Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦτηνά όπλα: Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός

Φτηνά όπλα: Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός

|

Σε μια εποχή που ο πληθωρισμός καλπάζει, πολλά όπλα εξακολουθούν να πωλούνται σε προκλητικά χαμηλές τιμές…

«Ξεφυλλίζοντας» το διαδίκτυο, τα περιοδικά και τους καταλόγους των εταιριών, διαπιστώνουμε ότι οι τιμές των όπλων τα τελευταία χρόνια έχουν παγώσει σε γενικές γραμμές και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μειωθεί.

Παράλληλα εμφανίζονται συνεχώς νέοι κατασκευαστές και μοντέλα όπλων, συχνά σε τιμές ιδιαίτερα δελεαστικές. Το ερώτημα λοιπόν είναι προφανές: Ισχύει η αρχή του «ότι πληρώνεις, παίρνεις» που λέει ο λαός; Διάγουμε εποχή ευκαιριών, ή πίσω από τις χαμηλές τιμές κρύβονται ευτελή και ίσως επικίνδυνα προϊόντα;

Ασφαλώς η κατηγορία των «ακριβών» όπλων, ποτέ δεν έπαψε και ποτέ δεν θα πάψει να υπάρχει, όμως αυτά απευθύνονται σε μικρό αγοραστικό κοινό, που έχει και τη δυνατότητα και το μεράκι να τα αποκτήσει.

Λύτρωση δια της απαλλαγής
- Advertisement -

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνουμε ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων όπλων, έχουν κατρακυλήσει, σε βαθμό που πολλοί φτάνουν ακόμη και να τα χαρίζουν, προκειμένου να γλυτώσουν από τη διαδικασία της ανανέωσης των Αδειών Οπλοκατοχής, η οποία συνεπάγεται και οικονομικό κόστος (Ιατρικές βεβαιώσεις, παράβολα, φωτογραφίες) και ταλαιπωρία στα Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία συνήθως δεν έχουν επαρκή γνώση του αντικειμένου ή της Νομοθεσίας, η οποία συχνά αλλάζει, χωρίς να γίνεται ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού.

Τελευταία μάλιστα στα πλαίσια των υποχρεώσεων της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι η περίοδος ανοχής για ληγμένες Άδειες και αδήλωτα όπλα λήγει και σύντομα θα αρχίσει η υποβολή μηνύσεων σε όσους παραβαίνουν τη Νομοθεσία στον τομέα αυτό.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς πολίτες, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους όπλα, τα οποία δεν χρειάζονται, είτε διότι σταμάτησαν το κυνήγι, είτε διότι τα κληρονόμησαν ή δεν έχουν προσωπικό ενδιαφέρον και θέλουν να απαλλαγούν από το βάρος τους.

Μεγάλη προσφορά – μικρή ζήτηση

Στην αγορά λοιπόν κυκλοφορούν πολλά, ανάμεσά τους και ποιοτικά όπλα του παρελθόντος, τα οποία μπορεί να τα βρει κανείς σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Παράλληλα η σύγχρονη βιομηχανία των όπλων, προσπαθεί να επιβιώσει, σε μια εποχή που το κυνήγι οπισθοχωρεί συνεχώς, καθώς οι νέοι δεν δείχνουν το ενδιαφέρον που έδειχναν στο παρελθόν για αυτή τη μορφή ενασχόλησης.

Ειδικά η Τουρκική βιομηχανία, η οποία εμφανίστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και ισχυροποιείται συνεχώς, προσφέρει στην παγκόσμια αγορά εκατοντάδες μοντέλα όπλων, σε τιμές που κανένας άλλος (ούτε καν οι Ρώσοι) δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Τα Τουρκικά προϊόντα όσο κι αν για δικούς μας λόγους πολλοί δεν τα συμπαθούμε, έχουν κατακλύσει τον κόσμο, δεδομένου ότι το εργατικό κόστος, οι κρατικές διευκολύνσεις και η χαμηλή φορολογία εξασφαλίζουν χαμηλά κοστολόγια παραγωγής και φυσικά χαμηλές τιμές. χ

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα όπλα στη γειτονική χώρα αλλά και για πολλά ακόμη βιομηχανικά προϊόντα, όπως εργαλεία, ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά είδη κλπ. Τα τουρκικά λοιπόν όπλα, δημιουργούν ένα νέο status στην παγκόσμια αγορά και πιέζουν τους κατασκευαστές της Δύσης να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές. Παρόλα αυτά η προσφορά αυτή την εποχή, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση και οι αποθήκες των εργοστασίων δεν μπορούν να γεμίζουν με αποθέματα τα οποία δεν θα βγούνε στην αγορά.

Για το λόγο αυτό, πολλές εταιρίες συχνά βγάζουν προσφορές με τιμές χαμηλότερες από τις αρχικές, για μοντέλα προηγούμενων ετών. Για να επιβιώσει ένα εργοστάσιο πίσω από το οποίο βρίσκεται κάποια δυνατή φίρμα, χρειάζεται ανανέωση στα προϊόντα του. Η έρευνα στις μεγάλες εταιρίες της Δύσης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και η εξέλιξη των όπλων δεν είναι δυνατό να σταματήσει.

Για να πουληθεί όμως ένα εξελιγμένο όπλο, κάθε εταιρία θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τη διάθεση των προηγούμενων αποθεμάτων της. Αυτό είναι πιο έντονο ειδικά σε ότι αφορά τα αυτογεμή, τα οποία δείχνουν την ηλικία τους πολύ πιο γρήγορα από τα δίκαννα, τα οποία ακόμη αντέχουν στην αγορά των κλασσικών όπλων. Η προσπάθεια λοιπόν να διοχετευτούν στην αγορά τα παλαιότερα μοντέλα, έστω και με τιμές κόστους, συγκρατεί τις τιμές χαμηλά.

Όπλα με ημερομηνία λήξης

Ένα ακόμη θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, είναι η γήρανση κάποιων υλικών κατασκευής στα όπλα. Η χρήση του πλαστικού έχει περάσει για τα καλά στο χώρο των όπλων και τα παραδοσιακά ξύλινα κοντάκια και πάπιες, εγκαταλείπονται ολοένα και περισσότερο, παραχωρώντας τη θέση τους σε συνθετικά υλικά.

Τα υλικά αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, η οποία μάλιστα προσδιορίζεται, καθώς με τη σύγχρονη νομοθεσία είναι υποχρεωτική η αποτύπωση σε κάθε όπλο η χρονολογία παραγωγής και ειδικότερα στα συνθετικά μέρη ακόμη και η ημερομηνία. Η διάρκεια ζωής των συνθετικών μερών, δεν υπερβαίνει συνήθως τα 20 έτη (ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης, συντήρησης και αποθήκευσης) η δε διάρκεια ζωής των επικαλύψεων (αντιολισθητικές επιφάνειες, απομιμήσεις ανθρακονημάτων, παραλλαγές κ.λπ.) είναι πολύ μικρότερη.

Ειδικά σε περιπτώσεις ευτελών κατασκευών, οι οποίες έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι οι φθορές εμφανίζονται πολύ νωρίς και είναι βέβαιο ότι θα μας παρουσιάσουν προβλήματα. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι στα όπλα χαμηλής τιμής, γίνονται περιστασιακές παραγγελίες από κάποιους εισαγωγείς, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι θα παρέχουν υποστήριξη με ανταλλακτικά.

Το φαινόμενο της απουσίας ανταλλακτικών σε ευτελή όπλα, είναι πολύ συχνό και υπάρχουν πάρα πολλά τουφέκια παροπλισμένα από αυτή την αιτία.

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρουσιάζεται, είναι ότι υπάρχουν «κρυφά» ανταλλακτικά, όπως σκανδαλοθήκες κ.λπ. από συνθετική ύλη, που συχνά σπάζουν με αποτέλεσμα να αχρηστεύεται το όπλο.

Η διακόσμηση

Η διακόσμηση μπορεί στο παρελθόν να ήταν σημείο αναφοράς αναβαθμισμένης ποιότητας, όμως σήμερα αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Η διακόσμηση (και όχι μόνο) δεν γίνεται πλέον στα φτηνά όπλα από το χέρι κάποιου καλλιτέχνη σκαλιστή, αλλά από ηλεκτρονικά μηχανήματα με laser.

Το ευκολότερο πράγμα στην εποχή μας, είναι να διακοσμηθεί ένα όπλο είτε με σκαλίσματα, είτε με μεταξοτυπία ή ακόμη και με ψεύτικα ένθετα. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό, όμως δεν θα πρέπει να μας παρασύρει και να θεωρήσουμε ότι οπωσδήποτε ένα «όμορφο» όπλο είναι και καλής ποιότητας.

Οι απομιμήσεις

Οι απομιμήσεις γνωστών και καταξιωμένων όπλων και μηχανισμών, είναι επίσης μια μεγάλη παγίδα. Όπλα αδρανείας ή αερίων, που μοιάζουν πολύ με τα γνωστά επιτυχημένα όπλα των μεγάλων εταιριών, συχνά αποδεικνύονται πρόχειρες, ακόμη και επικίνδυνες κατασκευές. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν εξετάσουμε με προσοχή, και αν είναι δυνατό με ζωντανή σύγκριση τις λεπτομέρειες της κατασκευής (βάρος και φινίρισμα εξαρτημάτων).

Συμπερασματικά θα έλεγα, ότι πρέπει πάντοτε να είμαστε υποψιασμένοι με οτιδήποτε προέρχεται από άγνωστα εργοστάσια και έχει δελεαστική τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37,591ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,580ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
15.8 ° C
18 °
12.5 °
86 %
2.2kmh
20 %
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ