κεντρική σύντηξη του αστεροειδούς κλεισίματος, ανεξαρτήτως αν έχει έξι ή οκτώ ακτίνες.
Αυτή η κεντρική “κόλληση” με θερμότητα στα άκρα των ακτίνων γίνεται από αρκετούς κατασκευαστές, με σκοπό να εμποδίσουν το νερό να εισχωρήσει στο εσωτερικό του, καθώς και το απροσδόκητο κενό που μπορεί να παρουσιαστεί από την πολυετή αποθήκευση, με αποτέλεσμα στα ψιλά νούμερα να έχουμε απώλεια σκαγιών.
Βέβαια, η κεντρική σύντηξη αυξάνει κατά κάποιο τρόπο τις πιέσεις που αναπτύσσει ένα φυσίγγι, σε σχέση με κάποιο άλλο που δεν έχει.
Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγουμε ασυζητητί, είναι ένα φυσίγγι που διαθέτει υπερβολικά βαθύ αστεροειδές – ανεξαρτήτως αν είναι οκτώ ή έξι – καθώς και ακανόνιστο ή αφύσικο δίπλωμα στις πτυχώσεις του αστεροειδούς. Αυτά δείχνουν προχειρότητα και ασυνέπεια προς το καλό και ποιοτικό, που εμείς αποζητούμε.

 

Οι ασυνήθιστοι κάλυκες

 

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται όλα τα φυσίγγια που γεμίζονται από διάφορους κατασκευαστές, σε κάλυκες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πρότυπα και ο κυνηγός μπορεί να συναντήσει στην εγχώρια αγορά, αλλά και του εξωτερικού. 

Οι κάλυκες GORDON SYSTEM είναι ευρεσιτεχνία και επινόηση της γνωστής ιταλικής βιομηχανίας Baschieri & Pellagri (B&P).
Διαθέτουν εσωτερικά μέσα στο πυθμένιο του κάλυκα μία βάση από πλαστικό υλικό, που συμπιέζεται τη στιγμή της τουφεκιάς, όπως οι αερόσολες των αθλητικών υποδημάτων όταν τρέχει ο αθλητής.
Σε εργαστηριακές δοκιμές που έχουν γίνει, παρατηρήθηκε μία ελαφριά μείωση της αίσθησης της ανάκρουσης που απέδιδε μία ακριβώς ίδια γόμωση σε συμβατικό κάλυκα, καθώς και μία αξιοπρόσεκτη σταθερότητα στις παραγόμενες πιέσεις από φυσίγγι σε φυσίγγι.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η εξαιρετική αγγλική βιομηχανία φυσιγγίων GAMEBORE, υιοθέτησε την ιταλική ευρεσιτεχνία και χρησιμοποιεί σε τρεις τύπους φυσιγγίου κάλυκες τύπου GORDON, τους οποίους όμως ονομάζει BIAXIAL.
Υπάρχουν επίσης κάλυκες, που ενώ εξωτερικά δείχνουν ότι είναι εξ’ ολοκλήρου από πλαστικό, εσωτερικά στο κάτω μέρος διαθέτουν μία περιφερειακή ενίσχυση από κράμα σιδήρου, που δεν είναι όμως ορατή.
Αυτοί οι κάλυκες παρέχουν το πλεονέκτημα της πολλαπλής αναγόμωσης από ιδιώτες, χωρίς να χρειάζονται καλιμπράρισμα μετά από κάθε βολή, όπως όλοι οι άλλοι.

 

Σκοπευτικά φυσίγγια για κυνήγι

 

Υπάρχουν κάποιοι “πονηροί” πωλητές που ισχυρίζονται επίμονα, ότι ένα σκοπευτικό φυσίγγι με 24 γρ. ή 28 γρ. δεν κάνει για κυνήγι και οδηγούν εντέχνως τον ενδιαφερόμενο, σε εκείνο το φυσίγγι που τους συμφέρει να πουλήσουν.
Μην πέσετε ποτέ σε αυτή την καλοστημένη παγίδα.
Τα σκοπευτικά φυσίγγια είτε είναι 24 γρ. (τραπ – σκητ), είτε 28 γρ. (σπόρτινγκ), είναι ιδανικές λύσεις για κάποιον που αποζητά στο κυνήγι του ένα “γρήγορο” φυσίγγι με σκληρά σκάγια και χαμηλές πιέσεις.
Το σκοπευτικό φυσίγγι προτείνεται ανεπιφύλακτα για γυναίκες και νεαρούς κυνηγούς, καθώς κι εκείνους που θέλουν να αποφύγουν το φαινόμενο “flinching”.
Σκεφτείτε μόνο ότι το εικοσάρι διαμέτρημα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες για κυνηγετική χρήση, διαθέτει ποικιλία φυσιγγίων με γόμωση 24 και 28 γρ. με άριστες αποδόσεις.

 

Απλά φυσίγγια σε magnum θαλάμες

 

Εδώ κι αν είναι το βασίλειο της ημιμάθειας. Έχουν ειπωθεί τα μύρια όσα από ανθρώπους, που δεν ξέρουν ούτε που σταματάει η θαλάμη, ούτε από πού αρχίζει ο αυλός της κάννης.
Λοιπόν για να τελειώνουμε μία και καλή με το θέμα και για να βάζετε στη θέση τους εκείνους που το “παίζουν” ειδικοί, χωρίς να έχουν ανοίξει ποτέ βιβλίο, δεν υπάρχει καμία απολύτως μείωση της απόδοσης ενός απλού φυσιγγίου με μήκος κάλυκα 70 χιλ. σε μία magnum θαλάμη των 76 χιλ.
Μπορείτε άφοβα και χωρίς κανέναν δισταγμό να χρησιμοποιείτε όσα απλά φυσίγγια θέλετε με μήκος κάλυκα όχι μόνο 70 χιλ., αλλά και 67 και 65 χιλ. σε θαλάμες magnum 3 ιντσών (76 χιλ.). Έχουν γίνει πολλές και σχολαστικές δοκιμές για το συγκεκριμένο θέμα, όχι μόνο από βιομηχανίες όπλων αλλά και φυσιγγίων, και δεν έχει παρατηρηθεί μειωμένη βλητική απόδοση, ούτε και κάποια δυσλειτουργία ακόμη και σε παλαιότερης τεχνολογίας αυτογεμή.
Σκεφτείτε μόνο το εξής:
Όλα τα σύγχρονα όπλα που σήμερα συναντάμε στην αγορά, ανεξάρτητα αν είναι δίκαννα (πλαγιόκαννα ή αλληλεπίθετα), ή είναι αυτογεμή (αερίων ή αδρανείας) κατασκευάζονται με θαλάμες magnum 3 ιντσών (76 χιλ.) με προοπτική να χρησιμοποιούν όλων των τύπων τα φυσίγγια απλά ή magnum. Πιστεύετε ότι διάσημες βιομηχανίες όπλων (BROWNING, BERETTA, L. FRANCHI, κ.λπ.) θα διακινδύνευαν την πιστότητα απόδοσης των όπλων τους, διαθέτοντας στην αγορά όπλα magnum που θα έδιναν – έστω και κάποιο – μικρό αλλοιωμένο αποτέλεσμα με φυσίγγια απλά;

Όχι βέβαια, απεναντίας μάλιστα, έχει αποδειχτεί ότι ένα όπλο με θαλάμη magnum ενισχυμένης κατασκευής και δοκιμασμένο στην ανώτατη δοκιμή πιέσεων, αποδίδει καλύτερα και προσφέρει μεγαλύτερο εύρος κυνηγετικών επιλογών.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο;

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο; Όσα συμβαίνουν σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά Η αγορά είναι πλέον παγκόσμια, σε ότι αφορά τα κάθε λογής...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
19.3 ° C
20.1 °
18.2 °
47 %
6.2kmh
20 %
Πε
19 °
Πα
22 °
Σα
25 °
Κυ
26 °
Δε
26 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ