spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΔράμια: Κατάλληλα τσοκ και αποστάσεις για βολές στους αγριόχοιρους

Δράμια: Κατάλληλα τσοκ και αποστάσεις για βολές στους αγριόχοιρους

|

Αρκετές φορές υποθέτουμε, άλλες ρωτάμε και κάποιες κάνουμε ότι κατεβάσει η γκλάβα μας. Υπάρχουν κυνηγοί του αγριόχοιρου που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για τα δράμια και χρησιμοποιούν μόνο μονόβολα. Ολόκληρη φιλοσοφία υπάρχει γύρω από το θέμα και επιχειρήματα ισχυρά.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλος αριθμός κυνηγών χρησιμοποιούν δράμια. Δεν είναι λίγες οι συζητήσεις που γίνονται στα στέκια των γουρουνοκυνηγών για το ποια είναι τα καλύτερα και με ποια τσοκ θα πρέπει να ρίχνονται.

Έχω τύχει σε κάποιες από αυτές και το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι, όλοι «ευλογούν» τα δράμια που τους έχουν δώσει γουρούνια στο κυνήγι, αλλά κανείς δεν έχει έμπρακτα στοιχεία για το πώς συμπεριφέρονται βλητικά, με ποια τσοκ πρέπει να ρίχνονται για να δίνουν το καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα και μέσα από την μεγάλη ποικίλα που υπάρχει σε αριθμό ψήφων (σκάγια) ποια είναι τα καλύτερα.

Για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε στοιχεία σκεφτήκαμε να κόψουμε μερικά χαρτόνια και να κάνουμε δοκιμές. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε με μια δοκιμή να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα ερωτήματα. Προσπαθήσαμε όμως να δημιουργήσουμε μερικά σενάρια που ανταποκρίνονται στο κυνήγι και με βάση αυτά να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών. Το ζητούμενο είναι να βρούμε με ποια τσοκ, τα δράμια, μας δίνουν τα καλύτερα βλητικά αποτελέσματα σε διάφορες αποστάσεις.

Η θεωρία λέει, ότι τα χοντρά σκάγια μπορούν να ριχτούν από στενά τσοκ, χωρίς να υπάρξει αλλοίωση στην σφαιρικότητά τους. Το έχουμε αποδείξει και στην πράξη με βάση παλαιότερες δοκιμές. Τα σκάγια από το Νο 6 και κάτω δεν έχουν σημαντικές αλλοιώσεις όταν ρίχνονται από κάνες που έχουν τσοκ Full. Στην προκειμένη περίπτωση όμως έχουμε πολύ χοντρά σκάγια. Τα τσοκ υπάρχουν για να ρυθμίζουν το άνοιγμα της δέσμης των σκαγιών σε διαφορετικές αποστάσεις. Ποια είναι η ιδανική απόσταση για να έχουμε στην κάνη μας το Full τσοκ όταν χρησιμοποιούμε δράμια; Μήπως είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε το demi τσοκ;

Χαρτόνια, όπλα, φυσίγγια, τσοκάκια και στο σκοπευτήριο. Τα υπόλοιπα σε εικόνες και συμπεράσματα από την κάθε δοκιμή.

Δοκιμή στα 20 μέτρα

Στο πρώτο σενάριο τοποθετήσαμε στόχους στα 20 μέτρα. Συνήθως τα καρτέρια τοποθετούνται σε αγροτικούς δρόμους που το φάρδος τους δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα. Τα περιθώρια για να τουφεκιστεί ο αγριόχοιρος είναι μικρά γιατί βγαίνει από τα πυκνά τρέχοντας διωκόμενος από τα σκυλιά . Διασχίζει κάθετα τον δρόμο και ξαναμπαίνει στα πυκνά. Ο κυνηγός εντοπίζοντας τους ήχους από τα κλαδιά που σπάνε πλησιάζει προς το ενδεχόμενο σημείο που θα εμφανιστεί το θήραμα. Οι βολές αυτές συνήθως δεν ξεπερνούν τα 20 μέτρα. Επίσης υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το θήραμα πυροβολείται από τους παγανιέριδες στο σήκωμα. Οι βολές αυτές είναι κοντινές. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις δοκιμές είναι, ότι στην απόσταση των 20 μέτρων με χρήση Full τσοκ ο κύκλος τουφεκιάς δεν ξεπερνά τα 21 εκατοστά διάμετρο. Παρά το μεγάλο μέγεθος του θηράματος δεν είναι εύκολη η βολή, γιατί κινείται με ταχύτητα και ο χρόνος που υπάρχει οπτική επαφή μαζί του είναι ελάχιστος. Με το demi τσοκ η τουφεκιά στην απόσταση των 20 μέτρων έχει διάμετρο κύκλου 31 εκατοστά. Το demi έδωσε πιο ανοιχτό κύκλο και καλή κατανομή.

Στα 20 μέτρα με τσοκ κύλινδρο, ο κύκλος διασποράς είναι 56 εκατοστά. Με βάση τον κύκλο διασποράς και την κατανομή για την απόσταση των 20 μέτρων, το τσοκ κύλινδρος αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Αν και είχαμε πολύ καλή συγκέντρωση με το τσοκ demi, ο λίγο μεγαλύτερος σε διάμετρο κύκλος του τσοκ cylinder «συγχωρεί» μικρά σκοπευτικά λάθη.

 

Δοκιμή στα 30 μέτρα

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει δοκιμές στα 30 μέτρα. Το τσοκ κύλινδρος δεν συμπεριλαμβάνεται γιατί στην απόσταση των 30 μέτρων θα «δώσει» ακανόνιστη κατανομή και μεγάλο κύκλο διασποράς. Το πιο πιθανό είναι αν χρησιμοποιήσουμε το τσοκ κύλινδρος στα 30 μέτρα να τραυματίσουμε το θήραμα χωρίς να το καταβάλουμε. Στα 30 μέτρα συνήθως οι βολές γίνονται στα καρτέρια που υπάρχει καλύτερη ορατότητα. Επίσης στην απόσταση αυτή περιλαμβάνονται και οι βολές σε περιπτώσεις αιφνιδιασμού, που αλλού περιμένουμε το θήραμα και από αλλού βγαίνει από τα πυκνά και οι περιπτώσεις που το θήραμα βγαίνει από τα πυκνά και ακολουθεί αντίθετη πορεία από εμάς παράλληλα με τον δρόμο. Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις που η βολή γίνεται στα 30 μέτρα. Με το τσοκ demi στα 30 μέτρα ο κύκλος διασποράς μετρήθηκε 50 εκατοστά. Η κατανομή είναι τέτοια που αν ο κύκλος της τουφεκιάς συναντηθεί με το θήραμα θα υπάρχουν τουλάχιστον 4 σκάγια που θα κτυπήσουν στο σώμα. Για την απόσταση αυτή η χρήση του demi τσοκ είναι στα όρια του ανεκτού. Με το Full τσοκ ο κύκλος διασποράς στα 30 μέτρα είναι 32 εκατοστά και η κατανομή είναι καλή. Η επιλογή του full για την απόσταση των 30 μέτρων είναι πολύ καλή. Στα 30 μέτρα κάναμε βολή και με 15βολα super magnum για να δούμε αν υπάρχουν διαφορές στον κύκλο διασποράς συγκριτικά με τα απλά 9βολα. Η διάμετρος κύκλου στην περίπτωση αυτή μετρήθηκε 44 εκατοστά. Με τα super magnum έχουμε πλεονέκτημα γιατί μας δίνουν μεγαλύτερο κύκλο διασποράς, περισσότερα βόλια και πολύ καλή κατανομή.

Δοκιμή στα 40 μέτρα

Η μόνη επιλογή που έχει μείνει για την απόσταση των 40 μέτρων είναι το τσοκ full. Στα 40 μέτρα οι τουφεκιές γίνονται όταν το θήραμα περάσει ενδιάμεσα από δυο καρτέρια που είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση μεταξύ τους, όταν το θήραμα αντιληφθεί την ύπαρξη καρτεριών και αλλάξει πορεία, όταν το δούμε στην απέναντι πλαγία κλπ. Στην απόσταση των 40 μέτρων ο κύκλος διασποράς μετρήθηκε 80 εκατοστά. Η κατανομή είναι οριακά καλή. Στην απόσταση αυτή μπορεί να έχουμε επιτυχημένη βολή. Υπάρχει το ενδεχόμενο να τραυματίσουμε το θήραμα και να μην το «κρατήσουμε». Από την απόσταση αυτή και μετά η χρήση μονόβολων δείχνει να είναι πιο συνετή.

Δοκιμή στα 50 μέτρα

Η δοκιμή αυτή έγινε απλά και μόνο για να δείξουμε ότι στις αποστάσεις αυτές η χρήση μονόβολων είναι μονόδρομος. Χρησιμοποιήσαμε το Full τσοκ. Ο κύκλος διασποράς, παρά το ότι επιμείναμε γιατί μας έκανε εντύπωση, ήταν 73 εκατοστά. Μικρότερης διαμέτρου από αυτόν που καταγράψαμε στα 40 μέτρα. Όπως και να έχει η κατανομή είναι τέτοια που μόνο με την προϋπόθεση ότι κάποια βόλια από την ακατάστατη κατανομή θα πάνε στο σώμα του θηράματος μόνο τότε υπάρχει, περίπτωση να το καταβάλλουμε.

Δοκιμή στα 50 μέτρα με 15βολα Super magnum

Η δοκιμή με 15βολα super magnum φυσίγγια στα 50 μέτρα έγινε για να δούμε αν τελικά οι υπερενισχυμένες γομώσεις προσφέρουν κάτι παραπάνω. Η αποτύπωση της τουφεκιάς στο χαρτί έδειξε, ότι συγκριτικά με τα απλά φυσίγγια το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο. Έφτασαν 7 από τα 15 βόλια στο χαρτί, που θα μπορούσαν να χτυπήσουν το σώμα του θηράματος και να το καταβάλουν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κατανομή και η καλύτερη λύση γι’ αυτές τις αποστάσεις είναι τα μονόβολα.

Αφιερώσαμε μια ημέρα στο σκοπευτήριο για να κάνουμε δοκιμές με δράμια και τσοκ.

Ζητούμενο είναι να έχουμε στοιχεία για το τι μπορούμε να κάνουμε με τα δράμια, σε ποιες αποστάσεις μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και ποια τσοκ είναι κατάλληλα ανάλογα με την απόσταση. Τα στοιχεία που πρόεκυψαν είναι χρήσιμα. Μπορούν να λειτουργήσουν σαν μπούσουλας, ώστε να γνωρίζετε ποιες επιλογές θα κάνετε ανάλογα το σημείο που βρίσκεστε. Οι αποστάσεις που επιλέξαμε για να γίνουν οι δοκιμές ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην κυνηγετική πραγματικότητα. Δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις γιατί στο κυνήγι υπάρχει πάντα ο παράγοντας του απροσδόκητου.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ