Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦθορά χρήσης ή κακή συντήρηση

Φθορά χρήσης ή κακή συντήρηση

|

- Advertisement -

Τα σημάδια που λένε πάντα την αλήθεια

 

 

Ένα καλοσυντηρημένο μεταχειρισμένο όπλο ξεχωρίζει όπως … τη μύγα μέσα στο γάλα από ένα κακοσυντηρημένο, αρκεί αυτός που θα το πιάσει στα χέρια του να μπορεί να ερμηνεύσει τα σημάδια… 

- Advertisement -

 

κείμενο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΝΤΑΣ

 

Η αγορά ενός όπλου από δεύτερο χέρι μπορεί να προσφέρει το δέλεαρ της ελκυστικής τιμής, την ευκαιρία να αγοράσεις ένα τουφέκι που η αξία του ως καινούργιου είναι πολλαπλάσια, παράλληλα όμως κρύβει και παγίδες.

Σε μία τέτοια αγορά, δεν αρκούν οι όποιες διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη (ή του καταστηματάρχη) περί της καλής κατάστασης, ούτε βεβαίως χρειάζεται κάποιος να έχει τελειώσει το … Πολυτεχνείο, για να εκτιμήσει το αν το όπλο προέρχεται από έναν μερακλή κυνηγό, ή από κάποιον τσαπατσούλη και αδιάφορο.

Κλασικά δείγματα παραμελημένου

Συνήθως, τα στίγματα σκουριάς στις μεταλλικές επιφάνειες και οι τυχόν διαβρώσεις στις κάννες και τον καθρέπτη γύρω από τις βελόνες, αποτελούν κλασικό δείγμα ενός όπλου το οποίο ο ιδιοκτήτης του το έχει παραμελημένο. Η σκουριά στις κάννες ή στα άλλα μεταλλικά σημεία δείχνει πως το όπλο μάλλον αποθηκευόταν βρεγμένο με αποτέλεσμα η υγρασία μαζί με τον ατμοσφαιρικό αέρα να προκαλέσουν αυτές τις αλλοιώσεις. Από την άλλη, οι διαβρώσεις στην κάννη αλλά και στον καθρέπτη γύρω από τις βελόνες, στις περισσότερες των περιπτώσεων οφείλεται στα κατάλοιπα από την καύση της πυρίτιδας τα οποία ο κυνηγός χρήστης του όπλου, ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να κάνει τον απαραίτητο καθαρισμό και την σωστή συντήρηση.

Όπως η μέρα με τη …νύχτα

Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε, ότι η κατάσταση ενός όπλου δεν έχει να κάνει μόνο με την χρονολογία κατασκευής του και τον αριθμό των φυσιγγίων που έχει ρίξει. Για παράδειγμα, στο εμπόριο υπάρχουν τουφέκια από δεύτερο χέρι, με την ίδια χρονολογία κατασκευής και που έχουν ρίξει πάνω κάτω τον ίδιο αριθμό φυσιγγίων, οι διαφορές τους όμως είναι όπως η μέρα με τη νύχτα.

Είναι φυσικό ένα όπλο από δεύτερο χέρι να μην γυαλίζει εξωτερικά όπως έναν καινούργιο, όπως επίσης είναι λογικό και το φινίρισμά του να έχει υποστεί κάποιες αλλοιώσεις, όσο μερακλής και αν ήταν ο ιδιοκτήτης του, όσο καλά και αν το φρόντιζε. Όπως επίσης δεν είναι … κακό το ότι οι κάννες και η βάση μπορεί να έχουν χάσει το χρώμα τους στο σημείο όπου το κρατά ο κυνηγός ακόμη και να υπάρχουν αλλοιώσεις (βαθουλώματα) από μικροχτυπήματα στα ξύλινα μέρη.

Όμως, τέτοιου είδους φθορές, είναι αυτές που αποκαλούνται φυσιολογικές και, λίγο έως πολύ θα τις βρει κάποιος ακόμη και στο πιο καλοσυντηρημένο όπλο που υπάρχει στην αγορά.  Και αναφερόμαστε σ’ ένα όπλο το οποίο έχει υποστεί μία φυσιολογική χρήση.

Οι κατεστραμμένες βίδες

Ένα εξάρτημα του μεταχειρισμένου όπλου που θα πρέπει να κάνει τον υποψήφιο αγοραστή να το αφήσει στην άκρη χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι οι κατεστραμμένες ή μισοκατεστραμμένες βίδες. Πρόκειται για τις βίδες που συγκρατούν, τον μηχανισμό κλειδώματος πάνω στην πάπια, τον υποφυλαχτήρα και τη σκανδαλοθήκη πάνω στη βάση, κάποιες εμφανείς βίδες πάνω στη βάση (περαστός πίρος άρθρωσης, βίδες στα πλαϊνά για συγκράτηση εξαρτημάτων στο εσωτερικό), καθώς επίσης και οι βίδες που συγκρατούν το κοντάκι πάνω στη βάση.

Αν οι κεφαλές από αυτές τις βίδες είναι φαγωμένες, αυτό από μόνο του «οδηγεί» στο απολύτως ασφαλές συμπέρασμα ότι είτε ο ίδιο ο κυνηγός ή κάποιος άλλος έχει παρέμβει στο όπλο. Και, μάλιστα, αυτός ο κάποιος είναι άσχετος, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να γνωρίζει πως ακριβώς να τις ξεβιδώσει και με τι κατσαβίδι ώστε να μην χαλάσει το κεφάλι, και πώς, εν συνεχεία, να τις βιδώσει. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κυρίως των ακριβών χειροποίητων όπλων, είναι πως η χαραγή που φέρουν οι βίδες είναι πάντα σε παράλληλη θέση με τον άξονα της κάννης. Είτε πάντως πρόκειται για ακριβό όπλο, είτε για άλλο, πιο οικονομικό, οι βίδες που έχουν αντικατασταθεί κάνουν …μπαμ με την πρώτη κιόλας ματιά.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο τσαπατσούλης έχει καταστρέψει τις βίδες, μπορεί εύκολα κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα για το τι θα συμβαίνει στα υπόλοιπα εξαρτήματα του όπλου που θα έχουν … πιάσει τα χεράκια του.

Το λάδι με τη …σέσουλα

Ένα τελευταίο σημείο, από το οποίο μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος αν το όπλο που θέλει να αγοράσει ήταν στα χέρια κάποιου μερακλής, ή ενός τσαπατσούλη, είναι η κατάσταση των ξύλινων μερών, εκεί όπου εφαρμόζουν με τα μεταλλικά. Αν ο ιδιοκτήτης του όπλου θεωρούσε πως έπρεπε να ρίχνει το λάδι καθαρισμού ύ συντήρησης με τη … σέσουλα, γιατί έτσι θεωρούσε ότι κάνει καλό στο όπλο του, τα ξύλινα μέρη θα έχουν «ποτίσει», με αποτέλεσμα να είναι πλέον πιο μαλακά και έτοιμα να σπάσουν ανά πάσα στιγμή…

 

Βάλε ταλκ

 

Αν υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια ότι στα ξύλινα ή τα μεταλλικά μέρη του προς αγορά όπλου υπάρχουν σκισίματα, υπάρχει ένας απλός και άκρως αποτελεσματικός τρόπος για να το διαπιστώσει κάποιος. Ρίχνει στο επίμαχο σημείο λίγο ταλκ και εν συνέχεια καθαρίζει την επιφάνεια με το χέρι του. Αν υπάρχει οποιαδήποτε χαραγματιά, το ταλκ θα παραμείνει και τα δείξει το μέγεθός της.

 

Όταν οι ψάθες λένε την αλήθεια…

 

Αψευδής μάρτυρας της χρήσης που έχει υποστεί ένα όπλο αλλά και για το αν και κατά πόσο αυτή ήταν σωστή, είναι οι ψάθες. Είναι φυσιολογικό με τη χρήση, οι ψάθες να χάνουν την γυαλάδα τους, να υφίστανται φθορές ακόμη και να λειαίνονται ελαφρώς σε κάποιες περιπτώσεις.

Αν όμως κατά τα λοιπά οι κάννες είναι άψογες, ο μηχανισμός άθικτος και γενικά αποπνέει το όπλο αποπνέει την εικόνα καλοδιατηρημένου, δεν υπάρχει λόγος να το φοβηθεί κάποιος. Γιατί, ένα τέτοιο όπλο παραπέμπει σε άτομο που το σεβόταν, το αγαπούσε και το περιποιόταν.

Ποτέ, προσωπικά, δεν θα αγόραζα ένα μεταχειρισμένο όπλο, στο οποίο οι ψάθες είναι τίγκα στην μπίχλα. Στη βρωμιά που μπορεί να προέρχεται από χίλιους δύο λόγους, με τον πιο συνηθισμένο τον ιδρώτα και τη σκόνη. Μπορεί το όπλο, κατά τα λοιπά, να δείχνει καλό.

Όμως, από έναν τέτοιο ιδιοκτήτη, δεν θα αγόραζα ούτε τη θήκη… Έστω και αν είναι καινούργια.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο;

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο; Όσα συμβαίνουν σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά Η αγορά είναι πλέον παγκόσμια, σε ότι αφορά τα κάθε λογής...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
19.3 ° C
20.1 °
18.2 °
47 %
6.2kmh
20 %
Πε
19 °
Πα
22 °
Σα
25 °
Κυ
26 °
Δε
26 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ