Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήFX Ranchero: Ένα πιστόλι με... επιδόσεις τουφεκιού

FX Ranchero: Ένα πιστόλι με… επιδόσεις τουφεκιού

|

Η σουηδική εταιρεία FX Airguns μας έχει συνηθίσει σε ειδικές κατασκευές πολύ υψηλών προδιαγραφών, οπότε η επαφή μας με το εξαιρετικό πιστόλι Ranchero, είναι μία ακόμα ευκαιρία για να θαυμάσουμε τις επιδόσεις ενός αεροβόλου όπλου πολύ υψηλών προδιαγραφών…

Του Κώστα Λακαφώση

Ranchero στα ισπανικά σημαίνει «αυτός που δουλεύει σε ράντσο», παραπέμποντας στους πρώτους κτηνοτρόφους στις νοτιότερες πολιτείες των Η.Π.Α, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.
Προφανώς, η σουηδική εταιρεία επιλέγει αυτό το όνομα για το μοναδικό πιστόλι της γκάμας της, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στα «εξάσφαιρα», τα πρώτα περίστροφα που ξεκίνησαν την εποχή της κατάκτησης της Άγριας Δύσης να χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ανθρώπους αυτούς.
Βέβαια, το FX Ranchero δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα καουμπόικα εξάσφαιρα, ούτε στην όψη, ούτε στο σχεδιασμό αλλά ούτε και στη χρήση. Πρόκειται για ένα σκοπευτικό πιστόλι πολύ υψηλών προδιαγραφών, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί και σε πολύ μικρό καραμπινάκι, δίνοντας επιδόσεις τουφεκιού σε ένα πακέτο που χωράει σε μία τσάντα εξαιρετικά μικρών διαστάσεων, για όποιον έχει αυτή την ανάγκη.

Ρυθμιστής η νομοθεσία…

- Advertisement -

Είναι γεγονός, πάντως, ότι με όρους μάρκετινγκ το Ranchero είναι ένα αρκετά «παράξενο» προϊόν, ειδικά για μία αγορά όπως η ελληνική για την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει προφανής χρήση.
Άλλωστε, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα στα αεροβόλα υψηλών επιδόσεων: η εμπορική τους επιβίωση εξαρτάται άμεσα από τη νομοθεσία που ισχύει στην κάθε χώρα στην οποία πωλούνται…
Για παράδειγμα, σε μία χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου απαγορεύεται εντελώς η κατοχή πυροβόλων πιστολιών, ενώ είναι ιδιαίτερα δύσκολη η απόκτηση άδειας κατοχής για πυροβόλα ραβδωτά τουφέκια, η αγορά του αεροβόλου γνωρίζει μεγάλη άνθηση, δεδομένης και της δυνατότητας που δίνει ο νομοθέτης για κυνήγι διαφόρων θηραμάτων με αεροβόλο.
Αντιθέτως, στις Η.Π.Α. όπου είναι πολύ εύκολο να αποκτήσει κανείς ένα «εικοσιδυάρι» τουφέκι ή πιστόλι, τα αεροβόλα υψηλού κόστους και ιδιαίτερων προδιαγραφών, εκ των πραγμάτων παραμερίζονται σε μία «περιθωριακή» αγορά που αφορά μόνο λίγους «παλαβούς» που έχουν τη διάθεση να ασχολούνται και να ταλαιπωρούνται χωρίς να λύνουν κάποια πρακτική ανάγκη τους.

Η παραξενιά… της Ελλάδας

Τουλάχιστον, στις Η.Π.Α. υπάρχουν οι οργανωμένοι και αρκετά δημοφιλείς αγώνες field target, οπότε υπάρχει μία διέξοδος για κάποιον που έχει τη διάθεση και τα χρήματα για να ασχοληθεί με τη σκοποβολή με αεροβόλο υψηλών προδιαγραφών…
Το Ranchero πωλείται «γυμνό» χωρίς κανένα είδος σκοπευτικού οργάνου γιατί αυτή η παραξενιά της νομοθεσίας είναι μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία: σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο σκοπευτής που θα αποκτήσει ένα Ranchero, αμέσως θα το εφοδιάσει και με την αντίστοιχη διόπτρα που ταιριάζει στις απαιτήσεις του.
Εάν κάποιος επιθυμεί να το χρησιμοποιεί σαν κανονικό πιστόλι, θα προτιμήσει ίσως ένα σκοπευτικό κόκκινης κουκκίδας (red dot) ή μία κλασική τηλεσκοπική διόπτρα χαμηλής μεγέθυνσης, κατάλληλη για πιστόλια.
Από την άλλη, αν κάποιος προτιμά να το επωμίζει και να το χρησιμοποιεί σαν καραμπινάκι (εκμεταλλευόμενος το αφαιρούμενο κοντάκι), τότε είναι καλύτερο να προτιμήσει μία κανονική τηλεσκοπική διόπτρα για τουφέκια ώστε να έχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις.
Όπως και όλα τα αεροβόλα της FX Airguns, έτσι και το Ranchero χρησιμοποιεί τον προσυμπιεσμένο αέρα ως κινητήρια δύναμη για τις βολές. Μία μικρή δεξαμενή 65 κ.εκ γεμίζει με ατμοσφαιρικό αέρα 220 bar (μέσω αεροσυμπιεστή ή με τη βοήθεια φορητής καταδυτικής φιάλης) και έχει αρκετό αέρα για περίπου 20 βολές σε πλήρη ισχύ (ή αρκετά περισσότερες στη χαμηλότερη από τις τρεις διαθέσιμες ρυθμίσεις). Τα βλήματα τοποθετούνται σε έναν περιστροφικό γεμιστήρα 8 βολών, ενώ η όπλιση κάθε βολής γίνεται με έναν μηχανισμό κινητού ουραίου, που οπλίζει την εσωτερική σφύρα και φέρνει στη θαλάμη το επόμενο βλήμα.
Το Ranchero προσφέρεται σε δύο επιλογές διαμετρημάτων, στα 4,5 και στα 5,5 χιλιοστά, όπου η επιλογή έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη συμμετοχή σε επίσημους αγώνες field target, όπου επιτρέπεται μόνο το μικρότερο διαμέτρημα των 4,5 χιλιοστών.
Πέραν αυτού, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος για να προτιμήσει κανείς το μικρότερο διαμέτρημα, αφού σε ένα όπλο προσυμπιεσμένου αέρα με κάννη μόλις 25 εκατοστών, το μικρότερο διαμέτρημα δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα. Είναι τόσο κοντή η κάννη και τόσο μεγάλη η δύναμη του προσυμπιεσμένου αέρα, που το μεγαλύτερο και βαρύτερο βλήμα των 5,5 χιλιοστών, τελικά αξιοποιεί καλύτερα τη διαθέσιμη ποσότητα αέρα και δίνει ένα συνολικά καλύτερο αποτέλεσμα, ακόμα και σε πολύ μακρινές αποστάσεις βολής.

Ακρίβεια που εκπλήσσει

Όπως διαπιστώσαμε και στην πράξη κατά τη διάρκεια της σύντομης δοκιμής μας, ένα από τα καλύτερα σημεία του Ranchero είναι η σκοπευτική σκανδάλη δύο σταδίων, πλήρως ρυθμιζόμενη και πραγματικά εξαιρετική σε αίσθηση.
Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο σε ένα ακριβό αεροβόλο υψηλών προδιαγραφών, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε να αναφέρουμε ότι μία τέτοια σκανδάλη έχει τεράστια διαφορά από τη σκανδάλη που βρίσκουμε σε πολλά αεροβόλα χαμηλού κόστους, που προορίζονται για χρήση αναψυχής.
Σε συνδυασμό και με το αφαιρούμενο κοντάκι και την καλή τηλεσκοπική διόπτρα, το μικρό καραμπινάκι πραγματικά εκπλήσσει με την ακρίβειά του σε βολές 60 ή 70 μέτρα μακριά και μας κάνει να ζηλεύουμε που δεν ζούμε σε μία χώρα όπου θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως πραγματικά του αρμόζει.
Δυστυχώς, στην ελληνική πραγματικότητα, το FX Ranchero είναι ένα εξαιρετικό μεν, πανάκριβο και άχρηστο δε, αεροβόλο όπλο που απευθύνεται σε ελάχιστους με το μεράκι και τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουν και να το ευχαριστηθούν κατά το δυνατόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε χιμπατζής – Είχε βγει από το κλουβί του

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε Χιμπατζής! Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καθώς ένας χιμπατζής το έσκασε από τον περιοριστικό του χώρο -...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ