Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΗ βολίδα ΜΠΡΕΝΝΕΚΕ και η ιστορία της

Η βολίδα ΜΠΡΕΝΝΕΚΕ και η ιστορία της

|

- Advertisement -

{module Kyrgias}

 

Το όνομα που έχει μείνει για πάνω από ογδόντα χρόνια αναλλοίωτο, αυτό που έπαιξε ένα δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο και μένει ακόμα ζωντανό στις μέρες μας χαραγμένο πάνω στα πυρομαχικά του λειόκανου και του ραβδωτού όπλου, είναι του Γερμανού Βίλχεμ Μπρέννεκε (Wilhem Brenneke), ενός ανθρώπου που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη βλητική. 

 

- Advertisement -

Πυρομαχικά που είχε σχεδιάσει αποκλειστικά ο Μπρέννεκε κατασκεύαζε η εταιρία Industrie Werke της Καρλσρούης, κάτω από την εποπτεία της D.W.M. (Deutsche Waffen and Munitions Fabriken), δηλ. της Γερμανικής βιομηχανίας όπλων και πυρομαχικών. Σήμερα έτοιμα φυσίγγια για ραβδωτά και λειόκανα κυνηγετικά όπλα με βολίδες του Μπρέννεκε διαθέτει η εταιρία Dynamit Nobel – R.W.S. ή αλλιώς γνωστή στην Ελλάδα σαν Ροτβάιλ (Rottweil). 

Απ’ όλες τις εφευρέσεις όμως και κατασκευές που δημιούργησε ο Βίλχεμ Μπρέννεκε τρεις είναι εκείνες που θεωρούνται αξεπέραστες, οι δύο τύποι βολίδων για ραβδωτά όπλα T.I.G. και T.U.G. και ο τρίτος τύπος η βολίδα για τα λειόκανα όπλα με τις ανάγλυφες ραβδώσεις και την βιδωμένη τάπα. 
H βολίδα για λειόκαννα σχεδιάσθηκε το 1931 και προοριζόταν για κυνηγετικά όπλα με κάνες Paradox, δηλ. κάνες που αντί για τσοκ – που έχουν οι σημερινές – είχαν 5 με 6 εκ. πριν το στόμιο ραβδώσεις ενώ η υπόλοιπη κάνη ήταν τελείως λεία, όπως οι σημερινές. Το μοντέλο 1932, που σχεδιάστηκε τον επόμενο χρόνο, ήταν μία βελτίωση του αρχικού μοντέλου αλλά με ανάγλυφες ραβδώσεις που εφάρμοζαν καλύτερα σε τελείως λείες κάνες, διαμ. 12, αφού οι κάνες paradox λόγω κόστους κατασκευής δεν είχαν μέλλον, γι αυτό και μεταπολεμικά δεν κατασκευάστηκαν. Το μοντέλο 1932 Μπρέννεκε, την εποχή εκείνη ήταν κάτι το επαναστατικά καινούργιο στον τομέα της βλητικής του λειόκανου όπλου, που το έφερε πλέον να συναγωνίζεται το ραβδωτό σε απόδοση όταν βέβαια οι βολές γίνονταν σε κοντινές αποστάσεις κάτω των εκατό μέτρων.
Πολλοί κυνηγοί χρησιμοποιούσαν τη βολίδα Μπρέννεκε για μεγάλο τριχωτό θήραμα, όπως η καφέ αρκούδα, τα αγριογούρουνα, το λιοντάρι, η λεοπάρδαλη ακόμη και την τίγρη, κάτι που πριν δεν μπορούσε να γίνει με λειόκαννο όπλο. Στα 1935 ο Μπρέννεκε παρουσίασε άλλη μία βελτίωση της βολίδας, η οποία είχε κωνική μύτη (κεφαλή) από ατσάλι για μεγαλύτερη διάτρηση. Υπήρχε ένας κυνηγός μεγάλων θηραμάτων στο Καμερούν της Αφρικής, ο οποίος χρησιμοποιούσε αυτό το μοντέλο (1935) του Μπρέννεκε με λειόκανο δίκανο με τελείως παράλληλες κάνες και ειδικά σκοπευτικά σε κυνήγι βούβαλου, αλλά πάντοτε από κοντινές αποστάσεις και βολές σε ζωτικά σημεία του σώματος (καρδιά, κ.λ.π.). Βέβαια αυτό το κυνήγι με ένα όπλο των 12 δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε γιατί συνεπάγεται πολλούς κινδύνους. 

Σήμερα η γερμανική εταιρία Ροτβάιλ διαθέτει τη βολίδα Μπρέννεκε σε πέντε διαφορετικά 
Διαμετρήματα σε 12, 16, 20, 28, .410 στα έτοιμα φυσίγγια της. Αναλυτικά το κυρίως σώμα της βολίδος Μπρέννεκε είναι κατασκευασμένο από μόλυβδο και φέρει ανάγλυφες ελικοειδείς ραβδώσεις που βοηθούν ώστε κατά τη διαδρομή της εντός της κάνης να παίρνει περιστροφική κίνηση κι έτσι να αυξάνεται η ακρίβεια της βολής. Στο κάτω μέρος της κυρίως βολίδας, υπάρχει βιδωμένη με ειδική βίδα μία τάπα λεπτή από χαρτόνι, πάχους 1 m/m κι επίσης μία μάλλινη λιπασμένη, πάχους 13m/m. Αυτό το βιδωμένο σώμα χρησιμεύει σαν κατευθυντήρας και μετακινείται μαζί με την κυρίως βολίδα προς τον στόχο. Το βάρος του όλου συνόλου βολίδας, μαζί με την βιδωμένη τάπα είναι 30,7 γραμ. Στο επάνω μέρος η βολίδα φέρει κωνική κεφαλή και στη βάση της κωνικής κεφαλής μία περιφερειακή «πατούρα» που γράφει Original Brenneke, δηλ. αυθεντική Μπρέννεκε. Αυτό διαβεβαιώνει τον κυνηγό ότι έχει στα χέρια του την γνήσια γερμανικής κατασκευής Μπρέννεκε, διότι υπάρχουν και παρόμοιας κατασκευής απομιμήσεις της βολίδας, οι οποίες όμως είναι βαρύτερες (γύρω στα 32 με 34 γρ.) και δεν αναγράφουν στο επάνω μέρος – στην πατούρα – Original Brenneke. τα τελευταία χρόνια μία μόνο αμερικάνικη εταιρία κατασκευής πυρομαχικών έκανε μία σοβαρή προσπάθεια να αντιγράψει – με μικρές διαφορές – την βολίδα Μπρέννεκε. Είναι η εταιρία Bir και Μπους, που εδρεύει στο Στράντφορντ του Κονέκτικατ (Vitt & Boos, Stratford, CT). Όλες οι άλλες γνωστές μεγάλες εταιρίες όπως η Φέντεραλ, η Γουίντσεστερ, η Ρέμινγκτον και άλλες λιγότερο γνωστές, εξακολουθούν να γεμίζουν τα βολιδωτά φυσίγγιά τους με την κυλινδροσφαιρική βολίδα του Καρλ Φόστερ (Karl Foster) χωρίς καμία σημαντική βελτίωση προς το καλύτερο όσον αφορά την ευθυβολία από το παλαιό αρχικό σχέδιο. 

Η μόνη που κατάφερε πραγματικά στην ευθυβολία να ξεπεράσει την βολίδα Μπρέννεκε – που είναι και η μόνη επιστημονικά μελετημένη αμερικάνικη βολίδα – είναι η βολίδα B.R.I., Για περισσότερο από 55 χρόνια η βολίδα του Μπρέννεκε συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων όλων εκείνων που ασχολούνται σοβαρά με το μεγάλο τριχωτό θήραμα. Πολλοί βλητικοί παλαιότεροι και νεότεροι σε όλο τον κόσμο έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη της. Γι αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας θρύλος ζωντανός που θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμα. Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Βίλχεμ Μπρέννεκε από τα 13 του χρόνια ασχολούνταν με την κατασκευή όπλων και βολίδων από μαλακό μόλυβο και χαλκό μέχρι τις τελευταίες ημέρες του. Μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στην βλητική. Στα 1945 ο Βίλχεμ Μπρέννεκε έζησε μια μεγάλη προσωπική τραγωδία. Το εργοστάσιό του καταστράφηκε από τους μομβαρδισμούς κι έχασε δυο γιους κι έναν εγγονό στην μάχη του Βερολίνου.

Παρ’ όλα αυτά όμως – και σε ηλικία 80 ετών – αρκετά προχωρημένη για μεγάλες δραστηριότητες, κατάφερε με την ισχυρή του προσωπικότητα να αναγεννηθεί από τα ερείπια. Μετά το τέλος του πολέμου άρχισε να δημιουργεί το καινούργιο του εργοστάσιο, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας βλητικών στον αριθμό 23 της Ντομινκαστράσε (Domincustrasse) στην περιφέρεια του Σόνεμπεργκ (Schoeneberg). Ο Βίλχεμ Μπρέννεκε πέθανε τον Νοέμβριο του 1951 σε ηλικία 86 ετών, όμως η βολίδα του θα συνεχίζει να ζει όσο θα ζουν και τα λειόκανα όπλα…

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μηχανισμοί Ψαρέματος: Λειτουργικότητα – Αξιοπιστία – Χρηστικότητα

Μηχανισμοί Ψαρέματος: Σε αυτό το άρθρο θ’ αναφερθούμε στους μηχανισμούς ψαρέματος που προσαρμόζονται σ’ όλα τα καλάμια, σε όλες τις υπόλοιπες τεχνικές! Του Κώστα Καρούση Έτσι,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.2 ° C
29 °
25.2 °
38 %
3.1kmh
0 %
Δε
27 °
Τρ
23 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ