Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΗ ονομαστική ταυτότητα των σκαγιών

Η ονομαστική ταυτότητα των σκαγιών

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Από το Νο1 και πάνω η ονομαστική ταυτότητα των σκαγιών είναι γνωστή στους περισσότερους κυνηγούς. Δηλαδή όλοι γνωρίσουν και καταλαβαίνουν τι σημαίνει όταν κάποιος αναφέρει ότι χρησιμοποίησε φυσίγγια με σκάγια Νο8.

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Παρότι αυτός ο προσδιορισμός δεν είναι ακριβής, ωστόσο είναι αυτός που έχει επικρατήσει και χρησιμοποιείται κατά κόρον μεταξύ των κυνηγών.
Ο σωστός τρόπος προσδιορισμού επακριβώς του μεγέθους των σκαγιών είναι η αναφορά στη διάμετρο του σκαγιού. Δηλαδή το σωστό είναι να αναφέρουμε ότι το φυσίγγι που χρησιμοποιήσαμε είχε σκάγια με διάμετρο 2.29 χιλιοστά (στο αμερικανικό σύστημα μέτρησης είναι το Νο8).
Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και στην πραγματικότητα, το να μπει κανείς στη διαδικασία να ασχολείται με τόσες λεπτομέρειες δεν εξυπηρετεί και κάτι το ιδιαίτερο.

Η συνήθεια που έγινε λατρεία

Μπορεί το σωστό να είναι πάντα σωστό, αλλά και η συνήθεια έχει δύναμη και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει λάθος, απλά μια μικρή απόκλιση. Για τους περισσότερους κυνηγούς οι διαφορές αυτές χαρακτηρίζονται ως αμελητέες. Υπάρχουν όμως, και πάντα θα υπάρχουν, εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη λεπτομέρεια και σ’ αυτήν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή.

Βάρος Γόμωσης

Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των φυσιγγίων, πρακτικά αυτός γίνεται ανάλογα με το βάρος των σκαγιών σε ελαφρές, μεσαίες και βαριές γομώσεις, ενώ ένας άλλος διαχωρισμός είναι αυτός που έχει να κάνει με το θήραμα. Για παράδειγμα τα φυσίγγια με νούμερα σκαγιών 10, 9 ή 8 προορίζονται επί το πλείστον για μικρά πτερωτά θηράματα και στην κυνηγετική ορολογία χαρακτηρίζονται ως «λιανοφύσιγγα», ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και τα «χοντρά» που προορίζονται για το κυνήγι των τριχωτών θηραμάτων όπως ο λαγός και το αγριογούρουνο. Έως και το Νο1 σκάγια, τα πράγματα είναι εύκολα. Το Νο1 σκάγι έχει διάμετρο κατά προσέγγιση 4.06 χιλιοστά.

Τα ακαταλαβίστικα 

Τι γίνεται όμως από εκεί και κάτω; Κατά πόσο είναι σε θέση ο κυνηγός να γνωρίζει τι σημαίνει ο συμβολισμός ΒΒ ή Posten II ή LG ή 4 Βuck; Τι σημαίνουν αυτοί οι συμβολισμοί, σε τί νούμερα σκαγιών μεταφράζονται και πού χρησιμοποιούνται; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο, προσπαθώντας μέσα από πίνακες, όσο πιο απλά μπορούμε, να παρουσιάσουμε την κατηγορία των φυσιγγίων που γομώνονται με μεγέθη σκαγιών που παγκοσμίως ονομάζονται Buck Shot, και για να το κάνουμε πιο κατανοητό θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε ως μεγέθη σκαγιών που βρίσκονται κάτω από το Νο1.
Στη χώρα μας η εισαγωγή όλων αυτών των μεγεθών που θα αναφέρουμε επιτρέπεται ελεύθερα και το αναφέρουμε αυτό γιατί για παράδειγμα στην Κύπρο επιτρέπεται η εισαγωγή φυσιγγίων σε μεγέθη σκαγιών που δεν υπερβαίνουν σε διάμετρο τα 4.5 χιλιοστά, δηλαδή σε αμερικάνικο συμβολισμό ΒΒ (4,75mm).

Οι συμβολισμοί των φυσιγγίων

Διεθνώς οι συμβολισμοί διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα την χώρα προέλευσης των φυσιγγίων. Ποιο διαδεδομένοι συμβολισμοί είναι οι αμερικάνικοι, όμως υπάρχουν και οι γερμανικοί και οι αγγλικοί.
Σε πίνακα θα παρουσιάσουμε τις αντιστοιχίες μεταξύ των αμερικάνικων, αγγλικών και γερμανικών συμβολισμών, αφού αναφέρουμε πρώτα τη σειρά που έχουν τα νούμερα κάτω από το Νο1. Η αναφορά μας θα γίνει στους αμερικάνικους συμβολισμούς γιατί είναι αρκετά πιο οργανωμένοι αλλά και οι πιο διαδομένοι παγκοσμίως. Στον πίνακα που παραθέτουμε μπορείτε να βρείτε τους αντίστοιχους συμβολισμούς (αγγλικούς, γερμανικούς) καθώς και το βάρος του κάθε σκαγιού ανά μέγεθος.

 
Το Νο1 έχει διάμετρο σκαγιού 4.06mm. 
To No BB με διάμετρο σκαγιού 4.57mm και βάρος σκαγιού 0.482 του γραμμαρίου. 
Το Νο ΒΒΒ με διάμετρο 4.83mm και βάρος 0.560 του γραμμαρίου. 
Το Νο Τ με διάμετρο σκαγιού 5.08 και βάρος 0.675 και τέλος. 
Το Νο F με διάμετρο σκαγιού 5.59 και βάρος 0.977 του γραμμαρίου. 

Υπάρχουν και τα μεγέθη ΤΤ και FF που δεν είναι αρκετά διαδεδομένα γιατί βρίσκονται πολύ κοντά (με διαφορά χιλιοστών του χιλιοστού) με τα νούμερα Τ και F. 
Eως και το νούμερο F οι Αμερικάνοι τα μεγέθη των σκαγιών αυτών τα χαρακτηρίζουν ως SHOT SIZES. Τα υπόλοιπα νούμερα (αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω χαρακτηρίζονται ως BUCΚ SHOT. Θα τα αναφέρουμε και πάλι με τη σειρά (προς τα κάτω). 

  • Το No 4 Buck έχει διάμετρο ανά σκάγι 6.10mm και το βάρος του κάθε σκαγιού είναι 1.32gr. 
  • To No 3 Buck με διάμετρο 6.35mm και βάρος 1,56 gr. 
  • To No 2 Βuck με διάμετρο 6.86mm και βάρος 1,95gr. 
  • To No 1 Buck με διάμετρο 7.62mm και βάρος 2,62gr. 
  • Και τέλος μένουν τα 3 νούμερα που συμβολίζονται με μηδενικά. 
  • Το Νο 0 με διάμετρο 8,13mm και βάρος 3,24 gr. 
  • Το Νο 00 με διάμετρο 8.38 mm και βάρος 3,94 gr και τέλος. 
  • Το Νο 000 με διάμετρο 9.14 mm και βάρος 4,63gr. 

Συνοψίζοντας..

Όπως διαπιστώνετε, οι ονομασίες Δεκαπεντάβολα, εννιάβολα κ.λπ. δεν υπάρχουν. Τον αριθμό σκαγιών που έχει η κάθε γόμωση τον καθορίζει το συνολικό βάρος της γόμωσης που διαιρείται ανάλογα με το βάρος του σκαγιού. Για παράδειγμα, μια γόμωση των 42 gr No BB έχει μέσα 87 σκάγια. Δηλαδή, 42gr. 0,482=87,136. Aν τα σκάγια ήταν Νο00 τότε θα είχε 42gr:3,94gr=10,65 σκάγια. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν ή 10 ή 11. Συνήθως στις συσκευασίες των φυσιγγίων αναφέρεται πόσα σκάγια έχει η γόμωση. Όπως και αν έχει, αν γνωρίζετε το βάρος του σκαγιού σε κάθε νούμερο μπορείτε να υπολογίσετε το βάρος της γόμωσης (μετρώντας τα σκάγια και πολλαπλασιάζοντας με το βάρος του ενός σκαγιού), καθώς και τον αριθμό των σκαγιών που έχει η γόμωση (διαιρώντας το βάρος της γόμωσης με το βάρος της μονάδας). 

Το νούμερο ΒΒ και Νο2 Buck τα προτείνουν για το κυνήγι της αλεπούς. Συγκεκριμένα όμως για τα νούμερα Νο 0, 00, 000 δεν αναφέρουν για ποιο κυνήγι προορίζονται. Στην Ελλάδα ας υποθέσουμε ότι μέχρι και το Νο F μπορούμε να βρούμε κάποια χρησιμότητα. Από εκεί και κάτω; Το Νο 000 είναι στο μέγεθος σαν στραγάλι πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Το Νο 000 στη γόμωση των 42 gr έχει 9 σκάγια στη γόμωση όμως των 32 gr έχει 7 σκάγια επομένως γίνεται άμεσα αντιληπτό οι αναφορές σε εννιάβολα, δωδεκάβολα, κ.λ.π. δεν είναι και τόσο δόκιμες. 

Τα δράμια

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά σε δράμια όπως λέγονται στην κυνηγετική ορολογία «δραμιάρες», μάλλον αυτό σημαίνει ότι τα 16 δράμια είναι μια ουγκιά, δηλαδή 28,3495 gr. Αν υποθέσουμε ότι «δραμιάρικα» ονομάζονται γιατί το βάρος του κάθε σκαγιού ισούται με ένα δράμι, τότε έχουμε 28,3495:16=1.77gr που ισούται με το Νο 3 Buck ή το Νο 2 Buck. Να υπολογίζετε δηλαδή περίπου 6 σκάγια ανά 10gr. Με άλλα λόγια, μια γόμωση με βάρος 42gr έχει μέσα 25 σκάγια. 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνη: Και δεύτερη γυναίκα αιμόφυρτη στο νοσοκομείο από επίθεση αδέσποτων σκύλων

Κατερίνη: Και δεύτερη γυναίκα αιμόφυρτη στο νοσοκομείο από επίθεση αδέσποτων σκύλων Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από την άγρια επίθεση που δέχτηκε το πρωί του Σαββάτου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,480ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26.7 ° C
29.5 °
24.5 °
43 %
5.1kmh
0 %
Δε
26 °
Τρ
26 °
Τε
29 °
Πε
28 °
Πα
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ