Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBenelli Super Sport: Κατασκευασμένο για σκοποβολή, ιδανικό για κυνήγι

Benelli Super Sport: Κατασκευασμένο για σκοποβολή, ιδανικό για κυνήγι

|

- Advertisement -

Περιζήτητο στους κυνηγετικούς κύκλους, το Super Sport είναι το πρώτο σκοπευτικό όπλο, που δεν χρειάζεται κανένα συμβιβασμό για κυνηγετική χρήση…

των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Ένας μεγάλος αριθμός κυνηγών, κυρίως από εκείνους που κυνηγούν στο καρτέρι προτιμά το όπλο αυτό, για να κάνει θεαματικές βολές σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Είναι αξιοπρόσεκτο το πώς διαμορφώνεται η αγορά για κάποια όπλα. Υπάρχουν όπλα που κατασκευάζονται για συγκεκριμένη χρήση, βάσει των τεχνικών τους χαρακτηριστικών και οι κυνηγοί τα επιλέγουν για γενική χρήση και όπλα που κατασκευάζονται για γενική χρήση και οι κυνηγοί “ανακαλύπτουν” και προσδίδουν σε αυτά εξειδικευμένη χρήση. Μερικές φορές πάλι, οι όποιες εξειδικεύσεις που προτείνονται από τους κατασκευαστές δεν “περνάνε” στο καταναλωτικό κοινό και άλλες φορές οι καταναλωτές “ανακαλύπτουν” εξειδικευμένες ιδιότητες εκεί που δεν υπάρχουν.

Παράδειγμα σε αυτά που αναφέραμε αποτελεί το Benelli Super Sport. To συγκεκριμένο όπλο, κατασκευάστηκε με την προοπτική να πουληθεί στην μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, κυρίως για χρήση σε ένα άθλημα (το sporting) που είναι πολύ διαδεδομένο. Η παρουσίασή του στην Ελληνική αγορά έγινε περισσότερο για λόγους κάλυψης της γκάμας και λιγότερο για αξίωση μεγάλων πωλήσεων (η Ελληνική αγορά δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για όπλα sporting γιατί είναι ελάχιστα τα σκοπευτήρια και λίγοι που θα αγοράσουν όπλα αποκλειστικά για χρήση στο sporting).

Και όμως, παρά τις ιδιαιτερότητές του, το συγκεκριμένο όπλο έτυχε μεγάλης αποδοχής και σημείωσε σημαντικές πωλήσεις. Το πού οφείλεται αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης. Το σίγουρο είναι ότι όσοι το επέλεξαν, έμειναν ευχαριστημένοι και στο κυνήγι και στο σκοπευτήριο. Υπάρχουν και άλλα τέτοια όπλα, όπως υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν δοκιμάσει αντίστοιχα να κάνουν το ίδιο. Όμως το ερώτημα εδώ, είναι γιατί σε παρόμοια όπλα άλλων εταιρειών, δεν σημειώθηκε η ίδια καταναλωτική αποδοχή. Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή του όπλου, (που για αυτογεμές ξεφεύγει προς τα πάνω από τον μέσο όρο κόστους), μια από τις λογικές εξηγήσεις είναι η εξής: Οι πρώτοι ιδιοκτήτες, που είναι και οι πρώτοι δοκιμαστές του, αποτέλεσαν τους καλύτερους διαφημιστές και συνέβαλαν με τα καλά τους λόγια στην προώθησή του.

Στην πρώτη παρουσίαση – δοκιμή που πραγματοποιήσαμε με το συγκεκριμένο όπλο, το είχαμε προτείνει ως κατάλληλο για χρήση στο sporting, αλλά και για χρήση κυρίως στο στατικό κυνήγι (καρτέρι). 

Τα σχόλια που συλλέξαμε από τους κατόχους του όπλου αυτού – από τότε μέχρι σήμερα – είναι θετικά. Κοινή διαπίστωση αποτελεί, το ότι όλα αυτά τα επιπλέον που προσφέρει, porting, τσοκ, σύστημα comfort κ.ά. δεν προσφέρουν ευκολία και άνεση μόνο στο σκοπευτήριο αλλά και στο κυνήγι. Η πλειοψηφία των κατόχων το χαρακτήρισε περισσότερο ως ένα βελτιωμένο καρτεροντούφεκο και λιγότερο ως όπλο sporting. Το βάρος του Super Sport, κάθε άλλο παρά σκοπευτικό όπλο υποδηλώνει.  Τα 3.200 gr περίπου που ζυγίζει, θεωρούνται ως ιδανικό βάρος για ένα 12άρι κυνηγετικό. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η εμφάνισή του, το βοήθησε αρκετά. Είναι εντυπωσιακό και ξεχωρίζει στον οπλοβαστό, ανάμεσα στα υπόλοιπα όπλα. Η Benelli φρόντισε να το προικίσει με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά καλούδια. Όλα αυτά του δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα και παράλληλα δικαιολογούν το υψηλότερο κόστος κτήσης.

Η κάννη του έχει δεχτεί κρυογενή επεξεργασία, η θαλάμη έχει μήκος 76mm και η εφαρμογή του porting είναι ένας ακόμα λόγος επιλογής του. Τα τσοκ, είναι σκοπευτικού τύπου (sporting) δίνοντας τη δυνατότητα εύκολα και γρήγορα να αντικατασταθούν. Κοντάκι και πάπια είναι κατασκευασμένα από πολυμερικό υλικό. Το φινίρισμα carbon (ανθρακονήματα) “περνάει” ευκολότερα στους ευρωπαίους καταναλωτές, συγκριτικά από το σκέτο πλαστικό. Το κοντάκι διαθέτει σύστημα απορρόφησης κραδασμών comfort. Το πέλμα στο κοντάκι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί και να τοποθετηθεί λεπτότερο ή πιο παχύ. Σε συνάρτηση με τις φλάντζες αλλαγής κλίσεων, ο ιδιοκτήτης του όπλου μπορεί να κάνει αλλαγές εφαρμογής τόσο στις κλίσεις του κοντακιού όσο και στο μήκος του. Το διαθέσιμο μήκος κάννης είναι 71cm. Η κάννη μπορεί να ρίξει απλά αλλά και magnum φυσίγγια. Η σφραγίδα δοκιμής πιστοποιεί 1.370 Bars, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ρίψης ατσάλινων σκαγιών.

Σοφοκλής Κοσκινάς

Όταν πρωτοδοκίμασα το Super Sport της Benelli, μπορεί να είχα ήδη καταθέσει τον ενθουσιασμό μου για το συγκεκριμένο όπλο, αλλά παράλληλα είχα και τις αμφιβολίες μου για την εμπορική του πορεία στην Ελληνική αγορά. Γνωρίζοντας τα κριτήρια που οι Έλληνες κυνηγοί αγοράζουν όπλα, θεώρησα ότι όλα αυτά που διαθέτει συντελούν στο να αυξάνουν την τιμή του και ότι όταν θα μπουν στην ζυγαριά, η πλειοψηφία των αγοραστών θα τα θεωρήσει too much – ίσως και μη χρειαζούμενα για το κυνήγι.

Τελικά διαψεύστηκα πανηγυρικά. Η εμπορική του πορεία απέδειξε το αντίθετο. Όχι μόνο πουλήθηκε, αλλά καλοπουλήθηκε. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το στοιχείο, στην δεύτερη δοκιμή προσπάθησα να βρω τους λόγους της επιτυχίας του. Κατά πρώτον, είναι όμορφο. Επομένως, η εμφάνιση του συντελεί σε κάποιο ποσοστό. Παράλληλα, πρέπει να του αναγνωριστεί ότι “δείχνει “εργαλείο” στιβαρό, απλό, αλλά παρ’ αυτά εντυπωσιακό. Η έντονη αντίθεση του μαύρου με το ασημί της βάσης, το κάνει να ξεχωρίζει. Μετά θα πρέπει να σχολιάσουμε και τα τεχνολογικά καλούδια που διαθέτει. Τσοκ, porting, comfort, πέλμα, crio, magnum. Σίγουρα και αυτά έχουν συμβάλλει στην επιτυχία του σε κάποιο ποσοστό. Η εργονομία του όπλου, το βάρος και το φινίρισμα, είναι στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα.

Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί από εκείνους που έπιασαν το όπλο στα χέρια τους και το επώμισαν, είπαν από μέσα τους ή το ομολόγησαν στον περίγυρό τους, ότι “αυτό το όπλο τους ταιριάζει”. Τέλος, εκείνοι που το αγόρασαν, δικαιώθηκαν για την επιλογή τους.

Το ξεχωριστό που έχει αυτό το όπλο, είναι ότι όλα τα επιπλέον που διαθέτει (συγκριτικά με τα υπόλοιπα αυτογεμή) με ένα ιδιαίτερο τρόπο σου δίνει να καταλάβεις, ότι συντελούν στο να κάνουν τη διαφορά. Είναι αξιοποιήσιμα. Με τις εμπορικές μεθόδους και την προώθηση γενικότερα δεν τα πηγαίνω και πολύ καλά. Πάντως, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο όπλο, είχε αυτό το κάτι, που στην αγορά λέγεται “εμπορικό άστρο”. Ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτό, γιατί κυρίως τα όπλα, έχω μάθει να τα κρίνω πρώτιστα με τεχνολογικά κριτήρια. Σε ότι αφορά σε αυτά, με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικό όπλο, κατασκευασμένο με πολύ καλά υλικά, με μηχανισμό λειτουργίας που έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του για την απλότητα, τη στιβαρότητα και την αξιοπιστία του. Τα εργονομικά του χαρακτηριστικά είναι άριστα για αυτογεμές και όλα αυτά που διαθέτει ως έξτρα, συγκριτικά με τα “απλά” αυτογεμή, δικαιολογούν με το παραπάνω τα επιπλέον χρήματα που κοστίζει.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Πολύ συχνά επικοινωνώ με κυνηγούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τα σκοπευτήρια, αλλά αισθάνονται μια “ερωτική” έλξη για το Super Sport. Προσπαθώ πάντοτε να καταλάβω, τι είναι εκείνο που τους τραβά τόσο πολύ, σε τούτο το εξειδικευμένο τουφέκι. Αν είναι το σύστημα comfort, μπορούν να το βρουν με πολύ λιγότερα χρήματα στο μοντέλο Comfort. Αν είναι η κρυογενής επεξεργασία της κάνης και η ρίγα που είναι φτιαγμένη από ανθρακονήματα, μπορούν χωρίς να σπαταλήσουν χρήματα να πάρουν το Criocomfort. Τι είναι το μυστικό του Super Sport; Το porting ή μήπως η άσπρη βάση; Η υπερυψωμένη ρίγα ή η εμφάνιση του όπλου;

Τελικά είναι όλα τα πιο πάνω και το καθένα χωριστά. Άλλος το θέλει για την ξεχωριστή του εμφάνιση. Άλλος για την υπερυψωμένη ρίγα. Άλλος για το porting και άλλος για το σύνολο των διαφορετικών στοιχείων, σε σχέση με τα κοινά μοντέλα, που παρουσιάζει.

Οφείλουμε βέβαια να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής, ότι οι άνθρωποι που το σχεδίασαν, είχαν στο μυαλό τους το σκοπευτήριο και τίποτε άλλο. Μπορεί αυτό να μην περιορίζει αυστηρά τον προορισμό του όπλου, όμως το Super Sport είναι κατ’ εξοχήν σκοπευτικό όπλο. Το porting για παράδειγμα μπορεί να ελκύει κάποιους ως extra χαρακτηριστικό, στην ουσία όμως δεν έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει στο κυνήγι. Η υπερυψωμένη ρίγα, είναι πράγματι ένα στοιχείο το οποίο διαφοροποιεί από σκοπευτικής πλευράς τα πράγματα, όμως εδώ τίθεται θέμα προσωπικής επιλογής του καθενός, δεδομένου ότι δεν βολεύει τους πάντες. Προσωπικά δεν έχω και μεγάλη συμπάθεια στο αμερικάνικου τύπου αυτό σκοπευτικό αξεσουάρ. Μου αρέσει πάρα πολύ όμως, το σύστημα με τα τσοκάκια, όχι για λόγους βλητικού αποτελέσματος, διότι αυτό το θεωρώ αμελητέο, όσο για λόγους πρακτικότητας, διότι δεν χρειάζεσαι κλειδί για να καθαρίσεις ή να αλλάξεις το τσόκ.

Ένα εξάρτημα που βρίσκω άριστο είναι το πέλμα, το οποίο χωρίς βίδες και εργαλεία, μπορεί να το αλλάξει κάποιος με μεγάλη ευκολία. Πρόκειται για πέλμα, που είναι φτιαγμένο από μαλακό υλικό, όμοιο με εκείνο του συστήματος comfort και το οποίο προσφέρεται σε διάφορες διαστάσεις, αλλά και κλίσεις για αριστεροεπωμίζοντες και δεξιοεπωμίζοντες.

Τέλος το βασικό εργαλείο που λέγεται comfort (άνεση) και έδωσε και το όνομα στη σειρά αυτή των όπλων. Με το σύστημα αυτό η Benelli ξεπέρασε πολύ έξυπνα, το ντισαβαντάζ που είχε σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα όπλα των αερίων. Η ανάκρουση των όπλων Comfort είναι πράγματι πολύ χαμηλότερη από όλα τα όπλα αδράνειας, που δεν έχουν παρόμοιο σύστημα (43% μείωση ανάκρουσης λέει η Benelli και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω, ούτε μηχάνημα να το μετρήσω). Στο σκοπευτήριο, το όπλο αυτό είναι απολαυστικό και χαιρόμασταν με το Σοφοκλή να παίζουμε με τα δισκάκια, χρησιμοποιώντας βαριά κυνηγετικά φυσίγγια, τα οποία το Super Sport κατανάλωνε με απαλές χορευτικές κινήσεις. Τελικά δεν είναι κακή ιδέα για τσίχλες, φάσες και παπιά. Μπορεί να είναι λίγο ακριβό αλλά… θα το σκεφτώ!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ευρείας εξάπλωσης της νόσου στους ανθρώπους Έναν από τους χειρότερους υγειονομικά...
37,823ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
overcast clouds
10.6 ° C
12.4 °
7.2 °
85 %
1.3kmh
100 %
Σα
13 °
Κυ
12 °
Δε
9 °
Τρ
11 °
Τε
7 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ