Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήChapuis Orion C35: Υψηλή ποιότητα - Γαλλική φινέτσα

Chapuis Orion C35: Υψηλή ποιότητα – Γαλλική φινέτσα

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Η οικογένεια Chapuis κατασκευάζει όπλα από της αρχές του 20ου αιώνα. 120 χρόνια εμπειρίας δεν είναι λίγα για να φτάσει κανείς κοντά στην τελειότητα…

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Όλα αυτά τα χρόνια, μοναδικός στόχος της Γαλλικής εταιρίας, είναι να βελτιώνει τα προϊόντα της, χωρίς να συμβιβάζεται σε ότι αφορά την ασφάλεια, την ποιότητα και την αισθητική. Παρά το γεγονός ότι προβάλλεται ιδιαίτερα η εργασία στο χέρι, με το «χειροποίητο» να ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στους κυνηγούς, η αλήθεια είναι, ότι τα όπλα της κατασκευάζονται από υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC) και το ανθρώπινο χέρι παρεμβαίνει μόνο σε ότι αφορά την αισθητική και το τελικό φινίρισμα.

Αποφασίσαμε αυτό τη μήνα να παρουσιάσουμε το κλασικό μοντέλο Orion C35, το οποίο θεωρούμε ότι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της ποιότητας Chapuis και απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, καθώς η τιμή του δεν ξεπερνά τα όρια που θέτουν αρκετοί Έλληνες κυνηγοί. Βέβαια υπάρχουν διαθέσιμα και πολύ ακριβότερα μοντέλα, ακόμη και ειδικές παραγγελίες, όμως οι περισσότεροι μπορούμε να τα απολαμβάνουμε μόνο στις εκθέσεις ή σε φωτογραφίες.

 

Στον αστερισμό του Ωρίωνα  

 

Το μοντέλο Orion είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αλληλεπίθετου και παράλληλα μια απόδειξη για το τι μπορεί να κατασκευάσει η Γαλλική εταιρεία Chapuis. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι το πλειοψηφικό πακέτο της “πέρασε” πρόσφατα στον όμιλο Beretta – Benelli.

Τα όπλα της είναι γνωστά στους Έλληνες κυνηγούς, γιατί πριν ενταχτεί στον Ιταλικό όμιλο, εισάγονταν στην χώρα μας από την εταιρεία Alfa game. Εφεξής την αντιπροσώπευση των Γαλλικών όπλων ανέλαβε η εταιρεία Κύργιας ΑΕΒΕ. Το Orion C35 ανήκει στην κατηγορία των όπλων υψηλής ποιότητας και έχει καταφέρει με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του να αποσπάσει θετικές κριτικές από Άγγλους και Αμερικανούς αρθρογράφους του ειδικού τύπου.

Ένα από τα θετικά του χαρακτηριστικά, είναι η λεπτότητα στη σχεδίαση, και η στιβαρότητά του. Η Chapuis διατείνεται ότι βελτιώνει συνεχώς τα όπλα της χωρίς να μειώνει την ανθεκτικότητα και την ποιότητά τους.

 

Προέχει η ασφάλεια

 

Η βάση είναι τύπου Round, με χαμηλό προφίλ. Το σύστημα όπλισης είναι στην κάτω πλευρά της βάσης, με αποτέλεσμα να μην αφαιρείται μέταλλο από τα πλαϊνά της που δέχονται και τις μεγαλύτερες μηχανικές καταπονήσεις. Πολύ έξυπνο είναι το σύστημα κλειδώματος των καννών στη βάση, γιατί περιλαμβάνει 5 σημεία κλειδώματος που είναι τόσο διακριτικά τοποθετημένα, ώστε ένα άπειρο μάτι δύσκολα θα τα διακρίνει. Ωστόσο είναι τόσο στιβαρά, που λίγα όπλα έχουν ανάλογη αντοχή. Οι πίροι που αρθρώνουν οι κάννες, είναι διακεκομμένοι και εναλλάξιμοι. Ένα μεγάλο οβάλ κλειδί «κουμπώνει» σε αντίστοιχη εσοχή στο κάτω μέρος της βάσης και τα δυο «κρυφά» κλειδιά που βγαίνουν από τον καθρέπτη της βάσης, κλειδώνουν επάνω στους αυτόματους εξωλκείς. Τα σκαλίσματα στη βάση είναι πολύ πλούσια και έχουν γίνει με λέιζερ.

Η σκανδάλη στο όπλο της παρουσίασης είναι μονή (διατίθεται και με διπλές σκανδάλες που στοιχίζουν 229 ευρώ φτηνότερα), λειτουργεί μηχανικά, και δεν χρειάζεται να πυροδοτήσει η πρώτη κάννη, για να οπλίσει η δεύτερη. Επιλογέας δεν υπάρχει (τουλάχιστον στο κομμάτι αυτό η Γάλλοι είναι πιο πρακτικοί), διότι δεν φορτώνουν με επιπλέον μηχανισμούς το όπλο αφού ουσιαστικά δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ να χρησιμοποιηθούν από τον κυνηγό.

Οι εξωλκείς λειτουργούν αυτόματα και είναι πολύ καλά ρυθμισμένοι. Οι κάννες κατασκευάζονται από τον περίφημο χάλυβα Delecur, που χρησιμοποιείται και στην πολεμική βιομηχανία. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76 χιλιοστά και η διάμετρος των αυλών είναι στα 18,5 χιλιοστά. Η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 7 χιλιοστά ενώ τα 5 τσοκ που συνοδεύουν το όπλο, είναι βιδωτά και έχουν μήκος 5 εκατοστά (διατίθεται και με στάνταρ συσφίξεις που στοιχίζουν 293 ευρώ φθηνότερα).

Το εξωτερικό φινίρισμα των καννών, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Πολλά όπλα έχουν περάσει από τα χέρια μας, αλλά τέτοιο ομοιόμορφο φινίρισμα λίγες φορές έχουμε δει. Το όπλο της παρουσίασης έχει κάννες μήκους 66 εκατοστών και το συνολικό του βάρος είναι στα 3 κιλά και 60 γραμμάρια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Γάλλοι κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα όπλο από χάλυβα και ξύλο σε τόσο χαμηλό βάρος.

 

Καρυδιά από τον Καύκασο

 

Τα ξύλα είναι από ποιοτική καρυδιά που προέρχεται από τον Καύκασο. Η ποιότητα του ξύλου για το μοντέλο C35 είναι ΑΑΑ, ενώ για τα φθηνότερα μοντέλα είναι ΑΑ. Οι ψάθες είναι χειροποίητες και είναι και αυτές ένα από τα σημεία του όπλου, που αξίζουν το «άριστα» σαν βαθμολογία. Είναι λεπτής χάραξης με πολύ καλή αίσθηση στο κράτημα. Το φινίρισμα των ξύλων έχει γίνει με λινέλαιο. Σε γενικές γραμμές οι εφαρμογές και τα φινιρίσματα του όπλου είναι άριστα. Τη λεπτή γραμμή και το χαμηλό προφίλ του θα βαθμολογήσουν με πολύ καλό βαθμό, όσοι θέλουν ένα όπλο για περπατητό κυνήγι, εύκολο στον χειρισμό, και με καλό ζύγισμα. Λίγα όπλα είναι διαθέσιμα σε αυτή την κατηγορία που συνδυάζουν άριστα την τιμή με την υψηλή ποιότητα. Το συγκεκριμένο μοντέλο στοιχίζει 4.490 ευρώ, ενώ με σταθερές συσφίξεις και διπλές σκανδάλες η τιμή είναι 3.968. Υπάρχουν διαθέσιμα σε αυτή την κατηγορία όπλα και με βάση από ergal που έχουν πολύ χαμηλότερο βάρος καθώς επίσης και με κοντάκι αγγλέ ή πιστολοειδές χωρίς επιπλέον χρέωση.Το διαθέσιμο στοκ που έχει η Ελληνική αντιπροσωπεία είναι αρκετά μεγάλο. Ωστόσο όποιος θέλει μπορεί να αποκτήσει το «δικό» του Chapuis δίνοντας παραγγελία ανάλογα με το προσωπικό του γούστο και τις ιδιαιτερότητές του.

Εμείς επιλέξαμε για παρουσίαση το αλληλεπίθετο από την σειρά C35 Classic, γιατί είναι ένα όπλο με ατσάλινη βάση και χαμηλό βάρος. Υπάρχουν διαθέσιμα και μοντέλα από την σειρά C40 με χειροποίητα σκαλίσματα αλλά και τιμές που ξεπερνούν τα 6000 ευρώ. Όλα τα Chapuis καλύπτονται από 2 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Σύλληψη για παράνομη τοποθέτηση παγίδων (βρόγχων) για ζώα

Α' ΚΟΚΔ: Σύλληψη για παράνομη τοποθέτηση παγίδων (βρόγχων) για ζώα Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,490ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
22.1 ° C
23 °
20.4 °
70 %
2.2kmh
20 %
Δε
22 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
27 °
Πα
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ