Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΒeretta UGB 25: Το καραμπινοδίκανο ή δικανοκαραμπίνα

Βeretta UGB 25: Το καραμπινοδίκανο ή δικανοκαραμπίνα

|

Πρόκαιται για ένα λειόκαννο το οποίο έχει χαρακτηριστικά δίκαννου και αυτογεμούς ταυτόχρονα. Ένα όπλο που λύνει προβλήματα στους σκοπευτές και βάζει προβληματισμούς σε όλους μας…

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Μήπως ο συνδυασμός του δίκαννου, με το αυτογεμές, τελικά πρόκειται να “γεννήσει” το τέλειο όπλο; Αν κάποιος όπως η Beretta αποφασίσει να δημιουργήσει ένα όπλο που θα έχει τα πλεονεκτήματα των δίκαννων, αλλά και τα πλεονεκτήματα των αυτογεμών, πώς θα είναι τελικά; Μήπως το UGB είναι το πρώτο δείγμα των όπλων του μέλλοντος;

- Advertisement -

Giugiaro: Δεν υπάρχουν όρια στη σχεδίαση ούτε στην έμπνευση. Αυτό έχει αποδείξει ο σχεδιαστικός οίκος που επί σειρά ετών εκπλήσσει με τις δημιουργίες του. Το UGB 25 είναι μια κατηγορία μόνο του. Η φιλοσοφία εστιάστηκε στο να κατασκευαστεί ένα σκοπευτικό όπλο που να παρέχει στον κάτοχό του ευκολία στον χειρισμό, με αξιόπιστα και άριστα εργονομικά χαρακτηριστικά. Οι σχεδιαστές του, βρήκαν τον τρόπο να «παντρέψουν» τα αλληλεπίθετα με τα αυτογεμή. Πήραν τα θετικά των αυτογεμών, τα θετικά των αλληλεπίθετων και ως αποτέλεσμα βγήκε το UGB 25.

Ultimate Gun Beretta 25 (το απόλυτο όπλο Beretta για την απόλυτη επίδοση 25 στους 25 δίσκους). Η λειτουργία του στηρίζεται στον μηχανισμό ελατηρίου των αυτογεμών. Υπάρχει μικρή παλινδρόμηση της κάννης που σε συνδυασμό με το ελατήριο πραγματοποιείται η λειτουργία του όπλου. Για τη λειτουργία του μηχανισμού σε διαφορετικές γομώσεις δεν χρειάζεται να γίνονται ρυθμίσεις όπως στα παλαιότερα όπλα με λειτουργία ελατηρίου.

Το κλείστρο κλειδώνει με τον κλασικό τρόπο, στην ουρά της κάννης, μέσω του κλειδιού (καβαλάρη) που είναι στην επάνω πλευρά του κλείστρου. Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο απόρριψης του κενού κάλυκα. Ο εξωλκέας είναι τοποθετημένος στην κάτω πλευρά του κλείστρου και ο κενός κάλυκας απορρίπτεται από την κάτω πλευρά της βάσης. Η επιλογή απόρριψης του κάλυκα από την κάτω πλευρά έχει γίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το πώς τροφοδοτείται με δεύτερο φυσίγγι η θαλάμη (θα το αναλύσουμε παρακάτω) και ο δεύτερος για να εξαλειφθεί το δεξί «τράβηγμα» του όπλου που υπάρχει σε όλα τα αυτογεμή, που απορρίπτουν τον κενό κάλυκα από την δεξιά πλευρά της βάσης, ή το αντίστροφο, για εκείνα που απορρίπτουν τον κάλυκα από την αριστερή.

Η επαναφορά του κλείστρου στη θέση κλειδώματος πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ελατηρίου που είναι τοποθετημένο μέσα στο κοντάκι. Στο σημείο αυτό τελειώνει και η περιγραφή του όπλου με την ιδιότητα του ως αυτογεμές. Το πρώτο στοιχείο του UGB 25 που του δίνει χαρακτηριστικά δίκανου είναι ότι η κάνη αρθρώνει στη βάση, με απλά λόγια το όπλο «σπάει». Ο μοχλός ανοίγματος είναι τοποθετημένος στο πλάι της βάσης. Όταν πιεστεί προς τα κάτω το όπλο ανοίγει. Η τροφοδοσία με φυσίγγια γίνεται τοποθετώντας ένα φυσίγγι στη θαλάμη και ένα στη γλώσσα που είναι τοποθετημένη στο πλαϊνό άνοιγμα (θυρίδα) της βάσης.

Το δεύτερο φυσίγγι τοποθετείται αφού κλείσουμε το όπλο και είναι εμφανές γιατί στηρίζεται στην πλαϊνή γλώσσα. Με τον πυροβολισμό, πραγματοποιείται μικρή παλινδρόμηση της κάνης. Το κλείστρο μετακινείται προς τα πίσω, απορρίπτεται ο κενός κάλυκας από το κάτω μέρος της βάσης, η γλώσσα ωθεί το πλαϊνό φυσίγγι προς το εσωτερικό της βάσης και ερχόμενο το κλείστρο μπροστά παρασύρει το φυσίγγι στη θαλάμη.

Στα θετικά της λειτουργίας του όπλου, είναι ότι στην περίπτωση που ριχτεί μια βολή δεν χρειάζεται το όπλο να ανοίξει για να το γεμίσουμε. Απλά τοποθετούμε στην πλαϊνή γλώσσα ένα φυσίγγι. Όταν το όπλο ρίξει και τα δύο φυσίγγια δεν υπάρχει διαδικασία ανοίγματος και εξώλκευσης των κενών καλύκων μέσω των αυτόματων εξωλκέων που διαθέτουν τα δίκανα. Παρά το ότι μοιάζει περισσότερο με αυτογεμές ανοίγει όπως τα δίκανα με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια παραμονής στους βατήρες το όπλο να είναι «ανοιχτό». Το συγκεκριμένο όπλο έχει άριστο ζύγισμα που δεν επηρεάζεται από τον αριθμό των φυσιγγίων ούτε από άλλους παράγοντες.

Η κάννη του όπλου είναι τεχνολογίας OPTIMA – BORE και δέχεται OPTIMA CHOKE. Εσωτερικά η κάννη είναι χρωμιωμένη. Η ρίγα είναι αεριζόμενη με φάρδος 12 mm. Τα ξύλινα μέρη είναι κατασκευασμένα από καρυδιά. Ενδιάμεσα στην εφαρμογή κοντακίου βάσης υπάρχουν φλάντζες αλλαγής κλίσεων (άλλο ένα πλεονέκτημα των αυτογεμών σε σύγκριση με τα δίκαννα). Το κοντάκι διατίθεται και με ρυθμιζόμενο χτένι με την καινοτομία της Beretta MEMORY SYSTEM. Το πέλμα είναι τύπου GEL – TEK.

To UGB 25 διατίθεται σε μοντέλα TRAP και SPORTING. Το SPORTING έχει διευρυμένο αυλό 18,6 mm HIGH PERFORMANCE, νέα OPTIMA CHOKE HIGH PERFORMANCE, κοντάκι τύπου SPORTING. Ρίγα 12×12 mm ελαφρού τύπου, θαλάμη 2 ¾’’ (70 mm) και κάννες με μήκος 71cm και 76cm. 

Όλα τα μοντέλα καλύπτονται από 3 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας, είναι δοκιμασμένα στα 1.370 Bar, έχουν δυνατότητα ρίψης αστάλινων σκαγιών και παραδίδονται σε βαλίτσα μεταφοράς με 3 τσοκ για τα μοντέλα που έχουν τσοκ, τα κατάλληλα κλειδιά για την συναρμολόγηση – αποσυναρμολόγηση του όπλου, κλειδί για την αφαίρεση του κοντακιού, λάδι συντήρησης – καθαρισμού και οδηγίες χρήσεως.

Συμπεράσματα από τις δοκιμές 

Σοφοκλής Κοσκινάς

Το αν είναι μια καραμπίνα που θέλει να γίνει δίκανο ή ένα δίκανο που θέλει να γίνει καραμπίνα δυσκολεύομαι να το απαντήσω. Ίσως είναι και λάθος να μπω σε αυτή τη λογική. Το σίγουρο είναι ότι το UGB είναι κάτι ξεχωριστό, μοναδικό. Οφείλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον ή στους εμπνευστές του όπλου, γιατί κατάφεραν να συνδυάσουν πολλά πράγματα μαζί και μάλιστα με επιτυχία.

Εμείς λέγαμε ότι τα αυτογεμή με ελατήριο ξεπεράστηκαν. Το συγκεκριμένο όπλο έχει τέτοιο μηχανισμό. Είναι όμως τόσο εξελιγμένο και έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα που υπήρχαν (ρυθμίσεις, φρένα κλπ) που κάλλιστα θα μπορούσε με μεγάλη επιτυχία να εφαρμοστεί στα αυτογεμή και να ξεκινήσει νέα σταδιοδρομία. Από όποια πλευρά και αν κοιτάξεις το όπλο θα βρεις επάνω του καινοτόμες εφαρμογές. Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά λειτουργούν. Είναι τόσο μελετημένο που για να το αναλύσεις και να παρουσιάσεις τα προτερήματά του χρειάζεται αρκετός χρόνος. Προσωπική μου άποψη είναι, ότι το συγκεκριμένο όπλο είναι ένα τεχνολογικό διαμάντι. Τέτοια όπλα δεν φτιάχνονται κάθε μέρα. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η εμπορική του πορεία αλλά είμαι σίγουρος ότι έχει κερδίσει μια θέση στην ιστορία κατασκευής των όπλων σαν κάτι το ξεχωριστό, το καινοτόμο.

Πέραν όμως των καινοτομιών και της διαφορετικότητας πρέπει να το κρίνουμε και ως εργαλείο. Το συγκεκριμένο όπλο κατασκευάστηκε για χρήση στο σκοπευτήριο. Αυτό σημαίνει ότι καλείται να συγκριθεί με αρκετά όπλα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στους βατήρες των σκοπευτηρίων. Το TRAP είναι απαιτητικό άθλημα. Παρά το γεγονός ότι το όπλο είναι επωμισμένο όταν βγαίνει ο δίσκος χρειάζεται να έχει αρκετά στοιχεία, εργονομικά και τεχνικά.

Το ζύγισμα του και το βάρος είναι δύο από τα στοιχεία που εξετάζουν με λεπτομέρεια οι σκοπευτές. Το ταίριασμα του όπλου στα μέτρα τους αποτελεί κεφάλαιο που για αρκετούς δεν κλείνει ποτέ. Τα εργονομικά χαρακτηριστικά, η ευκολία χειρισμού, το βάρος της σκανδάλης, το κλώτσημα, η βλητική απόδοση, η εμφάνιση, η αξιοπιστία, η ευκολία στη συντήρηση, όλα αυτά τα στοιχεία κρίνονται από ανθρώπους που έχουν υψηλές απαιτήσεις. Για την κατασκευή του UGB όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη. Παρά το ότι δεν αναφέρεται πουθενά με βεβαιότητα, μπορώ να πω ότι υπήρξε συνεργασία των σχεδιαστών με κάποιους καταξιωμένους σκοπευτές έως ότου το όπλο πάρει την τελική του μορφή.

Το πως προσαρμόζει ο κάθε σκοπευτής το όπλο στα μέτρα και τις ιδιαιτερότητές του είναι θέμα που αφορά τον ίδιο. Το UGB 25 αυτό που προσφέρει στον τομέα αυτό είναι περισσότερες δυνατότητες προσαρμογής συγκριτικά με τα δίκανα. Το λάκτισμα είναι επίσης ένας τομέας που το UGB 25 υπερτερεί έναντι των δίκανων όπλων. Η αίσθηση που δίνει στην επώμιση είναι ξεχωριστή. Η πάπια και το κοντάκι δίνουν την αίσθηση ότι κρατάς δίκανο. Η μακριά γέφυρα και η σκοπευτική γραμμή είναι δύο σημεία που διαφοροποιούν την αίσθηση και χρειάζεται χρόνος εξοικείωσης. Σαν όπλο για το SPORTING τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Μια καλή εφαρμογή του κοντακίου στα μέτρα του σκοπευτή, λίγος χρόνος εξοικείωσης με τις λειτουργίες του και όλα θα πάνε καλά.

 

Ότι μπορεί να ζητήσει ο σκοπευτής υπάρχει πάνω σε αυτό το όπλο. Σε ότι αφορά τη χρήση του στο κυνήγι, κυρίως του SPORTING μοντέλου, θα ήθελα πρώτα να το δοκιμάσω και μετά να εκφέρω άποψη. Ως όπλο για το TRAP το πέλμα που φόραγε το όπλο της δοκιμής είναι μια χαρά. Αν το χρησιμοποιούσα στο SPORTING που χρειάζεται επώμιση αυτό το πέλμα θα το άλλαζα γιατί κολλάει στα ρούχα. Λύσιμο και δέσιμο γίνονται εύκολα αρκεί να εξοικειωθεί ο χειριστής. Το καθάρισμα πραγματοποιείται εύκολα, γιατί δεν υπάρχουν αέρια που να κυκλοφορούν μέσα στους μηχανισμούς.

Το κλείστρο αφαιρείται εύκολα. Ένα καθάρισμα στο εσωτερικό της κάνης κάθε φορά και ανά διαστήματα καθαρισμός του κλείστρου και το όπλο θα είναι πάντα αξιόμαχο. Για το συγκεκριμένο όπλο οφείλω να καταθέσω τον θαυμασμό μου για τη σύλληψη της ιδέας και την εφαρμογή της. Πραγματικά είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Για την εμπορική πορεία του στα σκοπευτήρια όλου το κόσμου, θα περιμένουμε λίγο, έως ότου μιλήσουν οι αριθμοί.

Το UGB 25 κατά τη διάρκεια των δοκιμών που πραγματοποιήσαμε, λειτούργησε άψογα. Χρησιμοποιήσαμε φυσίγγια 24 έως 32 gr. Το κλώτσημα ήταν ανεπαίσθητο και η βλητική απόδοση πολύ καλή. Το μοντέλο SRORTING θα ήθελα να το δοκιμάσω και στο κυνήγι και νομίζω ότι σύντομα με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου θα είμαστε σε θέση να σας μεταφέρουμε τις κυνηγετικές μας εμπειρίες με το καραμπινοδίκανο ή αν θέλετε δικανοκαραμπίνα.

Μηνάς Ιορδάνογλου 

Δίκαννο δεν είναι, αλλά τα δίκαννα προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Αυτογεμές με την έννοια της ισχύος πυρός, που έχουν τα παραδοσιακά αυτογεμή, δεν είναι, αν και κυριολεκτικά λειτουργεί σαν αυτογεμές. «Σπάει» σαν δίκαννο, δουλεύει σαν αυτογεμές, δείχνει περίπλοκο και είναι απλούστατο. Είναι το UGB25 Xcel που ήλθε για να ανατρέψει τα δεδομένα. Με τα πιο πάνω λόγια χαρακτήριζα πριν από ένα χρόνο την πρώτη αναλυτική παρουσίαση του UGB στο περιοδικό μας

Η ιδέα της κατασκευής του ξεκίνησε από τα σκοπευτήρια και ιδιαίτερα από το αγώνισμα του TRAP, όπου η γωνία σύγκλισης των κανών, είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος σκοπευτών και κατασκευαστών. Εκεί που παίζονται Ολυμπιακά μετάλλια, πρωταθλήματα και επιδόσεις που εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες, η σύγκλιση κανών και σκοπευτικής γραμμής σε συνδυασμό με την απόσταση του δίσκου, είναι μια εξίσωση για πολύ δυνατούς στα μαθηματικά και απόλυτη λύση δεν υπάρχει. Παράλληλα η κατανομή βάρους είναι σαφώς καλύτερη με μία κάνη απ’ ότι με δύο.

Σύμφωνα με την Beretta, η λειτουργία του όπλου, ελαχιστοποιεί προβλήματα των σκοπευτών, όπως η αναπήδηση στομίου, με αποτέλεσμα τη γρήγορη αλλαγή σκόπευσης για τη δεύτερη βολή. Σκοπευτικά η μονή κάνη δίνει στο σκοπευτή τη δυνατότητα να σκοπεύει κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στην πρώτη και στη δεύτερη βολή του. Ο μηχανισμός βραχέως ελατηρίου εξασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία, αλλά και μοναδική καθαριότητα, καθώς το όπλο δεν χρειάζεται καθάρισμα ακόμη και μετά από εκατοντάδες φυσίγγια.Ένα σύστημα ελατηρίων απόσβεσης κραδασμών, είναι ενσωματωμένο στο μονομπλόκ της κάνης για να εκμηδενίζει την κινητική ενέργεια της τουφεκιάς και να εξασφαλίζει με τον τρόπο αυτό τη μακροζωία του όπλου, καθώς απορροφά τις δυνάμεις που ασκούνται στα διάφορά εξαρτήματα του όπλου.

Τα πιο πάνω είχαμε την ευκαιρία να τα διαπιστώσουμε πρακτικά στη συγκεκριμένη δοκιμή όπου μας εντυπωσίασε η ομαλότητα της λειτουργίας του όπλου. Αν και όπως γράψαμε πιο πάνω ο μηχανισμός βασίζεται στη λειτουργία ελατηρίου, η διαφορά μεταξύ του γνωστού μακρού ελατηρίου της Browning Auto 5 ή του L.Franchi 48AL, είναι διαμετρική. Στο UGB δεν υπάρχουν αναπηδήσεις, στρέψεις και καθυστερήσεις. Το όπλο αυτό λειτουργεί καλύτερα από δίκανο διότι έχει ασήμαντη ανάκρουση και καλύτερα από τα κλασικά αυτογεμή, διότι έχει καλύτερη γεωμετρία και εργονομία. Μπορεί η εμφάνισή του να τρομάζει διότι έχουν ανατραπεί βασικοί κανόνες των λειόκανων, όμως στην ουσία ανοίγει νέους δρόμους και στις δύο κατηγορίες όπλων.

Το σύστημα της πλαϊνής πεταλούδας θα το ζηλέψουν πολλοί κατασκευαστές δίκαννων (ήδη κάποιοι το χρησιμοποιούν), καθώς και το σύστημα λειτουργίας βραχέως ελατηρίου και κάθετης απόρριψης κενών καλύκων θα τα ζηλέψουν πολλοί κατασκευαστές αυτογεμών.

Είμαι βέβαια περίεργος και με την πρώτη ευκαιρία θα ρωτήσω τους σχεδιαστές του Beretta A400 XPLOR, γιατί δεν χρησιμοποίησαν κάποιες πολύ έξυπνες λύσεις που είχαν έτοιμες από το UGB. Η σκανδαλοθήκη είναι κατασκευασμένη από techno polymer ενισχυμένο με fiberglass και εξασφαλίζει καλή λίπανση του μηχανισμού, εξαιρετική απορρόφηση των δονήσεων της τουφεκιάς και θερμική σταθερότητα, για να μην παγώνουν τα χέρια των σκοπευτών το χειμώνα. Ο σχεδιασμός της σκανδαλοθήκης, όπως και ολόκληρου του όπλου, έγινε με απόλυτα εργονομικά κριτήρια από τον διάσημο Giugiaro. Η κάνη του UGB είναι κατασκευασμένη με το νέο σύστημα HPP (Hi Performance Profile) και συναρμολογείται στο εντελώς νέο τμήμα συναρμολόγησης καννών, όπου δεν αγγίζει ανθρώπινο χέρι σε καμία φάση. Με εξασφαλισμένη λοιπόν την απόδοση και την ευθυβολία η Beretta δεν έχει παρά να πείσει τους σκοπευτές, ότι έρχεται το τέλος του δίκαννου κυρίως στο Trap όπου οι διαφορές είναι εμφανέστερες από ότι στα υπόλοιπα αγωνίσματα. Αν ξεπεράσουμε την αμυντική μας θέση, απέναντι στις ανατρεπτικές ιδέες και εμβαθύνουμε στην ιδέα του UGB, θα διαπιστώσουμε ότι ορισμένα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Βέβαια χρειάζεται χρόνος προσαρμογής, καλή διάθεση και απόφαση για να πειραματιστεί κάποιος. Το Beretta UGB μπορεί να μην κερδίσει τους πάντες και κυρίως τους εραστές των κλασικών όπλων. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται να απογοητεύσει αυτούς που θα τολμήσουν να το δοκιμάσουν. Ας μην ξεχνάμε την ιστορία που έχει πίσω του και τις υπογραφές που μπαίνουν επάνω του. Είπαμε η υπογραφή… δεν μπαίνει οπουδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.6 ° C
29.8 °
26.4 °
42 %
4.5kmh
0 %
Τρ
28 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ