spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΕξαίρεση και όχι κανόνας οι καρπώσεις πάνω από 50 μέτρα

Εξαίρεση και όχι κανόνας οι καρπώσεις πάνω από 50 μέτρα

|

Εξαίρεση και όχι κανόνας οι καρπώσεις πάνω από 50 μέτρα

Αν νομίζετε ότι η τύχη θα είναι πάντα μαζί σας, κάνετε λάθος

Από τα 30 μέτρα και πάνω οι τουφεκιές είναι μακρινές. Το σε πια απόσταση είναι και αποτελεσματικές, αυτό αποτελεί θέμα μεγάλης κουβέντας. Οι κυνηγοί του λαγού, πάντως, είναι εκείνοι που συνήθως θέλοντας να εντυπωσιάσουν αναφέρουν εξωπραγματικά νούμερα και κάπως έτσι ακούς κάτι μη ρεαλιστικά για βολές και καρπώσεις στα 60, 70 και βάλε μέτρα.

Εταιρίες που πραγματοποιούν μελέτες για χρόνια, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα, σε ότι έχει να κάνει με την απόσταση που μπορεί να είναι αποτελεσματικό και να έχει καλή κατανομή ένα φυσίγγι με σκάγια νούμερο 4, είναι τα 45-50 μέτρα.

Το ότι μπορεί ένα τέτοιο φυσίγγι να κρατήσει λαγό και σε μεγαλύτερη απόσταση δεν αποκλείεται, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Θέμα τύχης κατά 50%

Η τύχη δεν είναι πάντα με το μέρος του κυνηγού. Μία τουφεκιά με 4άρια σκάγια στα 45 μέτρα εμπεριέχει ποσοστό τύχης που ξεπερνά το 50%. Αν νομίζετε ότι η τύχη θα είναι πάντα με το μέρος σας δεν έχετε παρά να σηκώνετε το όπλο μετά τα 40 μέτρα για να ρίχνετε.

Αυτό που θα πρέπει να σκεφτείτε όμως, είναι πως τα θηράματα δεν περισσεύουν. Οι τουφεκιές σε αποστάσεις επάνω από τα 40 μέτρα, δεν επιτυγχάνονται απλά και μόνο βάζοντας ένα “αντρικό” φυσίγγι στο όπλο.

Τα magnum και super magnum φυσίγγια δεν είναι η λύση. Μπορεί να δίνουν περισσότερα σκάγια στη γόμωση και κατ’ επέκταση στην κατανομή, αλλά δεν προσθέτουν μέτρα. Το ότι έχουν περισσότερο λάκτισμα αυτό δεν σημαίνει ότι στέλνουν και πιο μακριά τα σκάγια.

Μερικά μέτρα σε απόσταση μπορείτε να κερδίσετε χρησιμοποιώντας σκάγια επικαλυμμένα με χαλκό ή νικέλιο. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν αυτά τα σκάγια. Δεν βγήκαν για να μας εντυπωσιάζουν με την όψη τους.

Καλύτερη σφαιρικότητα

Η επιμετάλλωση με χαλκό δίνει σαν αποτέλεσμα σκάγια που έχουν καλύτερη σφαιρικότητα. Η όποια σκληρότητα του χαλκού στην επιφάνεια του μόλυβδου, προστατεύει αλλά και βελτιώνει την σφαιρικότητα του σκαγιού. Ακόμα καλύτερα είναι τα επινικελωμένα σκάγια.

Για να επινικελωθούν τα μολύβδινα σκάγια πρώτα επιχαλκώνονται και μετά επινικελώνονται.

Πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη προστασία αλλά και πιο λεία επιφάνεια, που συντελεί στο να μειώνονται οι τριβές των σκαγιών με την ατμόσφαιρα. Όλα αυτά συντελούν στο να ταξιδεύουν τα σκάγια μακρύτερα και να δίνουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις πιο κλειστές κατανομές, συγκριτικά με τα “απλά” μολύβδινα.

Τα φυσίγγια με τα επιμεταλλωμένα σκάγια είναι πιο ακριβά αλλά αξίζει τον κόπο να πληρώσετε κάτι παραπάνω για να κερδίσετε μερικά μέτρα. Άλλωστε τα φυσίγγια που ρίχνονται στο κυνήγι του λαγού δεν είναι πολλά, έτσι ώστε να επηρεάζουν σημαντικά τα χρήματα που θα ξοδέψετε για να αγοράσετε κάτι καλύτερο.

Ταξιδεύουν πιο µακρυά

Τα 3άρια και 2άρια σε νούμερο σκάγια ταξιδεύουν πιο μακριά συγκριτικά με τα 4άρια, αλλά έχουν λιγότερα σκάγια στην γόμωση. Ειδικά για εκείνους που χρησιμοποιούν δίκαννα και δεν ρίχνουν γομώσεις επάνω από τα 34 γραμμάρια, τα σκάγια σε νούμερο 2 που περιέχονται στην γόμωση είναι λίγα συγκριτικά με τα πιο ψιλά.

Τα δυάρια στο γραμμάριο βγάζουν περίπου 3,2 σκάγια (στα 34 γραμμάρια είναι 108,9 σκάγια). Στο νούμερο 4 βγάζουν 5,1 σκάγια στο γραμμάριο ( στα 34 γραμμάρια είναι 173 σκάγια). Υπό αυτό το πρίσμα είναι προτιμότερα τα 4-5άρια επιχαλκωμένα ή επινικελωμένα γιατί θα σας δώσουν μέτρα αλλά και πυκνότερη κατανομή.

Ρώτα και τον φίλο µου τον ψεύτη

Ό,τι και να χρησιμοποιήσετε (εκτός μονόβολα), τουφεκιά με την έννοια της κάρπωσης δεν πρόκειται να έχετε μετά τα 45-50 μέτρα.

Τα 60,70 και βάλε μπορεί να είναι το ζητούμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι εφικτό. Άλλωστε όταν αναφέρετε ένα νούμερο είτε σε θηράματα είτε σε μέτρα στους φίλου σας δεν υπάρχει και κάτι που να το αποδεικνύει.

Οι περισσότεροι ως απόδειξη των κατορθωμάτων τους επικαλούνται τις μαρτυρίες των συγκυνηγών τους.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίχλα η φυσιγγοβόρος…

Τσίχλα η φυσιγγοβόρος... Δεν πρόκειται για ένα νέο μέλος της οικογένειας των τσιχλών. Είναι η γνωστή μας κελαηδότσιχλα, η κοινή τσίχλα, που τη φετινή χρονιά...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ