Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΌπλα μέχρι 1.000 ευρώ

Όπλα μέχρι 1.000 ευρώ

|

Όλοι ελπίζουμε όταν πρόκειται να αγοράσουμε ένα όπλο ότι θα επιλέξουμε το καλύτερο. Όμως τα οικονομικά, συχνά, περιορίζουν τις επιλογές και μας υποχρεώνουν σε συμβιβασμούς.

Μέχρι που θα μπορούσαμε να συμβιβαστούμε όταν επιλέγουμε ένα όπλο, προκειμένου να αποκτήσουμε αυτό που ονειρευόμαστε; Είναι ένα δίλημμα το οποίο αρκετές φορές μας οδηγεί σε αλλαγές αποφάσεων και αναθεώρηση προτεραιοτήτων. Σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε στις επιλογές, προσπαθούμε να υπενθυμίσουμε τις δημοφιλέστερες επιλογές των κυνηγών, με όριο τα 1.000 ευρώ.

Βέβαια για να μην πελαγοδρομούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να αποκλείσουμε επιλογές κάτω από τα 600 ευρώ, διότι είναι άδικο να συγκρίνουμε μεταξύ τους, όπλα τα οποία κινούνται σε εντελώς διαφορετικές οικονομικές κατηγορίες. Τα κριτήρια των επιλογών, δεν είναι οι προσωπικές μας προτιμήσεις, αλλά κυρίως η δημοτικότητα κάθε όπλου, η αξιοπιστία και η κάλυψη από την αντιπροσωπεία σε εγγύηση και ανταλλακτικά.

Καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

- Advertisement -

Συχνά βρίσκουμε στην αγορά, διαθέσιμα όπλα πολύ μεγαλύτερης αξίας, να πωλούνται σε τιμή που δεν υπερβαίνει το 50 % της πραγματικής τους αξίας ή ακόμη χαμηλότερα. Θα πρέπει λοιπόν όταν αποφασίσουμε να αγοράσουμε όπλο, να προσδιορίσουμε αν αυτό που θέλουμε μπορεί να είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο. Το καινούργιο έχει το πλεονέκτημα της εγγύησης, της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών και για μερικά χρόνια, την καλή τιμή μεταπώλησης.

Για το μεταχειρισμένο, σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυρό κριτήριο είναι η ιστορική του αξία, ενώ σε άλλες, είναι η αποδεδειγμένη αξιοπιστία του. Όπως και να έχει το θέμα, θα πρέπει εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας, αν θέλουμε να αγοράσουμε ένα αξιόπιστο καινούργιο όπλο, ή αναζητούμε μία καλή ευκαιρία σε μεταχειρισμένο. Πάντως, οι περισσότεροι από εκείνους που αναζητούν μεταχειρισμένα όπλα, είναι λάτρεις των δίκαννων και μάλιστα των πλαγιόκαννων, τα οποία σήμερα δεν παράγονται στην ποσότητα και στην ποικιλία που κυκλοφορούσαν πριν από τρείς ή τέσσερις δεκαετίες. Η τεχνολογία στα δίκαννα, είτε αυτά είναι πλάγια, είτε είναι αλληλεπίθετα, δεν αλλάζει με τους ρυθμούς που αλλάζει στα αυτογεμή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δίκαννα ηλικίας ακόμη και 50 ετών, που εξακολουθούν να προσφέρουν σχεδόν όλα, όσα μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο όπλο αυτού του τύπου. Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε το ίδιο και για τα αυτογεμή. Ένα αυτογεμές με ανάλογη ηλικία, θεωρείται ξεπερασμένο και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κανένας δεν θα διέθετε 1000 ευρώ για να αγοράσει μία «καραμπίνα» της δεκαετίας του ΄60 ή του ΄70. 

Καραμπίνα ή δίκαννο;

Είναι γεγονός, ότι οι περισσότεροι Έλληνες κυνηγοί, επιλέγουν αυτογεμή, έστω κι αν γνωρίζουν ότι τα δίκαννα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα. Το ένα επιπλέον φυσίγγι της «καραμπίνας» είναι πολύ ισχυρό κίνητρο και καλύπτει μέρος από στις σκοπευτικές μας ανασφάλειες. Σε ορισμένα μάλιστα είδη κυνηγίου, όπως είναι αυτό του αγριόχοιρου, σπάνια θα συναντήσει κάποιος κυνηγούς να χρησιμοποιούν δίκαννα. Αντίθετα οι κυνηγοί του λαγού προτιμούν τα πλαγιόκαννα, ενώ οι κυνηγοί της μπεκάτσας, προτιμούν τα αλληλεπίθετα. Ακόμη και οι κυνηγοί που κυνηγούν τσίχλες, προτιμούν τις καραμπίνες, διότι δεν έχουν μεγάλη ανάκρουση όση τα δίκαννα, που στις πολλές τουφεκιές γίνονται κουραστικά.

Ποιες «καραμπίνες»;

Αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη ζήτηση σε αυτή την κατηγορία καινούργιων όπλων, την έχουν τα όπλα του γκρουπ της BERETTA, στο οποίο ανήκουν εκτός από τα όπλα Beretta, τα Benelli, τα Franchi και τα BBI (Beretta – Benelli – Iberica). Εξίσου δημοφιλή είναι τα όπλα της Browning, της Winchester και της Fabarm.

Από τα πιο πάνω, τα δημοφιλέστερα είναι τα Franchi, τα οποία πλέον κατασκευάζονται με μηχανισμό αδράνειας. Είναι σύγχρονα όπλα με απλό μηχανισμό, εύκολα στη συντήρηση και στον καθαρισμό με χαμηλό βάρος και άριστη εργονομία. Καλές προτάσεις είναι επίσης τα όπλα BBI, που κυκλοφορούν σε διάφορες παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα. Πρόκειται για τον γνωστό μηχανισμό αδράνειας της Benelli, που κυκλοφορεί από το 1980 (SL-80). Τα συναντάμε και με το όνομα της Benelli, αλλά και με το όνομα της Beretta ως Vitoria ES-100.

Σε ότι αφορά το μοντέλο Bellmonte, έχει υποστεί face lifting και έχει βελτιωμένα τσοκ. Ο μηχανισμός όλων των εκδόσεων αυτού του όπλου, είναι αξιόπιστος με ανεξάρτητη αλλά όχι περιστρεφόμενη κεφαλή κλείστρου και μεγάλη ευκολία συντήρησης.

Η Beretta προσφέρει σε αυτή την οικονομική κατηγορία επίσης, το Α300 Outlander, το οποίο διατίθεται με ξύλινα ή συνθετικά μέρη. Είναι όπλο αερίων, το οποίο έχει το μηχανισμό λειτουργίας του Α400 και το κλείστρο του AL 391/2. Είναι αξιόπιστο και εύχρηστο όπλο, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη φροντίδα καθαρισμού από τα BBI, ES-100 και Belmonte. Στον αντίποδα όμως έχει χαμηλότερη ανάκρουση και μικρότερο συνολικό μήκος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το μοντέλο Η4 της Fabarm, το οποίο προσφέρεται με λευκή ή μαύρη βάση, σε τιμές κάτω από τα 1.000 ευρώ. Πρόκειται για όπλα που λειτουργούν με αέρια και φημίζονται για την εξαιρετική απόδοση των καννών τους.

Ακόμη μία ευκαιρία κοντά στα 1.000 ευρώ, είναι το SX3 Black Shadow της Winchester. Πρόκειται για το γνωστό SX3 σε απλούστερη έκδοση, η οποία ουσιαστικά δεν περιλαμβάνει τα αξεσουάρ του κοντακιού και τη διακόσμηση των ακριβότερων μοντέλων. Φημίζεται για την ταχυβολία του και την πολύ καλή απόδοση της κάννης.

Σε ορισμένα καταστήματα υπάρχουν αποθέματα του μοντέλου Phoenix, της Browning που πωλούνται και αυτά σε τιμή ανάλογη με τα προηγούμενα. Και σε αυτή την περίπτωση ο μηχανισμός είναι ίδιος με τα μοντέλα Fusion Evolve και υστερεί μόνο σε διακόσμηση.

Τα αλληλεπίθετα

Σε αυτό τον τύπο όπλων, πολύ δημοφιλή είναι τα σύγχρονα ρωσικά Baikal, τα οποία σήμερα δεν υστερούν σε τίποτε αν συγκριθούν με εκείνα των δυτικών αγορών. Ειδικά τα μοντέλα MP27 προσφέρονται πλέον, με μαύρη ή λευκή βάση, με μονή σκανδάλη, με εναλλασσόμενα τσοκ, θαλάμες 76 χιλιοστών και αντικραδασμικό πέλμα. Πρόκειται για αλληλεπίθετα με αποδεδειγμένη αξιοπιστία και μεγάλη ζήτηση καθώς δεν ξεπερνούν σε τιμές τα 750 ευρώ. Από την Ισπανία έχουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις σε όπλα της εταιρίας Zabala, τα οποία είναι εμφανίσιμα αλληλεπίθετα σε τιμές από 740 έως 910 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όπλα της Ισπανικής Lamber και ειδικά τα μοντέλα 77, 82, 85 και 87 που είναι αξιόπιστα και εμφανίσιμα.

Επίσης από την Ισπανία, προέρχεται το μοντέλο Evanor Caza της Laurona, το οποίο έχει κύριο χαρακτηριστικό του, το μαύρο χρώμιο που προστατεύει εξωτερικά τις κάννες. Τα Ιταλικά Bettinsoli, είναι όπλα με εξαιρετική εμφάνιση και αξιοπιστία. Μοντέλα όπως το Diamont και το Silver Light παρουσιάζουν ενδιαφέρον. 

Τα πλαγιόκαννα

Τα πράγματα στην αγορά των πλαγιόκαννων, είναι δυσκολότερα από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Στο εύρος των 600 έως 1.000 ευρώ, μόνο η Zabala έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις με τα μοντέλα Vencedor, Sporting και Magnum. Στην κατηγορία όμως αυτή, μπορεί κάποιος να αναζητήσει λύσεις στην αγορά των μεταχειρισμένων, όπου κυκλοφορούν πολλά όπλα και σε τιμές τις οποίες τις προσδιορίζουν οι κάτοχοί τους.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά Robust της Manufrance, αρκετά Simson και Merkel και αρκετά ακόμη αξιόλογα όπλα, που έχουν αποδείξει επί πολλά χρόνια την άριστη ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Εναπόκειται βέβαια στον αγοραστή να αναζητήσει όχι μόνο την οικονομικότερη πρόταση, αλλά κυρίως τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας τιμής. Ένας καλός οπλουργός όμως, είναι ο καλύτερος σύμβουλος για να διαγνώσει φθορές ή παρεμβάσεις του παρελθόντος, διότι δεν φτάνει μόνο το όνομα του όπλου, αλλά απαιτείται και ενδελεχής έλεγχος, για να πιστοποιηθεί η καλή του κατάσταση.

Τέλος, σε ότι αφορά τα μεταχειρισμένα, πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να διαθέσει κανείς 1.000 ευρώ για να αγοράσει αυτογεμές από δεύτερο χέρι, εκτός αν πρόκειται για πολύ πρόσφατο μοντέλο, το οποίο πωλείται τουλάχιστον 40% κάτω από την τιμή του. Στα αλληλεπίθετα είναι καλύτερα τα πράγματα, διότι μπορεί κάποιος να βρει όπλα μεγάλης αξίας, τα οποία πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας και βέβαια στα πλαγιόκαννα, όπου δεν υπάρχουν αρκετές προτάσεις σε αυτή την οικονομική κατηγορία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιρμανικός Πύθωνας: Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο – Βίντεο

Ο βιρμανικός πύθωνας, ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο, είναι γνωστός για τον τρόπο που πιάνει και τρώει την λεία του. Αυτό το...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26.7 ° C
27.9 °
24 °
47 %
5.1kmh
0 %
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ