Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΔιαφορετικές βολές από ίδια φυσίγγια - Οι αποκλίσεις που ξαφνιάζουν

Διαφορετικές βολές από ίδια φυσίγγια – Οι αποκλίσεις που ξαφνιάζουν

|

Διαφορετικές βολές από ίδια φυσίγγια – Κι όμως γίνεται…

Σε ένα κουτί 25 φυσιγγίων, πολύ δύσκολα θα βρεθούν έστω και δύο που να δίνουν εντελώς ταυτόσημα βλητικά χαρακτηριστικά, χωρίς κάποιες αποκλίσεις που εν τέλει ξεχωρίζουν τα καλά από τα «σκάρτα».

Στην περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει για πρώτη φορά να “μετρήσει” σε βλητικό σταθμό, ένα – ένα τα φυσίγγια που περιέχονται σε ένα κουτί των 25 τεμαχίων, μάλλον θα εκπλαγεί: αυτό που θα διαπιστώσει είναι ότι, δύσκολα θα βρεθούν ένα – δύο… που να δίνουν τα ίδια βλητικά χαρακτηριστικά! Για όσους ξέρουν, αποτελεί πάντα δεδομένο πως μεταξύ τους θα υπάρχουν πάντα αποκλίσεις, το μέγεθος των οποίων (μικρές ή μεγάλες, δηλαδή) καθορίζει και την ποιότητα των φυσιγγίων που αγοράζει κανείς, από το ράφι ενός καταστήματος.

Διαφορετικές βολές από ίδια φυσίγγια – Ταχύτητες και πιέσεις
- Advertisement -

Αυτά που διαβάζει ο κυνηγός στις συσκευασίες των φυσιγγίων ή στις ιστοσελίδες των εταιριών που τα κατασκευάζουν, αποτελούν μετρήσεις που ανταποκρίνονται στο μέσο όρο…

Έτσι, όταν για παράδειγμα αναφέρουν ότι ο τάδε τύπος φυσιγγίων παράγει πιέσεις της τάξεως των 650 bar, σημαίνει ότι μέσα στην συσκευασία του κουτιού θα υπάρχουν φυσίγγια που παράγουν 500 bar και κάποια που παράγουν 700.

Αν στο κουτί αναφέρεται μεγίστη πίεση (Maxpressure) τα 650 bar, αυτό σημαίνει ότι στις δοκιμές η ανώτερη πίεση που κατέγραψε ο βλητικός σταθμός ήταν 650 Bar. Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το ποσοστό… απόκλισης μεταξύ των φυσιγγίων. Αν οι μετρήσεις στον βλητικό σταθμό καταγράφουν διαφορές που δεν ξεπερνούν το 15%, αυτό σημαίνει ότι τα φυσίγγια έχουν μεταξύ τους πολύ μικρές αποκλίσεις σε ταχύτητες και πιέσεις (πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτό από τον κυνηγό).

Τα «φτηνά» φυσίγγια

Αυτονόητο, επίσης είναι ότι, όσο αυξάνεται το ποσοστό των αποκλίσεων, τόσο ο κυνηγός θα έχει την αίσθηση πως… κάτι δεν πάει καλά με τα φυσίγγια του.

Για να πετύχει μία εταιρία μικρές αποκλίσεις στις ταχύτητες και τις πιέσεις που παράγουν τα φυσίγγια της, είναι απαραίτητο να διαθέτει προηγμένες μηχανές γόμωσης, καλές πρώτες ύλες, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό στο χειρισμό των μηχανημάτων και, τέλος, καθημερινό έλεγχο της παραγωγής σε σύγχρονο βλητικό σταθμό…

Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται και δεν ικανοποιούνται, σοφό είναι να… μην αγοράσετε: απλά κάποιος παρήγαγε φυσίγγια για να τα πουλήσει, προσφέροντας ως κίνητρο μόνο τη… χαμηλή τους τιμή! Τα “φτηνά” φυσίγγια που κυκλοφορούν στην αγορά (και ο χαρακτηρισμός φτηνά δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή τους), στοιχίζουν τελικά… πολύ ακριβότερα από τα ακριβά.

Όταν οι αποκλίσεις μεταξύ ίδιων φυσιγγίων είναι μεγάλες, ακόμα και οι εύκολες τουφεκιές γίνονται δύσκολες: μεγάλες αποκλίσεις μεταφράζονται στο κυνήγι σε διαφορετικές πιέσεις, διαφορετικές ταχύτητες, άλλες ανάγκες προσκόπευσης κάθε φορά, και άλλη ένταση λακτίσματος…

Όλα αυτά είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν, στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο ή και τριών συνεχόμενων βολών. Ούτε ένας έμπειρος σκοπευτής δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια “αστάθεια”, οπότε οι αστοχίες είναι η πιο φυσιολογική κατάληξη!

Επιπλέον, οι χαμένες βολές δημιουργούν πάντα ματαίωση προσδοκιών και εκνευρισμό, ιδιαίτερα όταν ο κυνηγός συνειδητοποιεί ότι δεν φταίει η σκοπευτική του ικανότητα, αλλά τα φυσίγγια που… εμπιστεύθηκε.

Βέβαια, οι διαφορές… αποδόσεων που μπορεί να παρατηρούνται στο κυνήγι, δεν οφείλονται μόνο στα φυσίγγια…

 Η κρύα κάννη…

Μία κάννη κυνηγετικού όπλου αποδίδει καλύτερα όταν είναι κρύα! Κάθε φυσίγγι που ρίχνεται μετά το πρώτο – ειδικά όταν οι βολές είναι συνεχόμενες – έχει μία ποιοτική μείωση στα βλητικά του χαρακτηριστικά.

Και αν αυτό συνδυασθεί με φυσίγγια που έχουν μεταξύ τους μεγάλες αποκλίσεις, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Όσο η κάννη είναι ζεστή, τα βλητικά αποτελέσματα θα είναι “φτωχότερα”. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τους κυνηγούς που ρίχνουν αρκετές και συνεχόμενες βολές (όπως για παράδειγμα οι κυνηγοί της τσίχλας), αλλά όχι για τους λαγοκυνηγούς που ρίχνουν 20 φυσίγγια το χρόνο. Η παραγωγή φυσιγγίων με σταθερά βλητικά χαρακτηριστικά αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για κάθε κατασκευαστή.

Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την θέλησή του…

Οι δύο προϋποθέσεις για να μην προκύπτουν… διαφορετικές βολές από ίδια φυσίγγια

Οι εξελιγμένες ηλεκτρονικές μηχανές γόμωσης είναι σε θέση να παρέχουν σταθερότητα, με δύο βασικές προϋποθέσεις:

• Τη σωστή ρύθμισή τους και την παρακολούθηση των ρυθμίσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

• Τη χρήση ποιοτικών πρώτων υλών (μπαρούτι, κάλυκας, καψούλια, βύσματα).

Οι επικίνδυνες θερμοκρασίες του Αυγούστου

Ουσιαστική σημασία έχει και ο τρόπος που μεταφέρονται τα φυσίγγια τον Αύγουστο, από τους ίδιους τους κυνηγούς… Αν αφεθούν εκτεθειμένα σε υψηλή θερμοκρασία, οι πιέσεις αυξάνονται. Σε περίπτωση που εξατμιστεί η φυσική υγρασία της πυρίτιδας, τα φυσίγγια μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα στη χρήση!

Το ευτύχημα είναι ότι, η πυρίτιδα ανακτά εύκολα την φυσική της υγρασία… Αν, δηλαδή, μεταφερθούν τα φυσίγγια σε σημείο με σκιά, σύντομα η πυρίτιδα θα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.

Αν, όμως, τα φυσίγγια μείνουν εκτεθειμένα για πολύ ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκίνητου κάτω από τον ήλιο (+60 με 70 βαθμούς Κελσίου), οι πιέσεις που θα αναπτύσσουν επιπλέον των κανονικών, ίσως ξεπεράσουν τα όρια ασφαλείας!

Αυξημένα bar σημαίνει κίνδυνος, για το όπλο αλλά και για εμάς. Επίσης, σε περίπτωση που αυξηθούν οι πιέσεις, τα σκάγια θα σκορπούν, η κατανομή της τουφεκιάς θα είναι ακανόνιστη και το λάκτισμα ισχυρότερο… Αν διαπιστώσετε ότι το όπλο “κλωτσά” περισσότερο από το φυσιολογικό, τα φυσίγγια μπορεί να… έχουν πάθει “θερμοπληξία”!

Γι’ αυτό, μην μεταφέρετε τα φυσίγγια στο πορτ μπαγκάζ και μην τα αφήνετε μέσα στο αυτοκίνητο τις ζεστές ώρες της ημέρας, όταν αυτό είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Τα φυσίγγια …μακροημερεύουν καλύτερα μέσα στο χώρο των επιβατών.

Και στον κυνηγότοπο φροντίστε να βάζετε το αυτοκίνητο σε σκιερό μέρος που έχει δροσιά και αεράκι.

Διαβάστε επίσης: Το δεύτερο φυσίγγι στη μπεκάτσα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μονόβολα και τα μη τοξικά

Ένα… σύντομο ταξίδι γνώσης για τα μονόβολα, αλλά και τα φυσίγγια με μη τοξικά σκάγια... Ορισμένα φυσίγγια λειόκαννων όπλων είναι «γεμισμένα» με μονόβολα, τα οποία...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ