Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBrowning Citori: Μεγάλη αξία…

Browning Citori: Μεγάλη αξία…

|

Το όνομα Citori δεν είναι καθόλου νέο και καθόλου άγνωστο σε όσους ασχολούνται με την ιστορία των όπλων. Χρησιμοποιείται από την Browning για περισσότερα από 40 χρόνια και συνοδεύει πάντοτε ένα δίκαννο, το οποίο δεν υστερεί σε σχέση με τα υπόλοιπά της σε ποιότητα, αλλά πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη των όπλων της σειράς.

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά 

Από τη δεκαετία του ’70 όταν τα καλά Superposed κατασκευάζονταν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Browning, υπήρχε η οικονομική σειρά Citori για τα αλληλεπίθετα και BSS για τα πλαγιόκανα, τα οποία η Browning τα κατασκεύαζε στην Ιαπωνία. Τα Citori της εποχής εκείνης ήταν λίγο βαριά, αλλά από πλευράς ποιότητας δεν είχαν να ζηλέψουν το παραμικρο  από τα «δυτικά» αδελφάκια τους. Οι καιροί αλλάζουν, εργοστάσια κλείνουν, άλλα ανοίγουν, η βιομηχανία πλέον δεν έχει πατρίδα, η ιστορία όμως μένει και κανένας δεν την απαρνείται. Ιδιαίτερα η Browning, η οποία φροντίζει να διατηρεί τους ιστορικούς τίτλους της, αλλά και να συνεχίζει την επιτυχημένη στρατηγική πωλήσεων του παρελθόντος, έστω κι αν άλλαξαν οι χώρες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η εισαγωγή στην Ελλάδα του μοντέλου CITORI από την αντιπροσωπεία της Browning, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κίνηση ματ. Η τιμή του αποτέλεσε και αποτελεί θέμα συζήτησης. Λαμβάνοντας υπόψη την «αιφνίδια» αλλαγή της οικονομικής κατάστασης, το συγκεκριμένο όπλο επανέρχεται στο προσκήνιο και αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

- Advertisement -

Ανέκαθεν ήταν καλή πρόταση, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν που τα οικονομικά δεδομένα ήταν διαφορετικά, οι αγοραστές εξέταζαν το ενδεχόμενο των ποιοτικότερων ξύλων και πλουσιότερων σκαλισμάτων που προσφέρουν τα αλληλεπίθετα της σειράς Β 525. Σήμερα υπάρχει μερίδα αγοραστών που συμβιβάζονται ολοένα και περισσότερο με τη λογική του να πάρουν ένα όπλο που να είναι πιο προσιτό οικονομικά, αλλά η διαφοροποίηση στην τιμή να οφείλεται στο φινίρισμα και στα ξύλα και όχι στην ποιότητα και την αξιοπιστία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το CITORI.

Δεν κάνει κανένα απολύτως συμβιβασμό στην ποιότητα των υλικών, στους μηχανισμούς και την αξιοπιστία. Αν υπάρχει διαφοροποίηση στην τιμή του συγκριτικά με τα υπόλοιπα μοντέλα αλληλεπίθετων της Browning, οφείλεται στην ποιοτική κατηγορία των ξύλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κοντακίων και της πάπιας και στα απλούστερα σκαλίσματα. Κατά τα υπόλοιπα, το «πακέτο» περιλαμβάνει: Μηχανισμό Browning με 10 χρόνια εγγύηση, σύστημα κλειδώματος Browning, κάνες με μήκη 66,71cm, θαλάμη 76mm, τσοκ Invector, καταλληλότητα χρήσης ατσάλινων σκαγιών, δοκιμή στα 1.320 Bar, βάρος 3.200 gr, αυτόματοι εξωλκείς, μονή σκανδάλη με επιλογέα, εσωτερική διάμετρο αυλού 18,4 mm.

Τα αλληλεπίθετα της Browning έχουν αποδείξει τι όπλα είναι. Μπορεί για διάφορους λόγους οι κυνηγοί να επιλέξουν κάποιο όπλο άλλης εταιρείας για να αγοράσουν. Υπάρχουν αρκετά καλά όπλα πλέον στην αγορά. Ανεξάρτητα από το τι όπλο αγοράζει ο κάθε ένας, το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κυνηγός που να αμφισβητήσει ή να έχει να προσάψει κάτι αρνητικό στα αλληλεπίθετα της Browning. Μπορεί να μην τα αγοράσει γιατί δεν του ταιριάζει το κοντάκι, ή γιατί δεν βρίσκει σε μοντέλο αυτό που ανταποκρίνεται στα κυνηγετικά του ζητούμενα, κ.ά. Σε καμία περίπτωση όμως οι λόγοι απόρριψης δεν θα έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία του και την αντοχή του στο χρόνο.

Υπάρχουν λίγες εταιρείες όπλων που το έχουν κερδίσει επάξια αυτό. Μια από αυτές είναι και η Browning. Στα όπλα της «οικονομικής κρίσης» θα προσθέσουμε και αυτό το όπλο.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά το καθιστούν κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα κυνήγια. Με 66 ή 71 εκατοστά μήκος κάνης, τσοκ και θαλάμη 76mm, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βάλτο για υδρόβια, στο λαγό, στην τσίχλα, το ορτύκι, το τρυγόνι, την πέρδικα, την μπεκάτσα κ.ά. Είναι όπλο που αν ταιριάζει στον τρόπο σκόπευσης και το σωματότυπο του κυνηγού, δύσκολα το αλλάζει. Τα πρώτα CITORI που ήρθαν στην Ελλάδα είχαν μαύρη βάση. Πλέον το μοντέλο SPECIAL HUNTER διατίθεται με «λευκή» βάση και σκαλίσματα. Τα μοντέλα της σειράς Β 525 διαθέτουν πλέον κάνες με διευρυμένους αυλούς. Πριν λίγους μήνες εξαντλήθηκαν τα Β 525 που υπήρχαν με αυλούς 18,4 και η νέα παρτίδα έχει κάνες με διευρυμένους αυλούς και επιμηκυμένους κώνους συναρμογής.

Επομένως τα μοντέλα Β 525 εκτός των ποιοτικότερων ξύλων και των πλουσιότερων σκαλισμάτων έχουν επιπλέον συγκριτικά με το CITORI κάνες με διευρυμένους αυλούς. Συνήθως τα νέα μοντέλα είναι αυτά που «τραβούν» την προσοχή του αγοραστικού κοινού. Η αλλαγή που έγινε στο B 525 θα τραβήξει το ενδιαφέρον των κυνηγών και θα υπάρξουν και οι ανάλογες συζητήσεις… Οι θιασώτες της τεχνολογίας θα μπουν στον προβληματισμό για το αν πρέπει να δώσουν το όπλο τους για να πάρουν το νέο μοντέλο ή για το αν θα προσθέσουν άλλο ένα όπλο στον οπλοβαστό τους. Οι υποψήφιοι αγοραστές θα κοιτάξουν το καινούργιο, θα μετρήσουν τα χρήματά τους και ανάλογα θα αποφασίσουν.

Όπως και να έχει, το CITORI αποτελεί πολύ καλή αγορά. Σχεδιαστικά είναι διαχρονικό, εργονομικά είναι μελετημένο, λειτουργικά άψογο και πάνω από όλα είναι Browning.

Δοκιμές – Συμπεράσματα

Σοφοκλής Κοσκινάς

Ως αρθρογράφοι σχολιάζουμε τα τεχνικά, αλλά σε θέματα προσωπικού γούστου δεν μας πέφτει λόγος. Το γιατί θα αγοράσει κάποιος το Browning Hunter Prestige ή το CITORI είναι καθαρά θέμα γούστου και διαθέσιμου κεφαλαίου. Το CITORI μηχανικά είναι εξαιρετικό, όπως όλα τα αλληλεπίθετα της Browning. Κλειδιά, μηχανισμός, εφαρμογές, ποιότητα και επεξεργασία μετάλλων είναι σε επίπεδο Browning. Διατίθεται σε μήκη κανών 66-71cm.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν διαφοροποιείται κάτι στο ζύγισμα του όπλου με τη διαφορά στο μήκος των κανών. Το όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για δοκιμή έχει μήκος κανών 71 εκ. και το ζύγισμά του είναι καλό. Από βάρος γομώσεων ισχύει ότι και για όλα τα υπόλοιπα αλληλεπίθετα. Το όπλο είναι magnum αλλά η χρήση τέτοιων φυσιγγίων πρέπει να γίνεται με σύνεση για λόγους λακτίσματος. Τα πολύ καλά σημεία του όπλου που θα εκτιμηθούν άμεσα είναι η καλή αίσθηση της σκανδάλης και η συντονισμένη λειτουργία των αυτόματων εξωλκέων. Οι κάνες σχηματίζουν μεγάλη γωνία με τη βάση στο άνοιγμα με αποτέλεσμα η τροφοδοσία των θαλαμών με φυσίγγια να γίνεται εύκολα. Οι εξωλκείς, εκτός από ότι έχουν πολύ καλό συγχρονισμό είναι και αρκετά ισχυροί. Για τη χρήση του επιλογέα χρειάζεται εξοικείωση. Αυτό ισχύει για όλα ανεξαρτήτως τα όπλα που διαθέτουν επιλογέα. Οι περισσότεροι δεν ασχολούνται και όταν κάποια στιγμή στο κυνήγι τους χρειαστεί, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ψύχραιμα. Κάποιοι άλλοι στον πανικό τους ρίχνουν και τα δύο φυσίγγια. Το CΙΤΟRΙ αποτελεί πολύ καλή πρόταση για αγορά. Είναι ποιοτικό όπλο και η τιμή που προσφέρεται είναι δελεαστική. Τα αλληλεπίθετα της Browning κατατάσσονται ανάμεσα στα κορυφαία.

Αν κάποιος θέλει να αγοράσει οικονομικό όπλο, αξιόπιστο, με καλή μεταπωλητική αξία, σίγουρα πριν αποφασίσει, θα πρέπει να εξετάσει και αυτή την πρόταση.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Θα καταθέσω την άποψή μου, αρχίζοντας από εκεί που τελείωσε ο Σοφοκλής. Μετά από 45 χρόνια θητείας στο εμπόριο όπλων, δεν μπορώ να μη λάβω υπόψη μου τη μεταπωλητική αξία ενός όπλου. Κάθε φορά που αναφέρομαι στα όπλα, θέλοντας και μη τα αξιολογώ σε χρήμα, ζυγίζοντας τι παίρνει κανείς για τα χρήματα που δίνει, αλλά και τι θα πάρει, αν κάποτε αποφασίσει να το πουλήσει. Μπορεί να είναι καθαρά εμπορική άποψη, όμως είναι για μένα το βασικότερο, διότι τα πάντα σήμερα έχουν μια αξία, η οποία καλώς ή κακώς μεταφράζεται σε χρήμα. Στον τομέα λοιπόν αυτό θεωρώ ότι το Citori είναι μια εξαιρετική πρόταση. Φτάνει να αναφέρω ότι τα Citori της δεκαετίας του’70 και του ’80, είναι περιζήτητα και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν πάνω από 1.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν ένα από αυτά, έστω κι αν γνωρίζουν ότι συχνά το βάρος τους πλησιάζει τα τέσσερα κιλά, πράγμα υπερβολικό για την εποχή μας. Από πλευράς τιμής, σε σχέση με την ποιότητα λοιπόν, θεωρώ ότι δύσκολα θα βρει ανταγωνιστή.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, έστω κι αν έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί στη σειρά 525 από την οποία δεν διαφέρει μηχανικά, θα υπενθυμίσω ότι εφαρμογές όπως αυτές της Browning, δύσκολα μπορούν να βρεθούν σε άλλα όπλα. Ο μηχανισμός τον οποίο ως γνωστό χρησιμοποιούν όλα τα αλληλεπίθετα της Browning, πλην των CYNERGY, είναι σημείο αναφοράς για τα περισσότερα όπλα που έχουν κατασκευαστεί στον πλανήτη Γη. Δεν με ενοχλεί καθόλου που έχει ξύλα χωρίς εντυπωσιακά νερά, για να μη γράψω ότι προτιμώ αυτά τα ξύλα από κάποια ψεύτικα, μπογιατισμένα που κυκλοφορούν εσχάτως στην αγορά για να εξαπατούν τους αδαείς δίνοντας την εντύπωση «ρίζας καρυδιάς» σα βιολιά «Στραντιβάριους» ενώ στην ουσία είναι «Σανιδάριους». Ούτε τα σκαλίσματα μου λείπουν. Σήμερα κάποιοι δεν έχουν να φάνε κι εμείς τους πουλάμε ραπανάκια για ν’ ανοίγει η όρεξη.

Μου αρέσει πολύ το σύστημα των εξολκέων που είναι δυνατοί και καλορυθμισμένοι, αλλά δεν μου αρέσει ο επιλογέας, τον οποίο θεωρώ δύσχρηστο σε περιπτώσεις όπου απαιτείται ταχύτητα. Το γεγονός ότι δεν έχει διευρυμένους αυλούς, δεν με πειράζει καθώς πιστεύω ότι η τεχνολογία αυτή είναι πιο χρήσιμή σε όσους συνηθίζουν να ρίχνουν φυσίγγια Magnum ή εν πάση περιπτώσει ενισχυμένες γομώσεις. Μια θηκούλα δε θα με χάλαγε βέβαια, δεδομένου ότι σήμερα οι περισσότεροι κατασκευαστές συνοδεύουν τα όπλα τους με θήκες. Θα μου πείτε σ’ αυτό κολλάς; Ε είπαμε, ο έμπορος είναι κολλημένος με το κόστος.

Πιστεύω ότι το σημαντικότερο ατού των Browning, είναι αυτός ο μνημειώδης μηχανισμός. Έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλές χιλιάδες όπλα, έχω δει τα πιο εντυπωσιακά και τα πιο παράξενα, δεν έχω δει ποτέ αλληλεπίθετο Browning με αυτό το μηχανισμό να παρουσιάσει φθορές και τζόγους. Ιδιαίτερα κάποιες εποχές που οι κυνηγοί γέμιζαν μόνοι τους φυσίγγια, έβαζαν μέσα πυρίτιδες διβασικές με τη χούφτα, τάπωναν με το σκεπάρνι και τα έκλειναν με τη μέγγενη, τα περισσότερα όπλα είχαν γίνει κουδουνίστρες για τα βρέφη, για να μην αναφερθώ σε εκείνα που δεν υπάρχουν πια.

Τα Browning και ανάμεσά τους τα Citori, άντεξαν και όπως έγραψα και πιο πάνω, είναι και περιζήτητα. Τα σημερινά Citori μηχανικά δεν διαφέρουν σε τίποτε από εκείνα τα ιστορικά και αιωνόβια όπλα και για αυτό το λόγο θεωρώ ότι με δεδομένη τη χαμηλή τους τιμή είναι μια πολύ συμφέρουσα αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βίντεο: Αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν σε αυλή σπιτιού στην Θεσσαλονίκη – Ρήμαξαν όλα τα οπωροφόρα!

Αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν σε αυλή σπιτιού στα Πεύκα Θεσσαλονίκης Συνολικά 25 αγριόχοιροι, 3 σκρόφες και 22 μικρά, έκαναν επιδρομή στην αυλή του μέχρι πρότινος προέδρου του...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ