Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαΔύο παραλλαγές αεροβόλων στο ίδιο θέμα

Δύο παραλλαγές αεροβόλων στο ίδιο θέμα

|

Τα δύο αεροβόλα της δοκιμής μας προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή και αντιγράφουν διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου πυροβόλου πιστολιού. Εδώ, όμως, τελειώνουν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές…

του Κώστα Λακαφώση

Η Beretta 92 (στις διάφορες εκδόσεις της) είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα πιστόλια στον κόσμο, ειδικά από το 1985 και μετά, όταν κέρδισε τον διαγωνισμό του αμερικανικού στρατού για την αντικατάσταση του παλαιού “45αριού” που ήταν σε χρήση από το 1911 μέχρι τότε. Έτσι, με ένα τεράστιο συμβόλαιο και μαζί τη φήμη που συνόδευε τον νικητή ενός τέτοιου διαγωνισμού, η Beretta γνώρισε τεράστια επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 80 στην παράλληλη αγορά της αστυνομίας αλλά και των απλών ιδιωτών: όλοι ήθελαν “ένα τέτοιο, ίδιο” όπως αυτό που επέλεξε ο μεγαλύτερος και καλύτερα εξοπλισμένος στρατός του κόσμου.

Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά χρόνια πέρασαν και πολλά νέα πιστόλια εμφανίστηκαν στην αγορά, όμως η Beretta 92 παραμένει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σχήματα, γεγονός που αναγκαστικά τροφοδοτεί και την αγορά που μας ενδιαφέρει: την αγορά των αεροβόλων που βασίζονται σε πραγματικά όπλα.

- Advertisement -

Στην αγορά των αεροβόλων, υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολ­­ουθήσει μία εταιρεία για να αντιγράψει ένα πραγματικό πιστόλι: είτε να έλθει σε συνεννόηση και εμπορική συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία του πυροβόλου όπλου, έτσι ώστε να αγοράσει τα δικαιώματα χρήσης της πραγματικής ονομασίας και των λογοτύπων της αγοράς, είτε να προτιμήσει να κάνει μια μικρή παραλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει το αεροβόλο με “ουδέτερο” όνομα, γλυτώνοντας τα χρήματα της άδειας αλλά ταυτόχρονα χάνοντας αρκετά σε επίπεδο μάρκετινγκ από αυτούς που θα ήθελαν το “αυθεντικό”.

Η γερμανική εταιρεία Umarex είναι μια εταιρεία κατασκευής αεροβόλων που προσφέρει μεγάλη γκάμα ομοιωμάτων πραγματικών όπλων, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στα όπλα με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα. Έχοντας επενδύσει πολλά χρήματα σε ανάπτυξη τεχνογνωσίας, όχι μόνο στην κατασκευή αξιόπιστων και λειτουργικών μηχανισμών βολής αλλά και στην κατασκευή ιδιαίτερα ρεαλιστικών στην όψη και στο βάρος πιστολιών κάθε είδους, η Umarex ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια να αναζητεί “επώνυμες” συνεργασίες, καταφέρνοντας στην πορεία να εξασφαλίσει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες όπως η Walther, η Colt, η Smith and Wesson και η Beretta έτσι ώστε να προσφέρει τα αεροβόλα της με το λογότυπο και όλες τις αυθεντικές λεπτομέρειες του αντίστοιχου πραγματικού πιστολιού.

Τα δύο αεροβόλα πιστόλια της δοκιμής μας, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μοιάζουν πάρα πολύ, αφού και τα δύο προσφέρονται από την Umarex αλλά φέρουν το επίσημο λογότυπο της Beretta, ενώ βασίζονται και στην ίδια οικογένεια πιστολιών, δηλαδή σε δύο διαφορετικές εκδοχές της περίφημης Beretta 92. Εδώ, όμως, τελειώνουν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές, αφού τα δύο αυτά αεροβόλα είναι εντελώς διαφορετικά σε μηχανισμό και λειτουργία. Κατ’ αρχήν, είναι και τα δύο “αεροβόλα” υπό την ευρεία έννοια, όμως μόνο το ένα είναι “κανονικό”, δηλαδή μόνο το ένα χρησιμοποιεί μεταλλικά σφαιρίδια και αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα. Το άλλο είναι airsoft, δηλαδή είναι ένα αεροβόλο που λειτουργεί σε χαμηλότερες πιέσεις και εκτοξεύει ελαφριά πλαστικά σφαιρίδια διαμέτρου 6 χιλιοστών σε αποστάσεις “δωματίου”. Προσοχή, όμως: αν νομίζετε ότι το συμπέρασμά μας είναι το προφανές και ακολουθεί την προκατάληψη που λέει “το ένα είναι αληθινό αεροβόλο ενώ το άλλο είναι παιχνίδι”, διαβάστε παρακάτω και περιμένετε εκπλήξεις, αφού στη συγκεκριμένη σύγκριση δεν κερδίζει το θεωρητικό φαβορί. Όχι, δεν εννοούμε ότι απαρνηθήκαμε τα αεροβόλα και το ρίξαμε στα airsoft, όμως στη συγκεκριμένη σύγκριση πρέπει να παραδεχθούμε ότι “η τράπουλα είναι στημένη”, αφού έτυχε να συγκρίνεται ένα αεροβόλο αρκετά καλής ποιότητας αλλά παλιότερης τεχνολογίας, με ένα από τα καλύτερα και πιό διασκεδαστικά airsoft όπλα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: η Beretta 92 Elite II της Umarex είναι ένα αεροβόλο πιστόλι που χρησιμοποιεί αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα για να εκτοξεύσει ατσάλινα σφαιρίδια 4,5 χιλιοστών (τα γνωστά μας ΒΒ) τα οποία αποθηκεύονται στον αφαιρούμενο γεμιστήρα όπου τοποθετείται και η αμπούλα. Η σκανδάλη του όπλου είναι διπλής ενεργείας για κάθε βολή, δηλαδή δεν υπάρχει η λειτουργία οπισθοχώρησης του κλείστρου και όπλισης της επόμενης βολής όπως έχουμε αρχίσει πλέον να βλέπουμε σε διάφορα αεροβόλα πιστόλια τελευταίας τεχνολογίας. Ο σκοπευτής μπορεί να οπλίσει τη σφύρα και να ρίξει μία βολή μονής ενεργείας για να έχει πιο ελαφριά σκανδάλη και άρα καλύτερη πρακτική ακρίβεια, όμως ούτως ή άλλως ο συνδυασμός των σταθερών σκοπευτικών οργάνων και η χρήση ΒΒ (αντί για μολυβένια “ποτηράκια”) δεν δίνουν τις προδιαγραφές που θα ήθελε κανείς για βολές υψηλής ακριβείας σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο όπλο δεν διαθέτει αρκετή ακρίβεια και δύναμη για τα μέτρα της κατηγορίας, όμως σίγουρα δεν είναι το πιστόλι που θα επιλέξει κανείς για να εξασκηθεί στη σκοποβολή σταθερού στόχου, ούτε το πιστόλι που θα χρησιμοποιήσει κανείς για να αναζητήσει τα όριά του σε επίπεδο ακρίβειας και δύναμης. Για όποιον θέλει να διασκεδάσει, στήνοντας στόχους ταχείας βολής σε κοντινές προς μεσαίες αποστάσεις και ρίχνοντας γρήγορες βολές με ένα πιστόλι που μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο πραγματικό, το συγκεκριμένο αεροβόλο είναι πολύ καλό- όμως, για αυτή τη χρήση, αρχίζει πλέον να είναι πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική και ένα airsoft, ειδικά αν είναι ένα τόσο καλό airsoft όσο η Beretta 93R της Umarex.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να εξηγήσουμε και μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια, που ίσως δεν έχουν εντοπίσει ακόμα όσοι δεν είναι καλά διαβασμένοι στα “ειδικά” όπλα περιορισμένης κυκλοφορίας.

­­Έτσι, όσοι νομίζουν ότι Beretta 92 και 93R έχουν ένα νούμερο διαφορά, μοιάζουν και στην όψη, άρα είναι περίπου το ίδιο μοντέλο, δεν έχουν εντοπίσει μια μικρή αλλά εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια που διαφοροποιεί πολύ σημαντικά τα δύο όπλα: το μοντέλο 93R είναι η αυτόματη μετατροπή του αντίστοιχου ημιαυτόματου πιστολιού, δηλαδή είναι ένα όπλο που έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε βολή κατά βολή και βολής κατά ριπάς! Πρόκειται για ένα πολύ “ειδικό” και περιορισμένης κυκλοφορίας μοντέλο που εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70 για τις ανάγκες των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της ιταλικής αστυνομίας και του στρατού, που ακολουθούσε το σχήμα και τη βασική αρχιτεκτονική της κλασικής ημιαυτόματης Beretta 92, με την προσθήκη ενός εντελώς διαφορετικού μηχανισμού σκανδάλης και μοχλών ασφαλείας, αλλά και ενός πρόσθετου πτυσσόμενου χειροφυλακτήρα κάτω από την κάννη που βοηθούσε στον καλύτερο έλεγχο του όπλου στη βολή κατά ριπάς. Το όπλο αυτό κυκλοφόρησε σε λίγα κομμάτια και μόνο για κρατικές υπηρεσίες, ενώ έχει αποσυρθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τους επίσημους καταλόγους της Beretta, όμως η έκδοση airsoft αποτελεί ένα ζωντανό (και ιδιαίτερα διασκεδαστικό) δείγμα της ιστορίας της ιταλικής εταιρείας. Με τη βοήθεια της φιάλης με προσυμπιεσμένο προπάνιο που χρησιμοποιείται για όλα τα airsoft, γεμίζουμε την αποθήκη αέρα και γεμίζουμε με πλαστικά σφαιρίδια τον γεμιστήρα, και μπορούμε πλέον να επιλέξουμε: όπως ακριβώς και στο αληθινό, έτσι και στο airsoft η σκανδάλη δεν έχει λειτουργία διπλής αλλά μόνο μονής ενεργείας, ενώ η ασφάλεια έχει μετακινηθεί σε δεύτερο μοχλό, ενώ ο κλασικός μοχλός ασφαλείας έχει γίνει επιλογέας βολής. Στην πάνω θέση, ρίχνουμε βολή κατά βολή, και μάλιστα με εντυπωσιακά καλή ακρίβεια για αποστάσεις μέχρι 6-7 μέτρα, ειδικά σε κλειστό χώρο και άπνοια. Με τον μοχλό στην κάτω θέση, αντί για τη ριπή των 3 βολών του πραγματικού, εδώ έχουμε κανονική αυτόματη ριπή που περιορίζεται μόνο από τη χωρητικότητα του γεμιστήρα, και είναι τόσο διασκεδαστική που πραγματικά δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Πρέπει να πιάσει κανείς στα χέρια του το συγκεκριμένο όπλο και να ρίξει μια ριπή για να καταλάβει ότι το συγκεκριμένο όπλο είναι το απόλυτο “αγχολυτικό”, είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά “παιχνίδια” που μπορεί να ευχαριστηθεί κάποιος, εάν θέλει για λίγο να ξεφύγει από την αναζήτηση της απόλυτης επίδοσης στη σκοποβολή και απλώς να διασκεδάσει. Ειδικά, λοιπόν, σε επίπεδο διασκέδασης, το συγκεκριμένο airsoft, αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των “πραγματικών” αεροβόλων όπως η Beretta 92 με τα μεταλλικά σφαιρίδια, τελικά θεωρούμε ότι πετυχαίνει τον “στόχο” του πιο αποτελεσματικά!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήρε το αεροβόλο του πίσω που άφησε στο σπίτι του στα κατεχόμενα πριν 48 χρόνια

Πήρε το αεροβόλο του πίσω που άφησε στο σπίτι του στα κατεχόμενα πριν 48 χρόνια Άλλοι το λένε τύχη, άλλοι μοίρα και άλλοι παιχνίδι της...
37,591ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,580ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
15.8 ° C
18 °
12.5 °
86 %
2.2kmh
20 %
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ