spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣτο σκοπευτήριο με ένα Crosman Mark 1

Στο σκοπευτήριο με ένα Crosman Mark 1

|

Υποβάλλουμε σε «δύσκολη» δοκιμασία ένα αεροβόλο που κάποιοι μπορεί να το θεωρούν «αντίκα», όμως με την επίδοσή του αποδεικνύει ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα σύγχρονα αεροβόλα που πωλούνται σήμερα.

Του Κώστα Λακαφώση

Τα Crosman Mark I και Mark II ξεκίνησαν να παράγονται το 1966 και η παραγωγή τους σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για αεροβόλα πιστόλια σκοποβολής με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα, με μοναδική διαφορά μεταξύ τους το διαμέτρημα (Mark I λέγεται το μοντέλο των 5,5 χιλιοστών και Mark II αυτό των 4,5 χιλιοστών). Όπως μαρτυρά και το όνομα, τα πιστόλια αυτά εμπνεύστηκαν σε όψη και εργονομία από το περίφημο Ruger Mark I, ένα 22άρι πυροβόλο πιστόλι με μακρά ιστορία και τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, ως «πρώτο» πυροβόλο όπλο ή ως πιστόλι φθηνής διασκέδασης στη σκοποβολή, αλλά και αποτελεσματικής προπόνησης στη βασική τεχνική της βολής.

Το αεροβόλο αντίγραφο, όχι μόνο καταφέρνει να δανειστεί με απόλυτη επιτυχία τα χαρακτηριστικά και την αίσθηση του πραγματικού, αλλά δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε δύο διαφορετικά σημεία του, υπερέχει! Το ένα είναι η ρυθμιζόμενη σκανδάλη που διαθέτει (το πυροβόλο Ruger δεν διαθέτει ρύθμιση για τη σκανδάλη), όμως το δεύτερο και ακόμα πιο σημαντικό είναι οι πραγματικά εξαιρετικές λαβές που διαθέτει. Σε αντίθεση με το πυροβόλο αντίστοιχο το οποίο διαθέτει μία πολύ απλή αμφιδέξια λαβή, το αεροβόλο αντίγραφο διαθέτει ανατομικές λαβές (για δεξιόχειρες) που είναι εξαιρετικά καλοσχεδιασμένες και άνετες, κάτι που είναι δύσκολο να φανεί στις φωτογραφίες, είναι όμως ξεκάθαρο σε όποιον πιάσει το συγκεκριμένο πιστόλι στα χέρια του. 

Πάμε για το χρυσό!

Επηρεασμένοι από την καταπληκτική επίδοση της Άννας Κορακάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποφασίσαμε να κάνουμε πιο «δύσκολη» και απαιτητική τη δοκιμή του συγκεκριμένου αεροβόλου. Έτσι, βρεθήκαμε στο Γουδί, στο καινούριο κλειστό σκοπευτήριο 25 μέτρων που έφτιαξε πρόσφατα ο ΑΘΛ.Ο.Σ. (ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δραστήρια σκοπευτικά σωματεία της Ελλάδας) για να δοκιμάσουμε το 22άρι αεροβόλο μας σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές του αντίστοιχου πυροβόλου όπλου. Εδώ, ας κάνουμε μία μικρή παρένθεση για να υπενθυμίσουμε τις διαφορετικές κατηγορίες και τα αγωνίσματα της Σκοποβολής, δεδομένου ότι τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια της Άννας Κορακάκη κατάφεραν να αποσυντονίσουν αρκετά τους «άσφαιρους» ρεπόρτερ που μπέρδευαν συνεχώς τα 10 και τα 25 μέτρα και το αεροβόλο με το πυροβόλο πιστόλι. Έτσι, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, ας κρατήσουμε ότι στα Ολυμπιακά αγωνίσματα της Σκοποβολής, τα αεροβόλα όπλα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην απόσταση των 10 μέτρων, ενώ στις αποστάσεις των 25 μέτρων χρησιμοποιούνται μόνο πυροβόλα όπλα. Εμείς για τη δοκιμή μας πήγαμε στα 25 μέτρα με ένα αεροβόλο πιστόλι, όμως αυτό δεν είναι λάθος γιατί στη συγκεκριμένη δοκιμή θέλουμε να αξιολογήσουμε ένα αεροβόλο πιστόλι διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών (δηλαδή 0.22 της ίντσας ή «22άρι») το οποίο είναι κατασκευασμένο ακριβώς για αυτόν τον σκοπό: να αντικαθιστά το αντίστοιχο πυροβόλο για πιο φθηνή και αθόρυβη προπόνηση.

Οι αναγνωριστικές βολές

Έχοντας δοκιμάσει το συγκεκριμένο πιστόλι σε διαφορετικές αποστάσεις βολής και διαφορετικούς στόχους, γνωρίζαμε ότι η ακρίβεια και η ευθυβολία του με τα σύγχρονα καλής ποιότητας μολυβένια βλήματα (καλύτερα από αυτά που κυκλοφορούσαν στην αγορά πριν 30 ή 40 χρόνια) είναι παραπάνω από ικανοποιητική, όμως η αλήθεια είναι ότι είχαμε κάποιες αμφιβολίες για τη δυνατότητά του να σταθεί σε συνθήκες σκοπευτηρίου δίπλα στο αντίστοιχο πυροβόλο. Τοποθετώντας μία καινούρια αμπούλα διοξειδίου μέσα στη λαβή και οπλίζοντας στη δεύτερη «σκάλα» για πιο δυνατή βολή (υπάρχει και μία πρώτη «σκάλα» που δίνει μικρότερη ταχύτητα βολής για μεγαλύτερη οικονομία στις αμπούλες, η οποία όμως σαφώς και δεν επαρκεί για τα 25 μέτρα), οι πρώτες αναγνωριστικές βολές είναι για να επιβεβαιώσουμε τη σωστή ρύθμιση των σκοπευτικών οργάνων και το ύψος της σκόπευσης για τον στόχο της «βολής ακριβείας» (στα 25 μέτρα έχουμε δύο στόχους: τον στόχο της «βολής ακριβείας» με λευκό φόντο και μαύρο χρώμα μόνο στους τελευταίους τέσσερις δακτυλίους και τον μεγαλύτερο στόχο της «ταχείας βολής» όπου όλα τα δαχτυλίδια είναι μαύρα και οι βαθμολογούμενοι δακτύλιοι σαφώς μεγαλύτεροι).

Καθαρή σκοπευτική γραμμή

Η πολύ καλή ανατομική λαβή, η καθαρή σκοπευτική εικόνα και η καλή σκανδάλη (όχι «αγωνιστική» όπως σε ένα αεροβόλο των 10 μέτρων, αλλά σαφώς ικανοποιητική για προπόνηση στις βολές με πυροβόλο όπλο) είναι παράγοντες που βοηθούν και δίνουν τελικά ένα «εύκολο» όπλο με το οποίο γρήγορα πετυχαίνεις καλές βολές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπογράφων (έμπειρος μεν αλλά όχι ιδιαίτερα υψηλών επιδόσεων σκοπευτής πιστολιού) πολύ εύκολα και γρήγορα κατάφερε να μαζεύει όλες τις βολές του από το 8 και μέσα, δηλαδή σε έναν κύκλο 15 εκατοστών στα 25 μέτρα-και αυτό, από κανονική αγωνιστική όρθια θέση χωρίς υποστήριξη, αφού το ζητούμενο ήταν να εκτιμηθεί η πραγματική επίδοση του πιστολιού στα χέρια ενός σκοπευτή σε συνθήκες προπόνησης και όχι η θεωρητική του ακρίβεια με στήριξη.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Έτσι, το συμπέρασμα είναι θετικότατο και σαφώς πάνω από τις προσδοκίες μας, αφού στην πράξη αποδείχθηκε ότι στα 25 μέτρα (χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά Crosman Accupells) μπορούμε να πετύχουμε περίπου την ίδια επίδοση με αυτή που θα πετυχαίναμε με ένα αντίστοιχο 22άρι όπως το Ruger που αντιγράφει! Άλλωστε, η επόμενη σκέψη που κάναμε ήταν ότι αφού στα δικά μας χέρια το Crosman Mark 1 πετυχαίνει 8άρια, 9άρια και 10άρια, τότε στα χέρια ενός αθλητή πραγματικά υψηλού επιπέδου εύκολα θα πετύχαινε μόνο 9άρια και 10άρια και θα μπορούσε ίσως να σημειώσει και καλές επιδόσεις- όμως αυτή η συζήτηση είναι άνευ πρακτικής ουσίας, αφού όπως είπαμε ήδη, τα αεροβόλα δεν χρησιμοποιούνται στους αγώνες σε αυτή την απόσταση. Όμως, στον ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε, δηλαδή ως προπονητικό υποκατάστατο του αντίστοιχου πυροβόλου, αλλά και για την απλή διασκέδαση του ερασιτέχνη σκοπευτή, το (συλλεκτικό πλέον) Crosman Mark 1 αποδείχθηκε όχι απλώς αντάξιο αλλά και ανώτερο των προσδοκιών μας, κάτι το οποίο εν μέρει οφείλεται και στα σύγχρονα βλήματα υψηλής ποιότητας τα οποία δεν υπήρχαν την εποχή που το πιστόλι ήταν διαθέσιμο στην αγορά.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ