Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΗ ιστορία του Daniele Perazzi

Η ιστορία του Daniele Perazzi

|

- Advertisement -

Ακολούθησε το όνειρό του, δημιούργησε ένα μύθο

 

 

Στα 23 χρόνια του, ένας άσημος Ιταλός ξεκίνησε να κατασκευάζει τα δικά του όπλα που σήμερα θεωρούνται από τα κορυφαία, παγκοσμίως, στο άθλημα της σκοποβολής, και όχι μόνο

- Advertisement -

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά 

 

Ένα σύγχρονο κτίριο, που ακολουθεί τις επιταγές των καιρών σε ό,τι αφορά την σχεδίαση και την εργονομία του χώρου, είναι αυτό που «εισπράττει» όποιος βρεθεί στην Μπρέσια στην Ιταλία, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Perazzi. Εκείνος δε, που θα βρεθεί στο εσωτερικό του, ξαφνιάζεται ευχάριστα, από τη μία λόγω της υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η ιταλική φίρμα για την κατασκευή των όπλων της, και αφετέρου από το γεγονός ότι πολλά πράγματα, πριν ένα τουφέκι διατεθεί στην αγορά, εξακολουθούν να γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, από τα χέρια εξειδικευμένων ανθρώπων.

Όλο αυτό το δημιούργημα αποτελεί σύλληψη, ιδέα και υλοποίηση του αείμνηστου Daniele Perazzi, ενός ανθρώπου που ξεκίνησε πριν από 67 χρόνια έχοντας ως στόχο να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Σε ηλικία μόλις 16 χρονών, ο D. Perazzi έπιασε δουλειά σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής όπλων ως αποθηκάριος. Δουλεύοντας, όμως, δίπλα στους καλύτερους τεχνίτες – οπλουργούς εκείνης της εποχής, δεν μπορούσε παρά να …υποκύψει στην τέχνη της οπλουργικής. Έτσι, μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, στα 20 του, ήταν σε θέση, δουλεύοντας μόνος του, να πραγματοποιεί επισκευές σε όπλα. 
Επιστρέφοντας από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 1957, σε ηλικία 23 χρόνων, δημιούργησε την εταιρεία Perazzi, έχοντας ως βασική του αρχή, από το ξεκίνημα, κάθε όπλο που θα φεύγει από το εργοστάσιο να είναι άριστο από πλευράς ποιότητας.

Σε μια χώρα που έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή όπλων, είναι πολύ δύσκολο ένας νέος, χωρίς οικογενειακές καταβολές στο εξειδικευμένο αυτό αντικείμενο, να μπορέσει να επιβιώσει. Για να το καταφέρει κάποιος αυτό, θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες και, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο Daniele Perazzi τις διέθετε. 
Ένας από τους πρώτους που εμπιστεύθηκαν τον Perazzi, ήταν ο Mattarelli, φημισμένος σκοπευτής της εποχής εκείνης, και κατασκευαστής, σήμερα, των ομώνυμων μηχανών εκτόξευσης πήλινων δίσκων. 
Ο Perazzi έφτιαξε για τον Mattarelli το όπλο με το οποίο συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό το 1968 και με αυτό το τουφέκι ο διάσημος σκοπευτής ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Η συγκεκριμένη επιτυχία αποτέλεσε το εφαλτήριο για την «απογείωση» της Perazzi που στις μέρες μας θεωρείται μία από τις κορυφαίες –αν όχι η κορυφαία- εταιρία κατασκευής σκοπευτικών όπλων.

Η Perazzi λειτουργεί σήμερα ως οικογενειακή επιχείρηση, στην διοίκηση της οποίας μετέχουν τα δύο παιδιά του ιδρυτή της, ο Μάουρο και η Ρομπέρτα, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο σύζυγός της Ρομπέρτα, ο Φραντζέσκο Αντριριόνι. Στην δούλεψη της εταιρίας που σε καθημερινή βάση παράγει 12 όπλα, βρίσκονται 100 τεχνίτες. Από τη γραμμή παραγωγής της φίρμας βγαίνουν περισσότερα από 100 διαφορετικά μοντέλα ενώ το 80% της παραγωγής εξάγεται σε άλλες χώρες.

Προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η εξυπηρέτηση του πελάτη και σε αυτόν τον τομέα, διαπρέπει. Όποιος κάτοχος Perazzi επισκεφθεί το εργοστάσιο για επισκευή, ή για οποιοδήποτε άλλη εργασία στο όπλο του (προσαρμογές κ.λπ.), θα αισθανθεί …βασιλιάς, από την συμπεριφορά της οποίας θα τύχει από το προσωπικό. Συγχρόνως, η ταχεία εξυπηρέτηση του πελάτη, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Perazzi.

Το εργοστάσιο διαθέτει σκοπευτήριο και βλητικό σταθμό, και κάθε όπλο, πριν παραδοθεί στον κάτοχό του, έχει περάσει από μία σειρά σκληρών δοκιμών, έτσι ώστε να καλύπτει ακόμη και τις πιο υπερβολικές απαιτήσεις. Ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει την προσοχή στη λεπτομέρεια που δείχνει η ιταλική εταιρία, είναι το γεγονός ότι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και τη σημαντική συμβολή των έμπειρων τεχνιτών γίνονται μετροληπτικές εργασίες ώστε το κοντάκι κάθε όπλου να «φτιάχνεται» στα μέτρα του πελάτη. 
Στον τεχνικό τομέα, η Perazzi διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα για την κατασκευή των όπλων της, όμως δεν στέκεται μόνο σ’ αυτά. Όλα λειτουργούν κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να διατηρούνται, χωρίς εκπτώσεις, τα υψηλά στάνταρ που είχε θέσει ο Daniele στην κατασκευή ή προσαρμογή των όπλων του.

Η τελική επεξεργασία, για όλα τα μέρη του όπλου, γίνεται πάντα «στο χέρι». Τα μέταλλα (κατασκευάζονται αποκλειστικά για την Perazzi) που χρησιμοποιούνται από την εταιρία υπερκαλύπτουν τα στάνταρ ασφαλείας και αυτός είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο η φίρμα δεν κάνει …παραχωρήσεις.

Η επιλογή των ξύλων αποτελούσε άλλη μία …τρέλα του Daniele Perazzi. Για να πετύχει τα υψηλά στάνταρ που είχε θέσει, ταξίδευε συνεχώς, αναζητώντας και επιλέγοντας μόνος του τα ξύλα που θα προμηθευτεί για την κατασκευή των όπλων της εταιρείας. Και, όπως είναι φυσικό, οι απόγονοί του στην διοίκηση της εταιρίας ακολουθούν κατά βήμα την κληρονομιά του ιδρυτή της.

Μπορεί από την γραμμή παραγωγής της Perazzi να «βγαίνουν» περισσότερα από 100 όπλα, όλα, όμως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το σύστημα κλειδώματος καννών – βάσης που είναι τύπου Boss. Το συγκεκριμένο σύστημα χαρακτηρίζεται για την εξής ιδιαιτερότητα: οι βάσεις των όπλων είναι χαμηλού προφίλ, συγκεκριμένα 6,1 cm. Και πρόκειται για μία εφαρμογή, που πρακτικά και τεχνικά, προσφέρει μόνο προτερήματα.

Τα αρχικά του θρυλικού ΜΧ8 που χάρισε παγκόσμια φήμη στην Perazzi και κέρδισε την εκτίμηση της πλειοψηφίας των σκοπευτών σε παγκόσμιο επίπεδο, παραπέμπουν στα αρχικά του Μεξικό (ΜΧ) της διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων και το 8, αποτελεί το τελευταίο νούμερο της χρονιάς, 1968, της συγκεκριμένης Ολυμπιάδας.
Το ΜΧ 8 είναι το όπλο με τις περισσότερες σκοπευτικές διακρίσεις σε όλο τον κόσμο. 
Διαθέτει αφαιρούμενη σκανδαλοθήκη που αποδεσμεύεται από την βάση με μία κίνηση.

 

Στην υπηρεσία του σκοπευτή

Η Perazzi διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο πούλμαν που επισκέπτεται σκοπευτήρια όταν διεξάγονται αγώνες, για να παρέχουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες της εταιρείας τις υπηρεσίες τους στους σκοπευτές κατόχους όπλων Perazzi. 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχει κι αυτό το αδικημένο, δεύτερο όπλο

Υπάρχει κι αυτό το αδικημένο δεύτερο όπλο Η αγάπη για τα όπλα αλλά και η ανασφάλεια είναι οι βασικές αιτίες που αρκετοί κυνηγοί έχουν περισσότερα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
22.1 ° C
25.3 °
19.2 °
53 %
1.8kmh
0 %
Σα
31 °
Κυ
29 °
Δε
25 °
Τρ
25 °
Τε
22 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ