Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΌπλα: Ποιο διαμέτρημα είναι ανώτερο; 12αρια και 20αρια στο μικροσκόπιο

Όπλα: Ποιο διαμέτρημα είναι ανώτερο; 12αρια και 20αρια στο μικροσκόπιο

|

Όπλα: Ποιο διαμέτρημα είναι ανώτερο; 

12αρια και 20αρια στο μικροσκόπιο 

Το 12  και το 20  είναι τα πιο δημοφιλή όπλα στην αγορά μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα διαμετρήματα. Και τα δυο θα σας επιτρέψουν να κυνηγήσετε όλα τα θηράματα που περιέχονται στην λίστα θηρεύσιμων. Το πιο θα επιλέξετε, είναι θέμα… αυστηρά προσωπικό 

- Advertisement -

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί πριν αγοράσετε κυνηγετικό όπλο είναι ποιος διαμέτρημα θα θέλατε να είναι. Με βάση τα στοιχεία της αγοράς συνήθως το δίλημμα αυτό τίθεται μεταξύ των διαμετρημάτων 12 και 20. 

Τα φυσίγγια σε διαμέτρημα 12 έχουν βαρύτερες γομώσεις και αποδίδουν περισσότερη ισχύ συγκριτικά με αυτά για το διαμέτρημα 20. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένα 12αρι να είναι συνήθως καλύτερα εξοπλισμένο για να δεχτεί τα μεγαλύτερα φορτία, δηλαδή μεγαλύτερο βάρος γόμωσης και ισχυρότερο λάκτισμα.  

Εν προκειμένω λοιπόν, το ερώτημα που τίθεται είναι αν κάποιος είναι αποφασισμένος να θυσιάσει τα συγκεκριμένα προτερήματα ενός όπλου διαμετρήματος 12, για ένα ελαφρύτερο. 

Και πάμε παρακάτω.  

Ταχύτητα και Ενέργεια 

Ένα 12αρι μπορεί να δεχτεί φυσίγγια με μεγαλύτερο βάρος γόμωσης από ένα 20αρι όπλο. Τα 12αρια παράγουν ταχύτητες στο στόμιο της κάννης που είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές του διαμετρήματος 20. Από την άλλη, όμως, ο μέσος όρος των ταχυτήτων των 12αριων είναι καλύτερος των 20.  

Στον πίνακα 1, έχετε μια εικόνα για τις ταχύτητες, κατά μέσο όρο, που καταγράφονται με διαφορετικού τύπου γομώσεις μεταξύ των δυο διαμετρημάτων:  

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 

Ταχύτητα και ενέργεια για κάθε διαμέτρημα

Διαμέτρημα  Τύπος βλήματος     

  Ταχύτητα στομίου (fps

 

  ενέργεια  ft lbs)
12   Μονόβολο    1600  2488 
20   Μονόβολο    1600  1865 
12   # 4 Buckshot    1100  2351 
20   # 4 Buckshot    1175  1509 
12   # 7.5    1250  1518 
20   # 7.5    1210  1244 

Ενέργεια ανάκρουσης  

Το πόση ενέργεια ανάκρουσης παράγει ένα διαμέτρημα είναι θέμα τεσσάρων παραγόντων: βάρος γόμωσης, ταχύτητα στομίου, βάρος πυρίτιδας και βάρος κυνηγετικού όπλου. Μία πλήρη εικόνα μπορείτε να έχετε στον πίνακα 2.    

Πίνακας 2 

Ενέργεια ανάκρουσης για κάθε διαμέτρημα  

Διαμέτρημα  Τύπος βλήματος   Ανάκτηση
 ενέργειας (ft lbs) 
12   Μονόβολο  28.79 
20   Μονόβολο  17.56 
12   # 4 Buckshot  51.1 
20   # 4 Buckshot  20.83 
12   # 7.5  18.71 
20 μετρητής  # 7.5  14.13 

 

Η μικρότερη ανάκρουση καθιστά το 20αρι καλύτερο για δύο σημαντικούς λόγους: 

Πρώτος και σημαντικότατος παράγοντας είναι η άνεση. Ενώ το λάκτισμα  που μπορεί πραγματικά να αντιληφθείτε είναι υποκειμενικό, η αντικειμενικά ασθενέστερη ενέργεια ανάκρουσης ενός όπλου διαμετρήματος 20 θα ασκήσει λιγότερη πίεση στον ώμο σας. 

Δεύτερος, κι εξ ίσου σημαντικός παράγοντας, είναι το γεγονός ότι η μικρότερη ανάκρουση βοηθά έναν σκοπευτή- κυνηγό να διορθώσει γρηγορότερα τη θέση του όπλου στον ώμο του και κατ΄ επέκταση τη δεύτερη βολή του προς τον στόχο. Ειδικά αν θελήσει, ή αναγκαστεί, να ρίξει δύο βολές, την μία πίσω από την άλλη, με ελάχιστο χρόνο μεταξύ τους.  

Τι είναι φθηνότερο  

Απροσδόκητα, τα φυσίγγια σε διαμέτρημα 12 και 20 δεν έχουν… χαοτικές διαφορές στην τιμή τους και κάποιες φορές τα 20αρια μπορεί να είναι ακριβότερα από τα 12αρια.  

Θα περίμενε κάποιος ένα φυσίγγι 12, που περιέχει περισσότερο μόλυβδο, ορείχαλκο, πλαστικό και πυρίτιδα, να κοστίζει ακριβότερα από ένα 20άρι, που όλα αυτά τα έχει σε μικρότερη ποσότητα. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Τα 12άρια είναι πιο φθηνά και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι πολύ πιο δημοφιλή και παράλληλα στον ανταγωνισμό που υπάρχει λόγω του μεγάλου όγκου των πωλήσεων που έχουν παγκοσμίως. 

Τα 20αρια δεν έχουν τόσο αυξημένη ζήτηση και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που εξηγεί την τιμολογιακή πολιτική των εταιριών που κατασκευάζουν ή εισάγουν 

Είναι σίγουρο ότι θα έχετε πρόσβαση και περισσότερες επιλογές όταν πρόκειται για φυσίγγια σε διαμέτρημα 12 . Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που το διαμέτρημα 12 είναι δημοφιλέστερο 

Το συμπέρασμα 

Το 12  και το 20  είναι τα πιο δημοφιλή όπλα στην αγορά μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα διαμετρήματα. Και τα δυο θα σας επιτρέψουν να κυνηγήσετε όλα τα θηράματα που περιέχονται στην λίστα θηρεύσιμων. 

Εάν προτιμάτε να έχετε περισσότερη δύναμη, πράγμα που δεν είναι πάντα ζητούμενο, θα επιλέξετε ένα 12αρι. Θα σας εξασφαλίσει μεγαλύτερη ποικιλία γομώσεων και καλές τιμές τόσο σε ότι αφορά την απόκτηση του όπλου, όσο και στα φυσίγγια. 

Εάν προτιμάτε ένα κυνηγετικό όπλο με λιγότερη ανάκρουση για καλύτερη άνεση, και ευκολότερο χειρισμό, τότε το 20 είναι το διαμέτρημα σας. Δεν είναι εύκολη η επιλογή γιατί αν γυρίσετε δίπλα σας θα δείτε επί το πλείστων κατόχους 12αριων όπλων. Όλα είναι θέμα επιλογών, ταξινόμησης, προτεραιοτήτων και φιλοσοφίας. Θα θέλετε πραγματικά να έχετε ένα όπλο που μπορεί να ρίξει μεγαλύτερες σε βάρος και ισχυρότερες γομώσεις ή κάτι που είναι ελαφρύ έχει παρόμοια βλητικά χαρακτηριστικά και μπορείτε να το μεταφέρετε πιο ξεκούραστα στα πολύωρα περπατητά κυνήγια; 

Η απόφαση δικιά σας.  

ΜΠΟΞΑΚΙ  

Δημοφιλείς τύποι κυνηγετικών όπλων 

Έξι είναι οι δημοφιλείς τύποι κυνηγετικών όπλων, που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.  

Και είναι οι εξής:

  • 10.  Ο μεγαλύτερος και βαρύτερος τύπος κυνηγετικού όπλου. Δεν είναι εξαιρετικά δημοφιλές, λόγω του μεγέθους του. 
  • 12.  Το πιο δημοφιλές κυνηγετικό όπλο στην αγορά. Εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και λειτουργικό για το μεγαλύτερο φάσμα θηραμάτων που κυνηγάμε. 
  • 16. Σπάνιο πλέον διαμέτρημα.   
  • 20. Ακριβώς πίσω από το 12αρι σε δημοτικότητα. Τα κυνηγετικά όπλα με διαμέτρημα 20 είναι πολύ δημοφιλή λόγω των μικρότερων διαστάσεών του που το κάνουν πιο εύχρηστο, χωρίς να υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα.   
  • 28. Αυτό το διαμέτρημα βρίσκεται στο μικρότερο άκρο του φάσματος και χρησιμοποιείται κυρίως για κυνήγι μικρών φτερωτών και τριχωτών θηραμάτων. 
  • 410. Το μικρότερο διαμέτρημα  στην αγορά. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρυγόνια και ορτύκια: Τα φετινάρια της πρώτης γέννας

Η πρώτη φάση της αναπαραγωγικής διαδικασίας έχει πλέον ολοκληρωθεί. Οι καρποί της πρώτης γέννας αποτελούν γεγονός. Και τα μικρά τρυγόνια και ορτύκια είναι η...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.2 ° C
33.8 °
31 °
36 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ