Οι βολές πάνω από τα 40 μέτρα

- Advertisement -

 

Τα δεδομένα αλλάζουν, η βλητική όπως όλα τα πράγματα, εξελίσσεται, ενώ ο ανταγωνισμός ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους για να διαφοροποιηθεί και να κερδίσει κομμάτι της αγοράς.

του ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΟΣΚΙΝΑ

Tα 35 μέτρα ως όριο βολής έχουν ξεπεραστεί εδώ και χρόνια… Τί αλλάζει όμως όταν χρησιμοποιείτε φυσίγγια που έχουν δυνατότητες για πάνω από τα 40 μέτρα;

Δεν είναι όλα τα φυσίγγια κατάλληλα για να ρίχνουν βολές πάνω από τα 35 μέτρα. Δεν αρκεί να ταξιδεύουν τα σκάγια πιο μακριά για να να πει κανείς, ότι μπορούν να χτυπήσουν στόχο σε μακρινές αποστάσεις.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ενέργεια που διατηρούν ανάλογα με το μέγεθός τους, αλλά και το σημαντικότερο από όλα, να έχουν κατανομή τέτοια, που να μπορεί να δικαιολογεί βολές σε στόχους στα 40 και 50 μέτρα.

Ο παράγοντας τύχη

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν, ότι οι βολές στα 50-60 μέτρα είναι απλή υπόθεση και ίσως να έχουν καταφέρει εύστοχες τουφεκιές σε θηράματα με αυτές τις αποστάσεις. Αν έχουν ρίξει σε χαρτόνι και η κατανομή των σκαγιών είναι μέσα στα όρια του λογικού, τότε καλώς πράττουν. Αν όμως οι τουφεκιές τους δεν σχηματίζουν καν κατανομή και απλά κάποια σκάγια χτυπούν το χαρτόνι, τότε αυτό που θα πρέπει να σκεφτούν, είναι ότι τα θηράματα δεν περισσεύουν για να κάνουν τέτοιες τουφεκιές που το ποσοστό επιτυχίας στηρίζεται απλά και μόνο στον παράγοντα τύχη.

Είναι άλλο πράγμα να πειραματίζεται κανείς σε πήλινους στόχους στο σκοπευτήριο για το πόσο μακριά μπορούν να σπάσουν τους δίσκους, και άλλο να γίνονται τέτοιες δοκιμές σε θηράματα που η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να τραυματιστούν… Όλοι γνωρίζουν πλέον, ότι δεν πρέπει να σηκώσουν τουφέκι σε θήραμα που περνά περά από τα 35 μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι λίγοι που στην απελπισία τους σηκώνουν και ρίχνουν. Αν κατά τύχη χτυπήσουν θήραμα αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κανόνας.

Προϋποθέσεις για µακρινές βολές

Τα επιχαλκωμένα και επινικελωμένα σκάγια, λόγω επίστρωσης σκληρού μετάλλου αλλά και στιλπνότητας στην επιφάνειά τους, ταξιδεύουν μακρύτερα. Θα μπορούσε να ισχύει αυτό και για τα ατσάλινα αλλά δεν είναι έτσι.

Τα ατσάλινα έχουν μικρότερο ωφέλιμο βεληνεκές στην ίδια διάμετρο από τα μολύβδινα, είτε είναι επιχαλκωμένα, είτε επινικελωμένα, είτε απλά, γιατί το ειδικό βάρος του χάλυβα είναι μικρότερο από αυτό του μολύβδου. Τα σκάγια με υψηλότερο ποσοστό αντιμονίου στη σύνθεσή τους, ταξιδεύουν μακρύτερα από τα αντίστοιχα σε νούμερο που έχουν χαμηλότερο ποσοστό αντιμονίου γιατί είναι πιο σκληρά, με αποτέλεσμα να διατηρούν τη σφαιρικότητά τους.

Τα καλά υλικά γόμωσης, κυρίως τα βύσματα, συντελούν στο να προστατεύουν τα σκάγια από τυχόν παραμορφώσεις στη σφαιρικότητά τους, με αποτέλεσμα να τους προσθέτουν κάποια μέτρα.

Το υψόμετρο που κυνηγάτε μπορεί να συντελέσει στο να φτάσουν τα σκάγια σε μακρύτερες αποστάσεις πέραν των 35 μέτρων και να διατηρήσουν αξιοπρεπή κατανομή. Όσο ανεβαίνουμε προς τα επάνω τόσο αραιώνει η πυκνότητα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τριβές στα σκάγια με την ατμόσφαιρα αλλά και να δίνουν πυκνότερες κατανομές σε μακρύτερες αποστάσεις.

Ο µύθος της µακριάς κάννης

Μπορεί να είναι στη μόδα, ειδικά στα σκοπευτήρια, τα όπλα με κάννες μήκος 76 και 81 εκατοστά, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, ότι έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τα σκάγια μακρύτερα από άλλα όπλα με πιο κοντές κάννες. Ο μύθος της μακριάς κάννης ακόμα καλά κρατεί.

Αν τα φυσίγγια δεν έχουν τις προδιαγραφές να στείλουν τα σκάγια μακρύτερα με κατανομές τέτοιες που να το δικαιολογούν, κανένα όπλο και καμία κάννη ανεξάρτητα από το μήκος της δεν μπορεί να το κάνει.

Ίσως να υπάρχουν κάποιες κάννες που έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν μερικά ωφέλημα μέτρα στα σκάγια, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν ξεπερνά τα 4-6 μέτρα. Όταν μιλάμε για βολές που είναι 20 και 30 μέτρα πάνω από τα 35, τότε μόνο οι προϋποθέσεις που ανέφερα έχουν να κάνουν με τα φυσίγγια, και τα σκάγια είναι σε θέση να δώσουν λύσεις. Υπάρχει και η περίπτωση των σκαγιών που κατασκευάζονται ανά τον κόσμο και παρά το ότι είναι ίδια σε νούμερο, δεν είναι ίδια σε διάμετρο.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα πιο χοντρά σε διάμετρο σκάγια στο ίδιο νούμερο προσθέτουν κάποια μέτρα στις βολές.

Καλές οι µακρινές βολές αλλά…

Μπορεί να βρείτε το φυσίγγι που στέλνει τα σκάγια πιο μακριά… Γνωρίζετε όμως τι προσκοπεύσεις πρέπει να κάνετε στα μέτρα αυτά; Στα 35 μέτρα, ας υποθέσουμε, ότι πρέπει να γίνει προσκόπευση 1 μέτρο περίπου…

Στα 60 πόσο είναι; Αν ο κυνηγός – σκοπευτής κατά τη διάρκεια της επώμισης μπει στη διαδικασία να σκεφτεί τί πρέπει να κάνει με βάση τα νέα δεδομένα για μια βολή στα 60 μέτρα, πόσο πίσω ή έξω θα μείνει από το στόχο; Οι μακρινές βολές χρειάζονται ειδική προπόνηση.

Πρέπει ο σκοπευτής – κυνηγός να «καταχωρήσει» στον εγκέφαλό του νέα δεδομένα. Αυτό γίνεται μόνο με σκληρή προπόνηση. Δεν σημαίνει, πως επειδή τα σκάγια μπορούν να δώσουν μια καλή κατανομή στα 60 μέτρα, ότι άμεσα ο κάτοχος του όπλου μπορεί να επωφεληθεί από αυτό. Δεν αρκούν μία ή δύο επιτυχίες σε αυτή την απόσταση. Θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των βολών σε τέτοιες αποστάσεις να είναι επιτυχημένες για να μπορεί κάποιος να επικαλεστεί εξοικείωση στις μακρινές βολές.

Καλές και ίσως ζητούμενο οι μακρινές βολές για κάποιους, αλλά θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να τις κατακτήσουν, με την προϋπόθεση, ότι θα χρησιμοποιούν και τα ανάλογα φυσίγγια που λογικά στοιχίζουν ακριβότερα λόγω προδιαγραφών και υλικών ακριβότερα.

breda
35,940ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,827ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
15.9 ° C
16.8 °
14.3 °
55 %
3.6kmh
20 %
Πα
22 °
Σα
27 °
Κυ
29 °
Δε
30 °
Τρ
28 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ