Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-Βλητική2-3 φτηνά όπλα ή ένα καλό

2-3 φτηνά όπλα ή ένα καλό

|

- Advertisement -

 

Ο καταναλωτισμός έχει περάσει πλέον στο πετσί μας. Αγοράζουμε για να έχουμε αλλά αγοράζουμε και για να αγοράζουμε. Δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία αν αυτά που αγοράζουμε μας  είναι απολύτως απαραίτητα αρκεί που έχουμε την δυνατότητα να τα αγοράσουμε.

 

Κάπως έτσι γίνεται και με τα όπλα, «το βρήκα σε καλή τιμή και το αγόρασα» είναι αυτό που συνήθως ακούμε σαν αιτιολόγηση αγοράς για το δεύτερο, τρίτο ,έκτο, εικοστό έκτο όπλο που αγοράζει κάποιος. Οι περισσότεροι επικαλούνται ότι μαζεύουν όπλα για συλλογή αλλά μόνο συλλογή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που κάνουν. Οι συλλογές έχουν την έννοια της επένδυσης, κάτι που δεν ισχύει όταν ο «συλλέκτης» μαζεύει ότι βρει και μάλιστα όταν αυτό που αγοράζει με την πάροδο του χρόνου αντί να αυξάνεται η αξία του αντιθέτως μειώνεται. Η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών ξεκινά με την αγορά κάποιας καραμπίνας και αμέσως μετά ονειρεύονται να έχουν και ένα  δίκαννο. Τα οικονομικά και η «παντόφλα» είναι αυτά που καθορίζουν το αν το μάζεμα όπλων θα  συνεχιστεί και δεν θα υπάρχει ο περιορισμός στα 1-2. Η λογική του να έχει ο κυνηγός ένα όπλο, συνήθως δίκαννο για να κυνηγά κυριλέ μπεκάτσα, ορτύκι, πέρδικα λαγό και ένα για τα πιο δεύτερα κυνήγια, καρτέρια κτλ δεν είναι λάθος αλλά αν το θέσουμε σε βάση αποτελεσμάτων κάρπωσης το ένα όπλο σίγουρα παρουσιάζει προτερήματα .Από την άλλη πλευρά αν με να όπλο είμαστε αποτελεσματική στο κυνήγι οποιουδήποτε θηράματος γιατί να μην είμαστε και στο κυνήγι των υπολοίπων.   Άραγε αξίζει το μάζεμα όπλων  ή τελικά συμφέρει η αγορά ενός και καλού. Προσωπική μου άποψη που την έχω καταθέσει πριν πολλά χρόνια και ας με συγχωρέσουν για άλλη μια φορά  όσοι πουλούν όπλα είναι ότι ο κυνηγός πρέπει να έχει ένα όπλο. Στην περίπτωση δεύτερου θα πρέπει, κυρίως το κοντάκι να έχει ακριβώς τις ίδιες κλίσεις και διαστάσεις με το πρώτο όπλο.

Προσαρμόζεται δεν προσαρμόζει

 Η πλειοψηφία των κυνηγών αγοράζει όπλο και προσαρμόζεται σε αυτό. Λίγοι είναι εκείνοι που αγοράζουν όπλο και το προσαρμόζουν επάνω τους. Φανταστείτε ένα κυνηγό που αγόρασε όπλο και με το πέρας του χρόνου προσαρμόστηκε σε αυτό καταφέρνοντας να σταυρώσει καμιά καλή τουφεκιά, τι αποτελέσματα θα έχει στο κυνήγι αν πιάσει ένα άλλο όπλο που το κοντάκι του έχει άλλες κλίσεις και διαστάσεις. Αυτό κάνουν όλοι όσοι αγοράζουν δεύτερο και τρίτο όπλο. Μην νομίζετε ότι δεν το ξέρουν. Το γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά για το λόγο αυτό όταν πάνε στο κυνήγι πάντα παίρνουν μαζί τους το όπλο που μπορούν με αυτό να είναι πιο αποτελεσματική στις τουφεκιές τους. Τα υπόλοιπα μένουν σπίτι για να τα δείχνουν στους φίλους ή τα κουβαλούν μαζί του ως εναλλακτική, εφεδρεία στην περίπτωση που πάθει κάτι το βασικό .Λίγοι είναι εκείνοι που θα αγοράσουν δεύτερο, τρίτο κτλ όπλο με την λογική ότι πρέπει να είναι   απολύτως προσαρμοσμένο επάνω τους και θα μπορούν ανεξάρτητα με το ποιο  όπλο θα πάρουν μαζί τους να είναι εξίσου αποτελεσματική στο κυνήγι. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει 4 όπλα με μέσο όρο άξιας σαν μεταχειρισμένα τα 1000 ευρώ η συνολική αξία της επένδυση του είναι 4.000 ευρώ. Δεν θα μπορούσε κάλλιστα με τα χρήματα αυτά  να έχει ένα καλό όπλο που θα του προσφέρει καλύτερα εργονομικά χαρακτηριστικά, καλύτερο ζύγισμα, καλύτερη ποιότητα ξύλων, εφαρμογών, φινιρισμάτων, άριστη εφαρμογή στα μέτρα του κυνηγού  αλλά και βελτιωμένο βλητικό αποτέλεσμα.

Θετικά και αρνητικά

- Advertisement -

 Η φτήνια τρώει τον παρά λέει η σοφή λαϊκή ρήση. Ποιος αλήθεια προγραμματίζει, υπομένει, καρτερά να μαζέψει κάποιο μεγάλο ποσό για να πάρει όπλο, και όχι μόνο. Αντιθέτως πόσο εύκολο είναι όταν «περισσεύουν» 300-500 ευρώ να  δοθούν  για να αποκτηθεί μια «ευκαιρία» που θα μεγαλώσει και την συλλογή. Στην περίπτωση του μόνου όπλου το αρνητικό στοιχείο είναι η «ανασφάλεια». Ωστόσο τι μπορεί να πάθει ένα καλά συντηρημένο όπλο στο κυνήγι είναι θέμα προς σοβαρή συζήτηση. Στην περίπτωση των 2+ όπλων δεν τίθεται θέμα ανασφάλειας αλλά τίθενται όλα τα υπόλοιπα. Μεταξύ των όπλων οι διαφορές δεν εστιάζουν μόνο στο σχήμα και στις διαστάσεις του κοντακίου. Η λίστα είναι μεγάλη: το βάρος, ο καταμερισμός βάρους (ζύγισμα), το σχήμα λαβής και πάπιας, η σκοπευτική γραμμή, η υφή από τις ψάθες, το πέλμα μέχρι και το χρώμα στην ακίδα σκόπευσης. Κάθε ένα από αυτά συντελεί στο να χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί ο κυνηγός στις αλλαγές. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ύπαρξη ζευγαριών όπλων με αρίθμηση 1 και 2 που τα έφτιαχναν πανομοιότυπα για όσους ήθελαν να έχουν περισσότερα από ένα όπλα. Μπορεί τότε να μην υπήρχαν οι καραμπίνες που ρίχνουν πιο πολλά φυσίγγια από τα δίκαννα και για να καλύψουν τις ανάγκες τους για πολλές και γρήγορες τουφεκιές να χρησιμοποιούσαν γεμιστές και δεύτερο όπλο αλλά τα δυο όπλα ήταν πανομοιότυπα για να μην υπάρχουν διαφορές στο σκοπευτικό αποτέλεσμα. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να έχετε ένα κοντόκαννο ελαφρύ για τα περπατητά και ένα μακρίκαννο για καρτέρια καλύτερα να το ξανασκεφτείτε το καλύτερα.     

Προσωπική μου άποψη που την έχω καταθέσει πριν πολλά χρόνια και ας με συγχωρέσουν για άλλη μια φορά  όσοι πουλούν όπλα είναι ότι ο κυνηγός πρέπει να έχει ένα όπλο. Στην περίπτωση δεύτερου θα πρέπει, κυρίως το κοντάκι να έχει ακριβώς τις ίδιες κλίσεις και διαστάσεις με το πρώτο όπλο. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει 4 όπλα με μέσο όρο άξιας σαν μεταχειρισμένα τα 1000 ευρώ η συνολική αξία της επένδυση του είναι 4.000 ευρώ. Δεν θα μπορούσε κάλλιστα με τα χρήματα αυτά  να έχει ένα καλό όπλο

Μεταξύ των όπλων οι διαφορές δεν εστιάζουν μόνο στο σχήμα και στις διαστάσεις του κοντακίου. Η λίστα είναι μεγάλη: το βάρος, ο καταμερισμός βάρους (ζύγισμα), το σχήμα λαβής και πάπιας, η σκοπευτική γραμμή, η υφή από τις ψάθες, το πέλμα μέχρι και το χρώμα στην ακίδα σκόπευσης.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Οκτώβρης των φερματζήδων…

Οκτώβρης και η δράση για τους κυνηγούς ξεκινά! Βέβαια το γουρούνι και ο λαγός έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η εκκίνηση για την πέρδικα οριοθετείται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
24.4 ° C
25.7 °
22.2 °
39 %
2.2kmh
0 %
Κυ
24 °
Δε
26 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ