Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBrowning 725 Pro Sporter: Ο απόγονος ενός θρύλου

Browning 725 Pro Sporter: Ο απόγονος ενός θρύλου

|

Χωρίς να εγκαταλείπει τις διαχρονικές αξίες των προγόνων του, φιλοδοξεί να κυριαρχήσει για ένα ακόμη ένα αιώνα…

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Το 725 είχαμε την ευκαιρία να το δούμε πρώτοι, σε όλες τις εκδόσεις του, σε ένα τετραήμερο κυνήγι φασιανού που διοργάνωσε η Browning στην Ουγγαρία. Δοκιμάσαμε τα συγκεκριμένα όπλα, αποκομίζοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, κυρίως στα καρτέρια. Διαπιστώσαμε πως οι Βέλγοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν όλα τα στοιχεία που κρατούν τη σειρά 25 στην πρώτη θέση της προτίμησης κυνηγών και σκοπευτών, για έναν σχεδόν αιώνα. Στόχος της Browning είναι να προσεγγίσει με το όπλο αυτό τις νέες γενιές κυνηγών και σκοπευτών, χωρίς όμως να αλλοιώσει το χαρακτήρα του δημοφιλέστατου 525. Το 725 είναι ένα κλασσικό Browning με χαμηλό πλέον προφίλ, με διευρυμένους αυλούς και πολλά ακόμη.

- Advertisement -

Το Pro Sporter είναι ένα από τα μοντέλα που συμπληρώνουν την μεγάλη γκάμα της σειράς 725. Είναι το μοντέλο που ξεκάθαρο προορισμό έχει το σκοπευτήριο και απευθύνεται σε εκείνους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα αλληλεπίθετο με αγωνιστικές καταβολές και πλούσια προίκα. Οι σκοπευτές του sporting, θα βρουν σε αυτό, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τους εγγυηθούν την μέγιστη απόδοση.

Ένα όπλο μια ιστορία

Η Browning είναι από τις εταιρείες που πρωτοστάτησαν στην καθιέρωση των αλληλεπίθετων όπλων στο χώρο των σκοπευτηρίων. Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τότε που τα πρώτα αλληλεπίθετα με το όνομα Browning έκαναν το σκοπευτικό ντεμπούτο τους και αποτέλεσαν πρόκληση για τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Ουσιαστικά αυτή ήταν και η αρχή για την περιθωριοποίηση των πλαγιόκαννων που μέχρι τότε κρατούσαν τα σκήπτρα των πωλήσεων στην αγορά.

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε μέχρι σήμερα, η αίγλη όμως του Superposed παραμένει. Δεν αρκεί όμως το όνομα και η ιστορία, για να καθιερωθεί ένας κατασκευαστής όπλων.  Όλα αυτά τα χρόνια, το ένα μοντέλο πίσω από το άλλο, με την παρουσία τους φρόντιζαν να κρατάνε ψηλά την φίρμα, κερδίζοντας επάξια την εκτίμηση των απανταχού κυνηγών και σκοπευτών. Η σειρά 725 σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό των αλληλεπίθετων. Μετά από 100 χρόνια πάρθηκε μια γενναία απόφαση να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, που κατά βάση στοχεύουν στην μείωση των διαστάσεων της βάσης, αλλά όχι στη φιλοσοφία των μηχανισμών λειτουργίας. Οι μηχανολόγοι του Βελγικού εργοστασίου, χωρίς να αλλάξουν τα βασικά στοιχεία ενός τόσο επιτυχημένου όπλου, έκαναν μικρές, πλην ουσιαστικές παρεμβάσεις στα μηχανικά μέρη, προκειμένου να κάνουν ακόμη ευκολότερη τη χρήση του 725 το οποίο διαδέχεται το 525. Στην Αμερική είχε κυκλοφορήσει κάποιο μοντέλο 625 το οποίο όμως δεν είχε σημαντικές διαφορές από το 525.

Ο εκσυγχρονισμός

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στα προηγούμενα μοντέλα για να δημιουργηθεί το 725 είναι πολλές και ξεκινούν από το πέλμα, και καταλήγουν στην έξοδο των καννών. Παρόλα αυτά, όποιος το βλέπει για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται για Browning της σειράς 25. Αυτό μαρτυρά την μηχανική τελειότητα που είχε το αρχικό μοντέλο που σχεδίασε ο J.M Browning και υιοθετήθηκε κατ’ ουσία σε όλα τα μεταγενέστερα αλληλεπίθετα της σειράς 25.

Αν πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινάμε από το σιλικονούχο ελαστικό πέλμα Inflex II, που επιτρέπει την κίνηση του κοντακιού κατά τον πυροβολισμό ως προς τον κάθετο άξονα, χωρίς όμως να μετακινείται η βάση πέδησης στον ώμο του σκοπευτή – κυνηγού. Οι δυνάμεις δηλαδή της ανάκρουσης, δεν έρχονται απ’ ευθείας στον ώμο μας, αλλά το κοντάκι κάνει κίνηση προς το έδαφος, ελαχιστοποιώντας το σοκ της αντίδρασης του όπλου. Το σύστημα της σκανδάλης, έχει σχεδιαστεί από την αρχή, αφενός  για να χωρέσει στην πολύ συμμαζεμένη βάση, αφετέρου, για να βελτιωθεί ο χρόνος πυροδότησης. Στον τομέα αυτό, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στη διαδρομή της σκανδάλης, καθώς και στη σκαστηρία. Η διαδρομή αυτή έγινε αισθητά μικρότερη. Μικρότερη έγινε και η διαδρομή της σκαστηρίας στις σφύρες, οπότε ο πυροβολισμός έρχεται σε σαφώς μικρότερο χρόνο από ότι ξέραμε στο 525. Το πακέτο των αλλαγών στον τομέα αυτό, συμπληρώνεται από ένα «στοπ» στη σκανδάλη, η οποία πλέον μετά την πυροβολισμό, έχει περιορισμένη διαδρομή. Όλο αυτό το σύστημα, συνθέτει μια μοναδική ταχυβολία.

Ο νέος μηχανισμός πυροδότησης με τη μονή σκανδάλη που λειτουργεί μηχανικά, εγγυάται την αξιοπιστία, αλλά και την δυνατότητα να μπορεί να πυροδοτηθεί η δεύτερη κάννη, ακόμα και να δεν έχει πυροδοτηθεί η πρώτη. Η μηχανική λειτουργία της σκανδάλης, προσφέρει αυτή την δυνατότητα, κάτι που δεν ισχύει για τους μηχανισμούς σκανδάλης που οπλίζουν την δεύτερη σφύρα μόνο αν έχει πυροδοτηθεί η πρώτη, δεδομένου ότι το λάκτισμα είναι αυτό που οπλίζει την δεύτερη σφύρα. Το όπλο συνοδεύεται από 3 διαφορετικές σε σχεδιασμό σκανδάλες, που είναι όλες ρυθμιζόμενες ως προς την απόσταση από το πέλμα του κοντακιού.

Κορυφαία απόδοση

Το 725, είναι το πρώτο όπλο αυτής της σειράς, στο οποίο εφαρμόστηκε το σύστημα BBS (Back Bored System). Ο κώνος συναρμογής έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος από τα παραδοσιακά όπλα. Αναλυτικότερα, η θαλάμη έχει διάμετρο 20,3 χιλιοστά και ο αυλός της κάννης 18,8 (Back bored). Η προσαρμογή του 20,3 στο 18,8 γίνεται με το λεγόμενο σύστημα Vector Pro μέσα από ένα κώνο 32 χιλιοστών. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχει πλέον η ενοχλητική ανάκρουση, που προκαλεί το βύσμα όταν σφηνώνει στην κυρίως κάννη, που εκτός αυτού, χαλάει και την ομοιομορφία της τουφεκιάς. Το σύστημα των καννών, συμπληρώνεται με ένα εντελώς νέο σύστημα εναλλασσόμενων τσοκ. Πρόκειται για το Invector DS (Double Seal = Διπλής στεγανοποίησης). Τα τσοκ αυτά, έχουν συνολικό μήκος 100 χιλιοστά, με σπείρωμα στο επάνω μέρος και η σπουδαία καινοτομία τους, είναι ένα ορειχάλκινο δακτυλίδι, με εγκοπές διαστολής, που του επιτρέπουν να διαστέλλεται κατά τον πυροβολισμό, εμποδίζοντας κάπνα και αέρια να εισχωρήσουν μεταξύ του τσοκ και της κάννης. Τα τσοκάκια βγαίνουν πλέον καθαρά (ή σχεδόν καθαρά) ακόμη και μετά από πολλές τουφεκιές και τα σπειρώματα λειτουργούν πολύ πιο άνετα, χωρίς δυσάρεστα κολλήματα από κάπνες και διαβρώσεις. Τα DS είναι πατέντα της Browning, βιδώνουν εσωτερικά αφήνοντας 2 εκατοστά να εξέχουν έξω από την κάννη για να μπορεί ο χειριστής εύκολα να τα αλλάξει. Επίσης διαθέτουν χρωματική ένδειξη του βαθμού σύσφιξης.

Το βλητικό αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό, είτε με μολυβένια είτε με ατσάλινα σκάγια, διότι το μεγάλο τους μήκος, δίνει ομοιόμορφη κατανομή και ελαχιστοποιεί την αναπήδηση του στομίου της κάννης. Τα διαθέσιμα  μήκη καννών είναι 76 και 81 εκατοστά. Η ρίγα σκόπευσης ξεκινά στο πίσω μέρος στα 12 χιλιοστά φάρδος και καταλήγει στην έξοδο των καννών στα 8 χιλιοστά. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76 χιλιοστά.

Τέλος, το κέντρο βάρους όλων των 725, βρίσκεται ακριβώς στο ύψος του πίρου, ανεξάρτητα από το μήκος των καννών.

Πλούσια προίκα

Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος η τιμή του είναι στα 3,970 ευρώ. Ανήκει στην μεσαία οικονομικά κατηγορία σκοπευτικών όπλων. Ο εξοπλισμός τους είναι αρκετά πλούσιος, ενώ παράλληλα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε αξιοπιστία και αντοχή στην χρήση και τον χρόνο συγκρινόμενο ακόμα και με πολύ ακριβότερα σκοπευτικά όπλα. Το όπλο συνοδεύεται από 8 τσοκ. Μια σειρά από αντίβαρα κατάλληλα για να προσαρμοστούν στις κάννες αλλά και στο πίσω μέρος του κοντακίου (εσωτερικά) δίνουν την δυνατότητα στον κάτοχο του όπλου να ρυθμίσει το ζύγισμα ακριβώς όπως το επιθυμεί. Μια σειρά από σκοπευτικές ακίδες οπτικής ίνας διαφορετικού χρώματος συγκαταλέγονται στην προίκα του όπλου, δίνοντας την δυνατότητα στον σκοπευτή να επιλέξει ποια επιθυμεί να τοποθετήσει.

Τα ξύλινα μέρη είναι από καρυδιά κατηγορίας 5  φινιρισμένα με λινέλαιο. Το χτένι στην ράχη του κοντακίου είναι ρυθμιζόμενο και στις πολύ όμορφες κασετίνες με τα αξεσουάρ, θα βρείτε τους αποστάτες που δίνουν την δυνατότητα να ρυθμίσετε το χτένι σε ύψος αλλά και σε απόκλιση. Παράλληλα μέσα στην συνθετική βαλίτσα μεταφοράς, θα βρείτε και ένα δεύτερο πέλμα, που χρησιμεύει στο να αλλάξετε το μήκος του κοντακίου αλλά και μια κλειδαριά για να ασφαλίσετε την σκανδάλη. Μεγάλη η προίκα που συνοδεύει το 725 Pro Sporter. Στο σύνολο τους τα αξεσουάρ συντελούν στο να δίνεται η δυνατότητα στο κάτοχο μέσω αυτών, να πραγματοποιήσει όλες τις ρυθμίσεις που θα φέρουν το όπλο ακριβώς στα μέτρα και στα γούστα του. Το βάρος του με κάννες μήκους 76 εκατοστών είναι 3.650 γραμμάρια ενώ με τις κάννες μήκους 81 εκατοστών αυξάνεται κατά 100 γραμμάρια. Το 725  Sporter καλύπτεται από 10 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για σωστή σκόπευση…

Για σωστή σκόπευση τα δύο χέρια κινούνται απολύτως συνδυασμένα και αρμονικά. Το χέρι που κρατά την λαβή σπρώχνει, το άλλο χέρι που κρατά την...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
33 ° C
34.8 °
30.3 °
37 %
8.2kmh
20 %
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ