spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΗ πρακτική δοκιμή των φυσιγγίων

Η πρακτική δοκιμή των φυσιγγίων

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Τα φυσίγγια είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς όλων των κυνηγών, και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτυχίας η ποιότητα και τα βλητικά τους χαρακτηριστικά γίνονται αντικείμενο αμφισβήτησης.

 

Κάθε φορά που έχουμε μία αποτυχημένη βολή, η υποψία μας εστιάζεται στο συνήθη ύποπτο, που είναι, βέβαια, το φυσίγγι.

Δεν υπάρχει κυνηγός που είναι απόλυτα σίγουρος, ότι το φυσίγγι με το οποίο γεμίζει το όπλο του, θα τον καλύψει 100% την κρίσιμη στιγμή. Όσες επιτυχίες κι αν έχει στο ενεργητικό του με τη συγκεκριμένη μάρκα φυσιγγίων, πάντοτε έχει μία επιφύλαξη, και στην αποτυχία οι ευθύνες ξεκινούν από τα φυσίγγια. Τα φυσίγγια μπορεί να έχουν καλή, μέτρια, ή κακή ποιότητα, μπορεί να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μπορεί να τα κατασκευάζει ένας κυνηγός μόνος του, οπότε υποτίθεται ότι ξέρει τι βάζει μέσα στο όπλο του, όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο κυνηγός δεν παραλείπει κατά περιόδους να κάνει δοκιμές για να βεβαιωθεί ότι το αποτέλεσμα δεν έχει αλλάξει και είναι το επιθυμητό.

Το πρόβλημα είναι, ότι υπάρχουν κυνηγοί, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι μπορούν να περιμένουν από ένα φυσίγγι, και ποιες είναι οι δυνατότητές του.

H βλακεία είναι ανίκητη 

Άλλοι δοκιμάζουν τα φυσίγγιά τους πυροβολώντας την πρώτη επίπεδη επιφάνεια που θα βρεθεί στο δρόμο τους, άλλοι ταξιδεύουν στην ύπαιθρο κουβαλώντας γκαζοντενεκέδες, τους οποίους πυροβολούν σε διάφορες αποστάσεις, άλλοι παίρνουν μαζί τους χαρτόνια, χαρτιά περιτυλίγματος ή οτιδήποτε πρόσφορο υπάρχει για να διαπιστώσουν αν το φυσίγγι τους έχει καλή συγκέντρωση ή και «διάτρηση», και άλλοι, ανεγκέφαλοι, δεν διστάζουν να πυροβολήσουν διαφημιστικές πινακίδες, πινακίδες οδικής σήμανσης, ή περιουσιακά στοιχεία άτυχων πολιτών, που τυχαίνει να μην είναι παρόντες. Όλοι μας έχουμε δει αποτυπωμένα τα σκάγια κάποιου βλάκα, αυτοαποκαλούμενου κυνηγού, πάνω σε πόρτες εξοχικών, σε παράθυρα ή σε κάθε μορφή πινακίδας. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική, μπορεί να μας εξοργίζει, μπορεί να εκθέτει όλους εμάς τους κυνηγούς, όμως είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αποτρέψουμε, διότι είναι γνωστό ότι η βλακεία είναι ανίκητη.

Ποιος είναι όμως ο πιο σωστός τρόπος για να δοκιμάσει ένας κυνηγός τα φυσίγγια του; Αρκεί ένας γκαζοντενεκές ή ένα χαρτόνι;

Ασφαλώς όχι, και μάλιστα θα έλεγα ότι και οι δύο πιο πάνω πρακτικές, δημιουργούν μία παραπλανητική εικόνα. Κανένας σοβαρός επαγγελματίας κατασκευαστής φυσιγγίων δεν χρησιμοποιεί ντενεκέδες ή χαρτόνια, για να δοκιμάζει την παραγωγή του. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες ενός κυνηγετικού φυσιγγίου γεμισμένου με σκάγια.

Τα λειόκαννα όπλα, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες όταν γεμίζονται με σκάγια και όσοι θέλουμε να ασχοληθούμε με δοκιμές αυτού του τύπου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις διεθνώς κατοχυρωμένες αποστάσεις, μεθόδους και πρακτικές δοκιμών. Μπορεί ένας κυνηγός να μην έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια κατασκευής φυσιγγίων, όμως κάποιες δοκιμές μπορεί να τις κάνει μόνος του, για να γνωρίζει τι μπορεί να του προσφέρει το όπλο και το φυσίγγι που χρησιμοποιεί.

Οι αστάθμητοι παράγοντες

Για παράδειγμα η κατοχυρωμένη απόσταση δοκιμής ενός λειόκαννου όπλου με σκάγια, είναι 40 γιάρδες. Με το δικό μας μετρικό σύστημα η απόσταση αυτή είναι 36 μέτρα (μία γιάρδα είναι περίπου 90 εκατοστά). Στην απόσταση αυτή, τα σκάγια του φυσιγγίου μας θα πρέπει να βρεθούν μέσα σε ένα κύκλο διαμέτρου 30 ιντσών (76 εκατοστών).

Θεωρητικά με ένα όπλο το οποίο έχει πλήρη σύσφιξη (fullchoke), όλα τα σκάγια του φυσιγγίου πρέπει να βρεθούν μέσα σε αυτό τον κύκλο.

Πρακτικά όμως αυτό είναι αδύνατο, διότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε όλα τα σκάγια να μπουν στον κύκλο μας. Ένας από τους παράγοντες αυτούς, είναι η σφαιρικότητα των σκαγιών. Αν τα σκάγια μας δηλαδή, δεν έχουν απόλυτη σφαιρικότητα, πολλά από αυτά εκτρέπονται και δεν κινούνται σε ευθεία πορεία, οπότε θα βρεθούν εκτός κύκλου.

Πολλά σκάγια επίσης, παραμορφώνονται είτε εξαιτίας της τριβής τους στο εσωτερικό της κάννης, είτε από τη συμπίεση που υφίστανται μεταξύ τους, κατά τη διαδρομή μέσα στην κάννη. Σπουδαίο ρόλο στις απώλειες αυτές, παίζει και η διάμετρος των σκαγιών. Τα λεγόμενα «ψιλά» σκάγια, δηλαδή πάνω από το νούμερο 6, παραμορφώνονται ευκολότερα σε σύγκριση με τα «χοντρά» σκάγια.

Όπως και να έχει το θέμα, ένα φυσίγγι με σκάγια νούμερο 7 και σύσφιξη full, μπορεί να αποδώσει στην προαναφερόμενη απόσταση μέχρι 75% συγκέντρωση, δηλαδή το 75% του συνολικού αριθμού των σκαγιών που περιέχει, να βρεθεί μέσα σε ένα κύκλο διαμέτρου 76 εκατοστών. Το ποσοστό αυτό, μπορεί να είναι μεγαλύτερο μόνο σε πιο χοντρά σκάγια.

Είναι λοιπόν μεγάλο λάθος, να δοκιμάζουμε τη συγκέντρωση των σκαγιών μας σε μικρές επιφάνειες όπως αυτή του γκαζοντενεκέ, διότι δεν βλέπουμε το σύνολο της βολής, παρά μόνο ένα μέρος της το οποίο οπωσδήποτε θα μας παραπλανήσει.

Η ποιότητα κατανομής

Επίσης ο αυθαίρετος ορισμός της απόστασης δεν πρόκειται να μας δώσει ποτέ την πραγματική εικόνα του φυσιγγίου, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης. Πέρα όμως από το ποσοστό της συγκέντρωσης, εκείνο το οποίο πρέπει να εξετάζουμε, είναι και η ποιότητα της κατανομής των σκαγιών. Σκάγια τα οποία είναι κατά το δυνατό ομοιόμορφα κατανεμημένα μέσα στον κύκλο μας, υποδηλώνουν καλή ποιότητα φυσιγγίου.

Αυτονόητο είναι ότι με πιο ανοικτά τσοκ, το ποσοστό της συγκέντρωσης θα είναι μικρότερο, και στην περίπτωση της κυλινδρικής κάννης τα ποσοστά αυτά πέφτουν κάτω από το 50%.

Η μέθοδος αυτή όμως δεν είναι παρά μόνο μία ένδειξη, διότι πολλές φορές μπορεί να μας παρασύρει σε λανθασμένη εκτίμηση.

Σπουδαίο ρόλο σε μία τουφεκιά, παίζει το μήκος της ατράκτου των σκαγιών και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αποτυπώνεται σε επίπεδη επιφάνεια.

Τα σκάγια δηλαδή κινούνται στον αέρα σε μορφή στήλης, της οποίας το μήκος ποικίλει ανάλογα με το είδος ή την ποσότητα της πυρίτιδας, τη βυσμάτωση κ.λπ.

Μακριά άτρακτος μπορεί να μας δώσει καλή συγκέντρωση, αλλά κακή βλητική απόδοση.

Το επιθυμητό είναι να έχουμε όσο πιο κοντή άτρακτο γίνεται, έστω κι αν δεν έχουμε πολύ καλή συγκέντρωση, όμως αυτό δεν μπορούμε να το ελέγξουμε πρακτικά. Η ταχύτητα των σκαγιών, είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες. Μεγάλη ταχύτητα σημαίνει και μεγάλη διάτρηση, δηλαδή μεγάλη διεισδυτικότητα στο σώμα του θηράματος.

Προσοχή όμως διότι οι υπερβολές στον τομέα αυτό, είναι αρνητικός παράγων και συχνά επικίνδυνος διότι συνοδεύονται από υψηλές τιμές πίεσης. Και εδώ το λόγο τον έχουν τα μηχανήματα, τα οποία δυστυχώς δεν είναι πρόσφορα στους ιδιώτες. 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ