spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΟ δεκάλογος του ψαγμένου

Ο δεκάλογος του ψαγμένου

|

 

Η επιλογή φυσιγγίου για τους περισσότερους είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία γιατί παιδεύονται άσκοπα θέτοντας λάθος προτεραιότητες για να τα επιλέξουν.

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Υπάρχουν 10 κανόνες που αν κανείς τους ακολουθήσει θα απλοποιήσει τη διαδικασία, θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα και θα ξενοιάσει από τον μπελά που ταλαιπωρεί πολλούς.


Α) Μπορεί ο γομωτής να αναγράφει πολλά πράγματα στη συσκευασία σε ότι έχει να κάνει με τις παραγόμενες πιέσεις και την ταχύτητα των φυσιγγίων, εμείς όμως δεν είμαστε σε θέση να τα επιβεβαιώσουμε. Απλά εμπιστευόμαστε τον κατασκευαστή ή όχι. Το σημαντικότερο στοιχείο στα φυσίγγια είναι η σφραγίδα που πιστοποιεί την ασφάλεια.


Β) Αν δεν δοκιμάζεις τα φυσίγγια για να καταλήξεις στο ποιά σου κάνουν και ψάχνεις ρωτώντας να βρεις τα κατάλληλα, θα χάσεις την… μπάλα από τις πολλές και διαφορετικές προτάσεις που θα ακούσεις. Κανείς δεν θέλει να σε εξαπατήσει προτείνοντάς σου λάθος φυσίγγια. Ωστόσο ο καθένας θα σου προτείνει αυτά, που όταν τα χρησιμοποιεί έχει επιτυχίες. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιλέγοντάς τα θα έχεις και εσύ ανάλογες επιτυχίες.


Γ) Αν δεν ξέρεις τι ζητάς από ένα φυσίγγι είναι σίγουρο ότι δεν ξέρεις ούτε να το επιλέξεις. Βάλε κάτω τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΟΥ ανάγκες και με βάση αυτές δοκίμασε φυσίγγια στον πίνακα για να καταλήξεις στο ποιά σου κάνουν. Μην υπερβάλεις στις επιλογές σου. Ζητούμενο δεν είναι οι λίγες τουφεκιές που θα χρειαστεί (αν χρειαστεί) να ρίξεις σε μακρινές αποστάσεις . Ζητούμενο είναι οι πολλές που θα ρίξεις σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Με αυτήν τη λογική να επιλέγεις τα φυσίγγια σου.


Δ) Δεν υπάρχουν φυσίγγια με μαγικές ικανότητες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα σωστή επώμιση και κοντάκι και έχουν δώσει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματά τους σε ότι έχει να κάνει με την σκοπευτική τους απόδοση, και άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με αυτά, νομίζοντας ότι οι λύσεις είναι στα τσοκ, στις κάννες, και στις μάρκες όπλων και φυσιγγίων. Επιλεγείς σε ποια ομάδα από τις δύο θέλεις να ανήκεις.


Ε)  Τα περισσότερα σκάγια δεν λύνουν προβλήματα αστοχίας. Μην αγοράζεις φυσίγγια με πιο βαριές γομώσεις, νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα λύσεις προβλήματα αστοχιών. Στην πλειοψηφία τους οι αστοχίες οφείλονται σε αυτόν που είναι πίσω από το όπλο και όχι στο όπλο και τα φυσίγγια. Τα φυσίγγια με περισσότερα σκάγια τα επιλέγουμε όταν ρίχνουμε χοντρά σκάγια για να έχουμε λίγο περισσότερα σκάγια στην τουφεκιά μας.


ΣΤ) Μην αλλάζεις εύκολα φυσίγγια. Αν έχεις προσαρμοστεί (προσκόπευση και χρόνο πυροβολισμού) πάνω σε κάποια φυσίγγια, θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστείς σε κάποια άλλα. Αν συχνά αλλάζεις φυσίγγια (τύπους και μάρκα) τότε δεν θα προσαρμοστείς ποτέ και σε κανένα. Αν έχεις βρει ένα φυσίγγι που σε καλύπτει η απόδοσή του στις δοκιμές που έκανες στους πινάκες, να επιμείνεις σε αυτό. Πάντα χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής.


Ζ) Δεν υπάρχουν χειμερινά, καλοκαιρινά, φθινοπωρινά και ανοιξιάτικα φυσίγγια. Υπάρχουν φυσίγγια που παράγουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά . Υπάρχουν φυσίγγια που παρέχουν ασφάλεια και φυσίγγια που είναι επικίνδυνα. Την επιλογή των φυσιγγίων σε βάρος γόμωσης και νούμερο σκαγιών, την κάνουμε με βάση το θήραμα που κυνηγάμε και όχι με την εποχή. Ένα φυσίγγι στα 32 γραμμάρια σε νούμερο 8 μπορεί να ριχτεί το χειμώνα στην τσίχλα και το καλοκαίρι στα τρυγόνια.


Η) Οι πολύ πυκνές κατανομές δεν είναι ότι καλύτερο. Μπορεί να είναι εντυπωσιακές αλλά ουσιαστικά μικραίνουν τον κύκλο διασποράς, περιορίζοντας τα σκοπευτικά λάθη. Οι πυκνές κατανομές γεμίζουν το κρέας των θηραμάτων με σκάγια. Ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν περισσότερα από 3 κενά στην κατανομή που να επιτρέπουν στο θήραμα να περνά μέσα από αυτά (διαφορετικά σε μέγεθος κενά ανάλογα τον όγκο του θηράματος). Η ιδανική τουφεκιά είναι να έχουμε την δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά με καλή κατανομή σκαγιών.


Θ) Για να αγοράσεις φυσίγγια πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζεις να διαβάζεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου και ιδιαίτερα το τι φυσίγγια μπορείς να ρίξεις με αυτό. Η εκτίμηση από οποιονδήποτε, ότι το όπλο μας είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να ρίξει τα τάδε φυσίγγια χωρίς πρόβλημα, δεν είναι αρκετή. Πρέπει αυτή η εκτίμηση να γίνει από οπλουργό.


Ι) Μην κουβαλάτε μαζί σας πολλά και διαφορετικά φυσίγγια. Μερικές αποτυχημένες βολές μπορεί να σας βάλουν σε μπελάδες και σπαζοκεφαλιές για το ποια πρέπει να χρησιμοποιήσετε και αν έχετε βάλει στο όπλο σας τα σωστά. Λίγα και καλά. Αυτά που έχετε δοκιμάσει και είστε σε θέση να γνωρίζετε τι κάνουν.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορτύκια, τρυγόνια και λίγες μπεκάτσες…

Πολλά τα ορτύκια τις προηγούμενες μέρες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι βροχές. Όχι ακόμη στα μέρη των Ιωαννίνων, αλλά λίγο πιο νοτιοδυτικά, στα παράλια του...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ