spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img

UMAREX GLOCK 17 & 19

|

UMAREX GLOCK 17 & 19

Δοκιμάζουμε δύο διαφορετικά αεροβόλα πιστόλια που κατασκευάζονται από τη γερμανική εταιρεία Umarex σε απόλυτη συνεργασία με την αυστριακή Glock.

του Κώστα Λακαφώση

H Umarex είναι μια εταιρεία που έχει βασίσει την πορεία της στη διεθνή αγορά, στην κατασκευή αεροβόλων πιστολιών τα οποία είναι ακριβή ομοιώματα των αντίστοιχων πυροβόλων όπλων, κατόπιν αδείας από τους αντίστοιχους κατασκευαστές. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες κατασκευής αεροβόλων όπλων, οι οποίες προτιμούν να παράγουν αεροβόλα πιστόλια (με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα) με ρεαλιστικά λειτουργικά χαρακτηριστικά αλλά με “ανώνυμο” εξωτερικό σχεδιασμό, η Umarex αποφάσισε να ποντάρει περισσότερο στους συλλέκτες οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ακρίβεια της αντιγραφής του πραγματικού πιστολιού. Άλλωστε, η συγκεκριμένη υποκατηγορία των αεροβόλων (τα πιστόλια με αμπούλα διοξειδίου) μάλλον απευθύνεται περισσότερο στους συλλέκτες που είτε για λόγους κόστους είτε για λόγους νομοθεσίας, αδυνατούν να αποκτήσουν τα αντίστοιχα πραγματικά πιστόλια. Πολλοί από αυτούς καλύπτονται ως προς το “μοντελιστικό” κομμάτι από τα όπλα airsoft (πολύ ρεαλιστικά αντίγραφα πυροβόλων όπλων που ρίχνουν πλαστικά μπαλάκια 6mm), όμως η αλήθεια είναι ότι τα airsoft δεν έχουν την δύναμη και την ακρίβεια ώστε να χρησιμοποιηθούν και για εξάσκηση στη σκοποβολή.

Μπορεί να είναι κατάλληλα για εκπαίδευση στον χειρισμό των όπλων και στην εξάσκηση στις γρήγορες βολές σε κοντινές αποστάσεις, όμως τα ελαφριά πλαστικά σφαιρίδια χάνουν τη δύναμη και την ακρίβειά τους πιό πέρα από τα 6-7 μέτρα, εάν κανείς έχει κάποιες στοιχειώδεις απαιτήσεις και δεν θέλει απλώς να ρίχνει “στο περίπου”. Έτσι, τα αεροβόλα αντίγραφα της Umarex συνδυάζουν ρεαλιστική όψη, αίσθηση, βάρος και λειτουργία, αλλά ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να στήσει κανείς έναν στόχο στα 10, 15 ή ακόμα και τα 20-25 μέτρα και να προσπαθήσει να στοχεύσει με προσοχή για να βελτιώσει τις επιδόσεις του ακόμα και σε σχετικά μακρινές βολές.

Έτσι, η Umarex προτιμά να χρεώνει λίγο ακριβότερα τα αεροβόλα πιστόλια της (ώστε να καλύψει και το κόστος των δικαιωμάτων κατασκευής που πληρώνει στις αντίστοιχες εταιρείες), αλλά διαθέτει μια πλήρη και εντυπωσιακή γκάμα από αεροβόλα αντίγραφα των Beretta, Browning, Colt, Glock, Heckler & Koch, Ruger, Smith&Wesson και Israel Weapon Industries.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί μηχανισμοί λειτουργίας που χρησιμοποιούν οι διάφοροι κατασκευαστές αεροβόλων πιστολιών τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι χρησιμοποιούν ατσάλινες μπίλιες (ΒΒ) που προσφέρουν ευκολότερη διαχείριση με μεγάλους γεμιστήρες για περισσότερες βολές, ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τα κλασικά μολυβένια “ποτηράκια” που περιορίζουν τη χωρητικότητα του γεμιστήρα στις 6 ή 8 βολές, αλλά προσφέρουν καλύτερη ακρίβεια βολής σε πιό μακρινές αποστάσεις (σε συνδυασμό και με τη ραβδωτή κάννη των αντίστοιχων πιστολιών. Επίσης, κάποιοι μηχανισμοί χρησιμοποιούν λειτουργία παρόμοια με αυτή των περιστρόφων (με σκανδάλη διπλής ενέργειας για κάθε βολή), ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν πραγματικό κινούμενο κλείστρο και σύστημα blowback, όπου ένα μέρος από το αέριο της κάθε βολής χρησιμοποιείται για να κινήσει προς τα πίσω το κλείστρο, δίνοντας πιό ρεαλιστική λειτουργία, αλλά και οπλίζοντας τη σκανδάλη μονής ενεργείας για την επόμενη βολή, ακριβώς όπως και στα πραγματικά πυροβόλα όπλα.

Τα δύο αεροβόλα πιστόλια της δοκιμής μας, αν και προέρχονται και τα δύο από την ίδια εταιρεία, είναι εντελώς διαφορετικά σε λειτουργία. Προφανώς στην προσπάθειά της να καλύψει όσο το δυνατόν ευρύτερη γκάμα απαιτήσεων και προτεραιοτήτων για διαφορετικές αγορές, η Umarex αυτή τη στιγμή προσφέρει τέσσερα διαφορετικά αντίγραφα του Glock 17 καθώς και τρία διαφορετικά αντίγραφα του μικρότερου Glock 19, με το καθένα από αυτά να χρησιμοποιεί διαφορετικό μηχανισμό λειτουργίας. Έτσι, τα μοντέλα που δοκιμάσαμε ήταν το Glock 17 με τον κωδικό 5.8365 και το Glock 19 με τον κωδικό 5.8358, δύο πολύ διαφορετικά από άποψης λειτουργικών χαρακτηριστικών αεροβόλα πιστόλια.

Ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση, και τα δύο είναι υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής, αφού είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, τέλεια. Εάν δεν δεις από μπροστά την τρύπα της κάννης (το μοναδικό σημείο που μαρτυρά τη διαφορά), είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις τα αεροβόλα αντίγραφα από τα αντίστοιχα πυροβόλα. Όχι μόνο στην όψη αλλά και στην αφή, στην τέλεια αίσθηση που δίνουν στο χέρι και στην πραγματικά εξαιρετική ποιότητα υλικών και κατασκευής. Η υφή των επιφανειών, το φινίρισμα, οι επιγραφές και τα σήματα, τα σκοπευτικά όργανα με την λευκή κουκκίδα εμπρός και το τετράγωνο πλαίσιο πίσω, όλα είναι ακριβώς ίδια με το αντίστοιχο πραγματικό. Ομοίως, φυσικά, και οι διαστάσεις, το βάρος και η αίσθηση στο χέρι, όλα συνηγορούν σε μια πραγματικά τέλεια αντιγραφή του πραγματικού πιστολιού.

Η λειτουργία των δύο πιστολιών είναι αυτή που διαφέρει αρκετά και τα χαρακτηρίζει ως προς την συνολική εμπειρία που προσφέρουν, τόσο ως ρεαλιστικά αντίγραφα του πραγματικού, όσο και ως αεροβόλα πιστόλια από μόνα τους-κατά πόσον, δηλαδή, μπορούν να προσφέρουν διασκέδαση από την ανεπίσημη εξάσκησή μας στη σκοποβολή. Όσο κι αν μοιάζουν εξωτερικά, ο εσωτερικός μηχανισμός τους είναι εντελώς διαφορετικός, αφού το μεγαλύτερο Glock 17 διαθέτει κλείστρο με παλινδρόμηση (blowback) και ρίχνει οκτώ μολυβένια “ποτηράκια” μέσα από ραβδωτή κάννη, ενώ το μικρότερο διαθέτει σταθερό κλείστρο και λεία κάννη (χωρίς ραβδώσεις), από την οποία ρίχνει 16 ατσάλινα σφαιρίδια ΒΒ από τον ανάλογο γεμιστήρα.

Οι θεωρητικές προδιαγραφές δεν είναι αρκετές ώστε να κατανοήσει κανείς τον ακριβή χαρακτήρα ενός αεροβόλου πιστολιού, οπότε ήταν απαραίτητη η δοκιμή στην πράξη. Γεμίσαμε και τα δύο αεροβόλα Glock με αμπούλα διοξειδίου και με τα αντίστοιχα βλήματα και στήσαμε τους στόχους μας, αρχικά σε απόσταση 7-8 μέτρων. Από τις πρώτες βολές και με τα δύο πιστόλια, η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι τα σταθερά σκοπευτικά όργανα ήταν τέλεια ρυθμισμένα από το εργοστάσιο. Εάν κανείς έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί αεροβόλα όπλα με ρυθμιζόμενα σκοπευτικά όργανα, είναι αρκετά ενοχλητικό να ρίχνεις με ένα αεροβόλο που έχει σταθερά σκοπευτικά χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης, και να χάνεις πάντα λίγο προς τα δεξιά ή τα αριστερά… Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την ακρίβεια των βολών, όπου και τα δύο πιστόλια παρουσίασαν εξίσου καλές επιδόσεις σε αποστάσεις μέχρι τα 10 μέτρα, όπου η πρακτική συγκέντρωση (σε πραγματικές συνθήκες από το χέρι) ήταν της τάξεως των 3-4 εκατοστών, αρκετά καλή, δηλαδή, για να σημαδεύεις ένα σπιρτόκουτο και να το πετυχαίνεις πέντε φορές στις πέντε βολές. Η ακρίβεια αυτή ήταν αναμενόμενη για το Glock 17 με τη μακρύτερη ραβδωτή κάννη και τα μολυβένια βλήματα, οπότε η έκπληξη ήταν μάλλον από το πιo κοντό Glock 19 με τα ατσάλινα ΒΒ, τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως εύστοχα στις αποστάσεις αυτές. Όσο μεγαλώνει η απόσταση των βολών, είναι φυσικό να παρατηρήσουμε μια ελαφριά υπεροχή του Glock 17, το οποίο, όπως διαπιστώσαμε και στην πράξη, είναι απολύτως ικανό να “σκοτώνει” κουτάκια αναψυκτικών μέχρι και τα 20 μέτρα, όμως σίγουρα αυτές οι βολές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής για τον “πελάτη” του συγκεκριμένου είδους αεροβόλου: εάν κάποιος θέλει ιδιαίτερα εύστοχες βολές σε μεγάλες αποστάσεις, θα προτιμήσει κάποιο άλλο είδος σκοπευτικού πιστολιού (συνήθως μίας βολής) και όχι ένα επαναληπτικό αντίγραφο ενός πυροβόλου όπλου.

Τελικά, για να βγάλει κανείς το “δια ταύτα” για αυτά τα δύο πιστόλια, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στην σκανδάλη τους, η οποία είναι εντελώς διαφορετική. Το μεγάλο Glock 17 διαθέτει μια σκανδάλη που χαρακτηρίζεται ως μονής/διπλής ενεργείας και στη θεωρία μοιάζει περισσότερο με του πυροβόλου Glock, όμως στην πράξη είναι αρκετά βαριά στο τελικό στάδιο της απελευθέρωσης, προφανώς για λόγους ασφαλείας. Από την άλλη, το μικρότερο Glock 19 αναγκαστικά διαθέτει σκανδάλη διπλής ενεργείας αφού δεν υπάρχει παλινδρόμηση του κλείστρου για να οπλίσει τη σφύρα και να φέρει το επόμενο ΒΒ στη θαλάμη. Όμως, εκεί που θα περίμενε κανείς μια μακριά και βαριά σκανδάλη που θα ενοχλεί τόσο στον ρεαλισμό όσο και στη σκόπευση, τελικά η συγκεκριμένη σκανδάλη αποδεικνύεται καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς, με ελαφριά και σχετικά σαφή αίσθηση και μοναδικό “παράπτωμα” το σχετικά μακρύ τράβηγμα. Όμως, στην πράξη είναι φιλική και ευχάριστη, με αποτέλεσμα να επιτρέπει πολύ καλή ακρίβεια στις αργές, σκοπευμένες βολές, αλλά και αρκετά καλή συμπεριφορά στις γρήγορες επαναλαμβανόμενες βολές.

Ποιό από τα δύο;

Σίγουρα μια παράμετρος επιλογής είναι και το κόστος, αφού το μεγαλύτερο και πιό σύνθετο Glock 17 είναι φυσιολογικά ακριβότερο. Πέραν του κόστους, όμως, το μικρότερο Glock 19 δεν είναι “φτωχός συγγενής” αφού διαθέτει γεμιστήρα 16 βολών (αντί 8) και πιo μαλακή σκανδάλη που σε κάποιους ίσως να αρέσει περισσότερο από την κοντή αλλά βαριά σκανδάλη του Glock 17. Όποιο κι αν επιλέξει κανείς, πάντως, το κοινό στοιχείο είναι η εξαιρετική ποιότητα υλικών και κατασκευής που καθόλου δεν θυμίζουν αεροβόλο, αλλά παραπέμπουν στο αντίστοιχο πραγματικό πυροβόλο πιστόλι.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αεροβόλα: Παράνοια ότι απαγορεύονται στο κυνήγι

Αεροβόλα: Παράνοια ότι απαγορεύονται στο κυνήγι Ξεπερασμένες απόψεις πέρα από κάθε λογική Για λόγους που μόνο κάποιοι καρεκλοκένταυροι των υπουργείων γνωρίζουν, τα αεροβόλα όπλα δεν επιτρέπονται...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ