spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΈνα μυστικό για τα λαγοτούφεκα

Ένα μυστικό για τα λαγοτούφεκα

|

 

Από τις εμπειρικές στατιστικές που υπάρχουν για τους λαγοκυνηγούς, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι μισοί κυνηγούν το λαγό στα καρτέρια, και οι άλλοι μισοί… στο ξεπέταγμα. Όμως, όπως αυτές οι δύο κατηγορίες κυνηγάνε λίγο πολύ με άλλα σκυλιά, έτσι θα έπρεπε – σε μία ιδανική κατάσταση – να γίνεται και με τα τουφέκια τους! Γιατί ένα τουφέκι που ταιριάζει στο καρτέρι, δεν κάνει για το ξεπέταγμα (και το αντίθετο, φυσικά).

 

κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ 

 

Οι κλίσεις του κοντακιού

Σε ότι αφορά το καρτέρι του λαγού, ένα πλαγιόκαννο ή ένα σουπερποζέ θα έπρεπε να έχουν μήκος καννών από 71 έως 76 εκατοστά, σε συνδυασμό με ντεμί τσοκ (***) για την πρώτη κάννη και φουλ τσοκ (*) για τη δεύτερη.
Αν πρόκειται για καραμπίνα, το αντίστοιχο μήκος κάννης κυμαίνεται από τα 66 έως 71 εκατοστά, για τους λαγοκυνηγούς του καρτεριού.
Αυτό, όμως, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι οι διαστάσεις και κλίσεις του κοντακίου: και αυτές θα πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε στα 35 μέτρα το όπλο να στέλνει τη δέσμη των σκαγιών σε μία κατανομή 50% πάνω από το σημείο που σημαδεύει ο κυνηγός, και 50% κάτω. Κατά συνέπεια χρειάζεται ένα σχετικά “χαμηλό” κοντάκι, με μικρή κλίση 40-42 χιλιοστά και μεγάλη 60-65 χιλιοστά…
Για τον λαγοκυνηγό, όμως, που κυνηγάει με τα “σκυλιά καβάλα” και τουφεκάει στο ξεπέταγμα, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές: στο ξεφώλιασμα του λαγού οι περισσότερες βολές γίνονται σε απόσταση από τα 10 έως τα 25 μέτρα. Συνεπώς, αν ο λαγοκυνηγός χρησιμοποιεί δίκαννο, το μήκος της κάννης πρέπει να είναι από 66 εκ. μέχρι 71 εκ., ενώ αν εμπιστεύεται την καραμπίνα, η κάννη πρέπει να είναι από 61 εκ. έως 66 εκατοστά μήκος.
Όσον αφορά το τσοκάρισμα, ο συνδυασμός βελτιωμένου κυλίνδρου (****) στην πρώτη κάννη και ντεμί τσοκ (***) στην δεύτερη, είναι ότι καλύτερο. Όσον αφορά την καραμπίνα, το πιο κατάλληλο τσοκάρισμα γι’ αυτές τις αποστάσεις, είναι ο βελτιωμένος κύλινδρος (****).
Στο όπλο του ξεπετάγματος, όπου οι τουφεκιές γίνονται σχετικά κοντά και ο λαγός φεύγει με ταχύτητα, ένα κοντάκι που διανέμει τη δέσμη 60% πάνω από το σημείο σκόπευσης και 40% κάτω, είναι το ιδανικό! Άρα, λοιπόν, ένα λαγοτούφεκο για το ξεπέταγμα, θα πρέπει ελαφρώς… να “ψηλοντουφεκάει”!
Για να γίνει αυτό, οι κλίσεις στο κοντάκι θα πρέπει να είναι 36-38 χιλιοστά για τη μικρή, και 56-58 χιλιοστά για τη μεγάλη…
Ένας τρόπος αναγνώρισης αυτών των κλίσεων είναι, εκτός από το στόχαστρο να βλέπετε και 15 εκατοστά, περίπου, από το μπροστινό μέρος της ρίγας, όταν επωμίζετε το όπλο.

Όχι στις “ακρότητες”

Ανεξάρτητα από το εάν το λαγοτούφεκο προορίζεται για καρτέρι ή για ξεπέταγμα, οι δοκιμές θα πρέπει να γίνονται σε κύκλο διαμέτρου 75 εκατοστών….
Για την περίπτωση των όπλων καρτεριού, η δοκιμή θα γίνεται στην απόσταση των 35 μέτρων, ενώ για τα όπλα ξεπετάγματος ο στόχος της δοκιμής θα πρέπει να βρίσκεται στα 20 μέτρα.
Η πλειοψηφία των λαγοκυνηγών έχει “θεοποιήσει” τις ικανότητες διαφυγής του λαγού, γι’ αυτό και οι επιλογές τους ως προς τα όπλα και τα φυσίγγια είναι ακραίες: μακριές κάννες, φουλ τσοκ, πολύ βαριές γομώσεις.
Γομώσεις σκαγιών από… 42 έως 57 γραμμάρια είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή στους λαγοκυνηγούς, ενώ το ίδιο δημοφιλής είναι και η προτίμηση σκαγιών διαμέτρου από 3,25 mm έως 4,25 mm (και πιο συγκεκριμένα τα νούμερα από Νο 4 έως και ΒΒ).
Κι όμως, για έναν κυνηγό που χρησιμοποιεί καραμπίνα, γομώσεις έως 36 γραμμάρια σκάγια είναι ιδανικές για το κυνήγι του λαγού, τις ημέρες που η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 15 και 35 βαθμούς.
Όσοι έχουν όπλα που έχουν δοκιμαστεί στα 1.370 Bars θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και ισχυρότερες γομώσεις, αλλά στην ουσία αυτό δεν θα τους βοηθούσε σε τίποτα, γιατί στις υψηλές θερμοκρασίες… οι ισχυρές γομώσεις δεν αποδίδουν!
Στα σύγχρονα δίκαννα, που το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 3.300 gr, η γόμωση των 34 γραμμαρίων μπορεί να θεωρηθεί “οροφή”.
Τα νούμερα σκαγιών που προτείνουν όλοι οι ειδικοί για το λαγό, είναι τα νούμερα 4,5 και 6.
Η επιλογή για διάμετρο σκαγιών από 3,25 mm έως 2,75 mm, δεν είναι τυχαία: καλύπτει όλες τις τεχνικές και βλητικές προδιαγραφές που είναι αναγκαίες για το συγκεκριμένο θήραμα.
Αρκετοί λαγοκυνηγοί θεωρούν ότι τα πιο χοντρά σκάγια (Νο 3, 2, 1 ακόμα και ΒΒ) είναι αποτελεσματικότερα, με τη λογική ότι ένα χοντρό σκάγι θα “κρατήσει” το λαγό που φεύγει μακριά…
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως, ο λαγός περνάει ή φεύγει μέσα στην απόσταση… των 25 μέτρων!
Και τότε ο κυνηγός πρέπει να είναι… αλάνθαστος στη σκόπευση, γιατί δεν θα διαθέτει μεγαλύτερο κύκλο διασποράς, από 24 με 30 εκατοστά.

Οι “βαριές” γομώσεις

Τα φυσίγγια με γομώσεις άνω των 40 γραμμαρίων, έχουν μία λογική σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και με χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες.
Όμως, επειδή παράγουν υψηλές πιέσεις, δεν δίνουν και το καλύτερο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούνται στις υψηλές θερμοκρασίες του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ