spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΜε τα «δράμια» είναι όπου κάτσει η μπίλια

Με τα «δράμια» είναι όπου κάτσει η μπίλια

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Ακόμα και με το φουλ τσοκ, που είναι και το καταλληλότερο για τα δράμια, το άνοιγμα που έχουν τα βόλια μετά τα 40 μέτρα, είναι… άτακτο και ανεξέλεγκτο!

 

Ότι και να λένε ή να γράφουν οι ειδικοί για την αναγκαιότητα του μονόβολου στο κυνήγι του αγριόχοιρου, γεγονός είναι ότι τα… δράμια δεν θα λείψουν ποτέ από τις φυσιγγιοθήκες όσων αναμετρούνται με τα αγριογούρουνα, στη δική μας χώρα…

 

Ο ψυχολογικός παράγοντας

Ο λόγος είναι, κυρίως, “ψυχολογικός”: οι 8 – 15 “ψήφοι” που περιέχει το φυσίγγι, δημιουργούν στο χρήστη την αίσθηση ότι με τη διασπορά τους, μπορεί να… συγχωρήσουν το όποιο δικό του σκοπευτικό λάθος! Το μονόβολο, αντιθέτως, είναι “μία και έξω”: είτε θα ευστοχήσεις είτε όχι, και αυτό δημιουργεί… ανασφάλειες.

Σε κάθε ομάδα, πάντως, οι κυνηγοί που έχουν “καλά κέντρα” στις βολές τους και εμπιστοσύνη στις σκοπευτικές τους ικανότητες, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιούν μόνο μονόβολα… Ένα σημαντικό… πρόβλημα που προκύπτει με τα δράμια, είναι οι συχνοί άσκοποι τραυματισμοί των αγριογούρουνων που πυροβολούνται, αλλά στη συνέχεια απομακρύνονται και χάνονται.

Για ανεξήγητους λόγους οι κυνηγοί έχουν μία τάση να υπερεκτιμούν τις δυνατότητες των φυσιγγίων με δράμια, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι σε αποστάσεις μετά τα 40 μέτρα, οι “μπίλιες” χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους. Σε αυτήν την λάθος εντύπωση, οφείλονται και οι άσκοποι τραυματισμοί στα θηράματα.

Ακόμα και με το φουλ τσοκ, που είναι και το καταλληλότερο για τα δράμια, το άνοιγμα που έχουν τα βόλια μετά τα 40 μέτρα, είναι… άτακτο και ανεξέλεγκτο (σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχηματιστεί μία ομαλή και αξιοπρεπής “κατανομή”).

 

Μέχρι τα 40 μέτρα…

Μόνο από τύχη μπορούν τα δράμια να καταβάλουν κάποιο αγριογούρουνο, σε αποστάσεις πάνω από τα 40 μέτρα. Όπως και να έχει, πάντως, η αγορά δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει παραπονεμένο, τον κυνηγό αγριόχοιρων που θέλει να έχει δράμια στη φυσιγγιοθήκη του.

Μία υπερπληθώρα από μάρκες ή “τύπους” υπάρχει στα ράφια των κυνηγομάγαζων, κατασκευασμένα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, είτε στην απλή είτε στην Magnum εκδοχή τους… Τα 8βολα, 9βολα, 10βολα και 12βολα είναι τα πιο συνηθισμένα, αν και υπάρχουν και με περισσότερα βόλια, αλλά είναι… ακατάλληλα για χρήση στο κυνήγι του αγριόχοιρου.

Στα φυσίγγια magnum, επειδή οι κάλυκας είναι μακρύτερος (76 χιλιοστά), υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν 1 ή και 2 παραπάνω “ψήφοι” στη γόμωση, συγκριτικά με τα απλά 70άρια φυσίγγια. Με βάση τα τεστ και τις δοκιμές που κατά καιρούς έχουν γίνει, δεν χωρά αμφιβολία ότι το φουλ τσοκ είναι ο καλύτερος συνδυασμός, όταν πυροδοτείται ένα φυσίγγι με “μπίλιες”.

Αν στο όπλο σας έχετε μόνιμα βιδωμένο αυτό το τσοκ, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε 8βολα και 9βολα φυσίγγια. Αν έχετε πιο ανοιχτό τσοκ, τότε προτιμότερο είναι να ρίχνετε 12βολα… Επίσης, αν η κάννη έχει στενό αυλό (18,2 – 18,3), είναι καλύτερα να ρίχνετε 8βολα και 9βολα, ενώ αν έχει μεγαλύτερη διάμετρο αυλού, μπορείτε να τα ρίχνετε όλα.

 

Κερδίζοντας ένα βόλι…

Ένα 9βολο ευρωπαϊκό, έχει την ίδια διάμετρο ψήφων με ένα 8βολο αμερικάνικο. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζετε ένα παραπάνω σφαιρίδιο στη γόμωση, εάν χρησιμοποιείτε ευρωπαϊκής προέλευσης φυσίγγια.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη - Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή Η σορός της βρέθηκε στο κρεβάτι της - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση Συναγερμός έχει σημάνει...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ