spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-Βλητική5cm συν ή πλην δεν κάνουν διαφορά

5cm συν ή πλην δεν κάνουν διαφορά

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Τα 2, 3 και 5 εκατοστά διαφοράς στο μήκος κάννης δεν έχουν καμία σημασία, γιατί η βλητική απόδοση του όπλου μπορεί να ρυθμιστεί με την επιλογή κατάλληλου φυσιγγίου…

 

Κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ 

Μακριές ή κοντές κάννες; Διάμετρος αυλού; Κώνος συναρμογής, τσοκ, porting; Χρώμιο στο εσωτερικό ή όχι; Ερωτήματα για τα οποία έχει γραφτεί ένας… σκασμός άρθρων, εντούτοις εξακολουθούν να προβληματίζουν τους κυνηγούς και συχνά πυκνά να αποτελούν θέμα ατέρμονων συζητήσεων.

 

Τα εκατοστά συν ή πλην

Θα μείνουμε στο θέμα του μήκους της κάννης για να το αναλύσουμε επί της ουσίας. Στην περίπτωση που κάποιος αφήσει πίσω του θεωρία όπως το αν οι μακρύτερες κάννες στέλνουν τα σκάγια σε μεγαλύτερες αποστάσεις –κάτι που μεταξύ μας δεν αποτελεί σοβαρό θέμα συζήτησης-, υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με το μήκος της κάννης και θα βοηθήσουν ουσιαστικά στο κυνήγι.

Μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός για το μήκος κάννης ανάλογα το θήραμα και την περιοχή που ασκείται το κυνήγι (μορφολογία εδάφους, βλάστηση, κ.λπ.), αλλά κι αυτό πρέπει να αναλυθεί γιατί ενδεχομένως να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κυνηγοί μπεκάτσας επιλέγουν, ως επί τω πλείστων, όπλα με κοντές κάννες για να είναι ευκολότερος ο χειρισμός τους στα πυκνά. Στην αντίθετη πλευρά «κινούνται» οι κυνηγοί στα καρτέρια που επιλέγουν μακρύκαννα όπλα, με την λογική να έχουν μεγαλύτερη ευθεία σκόπευσης και καλύτερη ευθυγράμμιση με το στόχο.

Το ερώτημα είναι, πόσο προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε μήκος πρέπει να είναι η κάννη ανάλογα την περίπτωση, αλλά και το αν τα κάποια εκατοστά συν ή πλην κάνουν τη διαφορά. Με αυτά τα δεδομένα, πάμε να δούμε τι επιπτώσεις έχει στο κυνήγι ένα όπλο με κάννη μήκους 61 εκατοστών έναντι ενός άλλου στο οποίο η κάννη είναι 66 εκατ..

 

Σημαντικότερο το ζύγισμα

Το πρώτο και σημαντικότερο θέμα είναι ο τύπος του όπλου (αυτογεμές ή δίκαννο) αλλά και το ζύγισμα. Πόσο μπορεί να επηρεάσει η πιο κοντή κάννη (61 εκατ.) τη συμπεριφορά τη δική μας και του όπλου, όταν οι τουφεκιές είναι «μπηχτές» και πραγματοποιούνται από τον κυνηγό μέσα σε πυκνή βλάστηση που περιορίζει τις κινήσεις;

Προφανώς από ελάχιστα έως καθόλου, καθώς μιλάμε για 5 εκατοστά διαφορά. Αυτά τα 5 εκατοστά από την άλλη, μπορεί να συντελούν ουσιαστικά στο ζύγισμα. Αν επιλέξουμε το όπλο μας με βάση το ζύγισμα που προσφέρει στα χέρια μας -και αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για τον σωστό χειρισμό του- τότε τα 5 εκατοστά παραπάνω ή παρακάτω σε μήκος κάννης μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Ένα όπλο ελαφρώς εμπροστοβαρές θα είναι πολύ χρήσιμο σε εκείνους των οποίων οι βολές τους δεν ξεπερνούν το ύψος του ώμου (χαμηλές βολές). Δεν θα χρειαστεί να κάνουν διόρθωση στην σκόπευση, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στις «μπηχτές» τουφεκιές. Αντίθετα, όταν οι βολές είναι ψηλά (κυρίως στα καρτέρια) η μεταφορά του βάρους του όπλου ελαφρώς προς τα πίσω θα βοηθήσει -για τους ίδιους λόγους που αναφέρω παραπάνω- τους κυνηγούς.

Τα 2 και 3 εκατοστά διαφοράς στο μήκος κάννης δεν έχουν καμία σημασία γιατί η βλητική απόδοση του όπλου μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα με την επιλογή κατάλληλου φυσιγγίου, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει με την αλλαγή στην κατανομή βάρους του όπλου. Άλλωστε σε πρόσφατο άρθρο μας γράψαμε ότι το συνολικό μήκος του όπλου δεν εξαρτάται μόνο από την κάννη, αλλά και από τον τύπο.

Για παράδειγμα, ένα αυτογεμές αδρανείας με κάννη μήκους 71 εκατοστών έχει μεγαλύτερο, συνολικά, μήκος, συγκριτικά με ένα αυτογεμές αερίων που έχει το ίδιο μήκος κάννης. Σημαντικές διαφορές σε συνολικό μήκος σε όπλα που έχουν ίδιο μήκος κάννης, υπάρχει επίσης και μεταξύ δίκαννων και αυτογεμών.

 

Περί αυτιών…

Το μήκος κάννης συντελεί ουσιαστικά και στην ένταση του ήχου που προκαλείται από την τουφεκιά και μεταφέρεται στα αυτιά μας. Ο κυνηγός που ρίχνει μεγάλο αριθμό φυσιγγίων σε κάθε έξοδο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το μήκος κάννης. Όσο πιο κοντά στο αυτί  είναι ο παραγόμενος ήχος, τόσο μεγαλύτερη η ενόχληση και η επιβάρυνση που δέχεται το συγκεκριμένο όργανο. Ο κυνηγός όμως που θα ρίξει μερικά φυσίγγια, κι όχι σε κάθε έξοδο, δεν αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αυτό.

Η λύση για την  αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος που είναι «ύπουλο» και λειτουγεί  επιβαρυντικά για την ακοή, είναι η ωτοασπίδες. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν αλλά με βάση την εικόνα που έχουμε από τα κυνηγοτόπια δεν θα έχετε δει και πολλούς να δίνουν σημασία για την προστασία της ακοής τους.

Αντίθετα θα έχετε δει αρκετούς κυνηγούς σε ειδικά εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας να παραπονιούνται ότι δεν ακούν καλά ή ότι κάτι βουίζει μόνιμα μέσα στα αυτιά τους.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι

Το χιούμορ στο κυνήγι Οι δεισιδαιμονίες των κυνηγών Η επιρροή των κακοποιών πνευμάτων, οι αντιεπιστημονικές δοξασίες και ο παράλογος φόβος για το υπερφυσικό, δεν λείπουν από...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ