Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBaikal MP 233 EA Magnum Sporting & Marocchi Zero 3 Sporting

Baikal MP 233 EA Magnum Sporting & Marocchi Zero 3 Sporting

|

- Advertisement -

 

Τα Baikal MP 233 EA Magnum Sporting και Marocchi Zero 3 Sporting είναι δύο όπλα σε λογική τιμή, που μπορούν να καλύψουν, και με το παραπάνω, τις σκοπευτικής –και όχι μόνο- ανησυχίες κάθε κυνηγού…

 

- Advertisement -

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

 

Το αγώνισμα του Sporting είναι προσομοίωση της κυνηγετικής σκοποβολής και προσελκύει χιλιάδες σκοπευτές ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι το άθλημα των κυνηγών, και συγκεκριμένα όσων αρνούνται να… καταθέσουν τα όπλα στην περίοδο των περίπου έξι μηνών που μεσολαβούν από τη μία κυνηγετική σεζόν στην άλλη.

Το όπλο που χρησιμοποιούμε στο αγώνισμα του Sporting, έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά του «κυνηγετικού», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα οποιοδήποτε κυνηγετικό όπλο, είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο άθλημα. Αντιθέτως, ένα «αγωνιστικό» όπλο Sporting, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα κυνήγια, κυρίως όσα γίνονται στο καρτέρι. Επειδή, όμως, οι καιροί είναι χαλεποί και η απόκτηση διαφορετικών όπλων για κάθε χρήση είναι δύσκολη, οι πιο πολλοί αναζητούμε ένα όπλο για περισσότερες, αν όχι για όλες, τις χρήσεις.

Επιλέξαμε λοιπόν, δύο όπλα που σε ότι αφορά την τιμή αγοράς τους, «κινούνται» στο πνεύμα της εποχής. Ένα «πνεύμα» που δεν επιτρέπει μεγάλες οικονομικές δαπάνες. Συγχρόνως, όμως, τα συγκεκριμένα όπλα δεν υστερούν, από πλευράς χαρακτηριστικών, συγκρινόμενα με τα φημισμένα, πλην ακριβά, τουφέκια που είναι φτιαγμένα για την αθλητική σκοποβολή. Τα Baikal MP 233 EA Magnum Sporting και Marocchi Zero 3 Sporting είναι όπλα, που αν τα αναλύσει κάποιος, θα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι αποτελούν τίμιες προτάσεις και αξίζουν κάθε ευρώ που θα δαπανήσει ο ενδιαφερόμενος για να τα αποκτήσει.

 

Baikal MP 233 EA Magnum Sporting

 

Η τιμή του ρώσικου μοντέλου μπορεί να φαντάζει υψηλή, όμως, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, πρόκειται για… ευκαιρία, καθώς με 1.243 ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε ένα αλληλεπίθετο, που έχει αφαιρούμενη σκανδαλοθήκη, porting, βιδωτά τσοκ, μονή σκανδάλη, αυτομάτους εξωλκείς και επιλογέα. Αναλογιστείτε πόσο θα στοίχιζε το συγκεκριμένο όπλο αν δεν το κατασκεύαζε η Baikal, αλλά μία άλλη, αγγλική, ιταλική, ή γερμανική εταιρία. Στην εξίσωση πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για το αν και κατά πόσο σας συμφέρει να το αγοράσετε, θα πρέπει επίσης να προσθέσετε, ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αξιοπιστία άλλων, πολυδιαφημισμένων όπλων. Είναι το τουφέκι με το οποίο θα πηγαίνετε στο κυνήγι, αλλά θα σας συντροφεύει και στο σκοπευτήριο. Η αφαιρούμενη σκανδαλοθήκη και μόνο, υπερκαλύπτει το κόστος αγοράς. Οι Ρώσοι κατάφεραν να προσαρμόσουν στην βάση το σύστημα της κινητής σκανδαλοθήκης, χωρίς να επιβαρύνουν την τιμή του όπλου στο ποσοστό που γίνεται σε όλες σχεδόν τις εταιρίες που επιλέγουν αυτήν την εφαρμογή. Ο μηχανισμός αφαιρείται πολύ εύκολα, δίνοντας πρόσβαση στον ιδιοκτήτη του όπλου, για εύκολο καθαρισμό και συντήρηση. Με τα βιδωτά τσοκ, μπορείτε να ρυθμίσετε τον κύκλο τουφεκιάς σε διαφορετικές αποστάσεις. Το όπλο συνοδεύεται από 3 τσοκ και αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του μπορεί να προμηθευτεί εύκολα από την αγορά και άλλα εργοστασιακά ή ακόμη και εξωεργοστασιακά. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76 χιλιοστά. Το μήκος των καννών είναι 75 εκατοστά.

 Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο όπλο για το κυνήγι της μπεκάτσας, αλλά στην λογική «ένα όπλο για όλα» πρέπει να γίνουν και κάποιοι συμβιβασμοί. Η μονή σκανδάλη λειτουργεί μηχανικά, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν είναι απαραίτητο το να πυροδοτηθεί η μία κάννη για να οπλίσει ο μηχανισμός για την δεύτερη. Το Porting προσφέρει ποιοτικότερη τουφεκιά, μειώνοντας την ανάκρουση και την αναπήδηση της κάννης. Εμφανισιακά δεν κερδίζει τον τίτλο του ωραιότερου όπλου, καθώς έχει μικρές ατέλειες σε εφαρμογές και φινιρίσματα,  ωστόσο έχει καλή εργονομία.

Το σχήμα του κοντακίου θα ταιριάξει στους περισσότερους κυνηγούς, επειδή είναι μικρό σε μέγεθος. Σε ότι έχει να κάνει με τις κλίσεις, η μεγάλη κυμαίνεται στα  έξι εκατοστά.

 

Marocchi Zero 3 Sporting

 

Το ιταλικό όπλο είναι σίγουρο ότι κερδίζει σε εμφάνιση συγκριτικά με το ρωσικό, χωρίς να υπολείπεται αξιοπιστίας. Όμως, δεν διαθέτει όλα αυτά που προσφέρει το Baikal. Με τιμή στα 1.566 ευρώ, μπορείτε να αποκτήσετε ένα όπλο κατάλληλο για χρήση στο σκοπευτήριο και στο κυνήγι. Είναι μονοσκάνδαλο με επιλογέα, έχει αυτομάτους εξωλκείς, εσωτερικά βιδωτά τσοκ και θαλάμες με μήκος 76 χιλιοστά. Για να το αποκτήσετε με ρυθμιζόμενο κοντάκι θα πρέπει να καταβάλλετε περίπου 200 ευρώ επιπλέον. Είναι στιβαρό και πρόσφατα σχεδιασμένο από την ιταλική φίρμα. Έχει πολύ καλή κατανομή βάρους και πολύ αξιόπιστο σύστημα κλειδώματος. Η μονή σκανδάλη, λειτουργεί με αδράνεια και προσφέρει πολύ καλή αίσθηση στο τράβηγμα. Το βάρος έλξης είναι 2 κιλά. Μπορεί να ρίξει απλά και magnum φυσίγγια καθώς και ατσάλινα σκάγια. Διατίθεται με κάννες μήκους 71 και 76 εκατοστών. Οι εξωλκείς είναι καλορυθμισμένοι και αρκετά δυνατοί. Το Zero είναι περισσότερο σκοπευτικό και λιγότερο κυνηγετικό. Έχει κατασκευαστεί με την φιλοσοφία του οικονομικού αξιόπιστου όπλου, για χρήση στο σκοπευτήριο. Όλα επάνω του δείχνουν ότι δεν έχουν γίνει παραχωρήσεις για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη ευχέρεια στο κυνήγι.

 Το κοντάκι είναι σκοπευτικού τύπου με φαρδύ χτένι. Είναι μεγάλο σε όγκο με κλίσεις γύρω στο 55/35 χιλιοστά και φουλ πιστολέ λαβή. Εκπτώσεις δεν έχουν γίνει ούτε στο βάρος, και αυτό για να μπορεί να ρίχνει ο σκοπευτής μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, χωρίς να τον κουράζει το λάκτισμα. Αν χρησιμοποιήσετε το όπλο στα καρτέρια, θα επωφεληθείτε του μειωμένου λακτίσματος και της στιβαρότητας που προσφέρει. Τα 5 εσωτερικά τσοκ δίνουν λύσεις για κοντινές, μεσαίες και μακρινές βολές και για διαφορετικούς  συνδυασμούς μεταξύ των δυο καννών.

 

Συμπερασματικά

 

Και για τα δύο όπλα, αυτό που μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά, είναι ότι είναι αξιόπιστα και ότι αξίζουν κάθε ευρώ που θα δαπανήσετε για να τα αγοράσετε. Είναι τίμιες προτάσεις και σχεδόν κατάλληλα για γενική χρήση. Αν το όπλο το θέλετε για πολύωρα περπατητά κυνήγια κανένα από τα δύο δεν είναι ιδανικό και θα πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς με το βάρος και τον όγκο τους. Αν θέλετε να συνδυάσετε το σκοπευτήριο με το κυνήγι (κυρίως στα καρτέρια) και τα δύο είναι εξαιρετικά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θανατηφόρο τροχαίο με αγριογούρουνο στον Βόλο – Νεκρός 25χρονος οδηγός!

Τροχαία με αγριογούρουνα: Ένα ζήτημα δίχως επίλυση που βάζει σε ρίσκο τις ζωές των ανθρώπων, ενώ το κράτος σφυρίζει αδιάφορα - Θανατηφόρο τροχαίο στον...
37,534ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,350ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
14.2 ° C
15.2 °
13.2 °
61 %
3.1kmh
20 %
Σα
14 °
Κυ
13 °
Δε
11 °
Τρ
13 °
Τε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ