spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαΗ τεχνολογία των αεροβόλων πιστολιών εξελίσσεται

Η τεχνολογία των αεροβόλων πιστολιών εξελίσσεται

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Τα τελευταίας τεχνολογίας αεροβόλα πιστόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, μοιάζουν στην όψη με τα παλιότερα μοντέλα, όμως η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική…

του Κώστα Λακαφώση

Έχουν περάσει περισσότερα αρκετά χρόνια από την πρώτη δοκιμή αεροβόλων πιστολιών μεταλλικής κατασκευής και υψηλής ποιότητας, με τα μοντέλα CP88 και P225 της Umarex (αντίγραφα Walther και Sig Sauer αντίστοιχα) που μας είχαν αφήσει εξαιρετικά καλές εντυπώσεις, κυρίως επειδή ήταν τα πρώτα πιστόλια που κατασκευάζονταν εξ’ολοκλήρου από κάποιο μεταλλικό κράμα που τους έδινε πολύ ρεαλιστικό βάρος και αίσθηση (σε σύγκριση με τα πλαστικά και αλουμινένια αεροβόλα πιστόλια της εποχής). Τα πιστόλια πρώτης γενιάς, χρησιμοποιούσαν έναν κλασικό μηχανισμό περιστρόφου, με περιστρεφόμενο βυκίο (“μύλο”) που έπαιρνε 8 μολυβένια βλήματα των 4,5 χιλιοστών και κρυβόταν με έναν πολύ έξυπνο τρόπο μέσα στο ψεύτικο κλείστρο του αεροβόλου όπλου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα άριστο αεροβόλο πιστόλι, με επαναληπτική λειτουργία και οκτώ γρήγορες και ακριβείς βολές, όμως με ένα σημαντικό μειονέκτημα: μετά την πρώτη βολή, ο σκοπευτής έπρεπε να πιέσει και πάλι τη σκανδάλη διπλής ενερείας, με βαρύ και μακρύ τράβηγμα σε κάθε βολή, κατ’αντιστοιχία με τον τρόπο λειτουργίας ενός περιστρόφου. Όμως, το πραγματικό πυροβόλο πιστόλι το οποίο αντιγράφουν αυτά τα αεροβόλα, δεν λειτουργεί έτσι, αφού η σκανδάλη διπλής ενεργείας είναι μόνο για την πρώτη βολή. Σε κάθε επόμενη βολή, η ανάκρουση προκαλεί οπισθοδρόμηση του κλείστρου, μέσω της οποίας οπλίζει αυτόματα η σφύρα και η σκανδάλη μετατρέπεται σε μονής ενεργείας, δημιουργώντας μιά εντελώς διαφορετική αίσθηση κατά τη γρήγορη επαναληπτική βολή.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας ήταν τεχνικά δυνατόν να προσομοιωθεί και σε ένα αεροβόλο πιστόλι, χρησιμοποιώντας ένα μέρος της εκτόνωσης του διοξειδίου από την αμπούλα για να ξεκινήσει η παλινδρόμηση του κλείστρου, όμως αυτός ο μηχανισμός είναι αρκετά πιό σύνθετος σε σχεδιασμό και κατασκευή και (με εξαίρεση ένα αεροβόλο αντίγραφο του Walther PPK το οποίο εμφανίστηκε για λίγο με μέτρια επιτυχία στην αγορά) επί πάρα πολλά χρόνια έμεινε έξω από τα σχέδια των διαφόρων κατασκευαστών αεροβόλων.

Στο μεταξύ, το συγκεκριμένο κενό έσπευσε να το καλύψει η αγορά του airsoft, δηλαδή των αεροβόλων πολύ χαμηλής ισχύος που εκτοξεύουν πλαστικό σφαιρίδιο 6χιλ σε πολύ μικρότερες αποστάσεις από αυτές ενός κανονικού αεροβόλου. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που τα airsoft έγιναν πλέον μεταλλικά και άρα πολύ ρεαλιστικά σε βάρος και αίσθηση, η λειτουργία της παλινδρόμησης του κλείστρου και της αυτόματης επανόπλισης της σκανδάλης σε κάθε βολή, έκαναν τα αεροβόλα αυτά πολύ καλές επιλογές για τους σκοπευτές πυροβόλων όπλων που ήθελαν ένα φθηνό εργαλείο προπόνησης με όσο το δυνατόν πιό ρεαλιστική λειτουργία. Εκεί, όμως, υπήρχε το πρόβλημα της ακρίβειας της βολής σε λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις, αφού με ένα airsoft μπορείς να εξασκηθείς πολύ καλά εάν δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις στην ακρίβεια και αν κρατάς τους στόχους σου σε αποστάσεις όχι μεγαλύτερες των 3-4 μέτρων.

Έτσι, εδώ και πολλά χρόνια, οι σκοπευτές περίμεναν να συνδυάσει κάποιος τις δύο τεχνολογίες, δηλαδή την λειτουργία της παλινδρόμησης του κλείστρου των airsoft με τη χρήση κανονικών μεταλλικών σφαιριδίων και κανονικής, ισχυρής βολής σε ένα κανονικό πιστόλι με σωστή λαβή, καλή σκανδάλη και ρεαλιστική λειτουργία με αφαιρούμενο γεμιστήρα και λειτουργικούς μοχλούς και ασφάλειες. Αυτό ακριβώς συνέβη με την παρουσίαση της νέας σειράς αεροβόλων πιστολιών που προσφέρει στην αγορά η γαλλική εταιρεία Cybergun, αφού τα πιστόλια αυτά δεν είναι πλέον “καμουφλαρισμένα περίστροφα” αλλά είναι κανονικά πιστόλια με λειτουργία ακριβώς ίδια με του αντίστοιχου πυροβόλου. Τα δύο πιστόλια που μας έστειλε για δοκιμή η εταιρεία ΚΑΛΚΟ ΕΠΕ, ήταν το Sig Sauer P226 X5 και το Tangfolio Witness (δηλαδή ένα κλασικό 45άρι πιστόλι τέλειο αντίγραφο του Colt 1911). Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες κατασκευής αεροβόλων που προτιμούν να βγάζουν “ανώνυμα” μοντέλα παραλάσσοντας κάποιες λεπτομέρειες των πυροβόλων ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν δικαιώματα στην εταιρεία κατασκευής του πραγματικού όπλου, η Cybergun έρχεται σε συμφωνία με την αντίστοιχη εταιρεία, έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει ένα τέλειο αντίγραφο σε κάθε λεπτομέρειά του. Έτσι, έχοντας την τύχη να έχουμε ήδη ρίξει και με τα αντίστοιχα πυροβόλα πιστόλια, η σύγκριση με τα δύο αεροβόλα της δοκιμής μας ήταν πολύ άμεση και πολύ θετική, αφού και τα δύο πετυχαίνουν άριστα το ζητούμενο που είναι ο ρεαλισμός στην χρήση και τη λειτουργία. Το μόνο που λείπει πλέον είναι η ανάκρουση του πυροβόλου, κι αυτή όμως θα λέγαμε ότι λείπει κατά το ήμισυ, αφού η κίνηση της παλινδρόμησης του μεταλλικού κλείστρου δημιουργεί μιά “αναστάτωση” και μιά μικρή ανάκρουση στο χέρι, που, όσο κι αν δεν είναι τόσο μεγάλη όσο του πυροβόλου, είναι σημαντικά πιό ρεαλιστική από το παλαιού τύπου αεροβόλο πιστόλι που ρίχνει με εντελώς μηδενική ανάκρουση. Όμως, δεν είναι μόνο η κίνηση του κλείστρου, αλλά και η συνολική αίσθηση του πιστολιού: η λαβή, το βάρος, η αίσθηση των μοχλών και των χειριστηρίων, η διαδρομή της σκανδάλης, όλα μοιάζουν πάρα πολύ με το αντίστοιχο πραγματικό. Αν θέλει κανείς να είναι “ψείρας”, υπάρχει μιά λεπτομέρεια στην οποία το P226 X5 “κλέβει” λίγο ως προς το πραγματικό, αφού η έκδοση Χ5 είναι η αγωνιστική εκδοχή του πασίγνωστου Ρ226 που προορίζεται για τα αγωνίσματα σταθερού στόχου, και άρα έχει απενεργοποιημένη τη σκανδάλη διπλής ενεργείας. Το αεροβόλο Χ5 διατηρεί τη σκανδάλη διπλής ενεργείας για την πρώτη βολή του κλασικού Ρ226, χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί καθόλου-όποιος θέλει να είναι απόλυτα ρεαλιστής, απλώς οπλίζει τη σφύρα για την πρώτη βολή, όπως άλλωστε πρέπει υποχρεωτικά να κάνει για το άλλο όπλο της δοκιμής μας, το κλασικό 45άρι, στο οποίο η σκανδάλη διπλής ενεργείας θα ήταν το αντίστοιχο της ιεροσυλίας!

Τα ατσάλινα ΒΒ εκτοξεύονται από την κάννη σε ταχύτητα σαφώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της κατηγορίας (340 πόδια ανά δευτερόλεπτο μέτρησε φίλος της στήλης σε ένα παρόμοιο νέας τεχνολογίας πιστόλι) ενώ η ακρίβεια είναι ακριβώς η αναμενόμενη: χάνει λίγο σε σύγκριση με τα αεροβόλα μίας βολής που χρησιμοποιούν μολυβένια βλήματα, όμως είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για βολές ακριβείας μέχρι τουλάχιστον τα 20 μέτρα-είναι, μάλιστα, τόσο καλή που αρχίζουν να σου λείπουν τα ρυθμιζόμενα σκοπευτικά όργανα. Αυτό είναι και το μόνο μας παράπονο από τα πιστόλια αυτά, τα οποία είναι ό,τι πιό διασκεδαστικό αλλά και ρεαλιστικό στη βολή σε σχέση με οτιδήποτε με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα που έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Αφού λοιπόν η ακρίβεια της βολής είναι αρκετά καλή ώστε να μιλάμε για συγκεντρώσεις και ρυθμίσεις, θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να ρυθμίσουμε και το σημείο σκόπευσης χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε λίμες και πατέντες. Μή φανταστείτε, βέβαια, ότι μιλάμε για μεγάλες διαφορές, για “ένα κλικ” μιλάμε, όμως αφού το αεροβόλο διαθέτει την απαραίτητη ακρίβεια, θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

Το συμπέρασμά μας, πάντως, είναι κάτι παραπάνω από θετικό, και πλέον ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε και άλλα παρόμοια μοντέλα πιστολιών που λειτουργούν με τον εξελιγμένο τρόπο λειτουργίας της ρεαλιστικής παλινδρόμησης του κλείστρου. Μπορεί να μοιάζει λεπτομέρεια, όμως στα αεροβόλα αυτής της κατηγορίας, ο ρεαλισμός στην αίσθηση και στη λειτουργία είναι το πρώτο ζητούμενο, και σε αυτόν τον τομέα τα νέα αεροβόλα της Cybergun παίρνουν “άριστα”. 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ