spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΑνάλυση… 32 γραμμαρίων

Ανάλυση… 32 γραμμαρίων

|

Μετά από πολυετείς δοκιμές στον βλητικό σταθμό και τους πίνακες, το kynigesia.gr σας παρουσιάζει την εικόνα για την ποιότητα κατασκευής και την ποιότητα των βλητικών τους χαρακτηριστικών των δημοφιλών φυσιγγίων των 32 γραμμαρίων που δοκιμάσθηκαν έως τώρα. 

 

 του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Περισσότερα από 30 εγχώρια και εισαγόμενα φυσίγγια με βάρος γόμωσης στα 32 γραμμάρια πέρασαν το τεστ δοκιμών που πραγματοποιεί τα τρία τελευταία χρόνια η «Κυνηγεσία και Κυνοφιλία».

Τα φυσίγγια αυτά περνούν από βλητικό σταθμό και παράλληλα δοκιμάζονται σε πίνακες, ανά πεντάδες, για την ποιότητα κατανομής. Στα στοιχεία που παραθέτουμε συμπεριλαμβάνονται η πυρίτιδα, το ύψος μετάλλου του  κάλυκα και ο τύπος βυσμάτωσης.

Πλέον έχουμε συλλέξει αρκετά στοιχεία όχι για να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους αλλά για να μπορούμε να έχουμε εικόνα για την ποιότητα κατασκευής και την ποιότητα των βλητικών τους χαρακτηριστικών.

Τα 32 γραμμάρια είναι πολύ δημοφιλής γόμωση και για το λόγο αυτό εστιάσαμε σε αυτά.

Δεν τα έχουμε δοκιμάσει όλα, αλλά η ευθύνη δεν είναι μόνο δική μας. Δεν επιλεγούμε φυσίγγια με βάση τους πελάτες μας ούτε απορρίπτουμε τις δοκιμές φυσιγγίων που δεν  ανήκουν σε πελάτες μας. Ενδεχομένως κάποια από αυτά να μην έφτασαν ποτέ στα γραφεία μας γιατί οι κατασκευαστές (ή οι εισαγωγείς) δεν είχαν τη βεβαιότητα ότι θα περάσουν με επιτυχία τα τεστ που τα υποβάλουμε.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε και προκύπτουν από τα φυσίγγια που δοκιμάσαμε τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

 

Εντός ορίων ασφαλείας

Δεν υπήρξαν φυσίγγια που να ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας που είναι τα 740 Bar, ενώ οι χαμηλότερες πιέσεις που καταγράψαμε ήταν τα 480 Bar. Μπορεί να υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν τα φυσίγγια να παράγουν πολύ χαμηλές πιέσεις, όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με το δεδομένο ότι τα φυσίγγια αυτά δεν έχουν υψηλές ταχύτητες. Οι ταχύτητες των φυσιγγίων που παράγουν πιέσεις κάτω από 500 Bar στα 32 γραμμάρια, κυμαίνονται μεταξύ 370 έως 380 μέτρων το δευτερόλεπτο, στο ένα μέτρο από την κάννη. Για τα σκάγια νούμερο 10 οι ταχύτητες αυτές μπορούμε να πούμε ότι είναι στα όρια του ανεκτού, κάτι που δεν ισχύει για τα σκάγια νούμερο 8 ή 7. Σημαντική παράμετρος για να βγάλουμε συμπεράσματα για τις ταχύτητες που ταξιδεύουν τα σκάγια είναι και η διάμετρο τους.

Παραθέτω ένα παράδειγμα: Για τα σκάγια νούμερο 8 μία πραγματικά υψηλή ταχύτητα είναι τα 405 μέτρα το δευτερόλεπτο στο ένα μέτρο από την κάννη, αλλά για τα 9βολα η ταχύτητα αυτή είναι στα κάτω όρια.

 

Το… τέλειο φυσίγγι

Οι δικές μας δοκιμές στον βλητικό σταθμό δεν γίνονται σε απόλυτες κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια φυσίγγια δοκιμάζονται στους 5 βαθμούς Κελσίου με ποσοστό υγρασίας 50% και φυσίγγια που δοκιμάζονται στους 30 βαθμούς με ποσοστό υγρασίας 80% . Άρα η σύγκριση μεταξύ τους με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν είναι σίγουρο ότι θα αδικήσει κάποια από αυτά. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στο κυνήγι. Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι πάντα ίδιες με αποτέλεσμα αρκετές φορές οι κυνηγοί να εντοπίζουν διαφορές που μη μπορώντας να τις εξηγήσουν τις αποδίδουν στο ότι τα φυσίγγια είναι από άλλη παρτίδα ή ότι τελικά ο κατασκευαστής «τα χάλασε». Μακάρι να υπήρχε ένα φυσίγγι που θα μπορούσαμε να το ρίξουμε και να αποδίδει σταθερά σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.  Αυτό θα ήταν το τέλειο φυσίγγι. Πράγμα που δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

 

Ο παράγοντας σταθερότητα

Ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να απασχολεί τον κυνηγό είναι η σταθερότητα που προσφέρουν τα φυσίγγια του. Δηλαδή όσο το δυνατόν μικρότερες βλητικές διαφορές που μπορεί να έχει φυσίγγι από φυσίγγι ακόμα και μέσα στο ίδιο κουτί. Από τις δικές μας δοκιμές αυτό που προκύπτει είναι ότι τα φυσίγγια που δοκιμάσαμε έχουν αυτό το χρήσιμο χαρακτηριστικό. Αυτό οφείλεται στην ποιότητα της πυρίτιδας των υπολοίπων υλικών αλλά και στην ακρίβεια των μηχανών που τα γεμίζουν. Στο σύνολο των φυσιγγίων που δοκιμάσαμε οι πυρίτιδες είναι γνωστές και καταξιωμένες με πολλά χρόνια παρουσίας στην αγορά. Δεν μας έτυχε να δοκιμάσουμε άγνωστες πυρίτιδες που απλά χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν το κοστολόγιο. Το ίδιο ισχύει για τους κάλυκες τα καψούλια και τις βυσματώσεις. Αυτά είναι βασικά χαρακτηριστικά για όλους όσοι αναζητούν την σταθερότητα στην απόδοση των φυσιγγίων τους.Το ποιες μηχανές χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής για να γεμίσει τα φυσίγγια του δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Η ακρίβεια στις δοσολογίες πυρίτιδας και σκαγιών είναι σημαντική παράμετρο για τη σταθερή απόδοση. Αν εντοπίσαμε κάποια φυσίγγια που παρουσίαζαν μικρότερες αποκλίσεις συγκριτικά με κάποια αλλά αυτό το αποδίδουμε στην ακρίβεια των μηχανών γόμωσης και όχι τόσο στα υλικά (πυρίτιδα, καψούλια, κάλυκες, σκάγια) των φυσιγγίων που δοκιμάσαμε.

 

Βλητική απόδοση

Στους πίνακες δοκιμάζουμε 5 φυσίγγια και καταλήγουμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί ένα μέσο όρο που απεικονίζει την βλητική τους απόδοση. Δεν επιλέγουμε την καλύτερη ή την χειρότερη κατανομή. Στο κομμάτι αυτό που είναι και το πιο δύσκολο για να βγουν συμπεράσματα, καταλήξαμε στο ότι κάθε φυσίγγι «κουβαλά» τη φιλοσοφία του κατασκευαστή του. Δοκιμάσαμε φυσίγγια που μας έδωσαν ποσοστό συγκέντρωσης στα 35 μέτρα με φουλ τσοκ 75% και άλλα που μας έδωσαν 65%. Ποιος μπορεί να πει ποια είναι τα καλύτερα τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά ζητούμενα και προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες για τον κάθε κυνηγό. Το φυσίγγι που έδωσε τα πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης είναι σίγουρο ότι τα σκάγια του θα έχουν μικρότερο κύκλο διασποράς στην ενδιάμεσες αποστάσεις συγκριτικά με το φυσίγγι που έδωσε χαμηλότερα ποσοστά  που θα έχει μεγαλύτερο κύκλο. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερο για εκείνους που τουφεκάνε αποκλειστικά στην απόσταση των 35 μέτρων και θέλουν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα στο κυνήγι;

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ανεξάρτητα το βάρος γόμωσης και λαμβάνοντας υπόψη τα βλητικά χαρακτηριστικά, το ζητούμενο σε ότι έχει να κάνει με τον κύκλο διασποράς και το ποσοστό συγκέντρωσης των σκαγιών δεν είναι πάντα το τι καλύτερο μπορεί να κάνει το φυσίγγι μας στην μεγαλύτερη απόσταση.

 

Εισαγόμενα VS εγχώρια

Σε ότι έχει να κάνει με τη σύγκριση μεταξύ εγχώριων και εισαγόμενων φυσιγγίων το συμπέρασμα που καταλήξαμε είναι ότι η ποιότητα και τα βλητικά χαρακτηριστικά κινούνται στα ίδια επίπεδα. Άλλωστε οι πρώτες ύλες είναι ίδιες.

Τεχνογνωσία υπάρχει και στους δικούς μας κατασκευαστές και μάλιστα θα λέγαμε ότι έχουν ένα πλεονέκτημα, συγκριτικά με εκείνα που εισάγονται. Είναι σε θέση να λαμβάνουν αμεσότερα τα μηνύματα από τους κυνηγούς και ανάλογα να διαμορφώνουν την φιλοσοφία που τα κατασκευάζουν. Στα φυσίγγια μία από τις παραμέτρους στην κατασκευή τους είναι και η φιλοσοφία του κατασκευαστή.  

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί – Βίντεο

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί Αρκούδα εισβάλλει στην αυλή ενός σπιτιού σε χωριό της Ρουμανίας - Τα πρόβατα προσπαθούν να προστατεύσουν τα αρνιά τους από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ