Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαΜετατροπές αεροβόλων

Μετατροπές αεροβόλων

|

- Advertisement -

Αρκετοί είναι οι αεροβολιστές που δεν ικανοποιούνται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την όψη των αεροβόλων της αγοράς, και ξοδεύουν αρκετό χρόνο και χρήμα για να φτιάξουν ένα εντελώς μοναδικό αεροβόλο όπλο…

του Κώστα Λακαφώση

Πριν λίγες ημέρες κάποιο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι πρόβαλε ξανά την ταινία “Μαχητές των Δρόμων”, μια ταινία με αστυνομική πλοκή που βασίζεται όμως στην κουλτούρα των ακραίων μετατροπών σε αυτοκίνητα, όπως υπάρχει σε διάφορες χώρες του κόσμου με μικρές παραλλαγές. Προσοχή, δεν μιλάμε για τις απλές μετατροπές όπως μια μικρή βελτίωση στην ανάρτηση ή μια μικρή αύξηση στην ιπποδύναμη ενός αυτοκινήτου, αλλά για ενίοτε υπερβολικές μετατροπές που αλλάζουν εντελώς την όψη, τον ήχο και τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου, δίνοντας τη χαρά του εντυπωσιασμού αλλά και της μοναδικότητας στον κάτοχό του.

Ένα παρόμοιο ρεύμα ακραίας μετατροπής υπάρχει και στα αεροβόλα: όπως και στα αυτοκίνητα, κι εδώ δεν μιλάμε για τις μικρές λειτουργικές μετατροπές όπως η αντικατάσταση των σκοπευτικών οργάνων, η βελτίωση της σκανδάλης και η αντικατάσταση των λαβών, αλλά για μετατροπές που ξεκινούν π.χ. από ένα απλό αεροβόλο πιστόλι διοξειδίου και το μετατρέπουν σε μια πτυσσόμενη καραμπίνα ελεύθερου σκοπευτή, όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες! Οι αεροβολιστές που ασχολούνται με αυτή τη μορφή των μετατροπών, είναι σαφές ότι δεν προσπαθούν να λύσουν κάποια πρακτική ανάγκη, αλλά διασκεδάζουν με την ίδια τη διαδικασία της μετατροπής, αναζητώντας όλο και πιο παράξενες και μοναδικές κατευθύνσεις στα σχέδια και τις επεμβάσεις που κάνουν στα όπλα τους, με αρκετά κοινά σημεία με τους αντίστοιχους χομπίστες του αυτοκινήτου, από τους οποίους πήραμε αφορμή για τη συγκεκριμένη μας αναφορά. Όπως και στα αυτοκίνητα, λοιπόν, έτσι και στα αεροβόλα, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες μετατροπών: εκείνες που βελτιώνουν τις επιδόσεις και τη λειτουργικότητα, κι εκείνες που εντυπωσιάζουν σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης. Μια κατηγορία αεροβολιστών ενδιαφέρεται μόνο για την επίδοση, και άρα οι αλλαγές γίνονται με γνώμονα την αύξηση της δύναμης της βολής αλλά και της ευστοχίας. Αντίστοιχα, μια άλλη κατηγορία προτιμά να ασχολείται με τα χρωμιωμένα ή ανοδιωμένα εξαρτήματα, τα σπάνια ξύλα και τα φανταχτερά χρώματα, δίνοντας μικρότερη σημασία στη λειτουργική βελτίωση του αεροβόλου.

- Advertisement -

Η βάση για τις περισσότερες μετατροπές αυτού του τύπου είναι κάποιο όπλο διοξειδίου του άνθρακα, συνήθως πιστόλι, και αυτό επειδή ο συγκεκριμένος τύπος όπλου δίνει πολλά περιθώρια μετατροπών και βελτιώσεων, πολύ περισσότερα σε σύγκριση π.χ. με ένα αεροβόλο ελατηρίου, στο οποίο ο μηχανισμός λειτουργίας λίγο-πολύ είναι δεδομένος. Σε ένα πιστόλι διοξειδίου οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές, από μετατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας με αέριο, μέχρι σημαντικές αλλαγές στις βαλβίδες και στη σκανδάλη, αλλά και εξωτερικές μετατροπές σε λαβές, κάννη, ακόμα και προσθέτοντας μόνιμο ή αφαιρούμενο κοντάκι.

Το πιο αγαπημένο πιστόλι που χρησιμοποιείται ως βάση για τις περισσότερες μετατροπές τα τελευταία χρόνια, είναι το Crosman 2240, ένα κλασικό πιστόλι διοξειδίου του άνθρακα, μίας βολής, με σαφώς ικανοποιητική δύναμη και ευθυβολία ήδη από αρχικής κατασκευής. Όμως, οι φανατικοί των μετατροπών δεν αρκούνται σε αυτά που τους προσφέρει το εργοστάσιο, και πάντα αναζητούν το κάτι παραπάνω (ή, σε κάποιες περιπτώσεις και το πολύ παραπάνω!). Αφορμή για το ξεκίνημα του παγκοσμίου ρεύματος των μετατροπών σε πιστόλια μίας βολής ήταν η ανάπτυξη του αγωνίσματος της μεταλλικής σιλουέτας, όπου ο σκοπευτής χρησιμοποιεί ένα αεροβόλο πιστόλι (με αρκετές ελευθερίες στους κανονισμούς) για να σκοπεύσει τέσσερα είδη μεταλλικής σιλουέτας (κοτόπουλο, χοίρος, γαλοπούλα, κριάρι) σε μεγάλες αποστάσεις. Κάποιοι βελτιωτές ξεκίνησαν να μετατρέπουν πιστόλια ειδικά για το συγκεκριμένο αγώνισμα, και από αυτές τις κατασκευές κάποιοι χομπίστες διαπίστωσαν ότι οι μετατροπές έχουν ακόμα πολλά περιθώρια.

 

Κάποιες μετατροπές διατηρούν τον χαρακτήρα του πιστολιού, επεμβαίνοντας στα λειτουργικά χαρακτηριστικά (σκανδάλη, βαλβίδες, σύστημα σκόπευσης, καλύτερης ποιότητας κάννη) και προσθέτοντας μια ανατομική λαβή για καλύτερο κράτημα. Όμως, πιο εντυπωσιακές είναι οι μετατροπές που ξεκινούν από ένα πιστόλι και καταλήγουν σε ένα καραμπινάκι ή ένα κανονικό μεγάλο τουφέκι με πλήρες κοντάκι και μακριά κάννη, ή ακόμα και εντυπωσιακές “κινηματογραφικές” κατασκευές που θυμίζουν τους ελεύθερους σκοπευτές-δολοφόνους που βλέπουμε στις ταινίες!

Μια πολύ ουσιαστική μετατροπή που επιλέγουν αρκετοί είναι η αντικατάσταση της κλασικής αμπούλας διοξειδίου των 12 γραμμαρίων με κάποιο σύστημα τροφοδοσίας που να βασίζεται σε μεγάλη φιάλη όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα όπλα της χρωματοσφαίρισης (paintball). Η μετατροπή αυτή έχει δύο δυσκολίες: η μία είναι η προσαρμογή του νέου συστήματος με αεροστεγή και ασφαλή τρόπο στο υπάρχον σύστημα του όπλου, και για αυτό υπάρχουν δύο λύσεις: είτε αγοράζει κανείς κάποιο εξειδικευμένο κιτ μετατροπής από κάποιον από τους μικρούς κατασκευαστές εξαρτημάτων που ανακαλύπτει κάπου στο εξωτερικό ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, είτε καταφεύγει στον τόρνο και την ιδιοκατασκευή, εάν βέβαια διαθέτει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. Το δεύτερο πρόβλημα στη μετατροπή με μεγάλη φιάλη, είναι η ίδια η τοποθέτηση της φιάλης πάνω στο όπλο, με τρόπο που να μην ενοχλεί αλλά να ταιριάζει αισθητικά και λειτουργικά. Εδώ, οι πιθανές λύσεις είναι δύο: είτε η μπουκάλα προσαρμόζεται στο κοντάκι του όπλου (για τις μετατροπές όπου το πιστόλι μετατρέπεται σε καραμπινάκι ή μεγάλο τουφέκι), είτε προσαρμόζεται με κάποιον τρόπο στο μπροστινό μέρος του όπλου, για παράδειγμα κάτω από την κάννη. Η μετατροπή αυτή με τη μεγάλη φιάλη (που ονομάζεται bulk fill) δεν προσφέρει από μόνη της περισσότερη δύναμη στο όπλο, όμως προσφέρει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία και σταθερότητα στην πίεση σε μεγαλύτερο αριθμό βολών, οπότε και δίνει τη δυνατότητα στον βελτιωτή να επέμβει στις βαλβίδες και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, δίνοντας περισσότερη δύναμη στη βολή χωρίς το πρόβλημα των λίγων βολών που θα είχαμε με την απλή αμπούλα των 12 γραμμαρίων.

Επόμενη “σοβαρή” μετατροπή είναι η αντικατάσταση της κάννης με κάποια άλλη είτε καλύτερης ποιότητας (π.χ. από αγωνιστικό σκοπευτικό όπλο) είτε μεγαλύτερου μήκους, π.χ. από τουφέκι. Με την καλύτερη κάννη, βελτιώνεται η ακρίβεια (και ίσως και η δύναμη) του όπλου, αρκεί, όμως, να έχουν γίνει όλα σωστά στη σωστή εφαρμογή της κάννης, αλλά και να έχει επιλεγεί κατάλληλη κάννη.

Τί εννοούμε με αυτό; Όπως έχουμε ξαναπεί, οι κάννες των αεροβόλων όπλων δεν είναι όλες ίδιες μεταξύ τους. Μπορεί να έχουν το ίδιο θεωρητικό διαμέτρημα, όμως διαφέρουν τόσο στις ραβδώσεις όσο και στο “τσοκάρισμα” της κάννης. Συνήθως, τα αεροβόλα διοξειδίου ή προσυμπιεσμένου αέρα χρησιμοποιούν κάννες με ελάχιστο τσοκάρισμα, ενώ τα ισχυρά αεροβόλα ελατηρίου χρησιμοποιούν κάννες που στενεύουν σαφώς λίγο πριν την έξοδο του βλήματος.

Αν πάρουμε μιά τέτοια κάννη, προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά εκτόνωσης ενός αεροβόλου ελατηρίου, και προσπαθήσουμε να την προσαρμόσουμε σε ένα αεροβόλο διοξειδίου, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε την καλύτερη δυνατή ακρίβεια-όμως, η θεωρία δεν λειτουργεί πάντοτε στα αεροβόλα, και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τυχαίνει να ταιριάξουν τέλεια ένα όπλο με μιά κάννη και ένα συγκεκριμένο είδος βλήματος.

Κατά τα άλλα, δεν έχουμε να πούμε πολλά πέρα από το να δείξουμε κάποια παραδείγματα από τις φωτογραφίες που ανακαλύπτει κανείς ψάχνοντας στο διαδίκτυο, κάνοντας αναζήτηση για “airgun modifications” ή απλά “airgun mods”. Η έμπνευση του κάθε χομπίστα αεροβολιστή είναι και διαφορετική, και πέρα από τα βασικά της μπουκάλας και της κάννης που αναφέραμε, στα υπόλοιπα υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες διαφοροποίησης ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες του καθενός, αλλά και ανάλογα με τις τεχνικές του δυνατότητες.

 Για παράδειγμα, κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τις εργασίες του μηχανουργείου, θα προτιμήσει να δουλέψει με μεταλλικά κομμάτια και να οδηγήσει έτσι το τελικό του αποτέλεσμα. Εάν κάποιος είναι καλός στην κατεργασία του ξύλου, μπορεί να προτιμήσει να σκαλίσει ένα ολόκληρο χειροποίητο κοντάκι που να χρησιμοποιεί τα μέρη του μηχανισμού του πιστολιού φτιάχνοντας ένα τουφέκι πολυτελείας.

Όλες αυτές οι κατασκευές, απλούστερες ή σύνθετες, έως και υπερβολικές μερικές φορές, μοιράζονται όλες ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό: είναι μοναδικές, και άρα φέρουν την προσωπική υπογραφή του κατόχου τους και μαζί και την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια που προσφέρει η επιτυχής ολοκλήρωση μιας σύνθετης σειράς εργασιών που δεν συνοδεύεται ούτε από αναλυτικές οδηγίες χρήσης αλλά ούτε και από εγγύηση!

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκοπευτήριο – Έκθεση ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2022: Την τιμητική τους είχαν τα αεροβόλα!

Σκοπευτήριο - Έκθεση ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2022: Την τιμητική τους είχαν τα αεροβόλα - Οι δύο τυχεροί που κέρδισαν από ένα αεροβόλo πιστόλι αμπούλας GLOCK 17 της...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,090ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
29.1 ° C
30.1 °
27.1 °
40 %
4kmh
20 %
Τε
29 °
Πε
32 °
Πα
33 °
Σα
33 °
Κυ
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ