Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBeretta Perennia SV10 Prevail

Beretta Perennia SV10 Prevail

|

Η γοητεία του κλασσικού με την πρακτικότητα του σύγχρονου. Οι περισσότεροι φίλοι των όπλων, πιστεύουν ότι τα όπλα κατασκευάζονται σήμερα, με εργαλεία και μεθόδους, που συχνά συναντούν στα οπλουργεία της χώρας μας… 

των Σοφοκλή Κοσκινά & Μηνά Ιορδάνογλου 

Ίσως σε κάποιο βαθμό να έχουν δίκιο, όταν πρόκειται για μικρές βιοτεχνίες, ή για παραδοσιακούς κατασκευαστές, οι οποίοι, εργάζονται με παραγγελίες λίγων και βέβαια εύπορων πελατών. Όσοι όμως έχουν την τύχη να επισκέπτονται τα τμήματα παραγωγής μεγάλων βιομηχανιών, όπως η Beretta, διαπιστώνουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία που εφαρμόζεται σε κάθε παραγωγικό τομέα, έχει διεισδύσει και στην κατασκευή όπλων. Οι δυνατότητες μηχανημάτων, τα οποία προγραμματίζονται, λειτουργούν και ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι απεριόριστες με αποτέλεσμα οι σχεδιαστές όπλων, οι οποίοι εργάζονται και αυτοί με πληκτρολόγια και οθόνες, να δημιουργούν όπλα, τα οποία είναι αδύνατο να φανταστεί και να κατασκευάσει ένας παραδοσιακός μάστορας. Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της σύγχρονης τεχνολογίας στα δίκαννα, είναι το SV10 PERENNIA, το οποίο έβαλε σε μπελάδες τους ανταγωνιστές της Beretta, καθώς είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν να κινηθούν σε τέτοιο επίπεδο τεχνολογίας, έχοντας τιμές τόσο ανταγωνιστικές. Το SV10 παρουσιάστηκε πριν κάποια χρόνια και μπήκε στη γραμμή μαζικής παραγωγής. Από τη στιγμή που ξεκίνησε λοιπόν η μαζική του παραγωγή, ήταν πλέον ανοικτός ο δρόμος για να δούμε και τις παραλλαγές του βασικού μοντέλου, που προορίζονται για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

- Advertisement -

Η εμφάνιση νέων μοντέλων στη σειρά PERENNIA, ήταν λοιπόν αναμενόμενη. Το πρόσφατο αλληλεπίθετο μοντέλο της BERETTA γνώρισε άμεσα επιτυχία και ο Ιταλικός Κολοσσός εμπλούτισε την γκάμα και με άλλα μοντέλα. Το PREVAIL είναι η πρόταση της Beretta για την κατηγορία όπλων κατάλληλων για SPORTING.

H συγκεκριμένη κατηγορία όπλων, μπορεί στη χώρα μας να βρίσκει πελάτες κυρίως ανάμεσα στους κυνηγούς, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με το στατικό κυνήγι (καρτέρια). Η Beretta δεν αντιγράφει, αλλά πρωτοπορεί. Η σειρά SV10 σε θέματα τεχνολογίας, ξεφεύγει από όλα όσα γνωρίζαμε για τα αλληλεπίθετα στην μεσαία κατηγορία (όπλα με προσιτή τιμή).

Το κοντάκι μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί από τη βάση με τη χρήση ειδικού κλειδιού. Με το ίδιο κλειδί αφαιρείται και ο μηχανισμός σκανδάλης – πυροδότησης από τη βάση. Ο καθαρισμός και η συντήρηση του μηχανισμού σκανδάλης πυροδότησης, αποτελεί πλέον εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει από τον κυνηγό – σκοπευτή. Επίσης πολύ εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί κοντάκι με διαφορετικές κλίσεις. Οι κάννες είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νέα πρότυπα της Beretta στη διαμόρφωση του εσωτερικού και ονομάζεται Optima Bore. Πρόκειται για αυλούς που έχουν διάμετρο 18,6 mm. Τα τσοκ, είναι επίσης τεχνολογίας optima plus και έχουν μήκος 7 cm.

Στο μοντέλο PREVAIL επειδή τα τσοκ βιδώνουν εσωτερικά και εξέχουν από τις κάννες κατά 2 εκατοστά έχουν συνολικό μήκος 9 cm. Ο κώνος συναρμογής στις κάννες, τεχνολογίας optima, είναι μακρύτερος. Η ρίγα σκόπευσης στο PREVAIL έχει φάρδος 10 mm πίσω και 7 mm μπροστά. Κοντάκι και πάπια είναι κατασκευασμένα από καρυδιά. Το σύστημα Kick-off, που το είδαμε να πρωτοεφαρμόζεται στο αυτογεμές XTREMA υπάρχει και στο PREVAIL. Η διαφορά είναι ότι στο SV10 τοποθετείται η εξελιγμένη μορφή του. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε δεύτερης γενιάς.

Ουσιαστικά πρόκειται για σύστημα υδραυλικής ανάσχεσης, που σκοπό του έχει να απορροφά τους κραδασμούς (λάκτισμα). Το Kick – off αποτελεί καινοτομία της Beretta και το βλέπουμε τοποθετημένο, σε όλο και περισσότερα μοντέλα όπλων της. Η σκανδάλη του όπλου είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, υλικό που συναντάμε πλέον συχνά στα σύγχρονα καλά όπλα. Η τεχνολογία NANO-CERAMIC προσφέρει ουσιαστική προστασία στα μέταλλα. Η βάση του SV10 ναι μεν ακολουθεί την φιλοσοφία των όπλων Beretta αλλά ξεχωρίζει για τη σχεδίασή της και χαρακτηρίζεται για την σημασία που έχει δοθεί στην μηχανική ενίσχυσή της. Στα σημεία που η βάση δέχεται τις μεγαλύτερες μηχανικές καταπονήσεις έχει προστεθεί μέταλλο. Τα πλαϊνά τοιχώματα είναι πιο χοντρά και υπάρχουν ενισχυτικά μάγουλα (ράδια). Οι αλλαγές που έχουν γίνει στη βάση αλλάζουν και το αισθητικό αποτέλεσμα προς το καλύτερο. Στον τομέα αυτόν η Beretta έχει φροντίσει, ώστε η σχεδίαση να μην ξεφεύγει από τη γνώριμη σιλουέτα των αλληλεπίθετων και οι σχεδιαστικές γραμμές να είναι κλασικές, διαχρονικές.

Σχεδιαστικά, το SV10 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως συντηρητικό, αλλά ούτε ως μοντέρνο. Η φιγούρα του θυμίζει κάτι γνώριμο, όχι όμως ξεπερασμένο. Αν το όπλο αυτό κατασκευαζόταν πριν από 30 χρόνια, σήμερα ή μετά από 20 χρόνια σχεδιαστικά θα ήταν αποδεκτό και αυτό γιατί διαθέτει έντονη σχεδιαστική προσωπικότητα, λιτές και αρμονικές γραμμές.

Αυτό ισχύει για όλα τα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας. Αν σήμερα κρίνουμε σχεδιαστικά ένα αλληλεπίθετο S55 που κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’60, είναι σίγουρο ότι, δεν θα βρούμε κάτι το ξεπερασμένο επάνω του. Στον τομέα αυτό η Beretta, και γενικότερα η ιταλική σχολή σχεδίασης παραδίδει μαθήματα.. Οι σφραγίδες της Ιταλικής Τράπεζας Δοκιμών πιστοποιούν δοκιμή στα 1.370 Bars και καταλληλότητα χρήσης ατσάλινων σκαγιών. Εσωτερικά οι κάνες είναι χρωμιωμένες και η θαλάμη έχει μήκος 76 mm. Το βάρος του PREVAIL, με μήκος κανών 71 cm είναι 3.566 gr. Τα τσοκ είναι τύπου SPORTING, βιδώνουν εσωτερικά και εξέχουν 2 εκατοστά από την κάνη ώστε να μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Στο τμήμα του τσοκ που είναι έξω από την κάνη αναγράφονται οι βαθμοί σύσφιξης των τσοκ, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα ο κυνηγός – σκοπευτής να δει ποιόν συνδυασμό τσοκ έχουν οι κάνες του.

Το PREVAIL συνοδεύεται από 5 τσοκ. Στη βαλίτσα μεταφοράς του όπλου υπάρχουν 5 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ, ειδικό κλειδί για την αφαίρεση του κοντακίου και του μηχανισμού σκανδάλης – πυροδότησης, λάδι καθαρισμού – συντήρησης και οδηγίες χρήσεως. Το PREVAIL καλύπτεται από 3 χρόνια εγγύησης καλής λειτουργίας.

 

Προηγούμενο άρθροΤα δύσκολα λαγοτόπια
Επόμενο άρθροFausti ST. Mod. ALBION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32.4 ° C
34 °
29.9 °
32 %
7.2kmh
20 %
Τρ
31 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ