Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΦυσίγγι: Tο ύψος του μετάλλου στο κάτω μέρος του κάλυκα

Φυσίγγι: Tο ύψος του μετάλλου στο κάτω μέρος του κάλυκα

|

Οι λόγοι για τους οποίους το μεταλλικό, κάτω μέρος του κάλυκα, διαφέρει από φυσίγγι σε φυσίγγι –  Τα υλικά κατασκευής, η ποιότητα και η τιμή.

Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για τους λόγους που τοποθετείται μέταλλο στο κάτω μέρος του κάλυκα του φυσιγγίου. Ωστόσο το ερώτημα είναι γιατί βλέπουμε το ύψος του μετάλλου να είναι διαφορετικό και τι αλλάζει με αυτό.

Για να κάνει την έμφραξη

Το μέταλλο τοποθετείται στο κάτω μέρος του κάλυκα για να μπορεί να εκτονωθεί δεχόμενο μόνιμη παραμόρφωση, να έρθει σε επαφή με τα τοιχώματα της κάννης και να κάνει έμφραξη, έτσι ώστε τα αέρια που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας να μην μπορούν να διαφύγουν προς τα πίσω.

Αν τα αέρια έβρισκαν δίοδο διαφυγής προς τα πίσω, τότε οι πιέσεις που παράγουν θα εξασθενούσαν –επομένως τα σκάγια δεν θα «ταξίδευαν» με την απαιτούμενη η δύναμη- αλλά και θα εισχωρούσαν στον χώρο που βρίσκεται ο μηχανισμός πυροδότησης, δημιουργώντας προβλήματα.

- Advertisement -

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι πολύ κοντά στο σημείο που γίνεται η ανάφλεξη της πυρίτιδας και παράγονται τα αέρια, βρίσκεται το πρόσωπο του χειριστή.

Το κατά ποσό το μέταλλο κάνει καλά την δουλειά του, εξαρτάται από το υλικό που κατασκευάζεται αλλά και από τις μηχανικές του ιδιότητες. Η διαστολή που γίνεται από την πίεση που δέχεται από τα παραγόμενα αέρια. έχει ως αποτέλεσμα το δαχτυλίδι του μετάλλου να εφάπτεται στο εσωτερικό τμήμα της κάννης (θαλάμη).

Η παραμόρφωση πρέπει να είναι μόνιμη. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν ήταν αναγκαίο η παραμόρφωση να είναι μόνιμη, ο κάλυκας θα μπορούσε να κατασκευάζεται μόνο από πλαστικό υλικό. Για το λόγο αυτό και στην περίπτωση που κάποιοι επαναγομώνουν τους κάλυκες είναι απαραίτητο το καλιμπράρισμά τους.

Διαφορετικό το κοστολόγιο

Σίγουρα θα έχετε δει στα ράφια των κυνηγετικών καταστημάτων κουτιά με φυσίγγια που το μεταλλικό τμήμα του κάλυκα μπορεί να έχει ύψος  8, 12, 16, 22 και 25 χιλιοστά. Είναι σίγουρο ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος του μετάλλου τόσο πιο εντυπωσιακό είναι το φυσίγγι. Παράλληλα όμως, και το κοστολόγιο του κάλυκα είναι διαφορετικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βλέπουμε όλοι οι κάλυκες να έχουν ύψος μετάλλου 22 χιλιοστά. Συνήθως το ύψος μετάλλου στον κάλυκα συνδυάζεται ανάλογα  με το βάρος γόμωσης των φυσιγγίων. Για παράδειγμα δεν θα βρείτε εύκολα στην αγορά φυσίγγια με βάρος γόμωσης 32 γραμμάριων σκάγια, με κάλυκα που έχει μεταλλικό τμήμα ύψους 22 χιλιοστών.

Η λογική που γίνεται αυτό είναι γιατί οι βαρύτερες γομώσεις περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα πυρίτιδας, παράγουν μεγαλύτερο όγκο αεριών και υψηλότερες πιέσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένες ανάγκες για καλύτερη έμφραξη. Βεβαίως υπάρχει και η οικονομική παράμετρος, που μπορεί να μοιάζει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέα.

Θέμα ποιότητας

Αυτό που σε σημαντικό βαθμό καθορίζει την ικανότητα του μετάλλου να έρθει σε επαφή με τα τοιχώματα της κάννης και να προσφέρει ικανοποιητικό βαθμό έμφραξης, είναι η ποιότητα του.

Ο ορείχαλκος, ήταν το μέταλλο που σε κάποια μορφή του χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την κατασκευή του μεταλλικού τμηματικός του κάλυκα. Οι Ρώσοι, μάλιστα, κατασκεύαζαν κάλυκες εξ ολοκλήρου από το συγκεκριμένο υλικό. Προφανώς το κόστος του υλικού είναι αυτό που λειτούργησε απαγορευτικά και πλέον τέτοιοι κάλυκες δεν παράγονται.

Σήμερα, το μεταλλικό κομμάτι του κάλυκα που μοιάζει με χαλκό (ορείχαλκο) γιατί έχει το χρώμα του, δεν είναι τίποτα περισσότερο από σίδηρο, ο οποίος μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας δέχεται επιφανειακή επίστρωση από χαλκό. Για τον λόγο αυτό αν χρησιμοποιήσετε μαγνήτη θα διαπιστώσετε, ότι το μεταλλικό τμήμα του κάλυκα μαγνητίζεται. Κάτι που δεν ισχύει για τους παλιούς κάλυκες που το μεταλλικό τμήμα κατασκευάζονταν από κάποιας μορφής ορείχαλκο.

Το οικονομικό κόστος είναι αυτό που οδήγησε στην αντικατάσταση του ορείχαλκου από τον σίδηρο.

Η «πολυτέλεια» που μπορεί να έχει ο ιδιογομωτής

Σε καμία περίπτωση δεν θα συνέφερε ένα κατασκευαστή φυσιγγίων να έβγαζε φυσίγγια στα 28 ή 32 γραμμάρια σκάγια με κάλυκα που έχει μέταλλο με ύψος 25 χιλιοστά. Η οικονομική διαφορά που θα καλούνταν να πληρώσει μεταξύ των δυο καλύκων δεν θα του έδινε την δυνατότητα να πουλήσει τα φυσίγγια του σε ανταγωνιστική τιμή.

Αυτήν την «πολυτέλεια», όμως, θα μπορούσε να την έχει ο ιδιογομωτής που δεν γεμίζει φυσίγγια με την λογική να του έρχονται φτηνότερα. Ο ιδιογομωτής που ενδιαφέρεται να φτιάξει το καλύτερο δεν υπολογίζει τα λίγα λεπτά του ευρώ που είναι η διαφορά μεταξύ των καλύκων που έχουν διαφορετικό ύψος μετάλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδόν μονόδρομος τα 12άρια

Θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στον κυνηγό να επιλέξει ένα όπλο μικρότερο από το διαμέτρημα 12.... Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με τη λογική...
37,594ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,590ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
12.6 ° C
14 °
11.4 °
89 %
3.1kmh
20 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
15 °
Δε
16 °
Τρ
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ