spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαUmarex Colt 1911 M45 CQBP – Beretta Storm PX4

Umarex Colt 1911 M45 CQBP – Beretta Storm PX4

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Δοκιμάζουμε δύο αεροβόλα πιστόλια με αμπούλα διοξειδίου και σύστημα blowback που προσφέρει ιδιαιτέρως ρεαλιστική λειτουργία αλλά και πολύ διασκεδαστικά χαρακτηριστικά βολής.

Η γερμανική εταιρεία Umarex, δεν το κρύβουμε ότι είναι πλέον από τις αγαπημένες μας, δεδομένου ότι έχει εμπλουτίσει ιδιαιτέρως τη γκάμα της τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προσφέρει τέλεια αντίγραφα πραγματικών πυροβόλων όπλων, αλλά επιπλέον έχει εξελίξει και νέους μηχανισμούς blowback που προσφέρουν πιό διασκεδαστική αλλά και πιό ρεαλιστική λειτουργία σε σχέση με τα πιστόλια διοξειδίου πρώτης γενιάς. Άλλωστε, η συγκεκριμένη δοκιμή μας προσέφερε την ευκαιρία για μια ιστορική αναδρομή, αφού μαζί με τα ολοκαίνουρια Colt 1911 M45 CQBP και Beretta Storm PX4, η ελληνική αντιπροσωπεία μας έστειλε και το περίφημο πλέον Walther CP88, υπενθυμίζοντάς μας το πρώτο αεροβόλο πιστόλι από το οποίο ξεκίνησε πριν 23 χρόνια η Umarex να κατασκευάζει ολομεταλλικά αντίγραφα πραγματικών πιστολιών. Η βασική διαφορά που είχε το συγκεκριμένο μοντέλο σε σχέση με τον ανταγωνισμό της εποχής, ήταν η ολομεταλλική κατασκευή που προσέφερε αίσθηση και βάρος πολύ κοντά στο πραγματικό πιστόλι, σε αντίθεση με τα πιό ελαφριά και πιό “ψεύτικα” στην όψη πλαστικά αεροβόλα πιστόλια της εποχής. Το Walther CP88 παρουσίασε για πρώτη φορά στην αγορά και τον μηχανισμό της Umarex που χρησιμοποιήθηκε έπειτα σε πολλά και διαφορετικά πιστόλια, ο οποίος στην ουσία κρύβει με έξυπνο τρόπο ένα 8σφαιρο περίστροφο μέσα στο κέλυφος ενός ημιαυτόματου πιστολιού, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα για οκτώ γρήγορες επαναλαμβανόμενες βολές με σκανδάλη διπλής ενέργειας.

 

{loadposition content-article27}

 

Το σύστημα αυτό προσέφερε αξιόπιστη λειτουργία και αρκετά ρεαλιστική όψη στο τελικό αποτέλεσμα, όμως στην πορεία οι απαιτήσεις για ακόμα πιό ρεαλιστική αντιγραφή του πραγματικού πυροβόλου όπλου οδήγησαν στην εξέλιξη νέων μηχανισμών με σύστημα blowback (παλινδρόμησης του κλείστρου κατά τη βολή). Έτσι, τα τελευταία χρόνια η γερμανική εταιρεία έχει παρουσιάσει μια πλούσια γκάμα που όλο και μεγαλώνει με νέες συμφωνίες να προστίθενται κάθε χρόνο.

Ανοίγουμε μια παρένθεση για να υπενθυμίσουμε ότι η Umarex είναι μια εταιρεία που έχει βασίσει την πορεία της στη διεθνή αγορά, στην κατασκευή αεροβόλων πιστολιών τα οποία είναι ακριβή ομοιώματα των αντίστοιχων πυροβόλων όπλων, κατόπιν αδείας από τους αντίστοιχους κατασκευαστές. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες κατασκευής αεροβόλων όπλων, οι οποίες προτιμούν να παράγουν αεροβόλα πιστόλια (με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα) με ρεαλιστικά λειτουργικά χαρακτηριστικά αλλά με “ανώνυμο” εξωτερικό σχεδιασμό, η Umarex αποφάσισε να ποντάρει περισσότερο στους συλλέκτες οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ακρίβεια της αντιγραφής του πραγματικού πιστολιού. Άλλωστε, η συγκεκριμένη υποκατηγορία των αεροβόλων (τα πιστόλια με αμπούλα διοξειδίου) μάλλον απευθύνεται περισσότερο στους συλλέκτες που είτε για λόγους κόστους είτε για λόγους νομοθεσίας, αδυνατούν να αποκτήσουν τα αντίστοιχα πραγματικά πιστόλια.

Έτσι, η Umarex προτιμά να χρεώνει λίγο ακριβότερα τα αεροβόλα πιστόλια της (ώστε να καλύψει και το κόστος των δικαιωμάτων κατασκευής που πληρώνει στις αντίστοιχες εταιρείες), αλλά διαθέτει μια πλήρη και εντυπωσιακή γκάμα από αεροβόλα αντίγραφα των Beretta, Browning, Colt, Glock, Heckler & Koch, Ruger, Smith&Wesson και Israel Weapon Industries.

 

Τα δύο αεροβόλα της συγκεκριμένης δοκιμής μας, έχουν αρκετά κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και κάποιες διαφορές που επηρεάζουν τον τελικό χαρακτήρα του κάθε πιστολιού, με αποτέλεσμα, τελικά, το καθένα να απευθύνεται και σε λίγο διαφορετικό “πελάτη”. Ξεκινώντας από τις ομοιότητες, και τα δύο είναι εξαιρετικής πιστότητας και αληθοφάνειας αντίγραφα των αντίστοιχων πραγματικών πιστολιών, ενώ και τα δύο χρησιμοποιούν αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα για να ρίξουν γρήγορες βολές με σύστημα blowback (παλινδρόμησης του κλείστρου). Σε τεχνικό επίπεδο διαφέρουν στη μορφή του γεμιστήρα και στο είδος των βλημάτων που χρησιμοποιούν, αφού το Colt χρησιμοποιεί γεμιστήρα “στήλης” με 19 ατσάλινες μπίλιες (ΒΒ) ενώ το Beretta Storm PX4 χρησιμοποιεί γεμιστήρα με μικρό περιστροφικό βυκίο 8 βολών και κλασικά μολυβένια “ποτηράκια” 4,5 χιλιοστών. Επίσης, η σκανδάλη είναι διαφορετικής λειτουργίας στα δύο πιστόλια, ακολουθώντας την αντίστοιχη σκανδάλη των πραγματικών πιστολιών: στο Storm PX4 χρησιμοποιείται η κλασική σκανδάλη διπλής ενεργείας για την πρώτη βολή και έπειτα μονής ενεργείας για όλες τις υπόλοιπες, ενώ στο 1911 Μ45 βρίσκουμε την κλασική σκανδάλη μονής ενεργείας, όπως ακριβώς και στο πραγματικό “45άρι”, που απαιτεί όπλιση πριν την πρώτη βολή.

 

Για να καταλάβουμε καλύτερα τον χαρακτήρα ενός αεροβόλου πιστολιού, πέρα από τα θεωρητικά χαρακτηριστικά απαιτείται πάντοτε και μια δοκιμή στην πράξη, αφού μόνο τότε μπορεί κανείς να καταλάβει την ουσία πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές. Με τους στόχους μας σε αποστάσεις 7-8 μέτρων, η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι, για άλλη μια φορά, η Umarex έκανε καλά τη δουλειά της στο ζήτημα της σωστής ευθυγράμμισης των (σταθερών) σκοπευτικών οργάνων, αφού και τα δύο πιστόλια ρίχνουν “σωστά” και συγκεντρώνουν τις βολές τους σε μια απολύτως ικανοποιητική συγκέντρωση της τάξης των 3-4 εκατοστών σε αυτές τις αποστάσεις βολής. Άλλωστε, τα συγκεκριμένα όπλα δεν προορίζονται για εξάσκηση στη σκοποβολή ακριβείας αλλά πιό πολύ για εξάσκηση στην ταχεία βολή, οπότε αρκεί να διαθέτουν την αντίστοιχη ακρίβεια για τη συγκεκριμένη χρήση. Από τα δύο, αυτό που αποδεικνύεται λίγο πιό ευχάριστο στις γρήγορες βολές είναι τελικά το Storm PX4, κυρίως χάρη στη γρήγορη και πιό ελαφριά σκανδάλη που διαθέτει. Το Colt υστερεί ελαφριά στην άμεση σύγκριση, λόγω της λίγο βαρύτερης σκανδάλης που απαιτεί προσοχή και μεγάλη αυτοσυγκέντρωση από την πλευρά του σκοπευτή ώστε να ρίξει γρήγορες βολές με την ίδια ακρίβεια. Από την άλλη πλευρά, όμως, το συγκεκριμένο πιστόλι είναι πολύ πιό ελκυστικό για τον συλλέκτη, αφού είναι πραγματικά πανέμορφο, τέλεια κατασκευασμένο σε όλα τα επίπεδα, ενώ “αντιγράφει” και μια πολύ ειδική έκδοση του κλασικού 1911, το M45 CQBP που είναι η έκδοση που χρησιμοποιούν οι US Marines (οι αμερικανοί Πεζοναύτες) ως το επίσημο πιστόλι μάχης εκ του συστάδην. Ο ρεαλισμός είναι τέτοιος που ακόμα και το λύσιμο του πιστολιού γίνεται όπως ακριβώς και το πραγματικό, ενώ όταν το κρατάς στα χέρια σου και το σηκώνεις προς τον στόχο, πραγματικά είναι αδύνατον να το ξεχωρίσεις από το αντίστοιχο πραγματικό. Στον αντίποδα, το αεροβόλο Beretta Storm PX4 είναι ένα μάλλον αδιάφορο στην όψη πιστόλι που δεν θα το προτιμήσει κανείς για την ομορφιά του, όμως θα το προτιμήσει σίγουρα εκείνος που δίνει προτεραιότητα στην πρακτική χρήση. Η πολύ καλή σκανδάλη του, η ευθυβολία του και η συνολική εργονομία του, το κάνουν ιδιαίτερα διασκεδαστικό για εξάσκηση στην ταχεία βολή, καθώς και σε προσομοίωση σταδίων πρακτικής σκοποβολής IPSC με ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με το αντίστοιχο πυροβόλο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αεροβόλα: Παράνοια ότι απαγορεύονται στο κυνήγι

Αεροβόλα: Παράνοια ότι απαγορεύονται στο κυνήγι Ξεπερασμένες απόψεις πέρα από κάθε λογική Για λόγους που μόνο κάποιοι καρεκλοκένταυροι των υπουργείων γνωρίζουν, τα αεροβόλα όπλα δεν επιτρέπονται...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ