Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBattista Rizzini Omnium: Ένα όπλο ποιότητας με υπογραφή

Battista Rizzini Omnium: Ένα όπλο ποιότητας με υπογραφή

|

Το όνομα Rizzini είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, καθώς η οικογένεια Rizzini έχει κατασκευάσει μεγάλο αριθμό όπλων, τα οποία κυκλοφορούν σε όλο το μήκος και πλάτος του πλανήτη. Διάφοροι λόγοι οδήγησαν την οικογένεια σε διχασμό, με αποτέλεσμα η επωνυμία Rizzini να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα από περισσότερες της μίας, επιχειρήσεις.

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Η εταιρία Battista Rizzini, που είναι και η αρχαιότερη, κατόρθωσε να κατοχυρώσει το όνομα Rizzini και είναι η μόνη που έχει πλέον το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί. Ο Battista Rizzini ξεκίνησε την κατασκευή όπλων το 1966. Η εταιρεία δεν έχει μακρόχρονη παράδοση, αλλά κατάφερε, στα 45 χρόνια λειτουργίας της, να καθιερώσει το όνομά της. Τα B. Rizzini θεωρούνται τα ποιοτικότερα Rizzini. Υπάρχουν και άλλα όπλα φτιαγμένα από κατασκευαστές με το επώνυμο Rizzini, όμως δεν φημίζονται για την ποιότητά τους όπως αυτά της εταιρίας Battista Rizzini. Τα συγκεκριμένα όπλα είναι γνωστά στους Έλληνες, γιατί εισάγονται χρόνια στην αγορά, κατά καιρούς από διαφορετικούς εισαγωγείς. Η ιταλική εταιρεία ειδικεύεται στην κατασκευή αλληλεπίθετων και πλαγιόκαννων όπλων. Η B. Rizzini κατασκευάζει 73 διαφορετικά μοντέλα λειόκαννων και ραβδωτών. Το αλληλεπίθετο Omnium που μας παραχώρησε η αντιπροσωπεία για δοκιμή, ανήκει στα  οικονομικά μοντέλα. Το θετικό με την B.Rizzini είναι ότι ανεξαρτήτως μοντέλου και τύπου όπλου, τα ποιοτικά στάνταρ είναι υψηλά. Ακόμη και στα φτηνότερα μοντέλα της, δεν υπάρχει συμβιβασμός στις πρώτες ύλες και στην επεξεργασία τους.

- Advertisement -

Το Omnium διατίθεται σε διαμετρήματα 12, 16, 20, 28, 36 (410). Το 12άρι που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες κυνηγούς, διατίθεται σε μήκος καννών 62, 65, 67, 74 και 76 cm με σταθερά ή βιδωτά τσοκ. Το βάρος του όπλου με μήκος κάνης 67cm είναι 2.984 γραμμάρια. Αν λάβουμε υπόψη ότι η βάση είναι ατσάλινη, διαπιστώνουμε ότι το βάρος του έχει «κρατηθεί» σε χαμηλό επίπεδο. Τα τσοκ στο όπλο που είχαμε για δοκιμή, ήταν σταθερά. Αρκετοί είναι εκείνοι που ζητάνε όπλο πλαγιόκαννο ή αλληλεπίθετο με σταθερό τσοκάρισμα. Τώρα πια τέτοια όπλα δεν βρίσκονται εύκολα. Η σκανδάλη είναι μονή με επιλογέα. Οι κάννες στο εσωτερικό τους είναι χρωμιωμένες και η εσωτερική διάμετρος και των δύο είναι 18,4 mm. Η θαλάμη έχει μήκος 76 mm. H σφραγίδα δοκιμής είναι της Ιταλικής τράπεζας και πιστοποιεί δοκιμή στα 1.370 Bar.

Η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 7 mm. Η σύνδεση των κανών στο πίσω μέρος γίνεται με το γνωστό μονομπλόκ. Κατά μήκος οι κάνες συνδέονται με ρίγες (αριστερά, δεξιά). Οι εξωλκείς λειτουργούν αυτόματα. Το σύστημα κλειδώματος αποτελείται από 5 κλειδιά. Δύο είναι τραπεζοειδή και κλειδώνουν στο κάτω μέρος της βάσης, δύο που αποτελούν και σημείο άρθρωσης των καννών στη βάση και ένα κινητό που κλειδώνει συρταρωτά στο οριζόντιο μέρος της βάσης του μονομπλόκ των κανών. Τα ξύλινα μέρη είναι κατασκευασμένα από καρυδιά. Το Omnium διατίθεται με βιδωτά ή σταθερά τσοκ, πιστολέ ή αγγλέ λαβή στο κοντάκι, μονή ή δύο σκανδάλες και μήκη κανών 62 έως 76 εκ. όπως προαναφέραμε. 

Συμπέρασμα δοκιμής

Σοφοκλής Κοσκινάς

Τα B. Rizzini είναι πραγματικά καλά όπλα και όσοι τα έχουν είναι ευχαριστημένοι. Στην Ελλάδα, η αντιπροσώπευσή τους έχει αλλάξει χέρια κατά καιρούς, ωστόσο ποτέ τα συγκεκριμένα όπλα δεν έτυχαν της αποδοχής που τους αξίζει. Για την εμπορική τους πορεία έχουν παίξει ρόλο διάφοροι παράγοντες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν σχετίζονται με την ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Τα B. Rizzini δεν είναι όπλα που στηρίζονται στην λογική της φτηνής κατασκευής και κατά συνέπεια της φτηνής τιμής, που εντυπωσιάζει τον καταναλωτή αλλά δεν έχουν τίποτα άλλο να προσφέρουν. Ο μηχανισμός λειτουργίας είναι αξιόπιστος και καλοφτιαγμένος. Μέταλλα, εφαρμογές, φινιρίσματα, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα άλλα πρωτοκλασάτα ιταλικά όπλα. Το Omnium σαν μοντέλο, είναι εδώ και πολλά χρόνια στην παραγωγή. Αποτελεί δυνατό χαρτί για την ιταλική εταιρεία γιατί συνδυάζει την ποιότητα με την τιμή. Η βάση του είναι κατασκευασμένη από χάλυβα και το βάρος του δεν ξεπερνά τα 3 κιλά. Αυτό είναι θετικό για εκείνους που επηρεασμένοι από την μόδα της εποχής, ή κατασταλαγμένοι για την επιλογή τους ψάχνουν να βρουν ελαφρύ όπλο. Το σύστημα κλειδώματος είναι μελετημένο για να αντέξει σε μακρόχρονη χρήση.

Η μονή σκανδάλη διαθέτει διπλούς οδηγούς που της εξασφαλίζουν αντοχή στη χρήση και ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο να υπάρξει τζόγος (δεξιά, αριστερά). Παράλληλα διαθέτει και ρύθμιση για το κενό του μηχανισμού πυροδότησης. Ο επιλογέας είναι τοποθετημένος επάνω στην ασφάλεια και λειτουργεί μετακινούμενος αριστερά – δεξιά. Οι αυτόματοι εξωλκείς λειτουργούν συγχρονισμένοι καλά και είναι αρκετά δυνατοί. Το ζύγισμά του είναι προσεγμένο. Εξετάζοντας το Οmnium προσεκτικά παρατήρησα ότι οι εφαρμογές του είναι πολύ καλές, καθώς και οι λεπτομέρειες σε σημεία όπως ο μοχλός που απελευθερώνει την πάπια από τις κάνες. Το φινίρισμα των οπλιστήρων, οι συγκολλήσεις των κανών, ο υποφυλακτήρας της σκανδάλης και άλλα σημεία που συνήθως αποτελούν κριτήρια για το κατά πόσο έχουν προσεχθεί οι λεπτομέρειες, μου άφησαν θετικές εντυπώσεις. Από εργονομικής πλευράς το Omnium είναι ένα τυπικό Ιταλικό όπλο. Συνήθως τα περισσότερα Ιταλικά όπλα έχουν πολύ συγκεκριμένα εργονομικά χαρακτηριστικά. Αυτό το ονομάζουμε Σχολή κατασκευής και η Ιταλία έχει καθιερώσει την δική της.

Το πέλμα στο κοντάκι είναι από βακελίτη. Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο από πολλά άλλα που υπόσχονται υψηλό ποσοστό απορρόφησης του λακτίσματος, αλλά όταν πας να τα επωμίσεις «κολλάνε» στα ρούχα και δυσχεραίνουν την επώμιση. Το Omnium δεν είναι νέο μοντέλο ούτε προέρχεται από άγνωστη σε εμάς εταιρεία. Το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν και για αυτό το γνωρίζουμε αρκετά καλά. Έχει περάσει με επιτυχία το test στα κυνηγοτόπια και αρκετοί κυνηγοί το έχουν στην κατοχή τους. Δεν χρειάζεται να το πιστώσουμε με χρόνο κρατώντας τις όποιες επιφυλάξεις μας μέχρι να δούμε περί τίνος πρόκειται. Είναι ένα καλό Ιταλικό αλληλεπίθετο που δεν «βγάζει» προβλήματα και μπορεί κάλλιστα ο υποψήφιος αγοραστής να το εμπιστευθεί.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Έχω και στο παρελθόν αναφέρει την εκτίμησή μου στα όπλα Rizzini. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα περισσότερα από τα κυνήγια μου, με συνοδεύει εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια ένα Rizzini Artemis, το οποίο έχει μικρές διαφορές από το όπλο αυτής της δοκιμής. Μπορώ λοιπόν να ισχυριστώ ότι τα αλληλεπίθετα αυτά είναι αξιόπιστα όπλα, διότι το Artemis δεν μου χάλασε τα κέφια ποτέ, έστω κι αν εγώ μερικές φορές δεν είμαι όσο καλός θα έπρεπε μαζί του. Το Omnium είναι η βασική έκδοση μιας σειράς όπλων, στην οποία ανήκει και το Artemis, συνδυάζοντας προσιτή τιμή, με άριστα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Από πλευράς ασφάλειας δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει το δοκιμασμένο και εγγυημένο σύστημα κλειδώματος, με τα τραπεζοειδή κλειδιά, το διακεκομμένο πίρο και το μεγάλο συρτάρι, το οποίο αγκαλιάζει ερμητικά το μονομπλόκ των καννών. Το σύστημα του επιλογέα θεωρώ ότι είναι το καλύτερο που υπάρχει και δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος που θα δυσκολευτεί μαζί του. Εργονομικά το βρίσκω πολύ οικείο, δεδομένου, ότι έχω συνηθίσει σε αυτές τις διαστάσεις, αλλά και ρωτώντας όσους έχουν τέτοια όπλα δεν συνάντησα κανένα να έχει παράπονο. Ένσταση έχω στην εμφάνιση του ξύλου στο όπλο της δοκιμής μας, αν και η εδώ αντιπροσωπεία μας διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν διάφορα χρώματα ξύλων στις αποθήκες της. Βέβαια από το «φτηνό» μοντέλο μιας σειράς δεν μπορεί κανείς να απαιτεί τα καλύτερα ξύλα, διότι αυτά όπως είναι φυσικό, χρησιμοποιούνται στα ακριβότερα μοντέλα. Μου αρέσει ιδιαίτερα η επεξεργασία των κλειδιών με τους ομόκεντρους κύκλους (κατ’ ευφημισμό μασγαλάς, αν και μασγαλάς είναι άλλο πράγμα). Η επεξεργασία αυτή εξασφαλίζει συνεχή λίπανση των σημείων τριβής, με αποτέλεσμα να προλαβαίνει οποιαδήποτε φθορά εξαιτίας τριβών των μεταλλικών μερών του όπλου.

 

Η γενικότερη εμφάνιση του όπλου είναι πολύ καλή και σε αυτό βοηθά η πρωτότυπη ψάθα, η οποία ξεφεύγει από τα τετριμμένα και δίνει ένα είδος ταυτότητας στο OMNIUM. Από πλευράς απόδοσης των κανών το όπλο αυτό δίνει ότι ακριβώς δίνουν και τα ακριβότερα μοντέλα της εταιρίας. Με λίγα λόγια, η απόδοση των Rizzini είναι πολύ καλή, χωρίς να επιστρατεύονται ειδικές τεχνικές, όπως διευρυμένοι ή επιμηκυμένοι αυλοί. Άλλωστε οι περισσότεροι κατασκευαστές, αποφεύγουν τέτοιου είδους πειραματισμούς, διότι οι φίλοι των «παραδοσιακών» όπλων είναι πολλοί και δεν αποκλείεται μια στροφή προς αυτή την τεχνολογία, να αποδειχθεί αρνητική εξέλιξη, καθώς απαιτείται στήριξη από μεγάλα ονόματα εταιριών κατασκευής όπλων. Το OMNIUM θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό όπλο και δεν πρόκειται να στενοχωρήσει κανένα από εκείνους που θα το επιλέξουν.

Η πολύχρονη εμπειρία μου με ένα από τα όπλα της εταιρίας Battista Rizzini, είναι πιστεύω αρκετή για να αξιολογήσω την ποιότητα κατασκευής αυτών των όπλων. Ουδέποτε προβληματίστηκα με το όπλο αυτό και ουδέποτε μου παρουσίασε πρόβλημα. Προσωπικά το θεωρώ εξαιρετικό τουφέκι για τα ελληνικά δεδομένα και δεν έχω κανένα λόγο να το αντικαταστήσω, πέρα ίσως από την επιθυμία να αποκτήσω και κάτι άλλο που ενδεχομένως θα μου αρέσει από πλευράς κατασκευής ή εμφάνισης και όχι από πλευράς αποτελεσματικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.6 ° C
29.8 °
26.4 °
42 %
4.5kmh
0 %
Τρ
28 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ