spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΕκτιμώντας την απόσταση βολής

Εκτιμώντας την απόσταση βολής

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Και τι δεν έχουμε ακούσει για την απόσταση βολής. Η αλήθεια είναι ότι το όνειρο κάθε κυνηγού είναι η μακρινή βολή. Για το λόγο αυτό δικαιολογούνται και κάποιες μικρές ή μεγάλες υπερβολές σε ότι αφορά την απόσταση που χωρίζει τον στόχο από την κάννη.

Το δυσκολότερο φόντο για να γίνει εκτίμηση της απόστασης που χωρίζει τον κυνηγό από το θήραμα είναι ο ουρανός. Από την στιγμή που δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, πολύ δύσκολα ο κυνηγός μπορεί να εκτιμήσει ποια είναι η πραγματική απόσταση που τον χωρίζει από το θήραμα.

Κλείνοντας το μάτι…

Δεν είναι τυχαίο ότι στο κυνήγι των υδροβίων, της τσίχλας, της φάσσας και του τρυγονιού, ακούμε συχνά πυκνά για βολές στα 50 και +60 μέτρα, κάτι που δεν ισχύει, αλλά λέγεται και άλλοτε γίνεται πιστευτό από την ομήγυρη…

Όχι ότι δεν ακούμε και από λαγοκυνηγούς να μιλούν για βολές σε τέτοιες… εξωπραγματικές αποστάσεις, αλλά στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι τόσο συχνό.

Ειδικά για τους κυνηγούς που κλείνουν το ένα μάτι όταν πυροβολούν, η εκτίμηση της απόστασης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση γιατί κλείνοντας το ένα μάτι χάνεται ή μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η εκτίμηση του βάθους πεδίου.

Αρκετά πράγματα έχουν γραφτεί για το πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τον στόχο. Κάποια από αυτά αποτελούν πρακτικούς τρόπους εκτίμησης, αλλά και πάλι χρειάζεται κάνεις να αφιερώσει πολύτιμο χρόνο που δεν υπάρχει, ειδικά όταν η παρουσία του θηράματος στο οπτικό μας πεδίο αλλά και στο ωφέλιμο βεληνεκές του όπλου διαρκεί πολύ λίγα δευτερόλεπτα.

Το να είναι σε θέση ο κυνηγός να εξετάσει αν φαίνονται τα πόδια ή τα χρώματα του θηράματος είναι ένας από αυτούς τους τρόπους αλλά όχι ο ευκολότερος.

Η εκτίμηση της απόστασης

Το να μάθει ο κυνηγός να εκτιμά την απόσταση με βάση κάποιο σταθερό αντικείμενο όπως δέντρο, φράχτη, πουρνάρι κ.λπ. είναι και αυτός ένας τρόπος αλλά όχι πάντα εφαρμόσιμος και χρήσιμος. Για παράδειγμα όταν έχουμε, κατά την διάρκεια της τουφεκιάς, φόντο ουρανό, τότε δεν υπάρχουν ούτε δέντρα, ούτε πουρνάρια που θα μας βοηθήσουν να εκτιμήσουμε την απόσταση.

Η εμπειρία σίγουρα βοηθά αλλά για να αποκτηθεί χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την εκτίμηση προσκόπευσης.

Ένας έμπειρος κυνηγός είναι σε θέση να μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το ποια είναι η απόσταση που τον χωρίζει από το θήραμα και αν πρέπει η όχι να σηκώσει όπλο. Δεν ισχύει το ίδιο για έναν άπειρο ή «πεινασμένο» κυνηγό που θα σηκώσει το όπλο ανεξάρτητα της απόστασης που τον χωρίζει από το θήραμα.

Αρκεί και μόνο να μπορεί να δει το θήραμα και αυτό αποτελεί λόγο για να σηκώσει το όπλο και να τραβήξει την σκανδάλη. Η πιο γνωστή ατάκα που ακούμε μετά από μια τέτοια βολή στην ερώτηση γιατί έριξες τόσο μακριά είναι: του έριξα μακριά γιατί που θα το ξαναδούμε.

Η οριακή απόσταση

Αν λάβουμε υπόψη ότι η οριακή απόσταση κατά την οποία μπορεί να μας δώσει μια «καλή» κατανομή το λειόκαννο κυνηγετικό όπλο είναι τα 40 μέτρα, τότε με δεδομένη την απόσταση αυτή μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να είναι εύκολα σε θέση να εκτιμήσει ανά πάσα στιγμή την απόσταση αυτή  χωρίς να χρειάζεται να μπούμε σε σκέψεις και διαπιστώσεις.

«Κλειδώστε» στον εγκέφαλό σας την απόσταση

Αν τοποθετήσουμε ένα αντικείμενο χωρίς να έχει σημασία ποιο είναι το σχήμα του αλλά με βασική προϋπόθεση ότι έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το θήραμα που κυνηγάμε στην απόσταση των 40 μέτρων, έχουμε δημιουργήσει ένα δεδομένο.

Το αντικείμενο αυτό θα πρέπει να είναι σε ένα σημείο που θα μπορούμε να το κοιτάζουμε τρεις, τέσσερις αλλά και περισσότερες φορές την ημέρα. Μπορεί να είναι κάτι κοντά στο σπίτι μας ή στο χώρο εργασίας, αρκεί να μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε αρκετά συχνά  οπτική επαφή με αυτό. Δεν χρειάζεται να κάθεστε πολύ ώρα και να το κοιτάζετε. Αρκούν μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Αν αυτό το κάνετε για ένα μήνα, θα διαπιστώσετε, ότι θα μπορείτε να καταλάβετε ποιο είναι το μέγεθος άλλων αντικειμένων που κοιτάζετε στην απόσταση αυτή. Αν είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το αντικείμενο που εσείς παρατηρείτε σε καθημερινή βάση.

Με τον τρόπο αυτό έχετε ουσιαστικά «κλειδώσει» στον εγκέφαλό σας την απόσταση, ενώ παράλληλα είστε και σε θέση να εκτιμήσετε τις όποιες διαφορές σε μέγεθος. Πρακτικά αυτό στο κυνήγι σημαίνει ότι αν το θήραμα είναι μικρότερο από αυτό που έχετε συνηθίσει να κοιτάζετε, τότε είναι σε απόσταση εκτός βολής. Αν είναι ίδιο σε μέγεθος, η βολή είναι οριακή και αν είναι μεγαλύτερο, τότε βρίσκεται μέσα στο ωφέλιμο βεληνεκές του όπλου σας.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος: Όταν η σκέψη γίνεται εχθρός…

Να βάλω το όπλο λίγο πιο μπροστά; Αν αυτό το ερώτημα σας έχει έρθει στο νου την ώρα που είστε σε διαδικασία σκόπευσης του...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ