Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαΠαιχνίδια σκοποβολής

Παιχνίδια σκοποβολής

|

- Advertisement -

Εκτός από τους αγώνες και τις κλασικές αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχουν και αρκετές ανεπίσημες, αλλά πολύ διασκεδαστικές μορφές συναγωνισμού ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους σκοπευτές, που θέλουν να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να εξασκηθούν στην τεχνική της σκοποβολής.

Το αεροβόλο τουφέκι ή πιστόλι δεν είναι μόνο ένα αθλητικό όργανο που οδηγεί στους επίσημους αγώνες σκοποβολής κατά τους κανονισμούς της διεθνούς ομοσπονδίας. Εάν κάποιος θέλει να διασκεδάσει, υπάρχουν πολλές ακόμα μορφές «αναμέτρησης» όπου δύο ή περισσότεροι σκοπευτές μπορούν να «μονομαχήσουν» παίζοντας διασκεδαστικά σκοπευτικά παιχνίδια, τα οποία οξύνουν την τεχνική και βελτιώνουν συνολικά την επίδοση ενός σκοπευτή, και μάλιστα με τρόπο που η μοναχική εξάσκηση δεν μπορεί να προσφέρει.

Ποιoς θα το πετύχει πρώτος

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές ιδέες, ξεκινώντας με την παραδοχή ότι έχουμε δύο σκοπευτές με παραπλήσια εμπειρία και ικανότητα, οι οποίοι ρίχνουν με δύο όσο το δυνατόν ισοδύναμα όπλα. Δεν έχει σημασία αν έχουν τουφέκια ή πιστόλια, ούτε έχει σημασία αν είναι υψηλών ή χαμηλών επιδόσεων. Αυτές τις διαφορές μπορούμε να τις «καλιμπράρουμε» αλλάζοντας την απόσταση και το μέγεθος του στόχου, αφού το ίδιο ακριβώς παιχνίδι μπορεί να παίζεται στα 50 μέτρα, εάν χρησιμοποιούμε τουφέκια προσυμπιεσμένου αέρα υψηλής τεχνολογίας ή στα 8 μέτρα αν χρησιμοποιούμε πιστόλια με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα κλίμα άμεσου ανταγωνισμού που να ξεπερνά το απλοϊκό «βάζουμε ένα κονσερβοκούτι για να δούμε ποιός θα το πετύχει πρώτος».

Απλώς, επειδή είπαμε ότι σε κάποια από τα παιχνίδια αυτά το ζητούμενο πέρα από την ακρίβεια είναι και ο χρόνος, θα πρέπει τα δύο όπλα που χρησιμοποιούν οι «μονομάχοι» σκοπευτές να είναι παραπλήσιου σχεδιασμού, έτσι ώστε να έχουν περίπου τον ίδιο χρόνο επαναγέμισης (εάν είναι μιας βολής) ή τον ίδιο αριθμό βλημάτων στην αποθήκη (εάν είναι επαναληπτικά). Επίσης, εννοείται ότι τα παιχνίδια που παρουσιάζουμε είναι απλώς κάποια από τα πολλά παρόμοια που υπάρχουν, ενώ φυσικά ο καθένας μπορεί να πάρει ιδέες και να κάνει τις δικές του παραλλαγές.

- Advertisement -

Το σημαντικό είναι να έχουμε παιχνίδια που να είναι «δίκαια» δηλαδή να επιβραβεύουν τη σωστή τεχνική και την ψυχραιμία, κάτι που επιτυγχάνεται και με την ιδανική επιλογή της απόστασης του στόχου, ώστε να ταιριάζει με τα όπλα που χρησιμοποιούμε. 

Speed silhouette

Το πρώτο «παιχνίδι» είναι και αγώνισμα της σκοποβολής, ένα από τα πολλά μη ολυμπιακά αγωνίσματα που υπάρχουν ανά τον κόσμο. Χρησιμοποιεί μεταλλικές σιλουέτες τις οποίες και θα πρέπει να αγοράσουμε πληρώνοντας ένα αρχικό κόστος για ολόκληρο το σετ, το οποίο όμως θα αποσβεστεί με πολλά χρόνια χρήσης γιατί οι μεταλλικές σιλουέτες είναι αθάνατες όταν τις σκοπεύουμε με αεροβόλο όπλο. Οι στάνταρ σιλουέτες του αγωνίσματος είναι τέσσερις (κριάρι, γαλοπούλα, γουρούνι, κοτόπουλο) και τοποθετούνται σε τετράδες από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο όσο μεγαλώνει η απόσταση.

Για παράδειγμα, αν ρίχνουμε με τουφέκι υψηλών προδιαγραφών, μπορεί να βάλουμε τα τέσσερα κοτόπουλα στα 20 μέτρα και να φτάσουμε μέχρι τα τέσσερα κριάρια στα 50 μέτρα (οι αποστάσεις αλλάζουν ανάλογα με το όπλο που χρησιμοποιούμε). Ο κάθε σκοπευτής πρέπει να ρίξει κάτω 16 στόχους στον συντομότερο δυνατό χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου επαναγέμισης και χωρίς ανώτατο όριο βολών.

Ναυμαχία – shooting gallery κ.λπ.

Σε κλειστούς χώρους και σε μικρά σκοπευτήρια, οι χάρτινοι στόχοι δίνουν πολύ περισσότερες επιλογές από τους κλασικούς κύκλους με βαθμολογία. Φαντασία χρειάζεται ώστε να προκύψει η ποικιλία, όπως, για παράδειγμα στη «ναυμαχία» όπου δύο σκοπευτές ξεκινούν ταυτόχρονα να ρίχνουν ο καθένας στα πλοία του εχθρού, με νικητή αυτόν που θα βυθίσει πρώτος όλα τα πλοία πετυχαίνοντας όλα τα «στεγανά» του κάθε πλοίου.

Άλλο παράδειγμα, οι στόχοι του λούνα-παρκ όπου ο καθένας έχει πέντε βολές και πρέπει να επιλέξει εάν θα ρισκάρει για μικρότερο στόχο, με περισσότερους βαθμούς ή αν θα παίξει στα σίγουρα με τους μεγαλύτερους στόχους. Τέτοια διασκεδαστικά παιχνίδια μπορεί κανείς να φτιάξει από μόνος του ή να αναζητήσει στο διαδίκτυο ψάχνοντας για «free printable targets».

Airgun poker

Μία πιο εξελιγμένη (και σίγουρα πολύ διασκεδαστική) παραλλαγή του τυπωμένου στόχου είναι το πόκερ, στο οποίο ο κάθε σκοπευτής προσπαθεί να μαζέψει την καλύτερη δυνατή πεντάδα χαρτιών σκοπεύοντας έναν στόχο με πολλά μικρά τραπουλόχαρτα, τα οποία μάλιστα είναι τοποθετημένα αρκετά κοντά μεταξύ τους, έτσι ώστε η κάθε αστοχία να περιπλέκει τα πράγματα και να αλλάζει τη στρατηγική, αφού πρέπει να υπολογίσουμε όχι μόνο το χαρτί που ιδανικά θα θέλαμε να πετύχουμε, αλλά και την πιθανή αστοχία μας που μπορεί να μας οδηγήσει σε διαφορετικό συνδυασμό.

Απλώς, σε αυτό το παιχνίδι είναι σημαντικό να είμαστε σε αρκετή απόσταση από τον στόχο ώστε να είναι αρκετά δύσκολη η σκόπευση και να έχει αγωνία και ανατροπές το αποτέλεσμα, ενώ είναι πάντα χρήσιμο να έχουμε και ένα αντίγραφο του στόχου σε κοντινή απόσταση, ώστε να μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τα διαφορετικά τραπουλόχαρτα, ώστε να χαράξουμε τη στρατηγική μας και να εντοπίζουμε πιο εύκολα τον στόχο μας.

Dueling tree

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια σκοποβολής είναι το «δέντρο μονομαχίας», το οποίο χρησιμοποιεί έναν ειδικό στόχο, που για τα πυροβόλα όπλα αναγκαστικά πρέπει να το αγοράσεις, όμως για τα αεροβόλα είναι δυνατόν να το φτιάξεις και μόνος σου. Η γενική ιδέα είναι απλή: από ένα κατακόρυφο στέλεχος (τον «κορμό» του «δέντρου») εξέχουν δεξιά και αριστερά στόχοι με τη μορφή μικρού μεταλλικού δίσκου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κινούνται από τη μία πλευρά στην άλλη όταν χτυπηθούν.

Ξεκινώντας με τους στόχους ισομοιρασμένους δεξιά και αριστερά (π.χ. τρεις στόχους στη δεξιά πλευρά και τρεις στην αριστερή), οι δύο σκοπευτές ξεκινούν ταυτόχρονα να ρίχνουν. Κάθε επιτυχημένη βολή στέλνει τον αντίστοιχο στόχο στην πλευρά του αντιπάλου, οπότε νικητής είναι αυτός που θα «καθαρίσει» πρώτος τη δική του πλευρά και θα στείλει όλους τους στόχους απέναντι. Στα πυροβόλα όπλα, αυτό είναι ένα παιχνίδι ταχύτητας που παίζεται συνήθως σε μικρές αποστάσεις με επαναληπτικά πιστόλια. Όμως, στο αεροβόλο το ίδιο ακριβώς παιχνίδι μπορεί να γίνει σε πιο αργό ρυθμό (ακόμα και με αεροβόλα τουφέκια μιας βολής που απαιτούν όπλιση και επαναγέμιση σε κάθε βολή) και με έμφαση στην ακρίβεια, εάν τοποθετήσουμε τον στόχο μας σε μεγαλύτερη απόσταση.

 

Όσο για την κατασκευή, εάν κάποιος έχει σχετική εμπειρία και «πιάνουν τα χέρια του» δεν θα δυσκολευτεί να φτιάξει ένα τέτοιο «δέντρο μονομαχίας» χρησιμοποιώντας απλούς μεταλλικούς μεντεσέδες για ντουλάπια και χρησιμοποιώντας ξύλο για το κεντρικό στέλεχος και κάποιο είδος ξύλινης «ρακέτας» επενδεδυμένης με μέταλλο για τους στόχους. Εναλλακτικά, εάν κάποιος χειρίζεται καλύτερα τα σίδερα και την ηλεκτροκόλληση, δεν θα δυσκολευτεί να στήσει μία κάθετη μπετόβεργα και αντίστοιχους μεταλλικούς στόχους που θα στηρίζονται σε κομμάτια σωλήνας, ώστε να κινούνται δεξιά-αριστερά. Δεδομένης της χαμηλής ισχύος του αεροβόλου, η κατασκευή αυτή μπορεί να γίνει με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά υλικά, οπότε δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι το «δέντρο μονομαχίας» είναι μία εξαιρετικά διασκεδαστική δραστηριότητα η οποία παράλληλα διδάσκει και την ψυχραιμία στη βολή υπό πίεση, είτε σε κοντινότερες αποστάσεις όπου θέλουμε ταχύτητα, είτε σε πιο μακρινές όπου θέλουμε μεγαλύτερη προσοχή στην ακρίβεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αεροβόλα: Παιχνίδια σκοποβολής

Εκτός από τους αγώνες και τις κλασικές αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχουν και αρκετές ανεπίσημες, αλλά πολύ διασκεδαστικές μορφές συναγωνισμού ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους σκοπευτές,...
37,578ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,560ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
13.3 ° C
14.3 °
12 °
92 %
3.6kmh
75 %
Πε
17 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
15 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ