Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBeretta Ultra Light - Winchester Select Light: Όπλα με βαριά ονόματα

Beretta Ultra Light – Winchester Select Light: Όπλα με βαριά ονόματα

|

 

Δύο παρεμφερή όπλα, κατασκευασμένα από δύο εταιρείες με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Τόσο ίδια, όσο και διαφορετικά τα όπλα αυτής της παρουσίασης, είναι κατασκευασμένα στην Ευρώπη, έχουν χαμηλό βάρος αλλά και χαμηλό προφίλ, στηρίζονται στο ίδιο σύστημα κλειδώματος και έχουν ήδη αποδείξει την αντοχή τους στη χρήση και τον χρόνο.

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά 

- Advertisement -

Είναι σίγουρο ότι οι δύο εταιρείες έχουν τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο και επίσης είναι σίγουρο, ότι όταν αποφασίσουν να ασχοληθούν με κάτι, στην περίπτωση που δεν αποτελεί δική τους καινοτομία, το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσουν, θα ανατρέψει τα υπάρχοντα δεδομένα και θα «ανοίξει» νέους δρόμους. Βeretta και Winchester είναι δύο εταιρείες που ναι μεν χρειάζονται διαφήμιση, αλλά τα ισχυρά τους χαρτιά είναι τα προϊόντα που κατασκευάζουν. Δύο μοντέλα αλληλεπίθετων που ανήκουν στην κατηγορία «φτερού» για τα δωδεκάρια λειόκαννα. Κοινά τους στοιχεία το χαμηλό βάρος, η βάση από ergal και το ότι κάνουν «μπαμ». Είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία για να επιλέξουμε όπλο; Μάλλον όχι. Η επιλογή όπλου αποτελεί σύνθετη διαδικασία και κάποιες παραχωρήσεις. Όλοι ενδεχομένως έχουμε φανταστεί το ιδανικό όπλο που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα και τα γούστα μας. Δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να πραγματοποιήσουν το όνειρο και αυτοί όχι πάντα, γιατί μπορεί να μην διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις. Στον τομέα που δεν χωράνε με τίποτα συμβιβασμοί, είναι η ασφάλεια.

Ξεκινάμε από το πρωταρχικό αυτό στοιχείο. Και τα δύο όπλα, ανεξάρτητα από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, την αισθητική τους και οτιδήποτε άλλο πάνω τους που μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο σύγκρισης, είναι ασφαλή. Με κριτήριο την ασφάλεια, μπορείτε να επιλέξετε χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό ένα από τα δύο. Το ίδιο ισχύει και για την αξιοπιστία τους. Τα δύο όπλα αν συντηρούνται σωστά και εφόσον χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα φυσίγγια, θα είναι ασφαλή και αξιόπιστα.

Beretta Ultra Light

Το Beretta έχει τον γνωστό μηχανισμό πυροδότησης που χρησιμοποιεί η ιταλική βιομηχανία για την κατασκευή όπλων, ανεξαρτήτως κατηγορίας και ποιότητας αλληλεπίθετων που κατασκευάζει, με εξαίρεση τα αλληλεπίθετα με ολόκληρες φωτιές και αφαιρούμενες σκανδαλοθήκες.

Η φιλοσοφία λειτουργίας του είναι απλή, ο μηχανισμός αποτελείται από λίγα εξαρτήματα και δεν παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας. Μονή σκανδάλη με όπλιση αδράνειας, ελικοειδή ελατήρια ώθησης των σφυρών, στιβαρή κατασκευή χωρίς βίδες, ελατήρια, μπίλιες κ.λπ., πολύ καλό φινίρισμα των εξαρτημάτων και μικρές διαστάσεις. Το σύστημα κλειδώματος, αποτελεί άλλη μια καινοτομία της Beretta. Τo συγκεκριμένο σύστημα δεν εξασφαλίζει μόνο αντοχή και μακροζωία στο όπλο. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που συντελεί στην μείωση των διαστάσεων βάσης και μηχανισμού. Οι αυτόματοι εξωλκείς που είναι και αυτοί σχεδιασμένοι από την Beretta, αποτελούν ένα από τα καλύτερα συστήματα αυτόματης εξώλκευσης στον κόσμο.

Οι κάνες κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Beretta στην Ιταλία με τη μέθοδο της ψυχρής εξέλασης. Η Beretta πλέον προμηθεύεται νέου τύπου χάλυβες για την κατασκευή των κανών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Η βάση του Light είναι κατασκευασμένη από ergal. Στον καθρέπτη έχει τοποθετηθεί μεταλλικό ένθεμα για να μην φθείρεται ο καθρέπτης από την τριβή των εξωλκέων και των καλύκων, που είναι κατασκευασμένη από σκληρότερο υλικό (χάλυβα). Το Beretta Ultra Light έχει βάρος που κυμαίνεται από τα 2.700 gr έως και τα 2.800 gr ανάλογα με το μοντέλο και τα ξύλα. Τα μήκη των διαθέσιμων κανών είναι 62,67 και 71 cm. Η θαλάμη έχει μήκος 70 mm. Τα τσοκ βιδώνουν εσωτερικά και είναι Mobilchoke. Η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 6 mm. Οι διαστάσεις του κοντακίου είναι 368 mm μήκος, έχει 35 mm μικρή κλίση και 55 mm μεγάλη κλίση.

Το Ultra Light παραδίδεται σε βαλίτσα και συνοδεύεται από 5 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ, λάδι συντήρησης – καθαρισμού και οδηγίες χρήσεως. Καλύπτεται από 3 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. 

Συμπεράσματα από τις δοκιμές

Σοφοκλής Κοσκινάς

Πώς άλλαξαν τα πράγματα. Θυμάμαι ακόμη -και αν το ξεχνάω φροντίζουν να μου το υπενθυμίζουν φίλοι, γνωστοί και όσοι επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας- τα πρώτα αλληλεπίθετα της Beretta S 55 –  S 56 – S 58. Ακόμα υπάρχουν, ακόμα και τώρα ψάχνουν να τα βρουν για να τα αγοράσουν. Τρία μοντέλα αποτελούσαν την «απλή» σειρά των αλληλεπίθετων της Beretta. Η σειρά 686 – 687 έχει τόσα μοντέλα που είναι δύσκολο να τα συγκρατήσει κανείς στη μνήμη του. Μοντέλα με βάση από χάλυβα, από ergal, με διαφορετικά σκαλίσματα, διαφορετικές ποιότητες ξύλων κ.ά. Το ευχάριστο είναι ότι μπορεί να υπάρχουν δεκάδες μοντέλα, αλλά όλα μοιράζονται τον ίδιο μηχανισμό λειτουργίας, σύστημα κλειδώματος, εξαρτημάτων και κανών. Light, Onyx, ή όπως και να λέγονται, έχουν τους ίδιους μηχανισμούς.  Φανταστείτε τι θα γινόταν αν το κάθε μοντέλο είχε άλλον μηχανισμό ή άλλο σύστημα κλειδώματος. Το Light είναι το ελαφρύ αλληλεπίθετο.

Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προτείνεται για συγκεκριμένη χρήση. Δεν μπορεί κανείς να πει, «ωραία, αυτό μου κάνει, αλλά αν δεν είχε αυτό ή εκείνο θα ήταν καλύτερο ή θα μου έκανε περισσότερο…» Στη σειρά υπάρχουν μοντέλα για όλους και για όλα. Ένα δωδεκάρι όπλο με βάρος 2.700 γραμμάρια προορίζεται για συγκεκριμένα κυνήγια. Θεωρώ ότι η αγορά του συγκεκριμένου όπλου πρέπει να γίνεται με βάση τη γνώση. Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι ζητάμε από ένα όπλο, τι μπορεί να κάνει και πού μπαίνουν τα όρια, κυρίως με βάση τις γομώσεις που πρέπει να χρησιμοποιούμε. To Ultra Light είναι πολύ καλό για αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει (ένα από τα καλύτερα). Όποιος θελήσει να αγοράσει αυτό το όπλο για να κυνηγάει παπιά ή φάσσες μάλλον θα έχει κάνει την πιο ακατάλληλη αγορά. Αυτά τα γράφω για εκείνους που αφού αγοράσουν τέτοιου είδους όπλα, παίρνουν έπειτα τηλέφωνο στα γραφεία του περιοδικού για να παραπονεθούν ότι τα όπλα κλωτσάνε όταν ρίχνουν 36 gr σκάγια. Ελαφρύ, καλοζυγισμένο, με καλά εργονομικά χαρακτηριστικά, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει την χαρά του μπεκατσοκυνηγού και ορτυκοκυνηγού.

Η άποψη – έκφραση: «Θέλω ένα ελαφρύ όπλο για να μην κουβαλάω βάρος και με αυτό να ρίχνω 30-40 φυσίγγια, 36gr. στις φάσσες σε ένα απόγευμα», καλύτερα να λείψει. Είναι εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη… Υπάρχουν άλλα μοντέλα στη σειρά που είναι πολύ καλύτερα για τέτοια κυνήγια. Η Beretta είναι τόσο ξεκάθαρη, που έχει επιλέξει για το συγκεκριμένο όπλο το μήκος της θαλάμης να είναι 70mm. Όπως όλα τα Beretta, είναι ένα όπλο που το αγοράζετε για να το έχετε για πολλά χρόνια, δεν σας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις με προβλήματα και δυσλειτουργίες και πάνω από όλα, είναι ασφαλές. Αν έχετε κατασταλαγμένη άποψη για την αγορά τέτοιου τύπου όπλου, δεν μένει παρά να το βάλετε στον ώμο σας για να διαπιστώσετε αν σας ταιριάζει. Αν τα μέτρα στο κοντάκι σας «κάνουν» τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το αγοράσετε. 

Μηνάς Ιορδάνογλου

Τα όπλα που επιλέξαμε να δοκιμάσουμε αυτό το μήνα και να τα συγκρίνουμε τρόπον τινά μεταξύ τους, προέρχονται από τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες λειόκαννων στον κόσμο. Από τη μία πλευρά η Beretta και από την άλλη η Winchester, η οποία ως γνωστόν ανήκει στον όμιλο της Fabrique National. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Beretta κατέχει τα πρωτεία σε πωλήσεις ανά την υδρόγειο σε δίκαννα, η Fabrique National, είναι πρώτη σε πωλήσεις λειόκαννων γενικά.

Τί είναι λοιπόν εκείνο που κάνει τους κυνηγούς και τους σκοπευτές να προτιμούν τα όπλα της Beretta; Σίγουρα δεν είναι η χαμηλή τους τιμή. Ίσως στον τομέα αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι προηγούνται οι Ρώσοι. Δεν μένει λοιπόν παρά ο συνδυασμός ποιότητας τιμής και αυτό διότι υπάρχουν πολλά καλά όπλα, όμως δύσκολα θα βρει κάποιος όπλο με την ποιότητα και την υπογραφή Beretta σε ανάλογη τιμή. Περνώντας στην ουσία του πράγματος, θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει ποιότητα Beretta. Αρχίζοντας από τις κάννες, αυτό που κάνει όλα τα όπλα της εν λόγω εταιρίας να ξεχωρίζουν, είναι η κατασκευή των καννών, η οποία δεν γίνεται με τρυπανισμό αλλά με ψυχρή εξέλαση. Σε απλά ελληνικά, η μέθοδος αυτή, εφαρμόζεται μόνο από πολύ μεγάλες εταιρίες που έχουν βαρύ εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Οι άξονες που παραγγέλνει η Beretta σε εργοστάσια χαλυβουργίας, έχουν συγκεκριμένη σύνθεση και μοριακή δομή, τα οποία όπως είναι φυσικό είναι επτασφράγιστα μυστικά. Οι άξονες αυτοί, κόβονται σε τεμάχια μήκους 50 εκατοστών και στη συνέχεια τους γίνεται διάτρηση. Ο σωλήνας αυτός μπαίνει σε ειδικό καλούπι και σφυρηλατείται εν ψυχρώ από αερόσφυρα με πίεση εκατοντάδων τόνων. Το αποτέλεσμα είναι να συμπτυχθούν τα μόρια του μετάλλου, να λεπτύνουν τα τοιχώματα και να μεγαλώσει το μήκος του σωλήνα, καθώς το μέταλλο συμπεριφέρεται σαν πλαστελίνη, κάτω από την μεγάλη αυτή πίεση της σφυρηλάτησης.

Το μήκος του σωλήνα έτσι φθάνει στα 80 περίπου εκατοστά και είναι έτοιμο να γίνει κάνη όπλου, καθώς έχει αποκτήσει μεγάλη ελαστικότητα, πυκνή μοριακή δομή και λεπτά τοιχώματα.

Ένα σύστημα ρομπότ, αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την κοπή, τη διαμόρφωση του σπειρώματος των τσοκ, την ακριβή συγκόλληση στο μονομπλόκ, ρίγες κ.λπ., χωρίς πουθενά στη διαδικασία αυτή να μπαίνει ανθρώπινο χέρι. Όλοι οι έλεγχοι και οι μετρήσεις γίνονται με λέιζερ, τα οποία ενημερώνουν το κεντρικό κοντρόλ του ηλεκτρονικού υπολογιστή για χιλιάδες διαφορετικές μετρήσεις σε κάθε κάνη. Ο σχεδιασμός του μηχανισμού, βασίζεται στα αρχικά σχέδια των S55 και S56, όπου το χαμηλό προφίλ είναι το κύριο ζητούμενο σε όλα τα δίκαννα της Beretta. Οι παράλληλοι πίροι είναι το σήμα κατατεθέν της Beretta και είναι το «μυστικό» του χαμηλού προφίλ. Χαμηλό προφίλ βέβαια δε σημαίνει απλά κομψό και ευέλικτο όπλο. Σημαίνει διαφορετική γωνία άσκησης των πιέσεων στον ώμο μας, όπου σε σχέση με ένα παραδοσιακό αλληλεπίθετο, τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά. Σε ένα όπλο με χαμηλό προφίλ όπως είναι το Beretta, η γωνία με το κέντρο του κοντακίου, έχει περισσότερες μοίρες, με αποτέλεσμα αφ’ ενός να καταπονεί λιγότερο τον ώμο μας, αφ’ ετέρου έχουμε σαφώς μικρότερη αναπήδηση των καννών.

Περί αξιοπιστίας των όπλων αυτών, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να συζητάμε διότι, μόνο «πειραγμένα» όπλα έχω δει να παρουσιάζουν προβλήματα. Ειλικρινά Ultra Light με λειτουργικά προβλήματα δεν έχω δει ακόμη. Το ότι έχει αυξημένη ανάκρουση με ισχυρά φυσίγγια, είναι κανόνας και σίγουρα δεν θα το πρότεινα σε κυνηγούς που προτιμούν γομώσεις μάγκνουμ ή έστω ημιμάγκνουμ. Το όπλο βέβαια δεν έχει πρόβλημα, αλλά πρόβλημα θα έχει ο ιδιοκτήτης του από την ανάκρουση. Συμπερασματικά πιστεύω ότι πρόκειται για άριστη επιλογή για όσους αγοράζουν όπλα «επί ζυγίω».

Winchester Select Light

Το Light είναι ένα ελαφρύ όπλο της σειράς Select. Η αλλαγή στα μοντέλα των αλληλεπίθετων της Winchester αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ επιτυχημένη. Η Winchester αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της ξεχωριστό στυλ και τα κατάφερε περίφημα. Οι αλλαγές δεν περιορίστηκαν στις αισθητικές παρεμβάσεις. Μελέτησε και σχεδίασε βάση, μηχανισμό πυροδότησης, κλειδώματος, συναρμολόγησης εξαρτημάτων κ.λπ. Οι διαστάσεις της βάσης συρρικνώθηκαν συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα. Ο μηχανισμός πυροδότησης δέχτηκε μικρές τροποποιήσεις για να «χωρέσει» στη μικρότερη βάση. Το σύστημα κλειδώματος άλλαξε καθώς και ο τρόπος σύνδεσης των κανών.

Οι κάννες έχουν διευρυμένο αυλό με εσωτερική διάμετρο 18,8 mm. Τα τσοκ είναι Invector Plus (6cm). H ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 6 mm. Οι κάνες συνδέονται κατά μήκος με διπλές ρίγες. Το σύστημα σύνδεσης των κανών στο πίσω μέρος αποτελεί καινοτομία της Winchester. Το κλείδωμα των κανών στη βάση αναλαμβάνουν δύο περαστοί πίροι που βγαίνουν από τον καθρέπτη της βάσης και περνάνε αντίστοιχες εσοχές στο πλάι των κανών. Συμπληρωματικά υπάρχει ένα κλειδί ημικυκλικό στο κάτω μέρος της βάσης και οι δύο πίροι άρθρωσης των καννών. Οι εξωλκείς λειτουργούν αυτόματα. Το αυτόματο σύστημα εξώλκευσης έχει επανασχεδιαστεί με αποτέλεσμα να γίνει απλούστερο και να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο. Σε γενικές γραμμές η Winchester στη σειρά Select φρόντισε να μειώσει τις διαστάσεις. Η βάση είναι κατασκευασμένη από ergal. Αν λάβουμε υπόψη την συνολική αισθητική του όπλου, αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει στη σχεδίαση της σειράς Select ήταν να αποκτήσουν τα όπλα πιο Ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Ο Αμερικάνικος Θρύλος, έχοντας καθιερωθεί στην αγορά της Αμερικής γύρισε λίγο τη ματιά του και προς την Ευρωπαϊκή αγορά. Η προσπάθεια είναι πολύ επιτυχημένη. Το Select Light είναι διαθέσιμο σε μήκη κανών 66 και 71 cm. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76 mm. Το βάρος του είναι 2.700 gr. Υπάρχει σε απλό μοντέλο και σε Gold, όπως αυτό της παρουσίασης με χρυσά ένθετα στη βάση. Παραδίδεται σε βαλίτσα με 5 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ, λάδι συντήρησης – καθαρισμού, κλειδαριά σκανδάλης και οδηγίες χρήσεως. Καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.

Συμπεράσματα από τις δοκιμές

Σοφοκλής Κοσκινάς

Δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνω αυτό το όπλο στα χέρια μου, ούτε η πρώτη φορά που γράφω γι’ αυτό. Ρίσκο, το όλο εγχείρημα της Winchester να παρουσιάσει τα Select, αλλά θα έλεγα αναγκαίο και επιτυχημένο. Τραβάει πλέον το δικό της ξεχωριστό δρόμο… Το επίπεδο που σημερινού ανταγωνισμού δεν επιτρέπει λάθη και πολλούς πειραματισμούς. Η Winchester σχεδίασε τη σειρά Select έχοντας πιο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτό δεν ενόχλησε τους Αμερικανούς οπαδούς της εταιρείας και έκανε τους Ευρωπαίους να το βλέπουν πιο οικείο. Το Select Light συγκεντρώνει ένα πλήθος καλών τεχνικών χαρακτηριστικών. Το χαμηλό προφίλ της βάσης, το βάρος του, το ζύγισμα, την πολύ καλή αίσθηση σκανδάλης τη μελέτη για την μείωση του λακτίσματος, τους ισχυρούς εξωλκείς και το σύστημα κλειδώματος. Αυτά που ξεχώρισα ήταν η φαρδιά σκανδάλη με την καλή αίσθηση και το μειωμένο λάκτισμα λόγω διευρυμένων αυλών. Ελαφρές γομώσεις και για αυτό το όλο. Μην ξεχνάτε ότι το βάρος του είναι 2.700gr. Μπορεί ο διευρυμένος αυλός να μειώνει το λάκτισμα, αλλά το όπλο έχει κατασκευαστεί για συγκεκριμένη αποστολή (βλέπε μπεκάτσα).

 

Πολύ καλά είναι και τα σημεία κρατήματος. Οι ψάθες είναι καλοχαραγμένες και η πάπια δεν έχει μεγάλο όγκο. Το πέλμα στο κοντάκι είναι από βακελίτη. Ότι καλύτερο για την επώμιση, αλλά το συγκεκριμένο υλικό δεν βοηθάει καθόλου στην απορρόφηση ενέργειας. Ίσως κάποιο άλλο πέλμα να απορροφά ενέργεια αλλά να «κολλάει» στα ρούχα κατά την επώμιση. Με τα 32, 33 γραμμάρια που δοκιμάσαμε το όπλο, δεν κρίνω απαραίτητη την αλλαγή του πέλματος. Σχετικά με την εμφάνιση, είναι απλό, διαχρονικό. Δεν έχει τρανταχτά σημεία που τραβάνε το μάτι. Είναι αρμονικό, λιτό. Οι διαστάσεις στο κοντάκι είναι διαφορετικές από τις διαστάσεις του Beretta. Για το Select οι διαστάσεις είναι: 37cm μήκος, 40 mm μικρή κλίση και 64 mm μεγάλη κλίση. Ίσως οι διαστάσεις στα κοντάκια να συντελέσουν ουσιαστικά στην τελική σας απόφαση.

Στα δίκαννα, οι αλλαγές κλίσεων δεν είναι τόσο εύκολες όσο στα αυτογεμή. Δυνατό χαρτί το Select Light στην κατηγορία των «ελαφρών». Τα δύο όπλα μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά αλλά έχουν και τις διαφορές τους. Το ευχάριστο είναι, ότι έχουμε να κάνουμε με δύο καλά όπλα, αξιόπιστα. Με τις προϋποθέσεις αυτές σας δίνεται η δυνατότητα – πολυτέλεια, να επιλέξετε με τα δευτερεύοντα κριτήρια που είναι η ομορφιά, τα ξύλα, τα ένθετα κ.λπ. 

Μηνάς Ιορδάνογλου

Η πρώτη μου επαφή με το Select ήταν πριν από μερικά χρόνια στη Γερμανία, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ατσάλινη έκδοση. Με κέρδισε από την πρώτη στιγμή με το χαμηλό του προφίλ και την μεγάλη κλίση του κοντακίου. Το είδα ξανά και ξανά, το δοκίμασα κατ’ επανάληψη και μπορώ να πω ότι μου άφησε άριστες εντυπώσεις. Πρίν από κάποια χρόνια, μια πρόσκληση της εταιρίας να κυνηγήσουμε με το καινούργιο τότε Select Light στην Ισπανία, μου έδωσε την ευκαιρία να διαμορφώσω πλήρη άποψη, ιδιαίτερα για την έκδοση Light που σας παρουσιάζουμε.

Με το όπλο αυτό έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος και δεν αισθάνθηκα να με κουράζει παρά τις εκατοντάδες φυσίγγια που κατανάλωσε τότε μαζί μου στα ορτύκια στην Ανδαλουσία. Βέβαια αν μπορούσα θα του έβαζα ένα πιο μαλακό πέλμα, διότι κακά τα ψέματα, όταν τα φυσίγγια είναι πολλά οι γομώσεις ξεπερνούν τα 32 γραμμάρια, ακόμη και ο διευρυμένος αυλός δεν μπορεί να αποσβέσει όλη αυτή την ενέργεια. Το Select μοιάζει πολύ με το Beretta στο σύστημα κλειδώματος. Οι παράλληλοι πίροι δίνουν τη δυνατότητα στον κατασκευαστή να κρατήσει χαμηλά το προφίλ του όπλου, με όλα τα πλεονεκτήματα που περιγράψαμε πιο πάνω. Επιπρόσθετα οι διευρυμένοι αυλοί περιορίζουν σημαντικά την ανάκρουση, όχι όμως σε βαθμό που θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε το όπλο, με άλλα βάρους πάνω από τρία κιλά. Η διακόσμησή του είναι άριστη αν και τα ξύλα κατά πάγια τακτική της Fabrique National δεν έχουν εντυπωσιακά νερά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει την Αμερικάνικη καρυδιά, η οποία δεν έχει νερά και δεν εμπιστεύονται τα Ευρωπαϊκά ξύλα, όσο τα δικά τους (σωβινισμός;). Σπάνια συναντάμε όπλα της συγκεκριμένης εταιρίας με ξύλα «ιταλικού γούστου». Αν μπορούσα  να αλλάξω κάτι θα άλλαζα το πέλμα με ένα καλό ελαστικό, αλλά και τον επιλογέα, ο οποίος είναι λειτουργικός μεν, αλλά όχι τόσο εύχρηστος όσο εκείνος του Beretta.

Από την άλλη πλευρά το βρίσκω καλύτερο στις κάνες και στα τσόκ, καθώς επίσης που μου «κάθεται» πολύ όμορφα η κλίση του κοντακίου. Για το διευρυμένο αυλό δεν έχω ιδιαίτερα σχόλια σε ότι αφορά την απόδοση, καθώς οφείλω να ομολογήσω, ότι δεν είμαι σε θέση να καταλάβω τη διαφορά απόδοσης. Αυτό που σίγουρα αντιλαμβάνομαι είναι η αισθητή διαφορά ανάκρουσης, η οποία είναι πολύ σημαντικός παράγων για ένα τόσο ελαφρύ όπλο. Αν δεν γνώριζα τον κατασκευαστή αυτού του όπλου, θα έλεγα ότι μάλλον η Beretta το έχει φτιάξει και όχι η Fabrique National. Είναι δύο όπλα τόσο ίδια, αλλά και τόσο διαφορετικά που δεν ξέρω πιο να διαλέξω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία – Βίντεο

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία Καθημερινές οι συναντήσεις με τους τετράποδους «θαμώνες» στο Ισιαδάκι και στον Άγιο Λουκά Λαμίας. «Μούρη με μούρη» με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,930ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
25.1 ° C
26.2 °
20.3 °
29 %
4.1kmh
0 %
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
33 °
Σα
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ