spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBrowning: o άνθρωπος πίσω από το θρύλο

Browning: o άνθρωπος πίσω από το θρύλο

|

 

Οι άγνωστες πτυχές της ιστορίας, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής όπλων και πυρομαχικών στον πλανήτη…

Λίγες εταιρείες έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στη βιομηχανία κυνηγιού και σκοποβολής, όσο η Browning. Αυτό οφείλεται στην ιδιοφυΐα του διάσημου ιδρυτή της. Η κληρονομιά του Τζον Μ. Μπράουνινγκ (John M. Browning, 1855 ΗΠΑ – 1926 Βέλγιο), εξακολουθεί να αποτελεί παράσημο αλλά και βαρύ φορτίο στις πλάτες των συνεχιστών της ιστορικής φίρμας.

Στη δουλειά από 7 ετών

Ο Τζον Μ. Μπράουνινγκ άρχισε να εργάζεται από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών, ως βοηθός σε ένα κατάστημα που ανήκε στον πατέρα του, Τζόναθαν. Επί σειρά ετών, η οικογένεια επισκεύαζε και πουλούσε πυροβόλα όπλα. Το 1878, σε ηλικία 23 ετών, με την ενθάρρυνση του πατέρα του, άρχισε να εργάζεται θέλοντας να υλοποιήσει μια ιδέα του για κατασκευή τουφεκιού. Ο πρεσβύτερος Μπράουνινγκ πέθανε το 1879 και δεν κατάφερε να δει ολοκληρωμένο το όπλο που σχεδίασε ο γιος του. Το όπλο αυτό ήταν το Winchester 1885.

Ένα όπλο δώρο γενεθλίων στον αδελφό του

Το μοντέλο 1885 δεν ήταν το πρώτο όπλο που κατασκεύασε ο Τζον, ο οποίος ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα παιχνίδια, όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, αφού σχεδόν σε καθημερινή βάση βρισκόταν στο μαγαζί του πατέρα για αρκετές ώρες. Το 1869, σε ηλικία 13 ετών, συγκέντρωσε εξαρτήματα από διάφορα όπλα και με αυτά συναρμολόγησε ένα νέο, που το έκανε δώρο στον αδελφό του, για τα γενέθλιά του.

Έτσι γεννήθηκε το θρυλικό Auto-5

Ο Τζον περνούσε ώρες ολόκληρες σχεδιάζοντας όπλα, τα οποία ύστερα πουλούσε σε οπλοκατασκευαστές που εκείνη την περίοδο άκμαζαν (όπως και σήμερα) και ο βασικός του πελάτης ήταν η Winchester. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Browning εργαζόταν για την τελειοποίηση ενός νέου, ημιαυτόματου κυνηγετικού όπλου. Όταν παρουσίασε το σχέδιο στην Winchester, ζήτησε να διαπραγματευτεί εκ νέου τη σχέση του με την εταιρεία και να καθορίσει μια συνεχή αμοιβή δικαιωμάτων, βάσει των πωλήσεων που θα είχαν τα “δικά” του όπλα. Ο Γουίντσεστερ απέρριψε την πρόταση, οπότε ο Μπράουνινγκ πήρε τα σχέδιά του και έφυγε. Ο Ρέμινγκτον, είπε επίσης όχι, αναγκάζοντας τον Μπράουνινγκ να αναζητήσει άλλο “συμπαίκτη”. Τελικά, έκανε μια συμφωνία με την Fabrigue Nationale de Herrstal (FN), στο Βέλγιο, η οποία και κατασκεύασε το κυνηγετικό όπλο, το πρώτο ημιαυτόματο μοντέλο μαζικής παραγωγής στην αγορά. Η ονομασία που του έδωσε, ήταν Browning Auto-5. Η καραμπίνα θρύλος!

Το BAR για τον πόλεμο των χαρακωμάτων

Ο Τζον Μπράουνινγκ άλλαξε τη ροή των πραγμάτων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με το σχεδιασμό του θρυλικού BAR (Browning Automatic Rifle), το οποίο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1917. O αμερικάνικος στρατός ζήτησε από τον Μπράουνινγκ να σχεδιάσει ένα όπλο που θα μπορούσε να δώσει πλεονέκτημα στους συμμάχους, στον πόλεμο χαρακωμάτων. Μέχρι τότε, δεν υπήρχε κατάλληλο όπλο που να παρέχει υποστήριξη στους στρατιώτες, οι οποίοι έβγαιναν από τα χαρακώματα για να εφορμήσουν εναντίον του εχθρού. Για το σχεδιασμό του BAR χρειάστηκαν τρεις μήνες, και ένας νεαρός, τότε υπολοχαγός, μέλος της οικογένειας, ο Βαλ Μπράουνινγκ, εκπαιδεύτηκε για τη χρήση του και αμέσως μετά ανέλαβε την εκπαίδευση των Αμερικανών στρατιωτών.

Ο πιο διάσημος σχεδιαστής όπλων

Ο Τζον Μπράουνινγκ ήταν αληθινή ιδιοφυΐα, και ίσως, ο πιο διάσημος σχεδιαστής στην ιστορία των όπλων. Σχεδίασε όπλα για εταιρείες όπως η Winchester, η Colt, η Remington, η Savage, η Stevens και, φυσικά, η FN. Πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 1926, στην Λιέγη (Βέλγιο), κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο εργοστάσιο FN.

Kατασκευάζονται μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με αξιωματούχους της εταιρείας Browning Αrms, όπλα που σχεδίασε ο Τζον Μπράουνινγκ, κατασκευάζονται έως σήμερα. Πρόκειται για τα μοντέλα M85, M86, M92, M94, 1911, Hi-Power, SA-22 και το BAR.

Μπρους: ο άξιος συνεχιστής της δυναστείας

Το τέταρτο, και τελευταίο μέλος της οικογένειας που έβαλε το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη της ιστορίας της Browning, ήταν ο Μπρους Μπράουνινγκ. Ο Μπρους, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη, ώστε να περάσει το BAR και στην πολιτική αγορά. Κατάφερε να το “απελευθερώσει” από την καθαρά στρατιωτική χρήση προκειμένου να μπορούν να το αγοράσουν και πολίτες. Αυτό έγινε το 1967, όταν ξεκίνησε η παραγωγή του BAR Sporting Model.
Το 1993 σηματοδότησε την εισαγωγή των εκδόσεων Mark II, οι οποίες είναι ακόμη σε παραγωγή. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία κυκλοφόρησε το BAR MK3. Οι Αμερικανοί αγαπούν πραγματικά το εμβληματικό λογότυπο της Browning. Κυρίως στην επαρχία θα το συναντήσει κάνεις αποτυπωμένο σε μπλουζάκια, καπέλα, σε αυτοκόλλητα, ζωγραφισμένο σε τοίχους κτηρίων αλλά και σε τατουάζ. Η εταιρεία διοργανώνει έναν ετήσιο διαγωνισμό που τον ονομάζει “Show us your Buckmark”. Μέσω του διαγωνισμού ενθαρρύνει τους θαυμαστές να στείλουν φωτογραφίες πάνω στις οποίες εμφανίζεται το logo. Συνήθως χειροποίητα αεροβόλα, μπούμερανγκ και ψηφιδωτά αποτελούν τα συνηθέστερα εκθέματα που βραβεύονται στο διαγωνισμό.
Στην περιοχή της Γιούτα, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Τζον Μπράουνινγκ, υπάρχουν αρκετές συμμετοχές από άντρες και γυναίκες που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό. Το πλέον διάσημο εμπορικό σήμα της εταιρείας, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κατάλογο Browning Centennial, το 1978. Η Browning, σε διάφορα σημεία της ιστορίας της, προσπάθησε να κατασκευάσει προϊόντα όπως ποδήλατα, ρακέτες τένις, μπαστούνια του γκολφ και μηχανοκίνητα σκάφη.
Όπως συνηθίζεται σε όλες τις αγορές, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και παραγωγής στη βιομηχανία ανά καιρούς αλλάζουν χέρια. Σήμερα τα όπλα Browning και Winchester κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία.
Ίσως αυτό να φαίνεται με βάση την ιστορία των δυο εταιρειών λίγο παράδοξο, ωστόσο η αγορά, το μόνο που γνωρίζει είναι πώς να δημιουργεί κέρδη. Στο βωμό του χρήματος όλα μπορούν να γίνουν.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ