Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήChapuis & Caesar Guerini

Chapuis & Caesar Guerini

|

Το όπλο πέρα από χρηστικό εργαλείο, ήταν ανέκαθεν, αντικείμενο με το οποίο ο άνθρωπος συνδεόταν με αγάπη και μεράκι. Ένα όπλο – εργαλείο που κάνει τη δουλειά του, δεν είναι απαραίτητα και ένα αντικείμενο με το οποίο μπορεί ο κάτοχός του να δεθεί συναισθηματικά. Ο άνθρωπος από την λίθινη εποχή, είχε την τάση να δίνει προσωπικό χαρακτήρα στα όπλα του και να προσπαθεί να τα φτιάξει καλύτερα και πιο όμορφα, από τα όπλα των άλλων. Η τάση των ανθρώπων να ξεπερνούν τους άλλους, φτάνει μέχρι σήμερα στα όπλα και ο καθένας θέλει να έχει ένα όπλο καλύτερο από εκείνο που κρατούν οι κοινοί θνητοί.

των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Την εκτίμησή μας για τη δουλειά της Chapuis και της Guerini την έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη και πιστεύουμε ότι, αμφότερες είναι εταιρίες που κάνουν πολύ προσεγμένη δουλειά. Η επιλογή των όπλων αυτής της δοκιμής, έγινε κυρίως με γεωγραφικό προσδιορισμό, για να σας παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι Γάλλοι το καλό όπλο σε σχέση με τους Ιταλούς, οι οποίοι είναι λεπτολόγοι και οπαδοί της καλαισθησίας.

- Advertisement -

Η CHAPUIS έχει έδρα στο St.Etienne της Γαλλίας και η GUERINI στο Gardone της Ιταλίας. Πρόκειται για δύο μονάδες παραγωγής που η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην παραγωγή μη βιομηχανικών όπλων. Το εργοστάσιο της GUERINI το έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν και το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά. Η ημερήσια παραγωγή του, περιορίζεται σε λίγα όπλα γιατί όλα κατασκευάζονται στο χέρι και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Κάθε όπλο ελέγχεται για τις εφαρμογές και την λειτουργικότητά του και μετά συσκευάζεται για να παραδοθεί. Η GUERINI είναι πιο “τυποποιημένη” συγκριτικά με την CHARUIS σε ότι αφορά στις δυνατότητες παραγγελίας από τους πελάτες – αγοραστές. Η CHAPUIS από την πλευρά της παράγει και αυτή λίγα όπλα σε ημερήσια βάση. Έχει μεγαλύτερη δυνατότητα “ευελιξίας” στο τι μπορεί να παραγγείλει ο αγοραστής σε μήκη καννών, σκαλίσματα, μονοσκάνδαλα ή δισκάνδαλα μοντέλα, μέτρα στο κοντάκι κ.λπ.

Η GUERINI παράγει αυτογεμή και αλληλεπίθετα, κυνηγετικά και σκοπευτικά μοντέλα σε διάφορες ποιοτικές βαθμίδες. Αλληλεπίθετα με μισές φωτιές ή διακοσμητικές πλάκες με εξαιρετικά σκαλίσματα και ποιοτικά ξύλα. Η CHAPUIS παράγει πλαγιόκαννα και αλληλεπίθετα. Η διαφοροποίηση ποιότητας των όπλων (ολόκληρες ή μισές φωτιές και κατηγορία ξύλων και σκαλισμάτων), γίνεται με κατηγοριοποίηση μοντέλων, αλλά ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει το όπλο του όπως εκείνος θέλει τεχνικά και αισθητικά.

Και τα δύο όπλα αν τα πιάσει κάποιος στα χέρια του και τα εξετάσει, θα διαπιστώσει ότι είναι άψογα φινιρισμένα, με πολύ καλές εφαρμογές και πολύ καλές πρώτες ύλες. Η παραγωγή των όπλων CHAPUIS στηρίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους σε συνδυασμό με σύγχρονα μηχανήματα. Για την διαμόρφωση των βάσεων χρησιμοποιούνται εργαλειομηχανές τύπου CNC. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια στην παραγωγή και εξαιρετικό φινίρισμα. Οι κάνες κατασκευάζονται από χάλυβα DELECUR που προμηθεύεται η CHAPUIS από το Βέλγιο. Η συγκόλληση των κανών γίνεται σε μηχανήματα τεχνολογίας υψηλών συχνοτήτων. Οι εφαρμογές των εξαρτημάτων και η συναρμολόγηση των μηχανισμών γίνεται στο χέρι από έμπειρους τεχνίτες. Τα ξύλινα μέρη κατασκευάζονται και αυτά στο χέρι και το φινίρισμά τους γίνεται με λινέλαιο. Η βαφή των καννών γίνεται με την ψυχρή μέθοδο. Για την διαδικασία σκλήρυνσης των μετάλλων υπάρχουν ειδικοί κλίβανοι θερμικής κατεργασίας, που σε αυτούς πραγματοποιείται με ακρίβεια η διαδικασία ανόπτυσης. Για κάθε όπλο που κατασκευάζεται πραγματοποιούνται βλητικές δοκιμές και ακολουθεί η διαδικασία δοκιμής και σφράγισης από την κρατική τράπεζα δοκιμών. Τα σκαλίσματα γίνονται στο χέρι από Γάλλους και Ιταλούς σκαλιστές. Η CHAPUIS κατασκευάζει όπλα CUSTOM-MADE και διαθέτει δίκτυο πωλήσεων που συμπεριλαμβάνει 400 αντιπροσώπους στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Η GUERINI κρατάει μυστικό το από πού προμηθεύεται τα μέταλλα για την κατασκευή των καννών. Οι βάσεις “κόβονται” πλέον μέσα στη νέα μονάδα που στεγάζεται, σε μηχανήματα τεχνολογίας CNC. Τα κοντάκια κατασκευάζονται στο χέρι και φινίρονται με λινέλαιο. Η εφαρμογές και η συναρμολόγηση των μηχανισμών είναι δουλειές που γίνονται στα χέρια των έμπειρων τεχνιτών που διαθέτει. Τα σκαλίσματα είναι για κάποια μοντέλα τυποποιημένα και για κάποια άλλα χειροποίητα κατά παραγγελία. Κάθε όπλο δοκιμάζεται για την βλητική του απόδοση και σφραγίζεται στην Ιταλική τράπεζα δοκιμών. Κάθε όπλο αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες για την παραγωγή του, ελέγχονται από τον “ειδικό” για τις εφαρμογές του και τις λειτουργίες του και κατόπιν μπαίνει στη βαλίτσα του. Η GUERINI διαθέτει δίκτυο πωλήσεων στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και είναι μια από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες Ιταλικές εταιρείες. 

Σοφοκλής Κοσκινάς

Και τα δύο όπλα που είχαμε για δοκιμή αποτελούν για εμένα ξεχωριστά κομμάτια. Ξεφεύγουν από τη φιλοσοφία των όπλων μαζικής παραγωγής και σου δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσεις τη δική σου προσωπική πινελιά που θα τα κάνει ξεχωριστά, μοναδικά.

Η Γαλλική CHAPUIS είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερες “υπηρεσίες” σε ότι αφορά στις επιλογές του αγοραστή. Μέτρα στο κοντάκι, μονή ή διπλή σκανδάλη, μήκη κανών, σταθερά ή βιδωτά τσοκ, βαθμό σκαλίσματος. Δηλαδή, με λίγα λόγια δίνει τη δυνατότητα να παραγγείλετε το όπλο όπως ακριβώς το θέλετε (τεχνικά και αισθητικά). Η GUERINI είναι πιο “τυποποιημένη” παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνουν κάποιες επεμβάσεις από τον αγοραστή.

Και τα δύο όπλα είναι κατασκευασμένα από άριστες πρώτες ύλες και είναι πολύ προσεγμένα σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες. Αν θέλετε ένα καλό χειροποίητο πλαγιόκαννο όπλο σε καλή τιμή η CHAPUIS στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μονόδρομος, γιατί η GUERINI δεν κατασκευάζει πλαγιόκαννα. Στα αλληλεπίθετα υπάρχουν προτάσεις και από τις δύο εταιρείες. Αν επιθυμείτε να φτιάξετε όπλο όπως εσείς το θέλετε, τεχνικά και αισθητικά, στη CHAPUIS θα έχετε περισσότερες επιλογές και στο βάρος και στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στην εμφάνιση (ξύλα, σκαλίσματα). Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά την CHAPUIS είναι οι καλές τιμές που προσφέρονται τα όπλα της. Τα GUERINI αξίζουν κάθε ευρώ που κοστίζουν, κατασκευάζονται με πολύ κυνηγετική φιλοσοφία και παράλληλα είναι όμορφα και καλοφτιαγμένα. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο πολύ καλούς εκπροσώπους δύο διαφορετικών σχολών οπλουργικής.

Το GUERINI με βάρος 3.300 gr είχε πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο λάκτισμα συγκριτικά με το CHAPUIS που είχε βάρος 2.500 gr. Από την άλλη πλευρά το CHAPUIS είχε λεπτότερη γραμμή και “καθόταν” πιο καλά στα χέρια. Το ζύγισμα και στα δύο όπλα είναι πολύ καλό. Από πλευράς μηχανικών λειτουργιών ρίξαμε αρκετά φυσίγγια και με τα δύο όπλα και όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Αν ήθελα να φτιάξω ένα μπεκατσοντούφεκο, ελαφρύ, λεπτό με κοντές κάνες θα έμπαινα στο δίλημμα μεταξύ CHAPUIS πλαγιόκανου ή αλληλεπίθετου. Αν ήθελα να αγοράσω ένα καρτεροντούφεκο ή γενικότερα ένα τουφέκι για πολλές τουφεκιές θα επέλεγα το GUERINI. Η CHAPUIS προσφέρεται για να φτιάξετε το ξεχωριστό όπλο που θα είναι όπως εσείς θέλετε και θα προορίζεται για το κυνήγι που προτιμάτε. Στη GUERINI θα βρείτε το πολύ καλό Ιταλικό όπλο με τις καλές εφαρμογές τα όμορφα ξύλα και τα εκπληκτικά σκαλίσματα. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα από τα δύο όπλα μη διστάσετε. Είναι αξιόπιστα και καλοφτιαγμένα. Προτεραιότητα θα δώσετε στις ανάγκες που σας προκύπτουν στο κυνήγι που επιδίδεστε. Με αυτό το κριτήριο να επιλέξετε.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Από την πρώτη φορά που αντίκρισα τα όπλα της Guerini, σε κάποια έκθεση στη Brescia της Ιταλίας, εντυπωσιάστηκα από τη σημασία που είχε δοθεί στις λεπτομέρειες. Πάντοτε όμως κρατώ μια επιφύλαξη σε αυτές τις περιπτώσεις, διότι στις εκθέσεις και στα προσπέκτους δεν παρουσιάζονται όπλα από το “σωρό”, αλλά διαλεγμένα κομμάτια για να επιδείξει ο κατασκευαστής τις δυνατότητές του. Περίμενα να δω λοιπόν τα όπλα που θα έφθαναν στο εμπόριο, για να εκφέρω εμπεριστατωμένη γνώμη. Οφείλω να ομολογήσω, ότι τα όπλα αυτά με έχουν κερδίσει, όσο λίγα και πάντοτε τα παρατηρώ, προσπαθώντας επί ματαίω να τους βρω ψεγάδι. Η επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της Guerini πριν από ένα περίπου χρόνο με βοήθησε να καταλάβω τι είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά στα όπλα, της σχετικά νέας αυτής εταιρίας. Η συνταγή είναι απλή. Λίγα μοντέλα, περιορισμένος όγκος παραγωγής, σύγχρονος εξοπλισμός και πολλή μα πραγματικά πολλή, δουλειά στο χέρι.

Ένα εργοστάσιο το οποίο δεν έχει μεγάλη ιστορία, έχει το πλεονέκτημα να ξεκινά από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τα παλαιά εργοστάσια. Στην Guerini δεν υπάρχουν παλαιά μηχανήματα, διότι είναι νέα και σύγχρονη εταιρία. Δεν υπάρχουν γερασμένοι τεχνίτες αλλά νέοι με σπουδές και σύγχρονη αντίληψη, οι οποίοι καθοδηγούνται από τους έμπειρους αδελφούς Guerini, οι οποίοι είναι ανεψιοί του μεγάλου Batista Rizzini και θήτευσαν επί μακρόν κοντά του. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάνουν τις σπουδαιότερες δουλειές και το αποτέλεσμα είναι άριστο.

Τη Chapuis την έχω γνωρίσει μόνο από τις εκθέσεις και από τα όπλα που κατασκευάζουν. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ιδιοκτήτης της, μου έλεγε κάποτε, ότι επισκέφθηκε την Ελλάδα προσκεκλημένος από την Ελληνική Βιομηχανία όπλων, για να σχεδιάσει κάποια κυνηγετικά όπλα, τα οποία ως γνωστό δεν μπήκαν ποτέ στην παραγωγή. Τα όπλα που κατασκευάζει η εν λόγω εταιρία, είναι σε μεγάλο βαθμό, αυτό που λέμε χειροποίητα. Η φιλοσοφία κατασκευής είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Guerini, διότι εδώ αξιοποιείται η εμπειρία και η πολλή δουλειά στο χέρι, όχι μόνο σε επίπεδο εφαρμογών και φινιρίσματος αλλά ακόμη και σε κατασκευές εξαρτημάτων. Κάθε όπλο είναι ξεχωριστό και πριν παραδοθεί στον πελάτη θα περάσει από σκληρή και μακρά δοκιμασία. Η πράξη έχει για τη Chapuis τον πρώτο λόγο και οι υπολογιστές το δεύτερο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς τα Chapuis έχουν εντελώς διαφορετικό σύστημα και σχήμα από τα γνωστά γαλλικά όπλα. Θα έλεγα ότι δείχνουν στιβαρά σαν γερμανικά και όμορφα σαν ιταλικά.

Στο σκοπευτήριο ρίξαμε πολλά φυσίγγια, αλλά ατυχώς ξεχάσαμε να πάρουμε ελαφρές γομώσεις και αναγκαστήκαμε να δοκιμάζουμε τα όπλα και τις δυνατότητές μας με 34 γραμμάρια κυνηγετικών φυσιγγίων.

 

Το λάκτισμα ήταν ισχυρό και με τα δύο όπλα, ίσως λίγο περισσότερο στο γαλλικό. Προσωπικά είχα πρόβλημα με το Guerini, καθώς ο δείκτης του αριστερού χεριού μου, έφθανε στο τελείωμα της πάπιας, από όπου δεχόμουνα έντονο κτύπημα. Γενικά αισθανόμουνα πιο οικείο το Guerini, αλλά θεωρώ εξαιρετική τη λαβή (grip) του Chapuis. Σχεδιαστικά το Guerini δεν παρουσιάζει κάτι ξεχωριστό και ακολουθεί την πεπατημένη των περισσότερων ιταλικών αλληλεπίθετων. Αντίθετα το Chapuis είναι ένα ξεχωριστό όπλο, με δικά του χαρακτηριστικά, λεπτή σιλουέτα και το θεωρώ εξαιρετικό για περπατητό κυνήγι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία – Βίντεο

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία Καθημερινές οι συναντήσεις με τους τετράποδους «θαμώνες» στο Ισιαδάκι και στον Άγιο Λουκά Λαμίας. «Μούρη με μούρη» με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.4 ° C
34 °
30.2 °
15 %
7.2kmh
0 %
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ