spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΟ χρυσός μέσος όρος στην κατασκευή των φυσιγγίων

Ο χρυσός μέσος όρος στην κατασκευή των φυσιγγίων

|

{module Kyrgias}

 

Το αν τα φυσίγγια ενός κουτιού είναι καλά είναι κάτι που θα φανεί αν οι αποκλίσεις σε ταχύτητα και πιέσεις είναι τέτοιες που δεν επηρεάζουν την βλητική απόδοση

 

Κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

 

Στην περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να «μετρήσει» στον βλητικό σταθμό ένα- ένα  τα φυσίγγια που περιέχονται σε ένα κουτί των 25 τεμαχίων, αυτό που θα διαπίστωνε θα ήταν πως είναι θέμα αν υπήρχαν έστω και δύο που θα έδιναν τα ίδια βλητικά χαρακτηριστικά.

Είναι, λοιπόν, δεδομένο πως πάντα θα υπάρχουν αποκλίσεις, το μέγεθος των οποίων (μικρές ή μεγάλες, δηλαδή) είναι αυτό που καθορίζει και την ποιότητα των σκαγιών που αγοράζει κάποιος από το ράφι ενός καταστήματος.

Από την άλλη, αυτή η διαπίστωση δεν «οδηγεί» αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές στις βολές που πραγματοποιεί στο κυνήγι οφείλονται, αποκλειστικά και μόνο, στα φυσίγγια.

Αυτά που διαβάζει ο κυνηγός στις συσκευασίες των φυσιγγίων ή στις ιστοσελίδες των εταιριών που τα κατασκευάζουν και αφορούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αποτελούν μετρήσεις που ανταποκρίνονται στο μέσο όρο.

Έτσι, όταν για παράδειγμα αναφέρουν ότι ο τάδε τύπος φυσιγγίων παράγει πιέσεις της τάξεως των 650 bar, αυτό που θα πρέπει να συμπεράνει ο κυνηγός είναι ότι μέσα στην συσκευασία των 25 που περιέχονται σε ένα κουτί, θα υπάρχουν φυσίγγια που παράγουν 500 bar και κάποια που παράγουν 700. Αν, στο κουτί, αναφέρεται μεγίστη πίεση (Max pressure) τα 650 bar, αυτό σημαίνει ότι στις δοκιμές η ανώτερη πίεση που κατέγραψε ο βλητικός σταθμός ήταν 650 Bar.

Το σημαντικό, στην προκειμένη περίπτωση είναι το ποσοστό απόκλισης μεταξύ των φυσιγγίων. Αν, από τις μετρήσεις στον βλητικό σταθμό, οι διαφορές που προκύπτουν δεν ξεπερνούν το 15%, αυτό, σημαίνει ότι τα φυσίγγια έχουν μεταξύ τους πολύ μικρές αποκλίσεις σε ταχύτητες και πιέσεις πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτό από τον κυνηγό.

Είναι αυτονόητο, ότι, όσο αυξάνεται το ποσοστό των αποκλίσεων, τόσο ο κυνηγός θα έχει την αίσθηση πως κάτι δεν πάει καλά με τα φυσίγγια του.

Για να πετύχει μία εταιρία μικρές αποκλίσεις στις ταχύτητες και τις πιέσεις που παράγουν τα φυσίγγια της, είναι απαραίτητο να διαθέτει προηγμένες, τεχνολογικά,  μηχανές γόμωσης, καλές πρώτες ύλες, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό στο χειρισμό των μηχανημάτων και, τέλος, καθημερινό έλεγχο της παραγωγής σε βλητικό σταθμό.

Σε αντίθετη περίπτωση, απλά κάποιος έβγαλε φυσίγγια για να τα πουλήσει με κίνητρο, αποκλειστικά και μόνο, τη χαμηλή τους τιμή.

Τα «φτηνά» φυσίγγια που κυκλοφορούν στην αγορά (ο χαρακτηρισμός φτηνά δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή τους) στοιχίζουν τελικά πολύ ακριβότερα από τα ακριβά.

Όταν οι αποκλίσεις μεταξύ ίδιων φυσιγγίων είναι μεγάλες, αυτό, πρακτικά, σημαίνει πολλές χαμένες βολές. Και, μόνο ο εκνευρισμός που δημιουργείται στον κυνηγό όταν διαπιστώνει, ότι, τελικά, δεν οφείλονται σε δικές του αστοχίες οι αποτυχημένες βολές αλλά στα φυσίγγια που χρησιμοποιεί, είναι αρκετός.

Οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ ίδιων φυσιγγίων παραπέμπουν σε διαφορετικές πιέσεις, ταχύτητες και έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικές προσκοπεύσεις και άλλη ένταση λακτίσματος. Όλα αυτά, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο ή και τριών συνεχόμενων βολών. Ακόμη και από τον πλέον έμπειρο κυνηγό-σκοπευτή.

Όμως, δεν είναι μόνο τα φυσίγγια που καθορίζουν την ποιότητα μιας τουφεκιάς, αλλά και η κάννη, η οποία αποδίδει καλύτερα όταν είναι κρύα. Κάθε φυσίγγι που ρίχνεται μετά το πρώτο, και ειδικά όταν οι βολές είναι συνεχόμενες, αυτό που παρατηρείται είναι ποιοτική μείωση στα βλητικά του χαρακτηριστικά. Αν αυτό συνδυασθεί με φυσίγγια που έχουν μεταξύ τους μεγάλες αποκλίσεις τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Όσο η κάννη είναι ζεστή τα βλητικά αποτελέσματα θα είναι φτωχότερα. Με αυτό το δεδομένο, για τους κυνηγούς που ρίχνουν αρκετές και συνεχόμενες βολές, όπως για παράδειγμα οι κυνηγοί της τσίχλας, το πρόβλημα είναι εντονότερο συγκριτικά με τους κυνηγούς που στην έξοδο θα ρίξουν λίγα φυσίγγια.

Ένας λαγοκυνηγός δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την ζεστή κάννη.    

Θα ήταν ευχής έργο για τον κυνηγό να μπορούσε να αγοράσει ένα κουτί, όλα τα φυσίγγια του οποίου θα έχουν, μεταξύ τους, ίδια βλητικά χαρακτηριστικά. Αλλά, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.

Έτσι, οι μικρές αποκλίσεις είναι το ζητούμενο για τον κυνηγό, καθώς προσφέρουν σταθερότητα στην απόδοση μεταξύ των φυσιγγίων που βρίσκονται στο ίδιο κουτί.

 

Ποιοι βγάζουν σταθερά φυσίγγια

Η παραγωγή φυσιγγίων με σταθερά βλητικά χαρακτηριστικά αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για κάθε κατασκευαστή, όμως, αυτό, δεν είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την θέλησή του.

Άλλωστε, ποιος δεν θα ήθελε να έχει ψηλά ποσοστά σταθερότητας στην παραγωγή του, να το διαφήμιζε και να γίνει κυρίαρχος της αγοράς.

Οι εξελιγμένες ηλεκτρονικές μηχανές γόμωσης είναι σε θέση να παρέχουν σταθερότητα, με δύο βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτον, την σωστή ρύθμισή τους και την παρακολούθηση αυτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεύτερον, τη χρήση ποιοτικών πρώτων υλών (μπαρούτι, κάλυκας, καψούλια, βύσματα).   

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ