Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBenelli Raffaello Slug 20: Κομψό, γρήγορο, ακριβές...

Benelli Raffaello Slug 20: Κομψό, γρήγορο, ακριβές…

|

- Advertisement -

 

Αν επιχειρήσουμε να χαρακτηρίσουμε ένα αυτογεμές με βάση την κομψότητα, σίγουρα θα χρησιμοποιούσαμε σαν πρότυπο το Benelli Cal.20. Αν κάναμε το ίδιο με βάση την ταχύτητα επώμισης και πάλι από το Cal.20 της Benelli θα ξεκινούσαμε. Αν τέλος αναζητούσαμε και την ακρίβεια βολής, θα καταλήγαμε στο Raffaello Slug Cal.20…

Το εικοσαράκι Slug της Benelli είναι μακράν το πιο όμορφο αυτογεμές που έχει κυκλοφορήσει ποτέ και αυτό δεν είναι μόνο η δική μας άποψη, αλλά και όλων των Ευρωπαίων δημοσιογράφων που ασχολούνται με τα λειόκαννα όπλα. Παρουσιάστηκε πριν από χρόνια για πρώτη φορά και έκανε την μεγάλη ανατροπή στα διαμετρήματα. Δεν είναι η μεγάλη του απόδοση που το κάνει δημοφιλές. Δεν είναι τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Είναι η κομψότητα και ο πολυχρηστικός του χαρακτήρας. Ένα όπλο που φτιάχτηκε για κυνήγι μεγάλων ζώων αλλά αγαπήθηκε από όλους τους κυνηγούς. Στην προσπάθεια αναβίωσης του Cal 20 η Benelli έχει συμβάλλει τα μέγιστα. Ίσως αυτό να το περιμέναμε από κάποια εταιρεία που κατασκευάζει κυρίως δίκαννα, όμως τελικά από άλλον το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε.

Το άνοιγμα της Benelli στο χώρο του 20αριού είναι μεγάλο. Ευνόητο είναι ότι από τη στιγμή που η ιταλική εταιρεία διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων και προβάλλει διαφημιστικά τα όπλα της σε όλα τα κυνηγετικά έντυπα ανά τον κόσμο, η καμπάνια να έχει ευρύτατη αποδοχή και από αυτό να επωφεληθούν και άλλοι κατασκευαστές. Γενικότερα όμως, το διαμέτρημα 20 δείχνει να αναθερμαίνει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Τα 20αράκια της Benelli μας άφησαν άφωνους όταν τα πρωτοαντικρίσαμε. Δεν κρύβουμε το γεγονός, ότι όλοι μας θέλαμε ένα από αυτά, πρώτα για να το χαζεύουμε και να το δείχνουμε στους φίλους μας και κατά δεύτερον για να το χρησιμοποιήσουμε στο κυνήγι. Το αποκορύφωμα όλων των μοντέλων είναι το Raffaello Slug. Είναι τόσο όμορφο και τόσο βολικό που παρότι προορίζεται για συγκεκριμένο κυνήγι, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κυνήγια.

- Advertisement -

Ο ενθουσιασμός και η έκπληξη που μας είχε δημιουργήσει, φαίνεται μέσα από τα γραφόμενά μας. Υπερβολικοί δεν είμαστε, αντιθέτως καταβάλαμε προσπάθεια για να φιλτράρουμε τον ενθουσιασμό μας. Ο χαρακτηρισμός “κούκλα” του ταιριάζει απόλυτα. Εμείς δεν αρκεστήκαμε σε αυτό, αφήσαμε να κυλήσει λίγο ο χρόνος, να ξεφύγουμε από την ομορφιά και την πρώτη εντύπωση στη θέα του και επανήλθαμε για να το δοκιμάσουμε στο κυνήγι. Συνήθως το “κόλλημα” για τα 20άρια είναι στο κατά πόσο είναι κατάλληλα για το κυνήγι, συγκριτικά με τα 12άρια. Δικαιολογημένη η απορία των περισσότερων, όπως αναπόφευκτη και η σύγκριση. Για πολλούς το 20άρι χάνει, γιατί στην τελική σύγκριση το 12άρι μπορεί να κάνει ίσως κάτι παραπάνω. Από την άλλη πλευρά όμως είναι αδικαιολόγητο το να ψάχνουμε να βρούμε ένα 12άρι με το βάρος, τον όγκο και τη συμπεριφορά του 20αριού.

Τί κάνει το 20άρι συγκριτικά με το 12 cal στο κυνήγι; Μα τα ίδια πράγματα! Όποιος έχει σταθερή επώμιση και κοντάκι εφαρμοσμένο στα μέτρα του, δηλαδή καλά κέντρα στην τουφεκιά του, δεν ασχολείται με το αν ο κύκλος της διασποράς των σκαγιών είναι 60 ή 65 εκατοστά. Μειονέκτημα του cal 20 είναι ότι δεν υπάρχει στην αγορά τόσο μεγάλη ποικιλία φυσιγγίων, όσο για τα όπλα διαμετρήματος 12.

Το Raffaello Slug cal 20 διατίθεται σε μήκος κάνης 61 cm. Η κάννη έχει δεχτεί κρυογενή επεξεργασία και διαθέτει ρυθμιζόμενο σκόπευτρο οπτικής ίνας και ράμπα σκόπευσης, η οποία λειτουργεί σαν κλισιοσκόπιο. Η θαλάμη έχει μήκος 76 mm, η κάννη είναι κύλινδρος και οι σφραγίδες δοκιμής πιστοποιούν δοκιμή στα 1370 Bars. To κοντάκι είναι με μάγουλο και ανατομία κοντακιού για ραβδωτά όπλα. Η πάπια διαθέτει ειδική σχεδίαση για να μπορεί να κρατηθεί σε όλο το μήκος της. Οι φλάντζες κλίσεων δίνουν τη δυνατότητα μικρορρυθμίσεων εφαρμογής. Τα βάρος του όπλου είναι 2.700 gr. Το Raffaello Slug προορίζεται για το κυνήγι με μονόβολα και δράμια και έχει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει το κύριο όπλο σας για το κυνήγι του αγριόχοιρου.

Με μεγάλη μου χαρά ξαναέπιασα το 20αράκι της Benelli στα χέρια μου. Η πρώτη εντύπωση που μου έκανε αυτό το όπλο δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθεί να είναι ένα πανέμορφο καλοφτιαγμένο όπλο. Έχει μικρές διαστάσεις, πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά και με μεγάλη ευκολία, χωρίς δισταγμούς και σκέψεις, θα το επέλεγα για το κυνήγι του αγριόχοιρου.

Σίγουρα το συγκεκριμένο όπλο δεν είναι το καταλληλότερο για χρήση στο κυνήγι των φτερωτών θηραμάτων -λόγω των σκοπευτικών του- αλλά με τον τρόπο αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα για το πώς συμπεριφέρεται. Το πέλμα του, που είναι από τζελ βοηθάει πολύ απορροφώντας μεγάλο μέρος του λακτίσματος. Τα εργονομικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά. Το κράτημα της πάπιας και η λαβή στο κοντάκι είναι για σεμινάριο. Αυτό που δεν βοηθάει για τον πυροβολισμό φτερωτών θηραμάτων είναι η εικόνα των σκοπευτικών όταν επωμίζεται. Είπαμε όμως ότι το όπλο αυτό προορίζεται για συγκεκριμένο κυνήγι. Εκεί τα σκοπευτικά που διαθέτει, είναι πολύτιμα. Το κοντάκι, παρότι διαθέτει μάγουλο δεν ενοχλεί καθόλου στην επώμιση. Το πόσο θα ήθελα το συγκεκριμένο όπλο, χωρίς τα σκοπευτικά, εγώ το ξέρω. Όπως ξέρω ότι μπορώ εύκολα να ικανοποιήσω την τρέλα μου, πληρώνοντας κάτι παραπάνω στους μαστόρους.

Θα μου πείτε: “γιατί δεν παίρνεις ένα άλλο 20αράκι της Benelli”; Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο είναι πανέμορφο. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσους ψάχνουν να βρουν το ιδανικό όπλο για το κυνήγι του αγριόχοιρου.

Ένα ομαδικό επιφώνημα θαυμασμού, ακούστηκε από τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, ειδικού τύπου, στην εμφάνιση του Slug 20, όταν το Δεκέμβριο του 2007 βρεθήκαμε στην Σκοτία για να δοκιμάσουμε στο κυνήγι τα νέα 20άρια της Benelli. Πολλοί πίστεψαν ότι έγινε λάθος και ότι οι άνθρωποι της Benelli αντί για 20άρι, έφεραν μαζί τους, ένα ραβδωτό Argo, διότι τα δύο όπλα μοιάζουν σα δυό σταγόνες νερό. Το θαυμασμό γρήγορα διαδέχθηκε η περιέργεια και οι πάντες ενδιαφέρθηκαν να κυνηγήσουν με αυτό το πανέμορφο τουφεκάκι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγόσκυλο δηλητηριάστηκε και ξεψύχησε μπορστά στον ιδιοκτήτη του – Στην έρευνα για τον εντοπισμό του δηλητηρίου και η Α’ ΚΟΚΔ

Κυνηγόσκυλο δηλητηριάστηκε και ξεψύχησε μπορστά στα μάτια του ιδιοκτήτη του.  Ένα δυσάρεστο γεγονός σημειώθηκε σήμερα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Ένας κυνηγός ο οποίος δραστηριοποιούταν στην...
37,578ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,560ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
13.3 ° C
14.3 °
12 °
92 %
3.6kmh
75 %
Πε
17 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
15 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ