Μολυβδώσεις, ένας ύπουλος εχθρός

- Advertisement -

 

Μερικές σκούρες γραμμές κατά μήκος της κάννης μαρτυρούν ότι κατάλοιπα από τα σκάγια έχουν δηλώσει την παρουσία τους.

Σύνηθες το φαινόμενο κοιτώντας στο εσωτερικό της κάννης μετά από μερικούς πυροβολισμούς να βλέπουμε λεπτές κάθετες γραμμές που δημιουργούνται από τα κατάλοιπα που αφήνουν τα μολύβδινα σκάγια όταν αυτά κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έρχονται σε επαφή με τα τοιχώματα.
Μειώνεται η εσωτερική διάμετρος

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται εντονότερα όταν χρησιμοποιούνται φυσίγγια που τα βύσματα τους δεν καλύπτουν στο σύνολό τους τα σκάγια που βρίσκονται μέσα στο φυσίγγι. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα φυσίγγια με μάλλινη τάπα ή μισόταπες και κάποια φυσίγγια διασποράς. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει, είναι μέρος του μόλυβδου που είναι ένα μαλακό μέταλλο, να μένει επάνω στην χαλύβδινη κάννη με αποτέλεσμα να μειώνεται η εσωτερική διάμετρο.

Στο ερώτημα «πόσο μειώνεται η εσωτερική διάμετρος εξ αιτίας των καταλοίπων του μόλυβδου», η απάντηση είναι πως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

• Η σκληρότητα των σκαγιών.
• Τα πόσα σκάγια έρχονται σε επαφή με την κάννη.
• Πόσες τουφεκιές έχουν ριχτεί από την κάννη, και
• Κατά πόσο είναι λείο το εσωτερικό της κάννης.

Δυστυχώς, υπάρχουν κυνηγοί που το καθάρισμα του εσωτερικού της κάννης το θεωρούν μη αναγκαία ενέργεια αφήνοντας το όπλο τους ακαθάριστο για μια ή και περισσότερες κυνηγετικές περιόδους. Από την άλλη πλευρά είναι οι ίδιοι που σε συζητήσεις αναλύουν τα θετικά και αρνητικά των διευρυμένων ή όχι αυλών.

Καταστροφικές συνέπειες

Το όλο θέμα δεν σταματά εκεί γιατί σε προχωρημένες καταστάσεις μολυβδώσεων εκτός του ότι μειώνεται η ταχύτητα της γόμωσης μέσα στην κάννη, λόγω αυξημένης τριβής, υπάρχει η περίπτωση το βύσμα να μην καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο και να παραμείνει μέσα στην κάννη.  Καταλαβαίνετε, πιστεύω, τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση που ακολουθεί επόμενος πυροβολισμός. Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για μόνιμη παραμόρφωση και στην χειρότερη για ρήξη της κάννης. Θα έχετε δει όπλα που σε κάποιο σημείο η κάννη έχει ένα φούσκωμα. Υπάρχει περίπτωση να έχει δημιουργηθεί από μία τέτοια αίτια. Σε κάθε περίπτωση, στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να υπάρχει πάντα η σκέψη ότι δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται οι μολυβδώσεις στο εσωτερικό της κάννης.

Στις αχρωμίωτες εσωτερικά κάννες, το να διαπιστώσει κάποιος αν υπάρχουν μολυβδώσεις είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με τις χρωμιωμένες. Ωστόσο στις αχρωμίωτες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό γιατί αν δεν υπάρχει πολύ καλή λείανση στο εσωτερικό, η όποια τραχύτητα στην επιφάνεια τους, συγκρατεί περισσότερο μόλυβδο από την τριβή των σκαγιών.  Για να συζητήσουμε για το αν οι αχρωμίωτες είναι καλύτερες από τις χρωμιωμένες θα πρέπει πρώτα να βάλουμε σαν προϋπόθεση το ότι η λείανση στο εσωτερικό τους είναι άριστη και στις δυο περιπτώσεις.

Κάθε πότε;

Αυξημένη συγκράτηση μολύβδου μπορεί να υπάρχει και στις χρωμιωμένες κάννες που δεν έχουν λειανθεί σε ικανοποιητικό βαθμό πριν περαστούν με χρώμιο. Η ουσία σε όλες τις περιπτώσεις παραμένει ίδια. Η κάννη χρειάζεται καθάρισμα εσωτερικά για να μην υπάρχουν μολυβδώσεις.  Το κάθε ποτέ δεν μπορεί να απαντηθεί με γενικό προσδιορισμό γιατί και αυτό εξαρτάται από την χρήση που κάνουμε στο όπλο, τα πόσα φυσίγγια ρίχνει αλλά και στο τι φυσίγγια χρησιμοποιεί ο κυνηγός- σκοπευτής.

Καλό είναι όταν εντοπίζετε τέτοιες γραμμές στο εσωτερικό της κάννης να φροντίζετε ώστε να απομακρύνονται. Αρκεί μια καλή βούρτσα μεταλλική ή πλαστική σε ότι αφορά στις εύκολες περιπτώσεις. Οι ορειχάλκινες βούρτσες δεν δημιουργούν πρόβλημα στο εσωτερικό της κάννης είτε αυτές είναι αχρωμίωτες ή χρωμιωμένες. Αν πρόκειται για ελικοειδή αποφεύγετε να τις περιστρέφετε στο εσωτερικό της κάννης. Αρκεί ένα πέρασμα κατά μήκος της κάννης και επιστροφή από το σημείο εισαγωγής σε αυτή. Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις χρειάζεται να επιμείνετε στο σημείο που υπάρχουν οι μολυβδώσεις. Μπορείτε να τοποθετήσετε στο περίπου την βούρτσα στο σημείο των μολυβδώσεων και να επιμείνετε κάνοντας μερικά περάσματα μέσα –έξω.

Για τις δύσκολες περιπτώσεις

Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις υπάρχουν στην αγορά ειδικά υγρά που βάζετε στην κάννη και απομακρύνουν τις μολυβδώσεις. Αυτά τα υγρά έχουν μελετηθεί και η δράση τους περιορίζεται στο να απομακρύνουν τον μόλυβδο χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο προβλήματα στον χάλυβα της κάννης.  Αυτό ισχύει για χρωμιομένες και αχρωμίωτες κάννες. Άλλωστε υπάρχουν οδηγίες επάνω στις συσκευασίες που ενημερώνουν για την χρήση και αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται η χρήση τους. Η διαδικασία καθαρίσματος του όπλου, είτε πρόκειται για απλή είτε για δύσκολη περίπτωση, δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Θα ήταν πολύ καλό μετά από κάθε κυνήγι να γίνεται καθαρισμός στο εσωτερικό της κάννης ανεξάρτητα το πόσα φυσίγγια έχει ρίξει.  Άλλωστε, δεν υπάρχουν μόνο οι μολυβδώσεις αλλά και τα κατάλοιπα από την καύση της πυρίτιδας που ανάλογα το φυσίγγι(α) μπορεί να είναι από ελάχιστα έως πολλά και σε κάθε περίπτωση επιβαρύνουν τα μέταλλα της κάννης.

breda
35,950ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,824ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
23.3 ° C
24.1 °
21.1 °
53 %
1.3kmh
20 %
Δε
23 °
Τρ
28 °
Τε
29 °
Πε
31 °
Πα
32 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ