Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBeretta A 300 Xtrema Wild Boar: Σκοπεύοντας τους αγριόχοιρους

Beretta A 300 Xtrema Wild Boar: Σκοπεύοντας τους αγριόχοιρους

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Με προδιαγραφές επιχειρησιακής χρήσης, είναι προσαρμοσμένο στις κυνηγετικές απαιτήσεις όσων ταλαιπωρούν τα όπλα στους βάλτους, στα λημέρια των αγριόχοιρων και στα καρτέρια που περνούν οι φάσσες.

 

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

 

Σχεδιασμένο για την ελληνική αγορά

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

Ελάχιστοι είναι αυτοί που κυνηγούν στην Ευρώπη τους αγριόχοιρους με λειόκανα. Όπως και να έχει όμως, όταν μια εταιρεία σαν την Beretta σχεδιάζει ένα όπλο αποκλειστικά για εμάς, είναι είδηση. Για το Α 300, από την πρώτη παρουσία του είχαμε γράψει ότι «είναι ένα «έξυπνο» όπλο που συνδυάζει την παράδοση με την νέα τεχνολογία». Σχεδιαστικά έχει πολλά κοινά σημεία με την πρώτη Α 300 αλλά τεχνολογικά ενσωματώνει αρκετές καινοτομίες που έχει «δανειστεί» από την σειρά 400.

Wild boar είναι ο αγριόχοιρος και το συγκεκριμένο όπλο έχει σχεδιαστεί για αυτό το κυνήγι. Κοντάκι και πάπια είναι από συνθετικά υλικά για να αντέχουν στις κακουχίες αλλά και να δίνουν την δυνατότητα χαμηλότερου κοστολογίου. Το σύστημα kick off, έχει τοποθετηθεί στο κοντάκι για να μειώνει δραστικά την ανάκρουση. Στο κυνήγι του αγριόχοιρου οι γομώσεις είναι ενισχυμένες με αποτέλεσμα και το λάκτισμα να είναι ισχυρό. Το kick off υπόσχεται 60% μείωση του λακτίσματος.

Η κάνη έχει μήκος 71 εκατοστά με εσωτερική διάμετρο αυλού 18,6 χιλιοστά. Τα τσοκ είναι optima high performance. Η θαλάμη έχει μήκος 89 χιλιοστά (super magnum). Μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά, ακόμα και αυτά με ατσάλινα σκάγια. Περιορισμός σε ότι αφορά στις γομώσεις δεν υπάρχει. Οι κυνηγοί του αγριόχοιρου χρησιμοποιούν και super magnum φυσίγγια, και αυτό το προέβλεψε η Beretta. Το βάρος του είναι στα 3.400 γραμμάρια. Ούτε ελαφρύ, ούτε βαρύ, για την χρήση που προορίζεται. Αυτά σε ότι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Στις δοκιμές στο σκοπευτήριο διαπιστώσαμε ότι έχει αρκετά καλή κατανομή βάρους και καλά εργονομικά χαρακτηριστικά. Παρά το ότι είναι ένα super magnum όπλο, όταν το πιάσετε στα χέρια σας θα διαπιστώσετε ότι έχει πολύ «μαζεμένες» διαστάσεις. Το kick off θα σας φανεί χρήσιμο ειδικά αν ρίχνετε ισχυρές γομώσεις. Εμείς που το δοκιμάσαμε με 9βολα και μονόβολα magnum δεν αισθανθήκαμε λάκτισμα. Αυτό είναι καλό γιατί σε επαναλαμβανόμενες βολές, δεν χρειάζεται να γίνεται διόρθωση στην σκόπευση. Δεν υπάρχει έντονη αναπήδηση του στομίου της κάνης. Είναι καλοφτιαγμένο και τα συνθετικά υλικά σε κοντάκι και πάπια είναι προσεγμένα. Λαβή στο κοντάκι και πάπια προσφέρουν σταθερό κράτημα. Οι ψάθες είναι καλοσχηματισμένες και καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο σε πάπια και λαβή. Η πάπια μπορεί να κρατηθεί σε όλο το μήκος της, έτσι δεν θα προβληματίσει ακόμα και εκείνους που την κρατούν πολύ μπροστά ή πολύ πίσω. Το φινίρισμα του όπλου είναι μαύρο ματ, λίγο military (στρατιωτικό), αλλά αυτό με βάση τα γούστα των γουρουνοκυνηγών που θέλουν τα όπλα τους να είναι λίγο «άγρια» δεν θα τους πειράξει και πολύ. Υπάρχει διαθέσιμη και προσθήκη στην αποθήκη φυσιγγίων για 9+1 φυσίγγια. Στην χώρα μας με βάση την νομοθεσία η χρήση της απαγορεύεται γιατί επιτρέπονται μόνο 2+1 φυσίγγια στα αυτογεμή. Ωστόσο κάποιοι θα την χρησιμοποιήσουν με τον ανάλογο μειωτήρα, υποχρεωτικά ενδεχομένως, και αν αυτό εξυπηρετεί ώστε να βελτιώσουν το ζύγισμα του όπλου.

Το Α300 είναι επιτυχημένο όπλο. Απλό οικονομικό και αξιόπιστο. Στην έκδοση wild boar θα δοκιμαστεί στα κυνηγοτόπια για πρώτη φορά. Με βάση τις δοκιμές και τα συμπεράσματα που βγάλαμε όλα δείχνουν ότι θα τα πάει αρκετά καλά.

 

Με προδιαγραφές για σκληρή χρήση

 

Του Μηνά Ιορδάνογλου

Πρόκειται για ένα αυτογεμές, με εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα και πολύ ενδιαφέρουσα τιμή. Είναι το όπλο που γνωρίζαμε, εδώ και τέσσερις μήνες,  ότι σχεδιάζεται από την Beretta, αλλά, πέρα από την πληροφορία ως προς το «χρώμα» και τη δυνατότητα να δέχεται πολλά φυσίγγια, δεν ξέραμε πολλά άλλα πράγματα.

Για να είμαι ειλικρινής, άλλο περίμενα να δω και άλλο είδα. Στο μυαλό μου είχα πλάσει ένα Α300, με έντονα τα χαρακτηριστικά του Outlander. Ανοίγοντας τη βαλίτσα του, είδα ένα όπλο με πολύ περισσότερα στοιχεία Α400 Xtreme και λιγότερα Α300. Το όπλο αυτό έχει προδιαγραφές για πολύ σκληρή χρήση, σκέφτηκα, πριν αρχίσω να το αναλύω.

 
Πριν το λύσω, σκέφθηκα να το … δέσω. Η περιέργεια να το ζυγίσω στα χέρια και τα το επωμίσω αρκετές φορές, δεν με άφηνε να ασχοληθώ με τα τεχνικά. Το συναρμολόγησα με την προέκταση της αποθήκης για να αποκτήσω εικόνα Extreme, όπως είναι και ο «χαρακτήρας» του όπλου. Η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ καλή, και θα έλεγα ότι αισθάνθηκα λίγο περισσότερο βάρος μπροστά. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο κυνήγι του αγριόχοιρου με τις χαμηλές τουφεκιές. Η επώμιση είναι εξαιρετική, όπως είναι εξαιρετική και η αίσθηση της λαβής του κοντακιού, που είναι λεπτή και ακριβής, καθώς οδηγεί το δάκτυλο απευθείας στη σκανδάλη.

Οι ψάθες είναι περισσότερο άγριες από ότι τις περίμενα. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ψάθα, η οποία πέρα από τη αποτελεσματικότητά της, είναι σχεδιασμένη έτσι που να περιορίζεται μόνο στην περιοχή όπου εφάπτεται με την παλάμη. Δηλαδή δεν υπάρχει ψάθα στο επάνω μέρος αλλά μόνο στις παρειές της λαβής και κάτω από αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια εξαιρετικό, όπως και στη λαβή της πάπιας. Η προσθήκη του Kick off είναι μεγάλο πλεονέκτημα σε ένα όπλο το οποίο έχει κατασκευαστεί για να χρησιμοποιείται σε ακραίες συνθήκες και κατά κανόνα με ισχυρά φυσίγγια. Πέρα από το αποτέλεσμα σε ότι αφορά την απορρόφηση της ανάκρουσης, το Kick off, δένει άριστα και αισθητικά με το μαύρο συνθετικό κοντάκι, δίνοντας μια εικόνα απόλυτης ομοιομορφίας. Λειτουργεί με μηχανισμό αερίων, παρόμοιο με εκείνον του A400. Το κλείστρο, είναι συμπαγές με ξεχωριστή κεφαλή η οποία περιστρέφεται και κλειδώνει στην απόληξη της κάννης, η οποία είναι μεγάλη για να καλύπτει ολόκληρο το κλείστρο. Από την Α400 προέρχεται και ο μηχανισμός επανάταξης, ο οποίος περιβάλλει την αποθήκη φυσιγγίων. Ένα ισχυρό ομοκεντρικό ελατήριο, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε ένα προστατευτικό κέλυφος από συνθετικό υλικό, αναλαμβάνει την επαναφορά του κλείστρου σε θέση πυροδότησης. Η φιλοσοφία της κατασκευής του εμβόλου προέρχεται μεν από το Α400 Unico, όμως στην Unico κινείται πάνω σε άξονα, ενώ στις Xtreme Α400 και Xrema A300, κινείται πάνω στο σωλήνα της αποθήκης. Στη κάννη υπάρχουν δύο οπές διαφυγής αερίων, απ’ όπου ένα μέρος από τα αέρια που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας περνά για να ενεργοποιήσει το μηχανισμό. Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτό το σύστημα, είναι ότι η μεγαλύτερη ποσότητα από τα αέρια που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του όπλου, επιστρέφουν στην κάννη και αποβάλλονται από το στόμιό της, πίσω από την τουφεκιά. Αυτό γίνεται διότι κατά την έξοδο της βυσμάτωσης από την κάννη, δημιουργείται υποπίεση, η οποία προκαλεί αναρρόφηση των αερίων και των υπολειμμάτων πυρίτιδας που βρίσκονται, είτε στην κάννη, είτε στο μηχανισμό. Στο ενδεχόμενο που υπάρχουν πλεονάζοντα αέρια (κυρίως στις υπεργομώσεις), αυτά αποβάλλονται μπροστά από τον κύλινδρο της κάννης, όπου ανοίγει μία βαλβίδα και τα αποβάλλει δια μέσου των περσίδων που υπάρχουν στην πάπια. Όλο αυτό το σύστημα το οποίο περιβάλλει το σωλήνα της αποθήκης δίνει τη δυνατότητα της προέκτασης του, κατά βούληση, ούτως ώστε το όπλο να δέχεται (στις χώρες που επιτρέπεται) μεγάλο αριθμό φυσιγγίων (8 ή και περισσότερα, ανάλογα με το μήκος τους). 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτσοβο: Nεκρές αγελάδες από κεραυνό

Μέτσοβο: Αγελάδες νεκρές από κεραυνό Μπουρίνι χτύπησε το Μέτσοβο κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Την ίδια ώρα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
23.9 ° C
24.7 °
22.8 °
57 %
3.1kmh
20 %
Δε
24 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ