Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑβαρίες & θεραπείες στον… κυνηγότοπο

Αβαρίες & θεραπείες στον… κυνηγότοπο

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Ανεξάρτητα από το εάν είναι πλαγιόκαννα ή σουπερποζέ, τα δίκαννα βγάζουν λιγότερες ζημιές από τις καραμπίνες. Ωστόσο, οι βλάβες στα δίκαννα είναι πολύ πιο περίπλοκες και κοστοβόρες, σε σύγκριση με τα αυτογεμή…

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Καλά και άγια τα κυνηγετικά τουφέκια όλων των ειδών, αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο τους, ή ποιος τα φτιάχνει ή από πού προέρχονται, βγάζουν και αυτά τις αβαρίες τους…
Και καλά να είσαι στο σκοπευτήριο, ή σε κάποιο κοντινό κυνηγότοπο. Αν, όμως, έχεις “ξενιτευτεί” ένα σκασμό χιλιόμετρα για να κυνηγήσεις, τι κάνεις;

 

Απαραίτητη η “καβάτζα”

 

Η μία “λύση” είναι να αρχίσεις να βρίζεις “λυτούς και δεμένους”, να εκτονωθείς και να γυρίσεις πίσω.
Η άλλη – και πραγματική λύση είναι να υπάρχει ένα δεύτερο όπλο για “καβάτζα”: είναι πολλοί οι κυνηγοί που δεν ξεκινάνε για μακρινή εξόρμηση, χωρίς να έχουν μαζί τους και ένα δεύτερο τουφέκι, για παν ενδεχόμενο.
Ανεξάρτητα από το εάν είναι πλαγιόκαννα ή σουπερποζέ, τα δίκαννα βγάζουν λιγότερες ζημιές από τις καραμπίνες.
Ωστόσο, οι βλάβες στα δίκαννα είναι πολύ πιο περίπλοκες και κοστοβόρες, σε σύγκριση με τα αυτογεμή. Ωστόσο, αν η ζημιά περιορίζεται στο μηχανισμό πυροδότησης της μίας κάννης, το δίκαννο έχει το πλεονέκτημα να έχει και δεύτερη, οπότε λειτουργεί ως… μονόκαννο! Πρόσφατα, πάντως, φίλος αντιμετώπισε στον κυνηγότοπο μία βλάβη, από αυτές που όχι μόνο καταστρέφουν τελείως μία εξόρμηση, αλλά σε γεμίζουν με άγχος: το δίκαννό του δεν άνοιγε με τίποτα, για να βγάλει τα δύο φυσίγγια και να αναχωρήσει για το σπίτι του!
Επίσης, ανακάλυψε ότι ούτε να πυροδοτήσει τα φυσίγγια μπορούσε, ώστε να είναι ασφαλές το όπλο κατά τη μεταφορά του… Έτσι, αναγκάστηκε να μεταφέρει για ώρες ένα γεμάτο όπλο μέσα στο αυτοκίνητο, μέχρι να φτάσει στον οπλουργό που ανέλαβε τη “θεραπεία”.
Όπως διαπιστώθηκε, είχε σπάσει ένα εξάρτημα στο εσωτερικό του μηχανισμού, που δεν άφηνε ούτε το όπλο να ανοίξει, αλλά ούτε και τις σκανδάλες να πυροδοτήσουν.

 

Ο κολλημένος κάλυκας

 

Φυσικά, υπάρχει μία εμπλοκή που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, σε όλους τους τύπους όπλων: αυτή του κολλημένου κάλυκα! Όταν πυροδοτείται ένα φυσίγγι οι πιέσεις ανεβαίνουν ακαριαία μέσα στον κάλυκα.
Η πίεση δρα προς όλες τις κατευθύνσεις, πιέζοντας τα τοιχώματα του κάλυκα πάνω στα τοιχώματα της κάννης.
Για να διευκολύνεται η εξαγωγή του κάλυκα, τόσο τα φυσίγγια όσο και οι θαλάμες έχουν κωνικό σχήμα, όμως, αρκεί μία μικρή ανωμαλία στην επιφάνεια για να δημιουργηθεί ένα βαθούλωμα στην επιφάνεια της θαλάμης.
Και όταν ο κάλυκας διεισδύσει μέσα σε αυτό το βαθούλωμα, είναι… αδύνατο για τον εξολκέα να τραβήξει τον κάλυκα και να τον βγάλει από τη θαλάμη!
Αν αυτή η βλάβη παρουσιαστεί σε δίκαννο ή καραμπίνα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε την κάννη, ή τις κάννες (αν είναι δίκαννο)… Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αρκεί ένας σουγιάς ή ένα κατσαβίδι για να βγει ο κάλυκας (υλικό που έχει πιεστεί με πίεση πεντακοσίων και βάλε κιλών ανά εκατοστό, δεν… θα υποχωρήσει με τη μύτη ενός σουγιά).
Το καλύτερο θα είναι να χρησιμοποιηθεί μία βέργα καθαρισμού, η οποία θα εισχωρήσει από το στόμιο της κάννης και θα πιέσει τον κάλυκα, έστω και αν χρειαστούν μερικά δυνατά χτυπήματα για να ξεκολλήσει! Όταν τον βγάλετε, όμως, μην τον πετάξετε: τα σημάδια και τα εξογκώματα θα δείξουν στον οπλουργό αν το πρόβλημα οφείλεται στο όπλο ή στο φυσίγγι.

 

Προληπτικά μέτρα

 

Αν πρόκειται για δίκαννο και έχει καβαλήσει ο εξολκέας τον κάλυκα, τότε ο κάλυκας θα είναι ξεκολλημένος μεν, αλλά παγιδευμένος μεταξύ εξολκέα και θαλάμης.
Ότι και να κάνετε δεν θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα, χωρίς να ξεβιδωθεί ο εξολκέας. Αν δεν έχετε κατσαβίδι… σταματήστε το κυνήγι, αφού το δίκαννό σας δεν μπορεί να κλείσει με τον εξολκέα πάνω από τον κάλυκα.
Στην περίπτωση που το κατσαβίδι υπάρχει, η όλη “δουλειά” παίρνει μόλις δύο λεπτά και μπορείτε άνετα να συνεχίσετε το κυνήγι σας… Η καθαρή και λεία θαλάμη είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο για να αποφύγετε μία τέτοια “αβαρία” στο κυνήγι: το επιμελές καθάρισμα με ορειχάλκινη βούρτσα στη θαλάμη, θα αφαιρέσει τα κατάλοιπα, ενώ η ελαφρά λίπανση λειαίνει τις μικροαμυχές στην επιφάνεια της θαλάμης και μειώνει τις πιθανότητες “σιδερώματος” του κάλυκα.

 

Τα μάτια τέσσερα για διογκωμένες κάννες

 

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι η κάννη του όπλου σας έχει διογκωθεί σε κάποιο σημείο της, μην συνεχίσετε να κάνετε χρήση του όπλου. Είναι επικίνδυνο! Και βέβαια, δεν συζητάμε, καν, για περιπτώσεις ρήξης(σκίσιμο ή ολική ρήξη) στα τοιχώματα της κάννης…
Σε περίπτωση διόγκωσης, πριν ξαναγίνει χρήση στο όπλο, πρέπει οπωσδήποτε να το εξετάσει οπλουργός (σε αρκετές περιπτώσεις η διόγκωση στην κάνη επισκευάζεται).
Αν το όπλο πέσει κάτω, ανοίξτε το αμέσως και αφαιρέστε τα φυσίγγια. Ελέγξτε σχολαστικά τις σωλήνες των καννών κατά μήκος τους, μη τυχόν και έχουν βαθουλώματα. Αν διαπιστώσετε πως υπάρχει χτύπημα στις κάννες, επιστρέψτε στο αυτοκίνητο και μην κάνετε χρήση του όπλου, αν δεν το εξετάσει πρώτα ειδικός. Επίσης, ελέγξτε το στόμιο της κάννης: αν έχει παραμορφωθεί η κυκλική διάμετρος, μη χρησιμοποιήσετε το όπλο. Επίσης, ελέγξτε το κοντάκι μήπως έχει παρουσιάσει τζόγους στην εφαρμογή με τη βάση… Αν υπάρχει τζόγος, μπορεί με το πρώτο φυσίγγι που θα ρίξετε, το κοντάκι… να σπάσει!

 

Όσα εσείς δεν βλέπετε

 

Το καλό σέρβις του όπλου, μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες “ζημιών” στον κυνηγότοπο.
Ανεξάρτητα από τον τύπο του, το τουφέκι πρέπει να περνάει από τον οπλουργό, για να ελέγχει την κατάστασή του.. Καμία σημασία δεν έχει, αν εσείς το βλέπετε… “μία χαρά”. Ο οπλουργός θα ελέγξει αυτά που εσείς δεν βλέπετε, ή δεν έχετε την πείρα να εξετάσετε..

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο;

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο; Όσα συμβαίνουν σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά Η αγορά είναι πλέον παγκόσμια, σε ότι αφορά τα κάθε λογής...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
18.5 ° C
19.2 °
17.5 °
48 %
4.9kmh
20 %
Πε
18 °
Πα
22 °
Σα
25 °
Κυ
26 °
Δε
26 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ