Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΑδικώντας κατάφορα ένα φυσίγγι

Αδικώντας κατάφορα ένα φυσίγγι

|

- Advertisement -

 

Κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Αγαπημένο θήραμα η τσίχλα. Όχι μόνο στους Έλληνες κυνηγούς αλλά σε όλους όσων οι χώρες τους βρέχονται από την Μεσόγειο.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες κατασκευής φυσιγγίων που οφείλουν μεγάλο μέρος της ύπαρξη τους σε αυτό το μικρό σε μέγεθος θήραμα. Εκατομμύρια φυσιγγίων σε διαφορετικούς τύπους παράγονται σε ετήσια βάση για να καλύψουν τις ανάγκες των κυνηγών της τσίχλας.

- Advertisement -

Οι προτιμήσεις σε βάρος γόμωσης

Παρά το ότι μιλάμε για το ίδιο θήραμα οι προτιμήσεις σε βάρος γόμωσης  αλλά και σε πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την γόμωση των φυσιγγίων  διαφοροποιούνται ανάλογα τα ζητούμενα του κάθε κυνηγού.

Βασικό κριτήριο που αδικεί κατάφορα το φυσίγγι είναι η αποτελεσματικότητα. Δηλαδή το κατά πόσο ο κυνηγός ρίχνοντας κάποιο ή κάποια φυσίγγια μιας εταιρείας θα καταφέρει να «πάρει» τα περισσότερα θηράματα. Γνωρίζουμε όλοι ότι η σκοπευτική δεινότητα μεταξύ των κυνηγών διαφέρει και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφορές είναι μεγάλες. Επίσης γνωρίζουμε ότι κάθε έξοδο στο κυνήγι δεν είναι ίδια σε ότι αφορά στην σκοπευτική μας δεινότητα. Παρά το ότι όλοι ανεξαιρέτως τα γνωρίζουμε αυτά, τελικά εκείνο που “πληρώνει την νύφη” είναι το φυσίγγι Ο ευκολότερος και πιο αβασάνιστος τρόπος να χρεώσουμε την όποια σκοπευτική μας αποτυχία είναι ή ο κατασκευαστής φυσιγγίων ή το φυσίγγι και κάποιες φορές το όπλο.

Το μεγάλο λάθος για να λυθεί το ανύπαρκτο, ουσιαστικά, πρόβλημα που προέκυψε μετά από λάθος συμπεράσματα είναι να βλέπουμε στο βουνό κυνηγούς με πολλές και διαφορετικές μάρκες και τύπους φυσιγγίων που για χάρη γούστου τα αλλάζουν με σκοπό να λύσουν το πρόβλημα τους. Έχουν μαζί τους φυσίγγια για το κρύο, την ζέστη, την υγρασία, το ξημέρωμα, τις μακρινές ή κοντινές βολές. Διαφορετικά νούμερα σκάγια και γομώσεις που από μόνα τους όταν χρησιμοποιηθούν δημιουργούν πρόβλημα και δεν χρειάζεται να μεσολαβήσουν οι όποιες λάθος εκτιμήσεις των κυνηγών για το ποια και πότε είναι κατάλληλα.

Τι ζητάτε από ένα φυσίγγι

Η κατάσταση αυτή βοηθά και κάποιους “αλεξιπτωτιστές” κατασκευαστές να υπάρχουν ακόμα και αν χρησιμοποιούν χαμηλότερης ποιότητας πρώτες ύλες ή δεν δοκιμάζουν καθόλου τα παραγόμενα φυσίγγια για την ασφάλεια που προσφέρουν γιατί γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι  “άσχετοι” και σε αυτούς στηρίζουν τον λόγο ύπαρξη τους.

Τι ζητάμε τελικά από ένα φυσίγγι.

Να μπορεί να μας κάνει καλούς σκοπευτές;

Να “διαβάζει” από μόνο του τις καιρικές αλλαγές και ανάλογα να ρυθμίζει τα βλητικά του χαρακτηριστικά;

Να στέλνει από μόνο του τα σκάγια εκεί (στον στόχο) που δεν μπορούμε να τα στείλουμε εμείς;

Υπάρχει τέτοιο ή τέτοια φυσίγγια;

Σίγουρα δεν υπάρχει και αν ψάξετε μέσα από πολλά που θα αλλάξουμε σε μια κυνηγετική έξοδο να βρούμε τις λύσεις που ανά πάσα στιγμή θα  δώσουν την λύση τότε είναι σίγουρο ότι θα χαθεί η μπάλα. Κάθε τύπος η μάρκα φυσιγγίου έχει διαφορετικά βλητικά χαρακτηριστικά που για να προσαρμοστεί ο κυνηγός σε αυτά χρειάζεται χρόνος. Μπορεί αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι κοντινά ωστόσο υπάρχουν διαφορές. Ο χρόνος προσαρμογής διαφέρει από άτομο σε άτομο, σε καμία περίπτωση όμως η προσαρμογή δεν επιτυγχάνεται με την ρίψη τριών η πέντε φυσιγγίων.

Μαγικές πυρίτιδες δεν υπάρχουν

Δεν υπάρχουν μαγικές πυρίτιδες, ούτε μαγικά σκάγια, ούτε μάγοι κατασκευαστές. Υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές που με βάση αυτές κρίνονται τα φυσίγγια. Όπως υπάρχουν και καλύτεροι σκοπευτές που στα χέρια τους ακόμα και τα μέτρια σε απόδοση φυσίγγια γίνονται εξαιρετικά γιατί έχουν καλά κέντρα στις βολές τους. Είναι προτιμότερο, πιο ανέξοδο και σαφώς λιγότερα ψυχοφθόρο, να αναζητήσετε τους τρόπους που θα γίνετε καλύτεροι σκοπευτές, από το να φορτώνετε τις αποτυχίες σε φυσίγγια και όπλο με την ελπίδα ότι θα βρεθεί η λύση.

Η λύση είναι στα χέρια σας και όχι στα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να στείλετε μια δέσμη σκαγιών στην όποια απόσταση για να συναντηθεί με τον στόχο. Δεν θα βρείτε λύσεις ανεβάζοντας το βάρος γόμωσης προς τα πάνω. Ούτε χοντραίνοντας τα σκάγια. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα βρείτε καμία απολύτως λύση κουβαλώντας μαζί σας διαφορετικά φυσίγγια για να τα χρησιμοποιήσετε κατά την διάρκεια της ημέρας όταν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες.

 

Φτιαγμένα από σοβαρούς κατασκευαστές

Επιλέξτε φυσίγγια που κατασκευάζονται από σοβαρούς κατασκευαστές, δοκιμάστε τα σε πίνακες ή χαρτόνια στις αποστάσεις που συνήθως τουφεκάτε, δοκιμάστε ποια τσοκ σας δίνουν το καλύτερο βλητικό αποτέλεσα, συγκρίνετε μεταξύ τους τα φυσίγγια που δοκιμάσατε και καταλήξτε στο ποιο σας δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μπορεί να μην είναι ένα αλλά δυο  όχι όμως παραπάνω. Αν καταλήξετε τότε έχετε κάνει μια πολύ καλή αρχή. Φροντίστε να έχετε μαζί σας στο κυνήγι 2 διαφορετικά νούμερα σκάγια. Αν ρίχνετε, για παράδειγμα, σκάγια νούμερο 9 να έχετε μαζί σας και μερικά σε νούμερο 8 για να αντιμετωπίσετε προβλήματα που προκύπτουν σε υψηλό ποσοστό υγρασία στην ατμόσφαιρα που μειώνει την ταχύτητα των σκαγιών.

Το ένα νούμερο σκάγια πιο χοντρά θα αντισταθμίσει τις χαμένες ταχύτητες που έχουν τα πιο ψιλά λόγο αυξημένης τριβής στην ατμόσφαιρα που έχει μεγαλύτερη πυκνότητα λόγω υγρασίας.

Το τελευταίο και σημαντικότερο. Εφόσον έχετε επιλέξει τα φυσίγγια με το καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα ρίξτε αρκετά από αυτά σε στόχους στο σκοπευτήριο για να προσαρμοστείτε σε αυτά (προσκόπευση, χρόνος πυροδότησης, λάκτισμα) αν αυτά σας φαίνονται κουραστικά και πολλά τότε συνεχίστε να ψάχνετε τα μαγικά φυσίγγια. Σε περίπτωση που τα βρείτε παρακαλώ κάντε μου ένα τηλεφώνημα.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Γαρέφης: Ο σταυραετός του Πηλίου

Ο Έλληνας Μακεδονομάχος Κώστας Γαρέφης Μακεδονία 1900. Αναβρασμός. Τα βουλγαρικά κομιτάτα με «φωτιά και τσεκούρι» θέλουν να αλλάξουν συνειδήσεις. Οι Μακεδόνες αντιστέκονται. Στην καρδιά των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
27.9 ° C
29.5 °
25.9 °
38 %
3.6kmh
20 %
Πα
27 °
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
30 °
Τρ
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ