spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΈνας αιώνας στα φυσίγγια είναι πολύς χρόνος...

Ένας αιώνας στα φυσίγγια είναι πολύς χρόνος…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Το βιβλίο του Sir Cerrald Burrard με τίτλο «The modern shotguns» είναι η αφετηρία μιας παρατήρησης των φυσιγγίων πριν και μετά από έναν αιώνα…

Μια συζήτηση με φίλο στάθηκε αιτία για να μεταφέρω κάποιες σκέψεις που έχουν να κάνουν με τα φυσίγγια. Η ερώτηση του ήταν, «γιατί στις δοκιμές μου δεν μπορώ να προσεγγίσω τα βλητικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει στο βιβλίο του «The modern shotguns» (ελληνική μετάφραση «Τα μοντέρνα λειόκαννα») ο Sir Cerrald Burrard».

Οι «τυπικές αποδόσεις»

Για να απαντηθεί το ερώτημα θα ξεκινήσω αναφέροντας ότι το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1932. Υπήρξαν και μετέπειτα  επανεκδώσεις το 1948, το 1950, το 1985 και το 1986 αλλά σε αυτές δεν άλλαξε τίποτα από αυτά που έγραψε ο Burrard το μακρινό 1932. Τα στοιχεία αυτά τα είχε συλλέξει σε βάθος χρόνου, οπότε γίνεται αντιληπτό το ότι είναι ακόμα πιο παλιά, σε σχέση με το χρονιά (1932) που εκδόθηκε το βιβλίο. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε ότι έχει να κάνει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των όπλων και των φυσιγγίων.

Στο βιβλίο περιγράφονται οι βασικές αρχές της βλητικής αλλά με τα τότε δεδομένα. Παράλληλα λείπουν κάποια  στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ειδικά στους πίνακες με τις κατανομές και την βλητική τους απόδοση σε διαφορετικές αποστάσεις και διαφορετικές συσφίξεις.

Για παράδειγμα δεν αναφέρει:

  • Τον τύπο των βυσμάτων που χρησιμοποίησε.
  • Την εσωτερική διάμετρο του αυλού της κάννης. 
  • Τις παραγόμενες πιέσεις και ταχύτητες.

Μπορεί να ονομάζει το συγκεκριμένο κεφάλαιο στο βιβλίο του «Τυπικές αποδόσεις» και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό αλλά η διαφορά βρίσκεται στο ότι οι τυπικές αποδώσεις του 32 δεν είναι ίδιες με τις σημερινές. Οι σημερινές πυρίτιδες είναι πολύ περισσότερο σταθεροποιημένες σε ότι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, συγκριτικά με αυτές που υπήρχαν πριν από έναν αιώνα. Το ίδιο συμβαίνει με τα βύσματα, την ποιότητα του κάλυκα, το κλείσιμο  και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των καψουλιών. Αλλαγές υπάρχουν και στο πως κατασκευάζονται οι κάννες αλλά και πως διαμορφώνεται το εσωτερικό τους.

Το θέμα της ταχύτητας

Η συζήτηση με τον φίλο εστίασε στο ότι ο κύκλος κατανομής των σκαγιών που δίνει ο Burrsard είναι αρκετά πιο κλειστός σε σύγκριση με τα δικά του αποτελέσματα όταν χρησιμοποιεί τα ίδια τσοκ το ίδιο βάρος γόμωσης και την ίδια απόσταση με αυτά που αναφέρει κάτω από τους πίνακες στο βιβλίο του συγγραφέας, που σημειωτέον ήταν αξιωματικός του στρατού. Για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματική εικόνα, βασικά θα έπρεπε να γνωρίζουμε ποιες ταχύτητες έβγαλαν τα φυσίγγια που έριξε ο Burrard για να αποτύπωση την τουφεκιά του σε χαρτί. Όσο χαμηλότερες οι ταχύτητες τόσο πιο πυκνή η κατανομή και ο κύκλος διασποράς των σκαγιών. Στα σημερινά φυσίγγια, και με δεδομένο ότι οι ταχύτητες πλέον αποτελούν μόδα και στοιχείο επίδειξης των κατασκευαστών για δημιουργία θετικών εντυπώσεων, τα βλητικά χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο βιβλίο του Burrard είναι σχεδόν απίθανο να προσεγγιστούν.

Το συγκεκριμένο θέμα είχα την ευκαιρία να το συζητήσω παλαιότερα, με τον υπεύθυνο του βλητικού σταθμού της Chedditte, της κορυφαίας εταιρίας κατασκευής φυσιγγίων, στην Ιταλία. Όταν λοιπόν του ανέφερα το όνομα του Burrard η απάντησή του ήταν αποστομωτική, μέσα από μόλις τέσσερις λέξεις: «Καλός ήταν για τότε».

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα που πρέπει να προσεγγίσουμε για να έχουμε μία απάντηση στο ερώτημα γιατί υπάρχουν διαφορές τότε και σήμερα, είναι τα βύσματα. Η λογική λέει ότι τα σύγχρονα βύσματα θα έπρεπε να δίνουν πιο συγκεντρωμένες τουφεκιές συγκριτικά με τις μάλλινες τάπες που τότε χρησιμοποιούσαν. Για να είμαστε σε θέση να το διασταυρώσουμε αυτό και να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα θα έπρεπε να γνωρίζουμε ποίο τύπο βύσματος χρησιμοποίησε ο Burrard, τις ταχύτητες των σκαγιών αλλά και την σκληρότητα τους.

 

Αν τα σκάγια στα φυσίγγια του Burrard ήταν σκληρότερα, τότε σε συνδυασμό με χαμηλότερες ταχύτητες είναι αρκετά λογικό να έδιναν πιο συγκεντρωμένες τουφεκιές.

Οι στενότερες κατανομές

Τελευταίο θέμα συζήτησης ήταν το αν τελικά οι στενότερες κατανομές του Burrard συντελούν στο να έχουμε καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα. Για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό ανέτρεξα στο βιβλίο ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στους πίνακες. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι παρά το κλειστό του κύκλου η ποιότητα κατανομής δεν είναι και η καλύτερη. Στην προκειμένη περίπτωση δεν αξίζει ο κόπος να επιδιώξει κανείς μια πιο κλειστή τουφεκιά την στιγμή που αυτή αφήνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 3 αρκετά μεγάλα κενά . Θα μπορούσε ο κύκλος  διασποράς να είναι μεγαλύτερος, ακόμα και στην περίπτωση που τα κενά αυτά παρέμεναν. Έτσι ο κυνηγός θα επωφελούνταν τον μεγαλύτερο κύκλο που όπως και να έχει συγχωρεί σκοπευτικά λάθη. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν είναι λίγες οι φορές που φυσίγγια σε δοκιμές με έχουν εντυπωσιάσει με την βλητική τους απόδοση δίνοντας σαν αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγάλο κύκλο με πολύ καλή κατανομή σκαγιών.

Δεδομένα μιας άλλης εποχής

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις γνώσεις -και την ικανότητά του να τις μεταφέρει στο χαρτί- του Sir Cerrald Burrard. Βασικά καταγράφουν δεδομένα μιας άλλης εποχής και είναι πολύ χρήσιμα για να είμαστε σε θέση να τα συγκρίνουμε με τα σημερινά έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν υπάρχει εξέλιξη η πισωγύρισμα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και συγκρινόμενα με αυτά του Burrard η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη - Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή Η σορός της βρέθηκε στο κρεβάτι της - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση Συναγερμός έχει σημάνει...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ