spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΒέλγικο ή γιαπωνέζικο Browning;

Βέλγικο ή γιαπωνέζικο Browning;

|

 

Αν και στην Ιαπωνία οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων δεν ξεπερνούν τις 170.000, η παράδοση στην κατασκευή λειόκαννων είναι μεγάλη και ξεκινά το μακρινό 1893…

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, υπάρχουν σήμερα δύο σημαντικές φίρμες που ασχολούνται με την κατασκευή όπλων και δεν είναι άλλες από την (γνωστή τόσο στις Η.Π.Α. όσο και την Ευρώπη), Miroku και την Howa.
Το εργοστάσιο της Miroku βρίσκεται στην περιοχή Kochi και σε αυτό κατασκευάζονται και τα Japanese Browning (ιαπωνικά Browning), τα οποία εξάγονται σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

 

Ατού οι κάννες

 

Στην ελληνική αγορά, τα ιαπωνικά Browning δεν έτυχαν της αναγνώρισης που είχαν τα αντίστοιχα βελγικά, έστω, κι αν είναι πολλοί εκείνοι που συγκρίνοντας τα δύο όπλα υποστηρίζουν πως τα καλύτερα δεν είναι τα ευρωπαϊκά… Βεβαίως, λίγη σημασία έχει η προσωπική άποψη του καθενός, καθώς το θέμα δεν είναι αν τα ιαπωνικά ή τα βέλγικα είναι τα καλύτερα, αλλά οι λεπτομέρειες στον τρόπο κατασκευής των ασιατικών όπλων που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Το ισχυρό ατού των Μiroku και κατ’ επέκταση των ιαπωνικών Browning, είναι οι κάννες τους, καθώς ο τρόπος που κατασκευάζονται τις κατατάσσει, και δικαίως, στις κορυφαίες παγκοσμίως.
Η διαδικασία κατασκευής περιλαμβάνει βαθύ τρυπανισμό και οι εργασίες γίνονται από τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές μηχανές επεξεργασίας μετάλλου (CNC).
Είναι χρήσιμο να επισημανθεί, ότι η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που παράγουν κορυφαίες μηχανές CNC, που συναντά κάποιος στα μεγαλύτερα εργοστάσια παγκοσμίως. Στο εργοστάσιο της Miroku, οι άνθρωποι της ιαπωνικής φίρμας, έχουν καταφέρει να “παντρέψουν” ιδανικά την σύγχρονη τεχνολογία με τον ανθρώπινο παράγοντα, αφού η διαδικασία παραγωγής γίνεται με την εποπτεία έμπειρων μαστόρων.
Μάλιστα, το ανθρώπινο δυναμικό που έχει την ευθύνη της παραγωγής και του ελέγχου της ποιότητας εκπαιδεύεται για πέντε χρόνια, πριν αναλάβει κάποιο ευαίσθητο πόστο στη γραμμή παραγωγής.

 

Δουλειά στο χέρι…

 

Η ευθύτητα των καννών ελέγχεται με σύστημα υπερήχων ενώ το τελικό “οκ” θα το δώσει ο έμπειρος τεχνίτης. Πριν οι κάννες “τοποθετηθούν” επάνω στο όπλο γίνεται μέτρηση με μικρόμετρο, τόσο για να ελεγχθεί το πάχος του μετάλλου όσο και για να διαπιστωθεί η αρτιότητα της διαμόρφωσης του εσωτερικού της.
Οι σωλήνες των καννών συνδέονται μεταξύ τους με τον παραδοσιακό τρόπο: Με διπλές μεταλλικές ρίγες αριστερά και δεξιά, σε όλο το μήκος και η συγκόλληση γίνεται με χαμηλή φλόγα και ασημοκόλληση (βέργες συγκόλλησης με 65% ασημί).
Παρά την τεχνολογική επανάσταση και την εξέλιξη της ρομποτικής στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σε ότι έχει να κάνει με την κατασκευή όπλων οι Ιάπωνες ακολουθούν μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τον 18ο αιώνα.
Αν καταλάβατε καλά, όλα τα Miroku και τα Ιαπωνικά Browning τελειοποιούνται από χέρια μαστόρων.
Στην Ευρώπη η αντίστοιχη διαδικασία ονομάζεται παραγωγή χειροποίητων όπλων και τιμολογείται ανάλογα. Με λίγα λόγια τα Ιαπωνικά “εργαλεία” έχουν πολύ δουλειά στο χέρι.
Σκάλισμα κατ’ επιλογή
Πέραν των βιομηχανοποιημένων σκαλισμάτων, κι αναλόγως το μοντέλο, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να παραγγείλει τα σκαλίσματα στο όπλο του να γίνουν στο χέρι, αρκεί, βεβαίως, να είναι έτοιμος να καταβάλει και το αντίστοιχο χρηματικό τίμημα. Άλλωστε, οι Ιάπωνες έχουν άριστους σκαλιστές που αποτυπώνουν την τέχνη τους επάνω στα μέταλλα και η Miroku επιλέγει τους καλύτερους για να συνεργαστεί μαζί τους. Στην πλειοψηφία τους οι σκαλιστές της Miroku είναι γυναίκες που μαθαίνουν την τέχνη σε ειδική σχολή.
Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την κατασκευή των ψαθών σε κοντάκι και πάπια. Οι ψάθες σε όλα τα μοντέλα, ανεξάρτητα κατηγορίας και τιμής, είναι χειροποίητες. Άλλη μία ιδιαιτερότητα του ιαπωνικού εργοστασίου που φροντίζει, όπου και όταν μπορεί, να κρατά τις παραδόσεις.
Το τελευταίο κομμάτι είναι ο τελικός έλεγχος και η συσκευασία των όπλων. Δεν έχει σημασία αν τα όπλα φέρουν το όνομα της Miroku της Browning ή κάποιας άλλης εταιρίας που έχει αναθέσει στο εργοστάσιο την κατασκευή όπλων που φέρουν το σήμα και την επωνυμία του, καθώς ο τελικός έλεγχος είναι ίδιος για όλα.
Τα όπλα περνούν από τα χέρια και το έμπειρο μάτι των τεχνικών που βρίσκονται στους τελικούς ελέγχους και μόνο με την έγκρισή τους φεύγουν από το εργοστάσιο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε στο δίλημμα, αν θα πρέπει να επιλέξετε ένα βέλγικο ή ιαπωνικό Browning, θυμηθείτε ότι το εξ ανατολών εργοστάσιο έχει κρατήσει και εφαρμόζει παραδοσιακές μεθόδους που στην Ευρώπη τείνουν να εκλείψουν.

 

Εξαιρετικός χάλυβας κορυφαίας επεξεργασίας

 

Σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα του χάλυβα αλλά και τις μεθόδους επεξεργασίας του, οι Ιάπωνες θεωρούνται (και είναι) οι κορυφαίοι στον πλανήτη. Αυτό ισχύει και για τις εφαρμογές μεταξύ μετάλλων. Τα βασικά κομμάτια βγαίνουν από μηχανήματα, αλλά οι εφαρμογές μεταξύ τους γίνονται από τα χέρια τεχνιτών.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ