Οι δύο τρόποι που «πλάθεται» μία κάννη

- Advertisement -

 

Τα υπέρ και τα κατά των δύο βασικών μεθόδων που κατασκευάζονται σήμερα οι κάννες των κυνηγετικών όπλων σε ολόκληρο τον κόσμο…

κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Ο βαθύς τρυπανισμός και η ψυχρή εξέλαση είναι οι δύο τρόποι που κατασκευάζουν τις κάννες των όπλων τους, όλοι οι οπλοκατασκευαστές στον πλανήτη. Κατά καιρούς έχει γίνει – και εξακολουθεί να γίνεται – πολύ κουβέντα για το ποια μέθοδος κατασκευής είναι η καλύτερη.

Όλη αυτή η “φιλολογία” μικρή σημασία θα είχε, αν δεν υπήρχαν και άλλες παράμετροι, όπως η αξιοπιστία και η αντοχή στη σκληρή και πολυετή χρήση, που εξασφαλίζουν η μία ή η άλλη μέθοδος κατασκευής.

Το πάχος των τοιχωμάτων

Σήμερα, θα αναλύσουμε τους δύο τρόπους κατασκευής των σύγχρονων κυνηγετικών όπλων, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά… Όπως προδίδει και η ονομασία τους, οι κάννες με βαθύ τρυπανισμό κατασκευάζονται από τρυπάνια που έχουν μήκος ένα μέτρο και λειτουργούν κάθετα ή οριζόντια. Τα τρυπάνια τρυπούν μασίφ βέργες χάλυβα, προκειμένου να τους δώσουν τη μορφή σωλήνα. Η θαλάμη, ο κώνος συναρμογής και το σταθερό τσοκ διαμορφώνονται μετά το τρύπημα της κάννης, από άλλα εργαλεία.

Η ακρίβεια της εργασίας καθορίζεται από την απώλεια που παρουσιάζουν τα μηχανήματα. Καθώς το τρυπάνι περιστρέφεται για να τρυπήσει την μήκους ενός μέτρου βέργα, σε κάποια σημεία λειτουργεί έκκεντρα…

Το αποτέλεσμα της έκκεντρης περιστροφής (που μετριέται σε χιλιοστά του χιλιοστού) έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ανομοιόμορφο πάχος στα τοιχώματα του σωλήνα. Για το λόγο αυτό, μετά το τρύπημα η κάννη περνά από τα χέρια των ειδικών, ώστε να ελεγχθεί η εσωτερική της ευθύτητα.

Η τριβή και η θερμότητα

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η διαφορά πάχους στα τοιχώματα, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την αντοχή και την αξιοπιστία της κάννης, οπότε δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον κυνηγό. Άλλωστε, εκ των προτέρων έχει υπολογιστεί ότι, ακόμη και στο λεπτότερο σημείο της κάννης, το μέταλλο θα έχει επαρκές πάχος, ώστε να αντέξει όλες τις κακουχίες.

Στα αρνητικά αυτής της εφαρμογής συγκαταλέγεται το ότι, κατά την περιστροφή του τρυπανιού και την τριβή του με τη βέργα, δημιουργείται θερμότητα! Αν και το σημείο τριβής τροφοδοτείται συνεχώς με λιπαντικό υλικό, η παραγωγή θερμότητας είναι αναπόφευκτη, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αρχική μορφή σύστασης του μετάλλου… Η συγκεκριμένη εφαρμογή ακολουθείται από εταιρίες που δεν έχουν πολύ μεγάλη παραγωγή όπλων, ή που καλύπτουν τις ανάγκες για την κατασκευή καννών μόνο για τα όπλα που παράγουν.

Στη ψυχρή εξέλαση, οι βέργες για την κατασκευή καννών έχουν μήκος 50 εκατοστών, περίπου, όταν αρχίζει η επεξεργασία τους… Στην συνέχεια τρυπιούνται έτσι ώστε να μπορεί να περάσει στο εσωτερικό τους, το καλούπι που διαμορφώνει το εσωτερικό της κάννης.

Και σε αυτήν την τεχνική κατασκευής καννών έχουμε τρυπανισμό, με όλα τα αρνητικά που προκύπτουν από αυτήν τη διεργασία, αλλά υπάρχει μία, επιπλέον, μηχανουργική εργασία που βελτιώνει στο μέγιστο την αντοχή του μετάλλου, εξαλείφοντας τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στη δομή της κάννης: αφού τοποθετηθεί εσωτερικά το καλούπι, η βέργα των 50 εκατοστών μπαίνει σε διαδικασία περιφερειακής σφυρηλάτησης, από ειδικά μηχανήματα.

Όταν η διαδικασία αυτή τελειώσει, το μήκος του σωλήνα που έχει προκύψει ξεπερνά… το ένα μέτρο, καθώς έχει “χτυπηθεί” περιφερειακά, με αποτέλεσμα να έχουν λεπτύνει τα τοιχώματα της και να έχει επιμηκυνθεί!

Πιο λεπτές και… ελαφρές

Για να γίνει πιο κατανοητή αυτή η εργασία, φανταστείτε ότι τα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται το μέταλλο… σαν να είναι ζυμάρι. Με τη διαδικασία αυτή, όσα και όποια σφάλματα δομής υπάρχουν στη βέργα, εξαφανίζονται ως δια μαγείας, ενώ η μοριακή δομή του μετάλλου πυκνώνει, ώστε να έχει μεγαλύτερη αντοχή!

Με την τεχνική αυτή υπάρχει η δυνατότητα να παράγονται κάννες με λεπτότερα τοιχώματα, άρα και ελαφρύτερες, εξασφαλίζοντας την ίδια – ίσως και μεγαλύτερη – μηχανική αντοχή, με αυτές που κατασκευάζονται με βαθύ τρυπανισμό…

Όμως, η εφαρμογή αυτή δεν συμφέρει εταιρίες με περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής καννών. Συνήθως, χρησιμοποιείται από εταιρίες που κατασκευάζουν κάννες και για άλλους (φασόν). Μηχανολογικά, η ψυχρή σφυρηλάτηση είναι καλύτερη, γιατί προσδίδει στο επεξεργασμένο μέταλλο επιπλέον ιδιότητες, που βελτιώνουν την αντοχή και την αξιοπιστία του. Ωστόσο, και ο βαθύς τρυπανισμός είναι μία διαδικασία που ποτέ δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα, σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια, αντοχή και απόδοση των καννών.

breda
35,950ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,822ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.2 ° C
29.8 °
25.9 °
45 %
4.9kmh
0 %
Τρ
28 °
Τε
30 °
Πε
31 °
Πα
31 °
Σα
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ